Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sól morska do peklowania .


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 Loginek

Loginek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćNordjylland

Napisano 19 gru 2017 - 15:27

 

bo i tak nie ma dostepu do takiej.

Kurier/Poczta do Ciebie nie dotrą?

Ja pół domu postawiłem z neta a Ty piszesz że do peklosoli nie masz dostępu.

My tutaj używamy najczęściej peklosoli i/lub kamiennej.


[Dodano: 19 gru 2017 - 15:19]

 

 

peklowej nie uzyje,

A dlaczego?

Pomyślałeś o bezpieczeństwie swoim i rodziny?

 

Wrobel, to nie jest takie proste, w czasach gdzie na granicach paczki sa przeswietlane na maxa:) a oto moja historyja: Pol roku temu poprosilem rodzine o jelita wieprzowe i sol peklowa. Rodzina wyslala, ale paczka nie doszla nigdy, kolega w pracy o tym opowiadalem, i zarazem sie smialem, ze kurna pewnie potraktowali moja paczke jako bardzo niebezpieczna i gansterska, no bo jelita? organy na przeszczep! a sol peklowa? saletra na bombke:) i nie uwierzycie! po 3-ech miesiacach przyszedl list z policji, z zapytaniem o te paczke:) czy mysmy to zamawiali? czy to napewno bylo do nas, i takie tam glupie pytania, i prosili o odpowiedz listowna, aby odzyskac szkody - kase. oczywiscie ze odpisalismy:) paczka byla warta 50 zl, Rodzinka dostala 300zl odszkodowania w Polsce. Tak ze temat wysylki roznych pierwiastkow jest u mnie zamkniety, ale mozna na tych niedostarczonych paczkach niezle zarobic, heh.



#22 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 gru 2017 - 15:43

eee,yyy aaa :blush:

A o tym nie pomyślałem w ogóle  :blush:

Chorych czasów dożyliśmy i czasem się o tym zapomina :facepalm:

Sorki :angel:



#23 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 19 gru 2017 - 18:27

Loginek więcej optymizmu ;) :). Zarobiliście 250zł , Niech wysyłają 5 razy w tygodniu. Będziesz bogaty :thumbsup: :laugh:



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 19 gru 2017 - 18:42

Mam sól morską peklującą do wyrobów dojrzewających z zawartością 0,6-0,7 % nitrytu.Bardzo ładnie się pekluje.Nie wiem jaką masz sól morska , ale w zastosowaniu peklosoli do peklowania nie tylko chodzi o wybarwienie , ale rzecz ważniejszą a mianowicie zabezpieczenie bakteriologiczne.Jeśli Twoja sól nie posiada nitrytu ani saletry albo posiada śladowe ilości to Twoje wyroby będą zapewne wybarwione , ale do szybkiego spożycia.



#25 Loginek

Loginek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćNordjylland

Napisano 19 gru 2017 - 18:42

Wr0bel nie sorkuj, :), takie sa realia. Uzywam soli morskiej, bo jest poprostu zdrowa, od 4 miesiecy uzywam tej soli i jakos pompka mi lepiej dziala. Sol zwykla juz poszla na chodnik, w nocy byl przymrozek. Gdzies wyczytalem, ze zwykla sol zawiera piasek, szklo, i inne badziewia, nie wskazane dla naszego organizmu. Pomyslalem ze ktos sobie jaja robi, niestety nie:( wsypalem 3 lyzki soli do letniej, wczesniej zagotowanej wody, i potem przesaczylem solanke przez ciemna serwetke stolowa - papierowa. Prosze sprobowac, zapewniam Was ze po tym doswiadczeniu zaczniecie zyc inaczej:) Uwazajcie tez na podr0by soli morskiej! konsystencja po zmieleniu w mlynku blaszek soli morskiej, jest jakby tlusta, nie jest tak sypka jak zwykla. Jest to bardzo niewygodne np. przy soleniu kanapek. Trzeba sie przyzwyczaic.



#26 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6876 postów

Napisano 19 gru 2017 - 20:12

Dokładnie zwykła soł składa sie z piasku ,szkła i soli i to niszczy nasze naczynia krwionośne.

#27 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 359 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 gru 2017 - 06:49

Ja byłbym ostrożny w propagowaniu pseudonaukowych wiadomości bez solidnych podstaw na forum. Albo nauka albo czary.



#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6884 postów

Napisano 20 gru 2017 - 07:19

z piasku ,szkła i soli
Piekne Karol  ;) 
[Dodano: 20 gru 2017 - 07:19]

Albo nauka albo czary.
:thumbsup:  :yes: 

#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13999 postów

Napisano 20 gru 2017 - 08:24

Gdzies wyczytalem, ze zwykla sol zawiera piasek, szklo, i inne badziewia, nie wskazane dla naszego organizmu. Pomyslalem ze ktos sobie jaja robi, niestety nie:( wsypalem 3 lyzki soli do letniej, wczesniej zagotowanej wody, i potem przesaczylem solanke przez ciemna serwetke stolowa - papierowa.

Czyżby sól drogowa wróciła na nasze stoły?  



#30 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 310 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 20 gru 2017 - 12:00

Skoro sól wchodząca w skład mieszanki peklującej zawiera tak jak koledzy piszą -"piasek,szkło i inne badziewia" :facepalm: to czy  morską sól peklującą można używać do innych wyrobów, nie tylko do wyrobów dojrzewających?



#31 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9167 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2017 - 14:17

morską sól peklującą

A co to jest?

Sól morska to sól morska. Z założenia soli a nie pekluje. 



#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5555 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 gru 2017 - 14:30

@Loginek, na koncu swiata nie mieszkasz  :)  wszystko mozna znalesc i zamowic 

:)

https://hjemmeproduk.../frontpage.html



#33 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 20 gru 2017 - 14:32

A co to jest? Sól morska to sól morska. Z założenia soli a nie pekluje. 

 

A ja mam takie cudo.Sól morska otoczkowana o trzech gradacjach  z 0,6-0,7 % nitrytu do wyrobów długo dojrzewających.



#34 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9167 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2017 - 14:51

Sól morska otoczkowana o trzech gradacjach  z 0,6-0,7 % nitrytu do wyrobów długo dojrzewających.

Czyli na bazie soli morskiej ktoś robi peklosól.

Dobrze wiedzieć  :thumbsup:  



#35 marcelll

marcelll

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 20 gru 2017 - 16:41

Uzywam soli morskiej, bo jest poprostu zdrowa, od 4 miesiecy uzywam tej soli i jakos pompka mi lepiej dziala. Sol zwykla juz poszla na chodnik, w nocy byl przymrozek. Gdzies wyczytalem, ze zwykla sol zawiera piasek, szklo, i inne badziewia, nie wskazane dla naszego organizmu. 

Ale "jest po prostu zdrowa", bo tak marketing zadziałał, czy komuś na coś pomogła? 

Ja też tak myślałem, ale chyba bardziej dzięki skutecznej reklamie, a nie faktach.

Proszę się zastanowić - jak powstaje sól? Z odparowywania dużych, słonych akwenów wodnych, mórz, jezior, tak?

Idąc dalej, która woda była/jest czystsza - ta sprzed milionów lat, która odparowała i zostawiła sól z tamtego okresu, czy ta dzisiejsza, której człowiek pomaga odparowywać? Sam nadal używam soli morskiej, ale nie tak, jak kiedyś.

Przede wszystkim ŻADNEJ soli nie można spożywać w nadmiarze. Morska, himalajska czy kamienna, mają w sobie chyba wszystkie minerały potrzebne do życia, a himalajska zwłaszcza - dużo dobroczynnego żelaza. Warzona, to syf, który jest "oczyszczony" również z tych minerałów. Dlatego temat do rozważań, czy używać peklosoli, czy lepiej zrobić sobie swoją mieszankę dobrej soli z saletrą (ale wtedy trzeba pamiętać, że saletry się nie sypie z torebki do soli "na oko").

Sól warzona jest bardziej słona od tych w/w. Himalajska jest chyba najsłabsza, ale jak zrobiłem na niej kiełbasę, to wyglądała, jak po saletrze, sam smak tej soli jest jakby delikatniejszy.

Generalnie używam kamiennej, grubej, taka mi odpowiada. 

 

Jeśli chodzi o szkło, piasek czy inne śmieci w soli, no to jest właśnie przyczyną tej szkodliwości soli, a idąc dalej - szkodliwości holesterolu, który tak naprawdę jest zdrowy, pożyteczny i niezbędny. Sól powoduje uszkodzenia naczyń krwionośnych, a holesterol te uszkodzenia leczy. Lecząc, zaklejając rany, zakleja naczynia niestety. Tak powstał mit o "złym i dobrym" holesterolu, na którym koncerny farmaceutyczne zbijają fortunę.

 

Reasumując, mając do wyboru warzonkę vs morską, nie będę się zastanawiał, warzonka, to najgorszy syf.

Ale gdy ją zastąpić kamienną, to już sytuacja trochę się zmienia.

Pozdrawiam



#36 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 310 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 20 gru 2017 - 17:25

 

A co to jest? Sól morska to sól morska. Z założenia soli a nie pekluje. 

 

A ja mam takie cudo.Sól morska otoczkowana o trzech gradacjach  z 0,6-0,7 % nitrytu do wyrobów długo dojrzewających.

 

Arkadiusz, czy używasz tylko do wyrobów długo dojrzewających :hmm:



#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 20 gru 2017 - 18:42

Arkadiusz, czy używasz tylko do wyrobów długo dojrzewających

 

Tak do takich jak coppa, culatello, prosciutto itp.Do salami mam mieszankę peklosoli i soli z saletrą.Cena jest dość wysoka 5 zł/kg to oszczędzam. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 gru 2017 - 18:44


#38 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 310 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 20 gru 2017 - 18:49

Arkadiusz, czy używasz tylko do wyrobów długo dojrzewających


Tak do takich jak coppa, culatello, prosciutto itp.Do salami mam mieszankę peklosoli i soli z saletrą.Cena jest dość wysoka 5 zł/kg to oszczędzam. :)
Czyli stosowanie do pozostałych wyrobów to tylko kwestia ceny

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 20 gru 2017 - 19:12

Czyli stosowanie do pozostałych wyrobów to tylko kwestia ceny

 

Raczej tak. 



#40 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 849 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 20 gru 2017 - 21:17

Dlatego temat do rozważań, czy używać peklosoli, czy lepiej zrobić sobie swoją mieszankę dobrej soli z saletrą (ale wtedy trzeba pamiętać, że saletry się nie sypie z torebki do soli "na oko").

Wydaje mi sie ze jest to nie najlepszy pomysl...

saletra=azotan (stosowany (i dopuszczony do stosowania) tylko do wedlin dlugo dojrzewajacych bez obrobki termicznej)

peklosol=azotyn+sol (do wedzonek i kielbas )

jaka jest roznica - jest duzo roznych artykulow na forum.

Do salami mam mieszankę peklosoli i soli z saletrą

Polak to potrafi - jestem niemal pewien ze procentowo to jest okolo 0.5%azotynu i 0.15-0.3 %azotanu - Jak by nie bylo to jednak "zmyslak" z Ciebie Arkadiusz. :D  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych