Aksamit97 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Witam wszystkich.Od dłuższego czasu smażę na smalcu. Smalec ten kupuję w kostkach w sklepach. Potrawy smażone na nim są bardzo dobre, jednakże podczas roztapiania i smażenia zaczyna on wydzielać nieprzyjemny zapach. Mnie to osobiście nie przeszkadza, ale rodzinie. Chciałem Was zapytać co w takim przypadku począć, ponieważ nie chcę smażyć na oleju (łatwo się utlenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Cóż Ci poradzić jak smalec taki właśnie zapach ma.A czy przyjemny czy nie, to już sprawa gdzie i jak się wychowaliśmy.Dla mnie zapach normalnym będzie, a dla "mieszczucha" i bez urazy śmierdzi.Nic na to nie poradzisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2014 A gęsi też tak "pachnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Smalec ten kupuję w kostkach w sklepach. Spróbuj chociaż raz kupić słoninę , pokroić w kostkę około 1cm/1cm i samemu wytopić zobaczysz jaka będzie różnica na plus . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ale nie będzie śmierdział jak sam wytopię? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ale nie będzie śmierdział jak sam wytopię? Napisałem że będzie szalona różnica na plus po samodzielnym wytopieniu . Wytapiasz na małym ogniu tak , żeby się nie przypalił . Wytopione skwarki masz do gotowania kapusty itp. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) A na co Ci podlatywal ten sklepowy smalec`.?Do jakiego zapachu bys go przrownal.?Czy ŁÓJ to smalec..? Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Jak by Ci się nie chciało kroić w drobną kostkę, to pokrój tylko na paski i przepuść przez maszynkę na sitku 10 mm. jest sporo szybciej, i mniej ręcznej roboty. Efekt będzie na pewno zasadniczo różny, tak jak pisze Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie oszukujcie się.Każdy inny tłuszcz niż olej, będzie "śmierdział"Taki to już urok "mieszczucha" ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Bardzo dużo smażę na smalcu, Nawet do Szwecji przywożę z Polski smalec w kostkach, jak też ma zawsze smalec wytapiany samodzielnie ze słoniny. Mam więc porównanie, i potwierdzam że jest dokładnie tak jak pisze Andrzej. Różnica zapachowa jst zasadnicza.Smalec w kostkach bardzo często pachnie nieprzyjemnie i to jest fakt. Natomiast kupując słoninę zawsze zastrzegam że nie może być z knura. Normalny zapach samodzielnie wytopionego smalcu to "poezja" w porównaniu z zapachem smalcu w kostkach, który nie jest zresztą żadnym topionym smalcem, tylko normalną regularną słoniną tłoczoną przez sitka na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Raz w życiu przyszło mi do głowy by kupić w sklepie mięsnym kostkę. NIGDY więcej! Jeśli mam jeść smalec to tylko samemu topiony. Jak to mówią : wiem co jem. Chodzi o wyrób dla ścisłości a nie pochodzenie surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Czyli ten sklepowy w kostakch nie jest wytapiany tylko tloczony..?!Bardzo cenna wskazowka.. Dziekuje Sverige.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie oszukujcie się. Ja się nie oszukuję . Zdejmij cudzysłów z wyrazu śmierdzi i pisz powody Twojej opinii . Jelita co niektórym też śmierdzą . Pozdrawiam świątecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Chciałem Was zapytać co w takim przypadku począć, ponieważ nie chcę smażyć na oleju (łatwo się utlenia)? Tak jak pisali poprzednicy - samemu wytopić ze słoniny, albo kupić olej palmowy - ma najwyższą temperaturę dymienia i neutralny zapach. Tylko cena jest trochę zaporowa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Maad - masło klarowane też ma wysoki punkt dymienia - ok 230* Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Smalec ten kupuję w kostkach w sklepach A czy aby na pewno jest to smalec a nie tzw. u nas shortening. Wyglada jak smalec jednak jest to utwardzony tluszcz roslinny. Wytworzony i nadal produkowany specjalnie do smazenia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Tłuszcz kokosowy o którym wspomina Maad, jest dostępny w kostkach, w Szwecji w każdym sklepie, przy czym jest to tani tłuszcz porównywalny z ceną oleju. Jest całkowicie bezzapachowy i też go nieraz używam, ale właśnie ten brak jakiegokolwiek zapachu i smaku, powoduje że dodaję do niego właśnie tego samodzielnie wytopionego smalcu i wtedy wszystko przy smażeniu pięknie pachnie i doskonale smakuje. http://www.recepten.se/info/kokosfett.htmlSprawdza się doskonale przy smażeniu frytek. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie słyszałem o żadnym systemie wytapiania smalcu przy pomocy tłoczenia na zimno. Metoda służąca do otrzymywania oleju z nasion oleistych lecz nie oznacza otrzymywania smacznego oleju w temp. np 10C. Poczytajcie o tym.Smalec w produkcji przemysłowej otrzymuje się przy zastosowaniu odpowiednich urządzeń pozwalających na wytop tłuszczu w temp. 80-110 C. Smak i zapach pochodzi o rodzaju i jakości użych surowców. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Własnoręcznie zrobione smalec ze słoniny i masło klarowane z odwirowanej śmietany w czasie smażenia pachną, a nie śmierdzą. O ile kupne masło klarowane jeszcze ujdzie, to smalec już nie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Przecież nie nigdzie nie pisałem o przemysłowym wytapianiu, tylko właśnie tłoczeniu na zimno. A jeżeli nazywasz tłoczenie słoniny przy pomocy owych urządzeń przy temp 80 stopni C. wytapianiem, to już twoja sprawa. Ja nie jestem taki odważny . Edytowane 25 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Grudnia 2014 sverige2Czy smalec w kostkach jest produktem otrzymanym w warunkach przemysłowych i domowych? Dla mnie osobiście kojarzy się i będzie kojarzyła kostka: smalcu, masła z produkcja przemysłową. Normalny zapach samodzielnie wytopionego smalcu to "poezja" w porównaniu z zapachem smalcu w kostkach, który nie jest zresztą żadnym topionym smalcem, tylko normalną regularną słoniną tłoczoną przez sitka na zimno. Wyraźnie napisałeś o kostce smalcu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) No i to jest właśnie różnica. Smalec kupowany w kostkach jest produkowany przemysłowo, przy zastosowaniu metody tłoczenia, a pięknie pachnący smalec domowy przy pomocy rozdrabniania słoniny a następnie jej wytopu, i przeważnie przechowujemy go w słoiczkach . Smalec w kostkach tłoczony z surowej słoniny, często pachnie niezbyt przyjemnie, natomiast ten wytapiany samodzielnie, jeżeli słonina nie pochodzi z knura, lub ze sztuki wcześniej wykastrowanej, to właśnie ta "poezja" zapachowa o której wspominałem . Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Grudnia 2014 No czasami używam też masła klarowanego, ono bardzo przyjemnie pachnie. Spróbuję zrobić tak jak piszecie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale proszę się jeszcze wypowiadać. Jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia, to proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia, to proszę. Ja smalec jeśli nie potrzebuję skwarek wytapiam głównie z mielonego na sitku 8 mm sadła a nie ze słoniny. Tylko czy to jest coś ciekawego ? Edytowane 25 Grudnia 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Co to jest łloczenie smalcu na zimno ?. Może jaki opis takiej produkcji.Do przeczytania by nie wprowadzać innych w błąd. http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i1/i6/i3/i9/i1/r16391/KowalskiZ_WlasnosciMetody.pdf Edytowane 25 Grudnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/#findComment-393056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.