Skocz do zawartości

Halusiowa produkcja wędlin.


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halusiu, odebrało mi mowę Piękne wyroby Pozdrawiam Was serdecznie "Babeczki"

 

Dziękuję Aniu  :hug:

Zapewne jutro wrzucę przekroje i je opiszę.

Pozdrawiamy Cię '' babeczkowo''  :heart:  :santa:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyroby klasa, ale dziewczyny...extraklasa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest hicior Naszej SR... takie duże cukierasy z niespodzianką.
 
Przepis
 
Produkty:
 
Karkówka w całości waga ponad 2 kg jedna ,  my miałyśmy 2
Farsz od kiełbasy  - 30 dkg na jedną karkówkę.
 
Mięso było cięta w dwóch miejscach , czyli jak najbardziej obrazowo bym mogła przedstawić to takie spłaszczone " Z"
Peklowane 7 dni na suchu -20g /kg  , do odważonej dawki peklosoli dodałam przyprawy jakie lubię, czyli czosnek suszony, pieprz grubo zmielony, papryka słodka , gorczyca, liść laurowy pokruszony, ziele angielskie rozkruszone.
Mięso po rozcięciu natarłam mieszanką i złożyłam w pół do pojemnika.
Po okresie peklowania, mięso rozbiłam tłuczkiem w tych grubszych miejscach.
Z farszem nie miałam problemów gdyż tego samego dnia robiłyśmy wędliny z tym , że ja go jeszcze dosmaczyłam. Dodałam majeranek, gorczyce , pieprz ziołowy.
Farsz został równomiernie rozłożony na karkówkę i dobrze zwiniety.
Postanowiłam zabezpieczyć go folią celilozową , dzięki czemu produkt jest bardziej  soczysty.
Tak zapakowane '' cukierasy'' powiesiłam na kij na całą noc wraz z innymi wyrobami, temp w pomieszczeniu 8 stopni.
Nazajutrz, zostały umieszczone w wygrzanej wędzarni w celu dalszego osuszenia w temp 40 stopni.
Wędzone w temo 50 -55 stopni do koloru.
Zostały poddane obróbce cieplnej , czyli parzone w wodzie temp 75 stopni do uzyskania w środku 72 stopnie.
Smacznego !!

 

post-43626-0-55330300-1576434367_thumb.jpgpost-43626-0-58327200-1576434378_thumb.jpgpost-43626-0-35023300-1576434393_thumb.jpgpost-43626-0-95327200-1576434406_thumb.jpgpost-43626-0-06974900-1576434420_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie i pieknie wszystko wyglada :thumbsup:  :clap:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest hicior Naszej SR... takie duże cukierasy z niespodzianką.

 

:D Halinko, cukieras czyli  "rolada - mozaika"  jest the best :thumbsup: Nie wiedziałyśmy co nam z tego wyjdzie...…..

ale podczas parzenia już się z nią zaprzyjaźniłam,

a dziś po degustacji to się w niej zakochałam.....

Pewnie powtórzymy rarytasik :D  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

powtórzymy rarytasik  

Czyli rolada z karkówki  i resztek kiełbasy z ziołową nutą !

Bardzo dobry pomysł i na pewno wyrób smakowity!


[Dodano: 15 gru 2019 - 20:12]

 

 

Mięso było cięta w dwóch miejscach , czyli jak najbardziej oobrazowao bym mogła przedstawić to takie spłaszczone " Z"
 

Można też "ślimaczkiem"  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można też "ślimaczkiem"
:thumbsup: Tak robie zarówno karczek jak i polędwicę - długi wąski ostry nóż do filetowania ryb i piękny płat ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyroby klasa, ale dziewczyny...extraklasa.

 

 

Dziękuję  :)

 

Smakowicie i pieknie wszystko wyglada

 

 

Przepis już zamieściłam .

 

Pewnie powtórzymy rarytasik

 

 

Koniecznie  :)

 

Czyli rolada z karkówki i resztek kiełbasy z ziołową nutą ! Bardzo dobry pomysł i na pewno wyrób smakowity!

 

 

Dokładnie Aniu  :)

 

 

Tak robie zarówno karczek jak i polędwicę - długi wąski ostry nóż do filetowania ryb i piękny płat

 

 

Karczek robiłam po raz pierwszy, wcześnie boczek i polędwicę również Waldku  :)

 

A teraz pozostałe przekroje innych wyrobów .

 

Szyneczki 

 

post-43626-0-36563900-1576523064_thumb.jpgpost-43626-0-50118800-1576523081_thumb.jpg

 

Jałowcowa, przepis ze strony głównej .

 

post-43626-0-13968000-1576523175_thumb.jpgpost-43626-0-61303400-1576523186_thumb.jpg

 

Kiełbasa bez nazwy, powstała systemem gospodarczym z tego co zostało, czyli wp I, wp II wp i wp IV.

 

post-43626-0-18333900-1576523314_thumb.jpgpost-43626-0-95079100-1576523386_thumb.jpg

 

I boczek

 

post-43626-0-88442400-1576523413_thumb.jpgpost-43626-0-74476300-1576523430_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przekroje innych wyrobów

:thumbsup: Jaki zespół - takie wyroby :thumbsup:  :clap: wiedza, praktyka i zloty czynią Mistrzynię :thumbsup:  :clap:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki zespół - takie wyroby wiedza, praktyka i zloty czynią Mistrzynię

 

Dziękuję Waldku. :) 

Muszę przyznać że Renia i Asia są bardzo pracowite i szybko wszystko łapią w lot. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinka,Renia kiedy Waszych mężów nie ma w domu.....bo ja normalnie się do Was wprosze do Inka  :) już nogami przebieram na te smakołyki,karkówka jaka inwencja twórcza,kiełbaski tak na mnie patrzą ładnie,a boczek się uśmiecha  :)  :)  :clap:  :clap:  hahahi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I zrobiłam na Święta boczek w/g Marka z Bielska .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page-6?do=findComment&comment=638539

 

post-43626-0-52251800-1577461464_thumb.jpgpost-43626-0-42285300-1577461481_thumb.jpgpost-43626-0-31156300-1577461505_thumb.jpgpost-43626-0-17992300-1577461531_thumb.jpgpost-43626-0-85530100-1577461578_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybacz Halinko, że dopiero teraz tutaj Was chwalę ale przecież wiecie już z FB, że wszystko prima sort! Brawo, brawo! Za boczuś to się sama wezmę, bo wygląda zniewalająco

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wybacz Halinko, że dopiero teraz tutaj Was chwalę ale przecież wiecie już z FB, że wszystko prima sort! Brawo, brawo!

 

Ależ nic się nie stało Ewka. :)

Często tak bywa, że widzisz szybciej co nieco zanim wrzucę tutaj czy na FB.

Co do boczku, dzisiaj zakupiłam 2 kawałki ale grubsze, a po tym już ani śladu  :D  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wybacz Halinko, że dopiero teraz tutaj Was chwalę ale przecież wiecie już z FB, że wszystko prima sort! Brawo, brawo!

Ależ nic się nie stało Ewka. :)

Często tak bywa, że widzisz szybciej co nieco zanim wrzucę tutaj czy na FB.

Co do boczku, dzisiaj zakupiłam 2 kawałki ale grubsze, a po tym już ani śladu :D:D:facepalm:

Planuję go na noc sylwestrową zrobić :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso było cięta w dwóch miejscach , czyli jak najbardziej obrazowo bym mogła przedstawić to takie spłaszczone " Z" Peklowane 7 dni na suchu -20g /kg , do odważonej dawki peklosoli dodałam przyprawy jakie lubię, czyli czosnek suszony, pieprz grubo zmielony, papryka słodka , gorczyca, liść laurowy pokruszony, ziele angielskie rozkruszone. Mięso po rozcięciu natarłam mieszanką i złożyłam w pół do pojemnika.

 

Tak dla jasności. Mięso rozcięte, natarte p-solą z przyprawami i do pojemnika na 7 dni peklowania? :D

Moja karkówka już się odmraża. 7 dni nie będę miał raczej i będzie pakowanie próżniowe.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Dobrze że macie różne czapeczki ... przynajmniej wiadomo która jest która .

 

Nie jest cięzko odróżnić Andrzejku... ja to ta waga ciężka  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.