fantomek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 9 Września 2020 Robiłem 30kg w zeszłym sezonie potem po przekładalem do 1kg pudelek jak są w sklepie i w zimne miejsce co udało, się upchnąlem w roboczej lodówce ale powiem Wam, że lubię bardziej robiona na bieżąco taka średnią i kruchą. A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 9 Września 2020 A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść. A jak robisz kapustę? Jak długo kisisz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) ............ poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść.Witam,wydaje mi się że powinieneś spróbować innego przepisu.Dobrze wykonana kapusta i do tego przechowywana w lodówce nie powinna się przekisić.Ja kiszę w glinianych garnkach od Bilu 72 / licytacja/,pilnuję temperatury i procesu fermentacji. Potem przekładam ciasno do słoików i do lodówki.Ostatni słoik dotrwał do kwietnia, kapusta była krucha i niesamowicie smaczna. Edytowane 9 Września 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 9 Września 2020 kapusta była krucha i niesamowicie smaczna. Podobnie jest u mnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 9 Września 2020 Robiłem 30kg w zeszłym sezonie potem po przekładalem do 1kg pudelek jak są w sklepie i w zimne miejsce co udało, się upchnąlem w roboczej lodówce ale powiem Wam, że lubię bardziej robiona na bieżąco taka średnią i kruchą. A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść. Spróbuj z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/?p=674543 to najsmaczniejszy przepis na kapustę kiszoną jaką tu kiedyś odkryłem na forum, ja robię co roku i zawsze szybko znika Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 9 Września 2020 Czy po trzech dniach już odpowiednio ukiśnie?Ja swoją jak kiszę to w domu trzymam ok tygodnia ,potem do słoików i do piwnicy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 9 Września 2020 Dla mnie taka kiszona "tygodniowa" jest już zdecydowanie zbyt kwaśna. Trzy maksymalnie cztery dni, w słoiki i lodówka. Taka kapusta nawet po roku jest wspaniała i niezbyt kwaśna. Ale wszystko rzecz gustu oczywista. Syn mój, wykształcony kucharz profesjonalista, a kocha np. ogórki tylko takie "jadące beką i czosnkiem", kwaśne jak cholera, i tylko takie go kręcą. Osobiście wolę ogóraski typu takiego bardziej małosolnego, jędrne i chrupiące. Wszystko więc zależy od upodobań i preferencji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 9 Września 2020 Czy po trzech dniach już odpowiednio ukiśnie? Dobra praktyka nakazuje trzymanie kapusty w temp. pokojowej do czasu ustąpienia burzliwej fermentacji.Trwa to 3-4 dni ale zależy od wielu czynników.Odpowiednia kwasowość decyduje przecież o trwałości kiszonki i zapobiega pobocznym posmakom. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść. A jak robisz kapustę? Jak długo kisisz?O proszę... To może jeszcze spróbuję jeśli dacie gwarancję na przepis na chrupiącą kruchą i mało/średnio kiszoną Ja robię tak kupuje już zszatkowaną i daję soli Kamiennej 20g na 1kg wartwami. Ugniatam szczelnie w wiaderko, przykrywam lekko i stoi tak z 4dni, potem przerzuciłam do tych plastikowych pojemników z zamykam wieczkiem i do lodówki. Daje sama sól bo taka bez dodatków lubię. Co robię zatem nie tak że jest prze kiszona i mocno kwaśna po dwóch miesiącach? Edytowane 9 Września 2020 przez fantomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Fantomek a przebijasz ją w czasie tych 4dni? Edytowane 9 Września 2020 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Ja robię tak kupuje już zszatkowaną i daję 20g na 1kg. To daj 15g/kg tak jak ja daję i będziesz miał mniej kwaśną.Swoją kapustę przechowuję w słoikach w piwnicy.Jak bym miał trzymać w lodówce to bym chyba musiał kupić jeszcze jedną. i wtedy żona chyba by mnie z chałupy wyrzuciła. .Przebijanie o ile się orientuję nie obniży kwasowości tylko pozbawi kapustę goryczki.Jeszcze mam kilka słoików z zeszłego roku i kapusta jest prima sort.Tą co mi jeszcze została z zeszłego roku używam do surówki bo jest z koprem,kminkiem i marchewką. Edytowane 9 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 9 Września 2020 Ja robię tak kupuje już zszatkowaną i daję 20g na 1kg.To daj 15g/kg tak jak ja daję i będziesz miał mniej kwaśną.Swoją kapustę przechowuję w słoikach w piwnicy.Jak bym miał trzymać w lodówce to bym chyba musiał kupić jeszcze jedną. i wtedy żona chyba by mnie z chałupy wyrzuciła. z tą lodówką to jak u mnie ???????? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Fantomek a przebijasz ją w czasie tych 4dni?[/quot Tak oczywiście zapomniałem dodać regularnie przewbijałem drewnianym szpikulcem do uwolnienia gazów ku górze[Dodano: 09 wrz 2020 - 21:17]Nie mam niestety piwnicy a w garażu ciepło jest. Być może to widać tych plastikowych pojemników że wieczka nie trzymały bo w lodówce jeszcze fermentacja trwała i wywalała wieczka i spowrotem je nakładałem i powietrze się dostawalo Edytowane 9 Września 2020 przez fantomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Dobra praktyka nakazuje trzymanie kapusty w temp. pokojowej do czasu ustąpienia burzliwej fermentacji.Trwa to 3-4 dni ale zależy od wielu czynników.Odpowiednia kwasowość decyduje przecież o trwałości kiszonki i zapobiega pobocznym posmakom. Jest dokładnie tak jak pisze EAnna . Edytowane 9 Września 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 9 Września 2020 przykrywam lekko kapustę się ugniata mocno i obciąża też mocno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 9 Września 2020 Najlepiej mi smakuje jak wspominałem taka 4dniowa z targu jak kupuje krucha[Dodano: 09 wrz 2020 - 21:21] przykrywam lekko kapustę się ugniata mocno i obciąża też mocnoŹle się wyraziłem-ugniatam mocno potem kłade talerz obciążony kamieniem i przykrywam góre wiadra lekko nie zamykając go szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 9 Września 2020 potem kłade talerz obciążony kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 9 Września 2020 Do kapusty można jeszcze dołożyć jabłka(szara reneta)oczywiście w całości lub przy kiszeniu w większej beczce całe główki kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 9 Września 2020 Tak kolego ale jak pisałem preferuje dodanie samej soli. Szukam, błędu co zrobiłem źle że się zniechęciłem do kolejnego razu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 9 Września 2020 Ja dodaję poszatkowane na grubej tarce jarzynowej, dodaję jabłka różne, i to w całkiem sporych ilościach. Robię też kapustę z jarzynami, poszatkowanymi na tarce do jarzyn. Seler, pietruszka korzeniowa, marchew, jabłka i papryka. Warzywa stanowią wtedy ok. 50% wsadu kapusty. Smakuje taka kapucha fantastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 9 Września 2020 przy kiszeniu w większej beczce całe główki kapusty.Bilu 72,i tu wchodzisz na wyższy poziom robienia gołąbków z kiszonych kapuścianych liści. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 9 Września 2020 przykrywam góre wiadra lekko nie zamykając go szczelnie A w jakim celu?Dopływ tlenu sprzyja rozwojowi pleśni i bakterii tlenowych.Wieczko powinno być na tyle szczelne, żeby powietrze atmosferyczne nie miało do powierzchni dostępu.W procesie fermentacji wytwarza się w pojemniku ciśnienie dwutlenku węgla, które powinno wypchnąć powietrze i ujść w nadmiarze. To daj 15g/kg tak jak ja daję i będziesz miał mniej kwaśną. Na jakiej zasadzie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 9 Września 2020 Ćwiczyłem rożne sposoby kiszenia, łącznie z dodawaniem liści dębu, wiśni, itd.Wszystko to lipaTwarde chrupiące ogóry, czy kapusta,jak również inne warzywa w moim przypadku wychodzą jedną metodąW zależności co kisze 1 do max 3 dni kiszenie w 16 - 18 st z dodatkiem odrobiny wody z poprzedniego kiszenianormalna ilość soli kamiennejPo ww czasie wszystko trafia do lodówki w temp 1 -2Nie masz miejsca w lodowce (tez tak poprzednio mówiłem) to kup drugą nie masz miejsca w domu na drugą lodówkę, to zrób miejsce, np wywal telewizor, i tak g...o jest z lodówki będziesz miał więcej pożytkuWszytko Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 9 Września 2020 Znaczenie ma też twardość wody użytej do kiszenia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 9 Września 2020 np wywal telewizor, i tak g...o jest Z to to i wypić warto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.