Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Halu, prześliczne 2 kolory:

kolor wędzenia i lawendy........super wykon.  :thumbsup:  :clap:

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-671807
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halu, prześliczne 2 kolory: kolor wędzenia i lawendy........super wykon.    Pozdrowienia 
 

 

Dziękuję Witku .

Pozdrawiam  :)

 

 

Cudo, ślinotok mam

 

Dziękuję  :)  

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-671858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso z dzika kl I - 3 kg

 

No to Halinko ...... upolowałaś dzika :thumbsup::clap: 

 

 

Super fotki . :clap:  

 

Pozdrowionka ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-671873
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj wędziłam malutko, ale smacznie

Halinko idziesz jak czołg :thumbsup::clap: :clap:. 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-671949
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to Halinko ...... upolowałaś dzika    
 

 

Udało się w końcu  :D

 

 

 

@halusia@, dnia 17 Lip 2020 - 23:51, napisał: Dzisiaj wędziłam malutko, ale smacznie Halinko idziesz jak czołg . 
 

 

Dziękuję  :facepalm:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-671994
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Piątkowe wędzenie  :rolleyes:

Krakowska 

 

post-43626-0-55665100-1600107150_thumb.jpgpost-43626-0-78430400-1600107161_thumb.jpg

 

Wątrobianka, niestety w przekroju nie ma chyba , że Renia podrzuci o ile nie zjedli  :D  :facepalm:

 

post-43626-0-48669800-1600107233_thumb.jpg

 

Serek , wędzony buk - olcha

Fotka zrobiona na łonie natury. 

 

post-43626-0-30214900-1600107305_thumb.jpg

 

post-43626-0-95304200-1600107327_thumb.jpgpost-43626-0-50290200-1600107337_thumb.jpgpost-43626-0-36041800-1600107360_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-677129
Udostępnij na innych stronach

Trochę posprzątałam, zatem jestem gotowa przyjąć jak zawsze każdą krytykę , ale ''zdrową'' krytykę. 

Sztuką jest umieć krytykować, niektórzy muszą się tego nauczyć, niestety. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-677425
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Dziękuję ???? Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-678574
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

@@halusia@

mam pytanie dosc "glupie" ale zaczynam :)

 

w przepisie:

 

Kiełbasa dla Każdego 
 
- 50 % wp I  - polędwica ( sitko fi 13 )
 
- 50% wp II  -  boczek ( sitko fi 8 )
 
Peklowane 48 godzin , 18 g/kg mięsa 
 
boczek tez peklujemy w peklosoli czy tylko poledwice?
 
dzieki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-682705
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczek tez peklujemy w peklosoli czy tylko poledwice?

Wszystkie mięsa peklujemy, każdą klasę oddzielnie, po uprzednim pokrojeniu na grubsze kawałki (np. 4x4x5cm)

Boczek to element mięsno/tłuszczowy.

Jeżeli w składzie jest słonina to ją solimy. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-682708
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli w składzie jest słonina to ją solimy. 

 

Albo jak sklasyfikujemy podgardle na II b , tłuszcz, skórę i pozbędziemy się gruczołów to sam tłuszcz z podgardla też solimy a II b peklujemy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-682715
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam Pania Haline i innych użytkowników.

 

Skonczylem juz swoja wedzarnie i chce wyprobowac swoje sily w wedzeniu. Do tej pory tylko parzone robilem.

 

Mam dwa pytania na ktore nie ma odpowiedzi ale prosze mi napisac ile mam szacowac +/- godzin zebym wiedzial w jakim czasie podejmowac nastepne kroki.

 

A chodzi o 

 

- Dalsze osuszaniw  w rozgrzanej wędzarni w temp 40 stopni

- Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru

 

W pierwszym pytaniu wiadomo jakie beda konsekwencje jezeli osuszenie nie bedzie wystarczajace a jak wyglada z drugim pytaniem? co bedzie jezeli za krotko albo za dlugo bedzie dymione?

 

dziekuje za odpowiedz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-684024
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam dwa pytania na ktore nie ma odpowiedzi ale prosze mi napisac ile mam szacowac +/- godzin zebym wiedzial w jakim czasie podejmowac nastepne kroki.  
 

 

Osuszanie , jest bardzo ważną czynnością  i tak naprawdę nigdy nie robimy tego na czas. 

Ja zazwyczaj osuszam przy otwartej wędzarni w temp 40 -45 stopni do momentu kiedy na dotyk wyrób będzie suchy. 

Prawidłowe osuszanie jest podstawą całego procesu wędzenia.

Należy również pamiętać o swobodnym przepływie dymu. 

 

 

 

a jak wyglada z drugim pytaniem? co bedzie jezeli za krotko albo za dlugo bedzie dymione?
 

 

Wędzisz do koloru, sam ocenisz jaki Ci odpowiada. 

Następny krok to obróbka cieplna, którą możesz przeprowadzić w wędzarni mam na myśli kiełbasę lub mniejsze elementy mięsa np boczek.

Natomiast szynkę i większe elementy mięsa proponuję parzyć , wyrób jest bardziej soczysty. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-684026
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa szeroka  - 100% indycza 

 

Składniki :

 

- 1 kg filet z indyka ____( krojona w kostkę 3 /3 ) 

- 1 kg udzca z indyka kl II ____ zmielone na sitku fi 8

- 0,70 kg okrawki z udzca z indyka____ zmielone na sitku fi 4

 

Przyprawy :

 

- 2g/kg pieprzu

- 2g/kg czosnku świeżego

 

- 150 ml wody

 

Ponadto:

 

- osłonka białkowa fi 55

 

Mięso po klasyfikacji peklowane na sucho 48 godzin ,dawką peklosoli 18g/kg.

 

Wykonanie :

 

Wszystkie klasy mięsa pokrojone  zmielone na sitkach wyżej podanych.

Wszystkie składniki po dodaniu przypraw i wody, dobrze wyrobić do kleistości.

Napełnić wcześniej namoczone osłonki.

Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.

Dalsze osuszanie i wyrównanie temp  wewnątrz kiełbasy  już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.

Kiedy wyrób będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.

Ostatnim etapem  to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 75 stopni do uzyskania w środku 72 stopnie.

Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.

 

post-43626-0-13467900-1605449142_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-684093
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile mam szacowac +/- godzin zebym wiedzial
Po osadzeniu wędliny ( w zależności od asortymentu i temperatury od 2-12 godz) , osuszanie w wędzarce od 40 min do 3,5 h , wędzenie (najkrócej kabanosy, frankfurterki  ) od 1,5 h  - 4-5 h . Uważaj  wędzisz do pożądanego koloru - nigdy na czas , jak Ci odpowiada  kolor kończysz. U mnie rodzina woli delikatniej uwędzone toteż biorę to pod uwagę (też zdrowsze ;) ) - to taki czas do oszacowania  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-684095
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam,

mam pytanie czy w przepisach gdzie pisze "Mięso po klasyfikacji zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg " mozna z dwoch dni zrobic wiecej (np.7)?

 

Ostatnio zrobilem jak w przepisie i wyszlo super "przepis Halusi" ale zakupilem dzis swierze mieso a na ten tydzien nie mam czasu robienia kielbas.

 

dzieki za odpowiedz!

Edytowane przez mkris
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-688196
Udostępnij na innych stronach

Uzbierało się tego troszkę... 2 ostatnie wędzenia przedświąteczne.

 

 

post-43626-0-51061700-1608402719_thumb.jpgpost-43626-0-76790900-1608402734_thumb.jpgpost-43626-0-77314000-1608402748_thumb.jpgpost-43626-0-47815500-1608402782_thumb.jpgpost-43626-0-80994200-1608402797_thumb.jpgpost-43626-0-08835000-1608402827_thumb.jpgpost-43626-0-39960400-1608402840_thumb.jpgpost-43626-0-55899000-1608402869_thumb.jpg

 

Ścinkowa z mięs wielu: jelita wołowe 45/50 , wszystko mielona na sitku fi 13 , wędzona i podpiekana. 

post-43626-0-64664400-1608403022_thumb.jpgpost-43626-0-29251200-1608403040_thumb.jpg

 

Od sąsiada dostałyśmy deski i ławka nam się szykuje. 

post-43626-0-39999600-1608403092_thumb.jpgpost-43626-0-03041100-1608403105_thumb.jpg

 

Mamy na czym rąbać drewno :D

 

I troszkę popierniczyłam. 

post-43626-0-32522700-1608403190_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-01245000-1608402911_thumb.jpg

post-43626-0-31446400-1608403153_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/31/#findComment-688969
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.