Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem 30kg w zeszłym sezonie potem po przekładalem do 1kg pudelek jak są w sklepie i w zimne miejsce co udało, się upchnąlem w roboczej lodówce ale powiem Wam, że lubię bardziej robiona na bieżąco taka średnią i kruchą. A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676487
Udostępnij na innych stronach

 

 

A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść.

A jak robisz kapustę? Jak długo kisisz? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676511
Udostępnij na innych stronach

............ poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść.

Witam,

wydaje mi się że powinieneś spróbować  innego przepisu.

Dobrze wykonana kapusta i do tego przechowywana w lodówce nie powinna się przekisić.

Ja kiszę w glinianych garnkach od Bilu 72 / licytacja/,pilnuję temperatury i procesu fermentacji. Potem przekładam ciasno do słoików i do lodówki.

Ostatni słoik dotrwał do kwietnia, kapusta była krucha i niesamowicie smaczna.

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676512
Udostępnij na innych stronach

 

 

kapusta była krucha i niesamowicie smaczna.

Podobnie jest u mnie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676513
Udostępnij na innych stronach

Robiłem 30kg w zeszłym sezonie potem po przekładalem do 1kg pudelek jak są w sklepie i w zimne miejsce co udało, się upchnąlem w roboczej lodówce ale powiem Wam, że lubię bardziej robiona na bieżąco taka średnią i kruchą. A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść.

 

Spróbuj z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/?p=674543 to najsmaczniejszy przepis na kapustę kiszoną jaką tu kiedyś odkryłem na forum, ja robię co roku i zawsze szybko znika  :facepalm:        :thumbsup::tongue::D

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676519
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie taka kiszona "tygodniowa" jest  już zdecydowanie zbyt kwaśna. Trzy maksymalnie cztery dni, w słoiki i lodówka. Taka kapusta nawet po roku jest wspaniała i niezbyt kwaśna. Ale wszystko rzecz gustu oczywista. Syn mój, wykształcony kucharz profesjonalista, a kocha np. ogórki tylko takie "jadące beką i czosnkiem", kwaśne jak cholera, i tylko takie go kręcą. Osobiście wolę ogóraski typu takiego bardziej małosolnego, jędrne i chrupiące. Wszystko więc zależy od upodobań i preferencji :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676527
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy po trzech dniach już odpowiednio ukiśnie?

Dobra praktyka nakazuje trzymanie kapusty w temp. pokojowej do czasu ustąpienia burzliwej fermentacji.

Trwa to 3-4 dni ale zależy od wielu czynników.

Odpowiednia kwasowość decyduje przecież o trwałości kiszonki i zapobiega pobocznym posmakom.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676535
Udostępnij na innych stronach

 

A zrobione tak na, zimę w większej ilości poprostu była przekiszona i kwaśna dlatego w tym roku rezygnuję z takich podejść.

 

A jak robisz kapustę? Jak długo kisisz?

O proszę... To może jeszcze spróbuję jeśli dacie gwarancję na przepis na chrupiącą kruchą i mało/średnio kiszoną

 

Ja robię tak kupuje już zszatkowaną i daję soli Kamiennej 20g na 1kg wartwami. Ugniatam szczelnie w wiaderko, przykrywam lekko i stoi tak z 4dni, potem przerzuciłam do tych plastikowych pojemników z zamykam wieczkiem i do lodówki. Daje sama sól bo taka bez dodatków lubię. Co robię zatem nie tak że jest prze kiszona i mocno kwaśna po dwóch miesiącach?

Edytowane przez fantomek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676539
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak kupuje już zszatkowaną i daję 20g na 1kg.

 

To daj 15g/kg tak jak ja daję i będziesz miał mniej kwaśną.Swoją kapustę przechowuję w słoikach w piwnicy.Jak bym miał trzymać w lodówce to bym chyba musiał kupić jeszcze jedną.  :facepalm:  i wtedy żona chyba by mnie z chałupy wyrzuciła. :D.Przebijanie o ile się orientuję nie obniży kwasowości tylko pozbawi kapustę goryczki.Jeszcze mam kilka słoików z zeszłego roku i kapusta jest prima sort.Tą co mi jeszcze została z zeszłego roku używam do surówki bo jest z koprem,kminkiem i marchewką.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676541
Udostępnij na innych stronach

 

Ja robię tak kupuje już zszatkowaną i daję 20g na 1kg.

To daj 15g/kg tak jak ja daję i będziesz miał mniej kwaśną.Swoją kapustę przechowuję w słoikach w piwnicy.Jak bym miał trzymać w lodówce to bym chyba musiał kupić jeszcze jedną. :facepalm: i wtedy żona chyba by mnie z chałupy wyrzuciła. :D

z tą lodówką to jak u mnie ????????

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676542
Udostępnij na innych stronach

Fantomek a przebijasz ją w czasie tych 4dni?[/quot

 

Tak oczywiście zapomniałem dodać regularnie przewbijałem drewnianym szpikulcem do uwolnienia gazów ku górze

[Dodano: 09 wrz 2020 - 21:17]

Nie mam niestety piwnicy a w garażu ciepło jest. Być może to widać tych plastikowych pojemników że wieczka nie trzymały bo w lodówce jeszcze fermentacja trwała i wywalała wieczka i spowrotem je nakładałem i powietrze się dostawalo

Edytowane przez fantomek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676545
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Dobra praktyka nakazuje trzymanie kapusty w temp. pokojowej do czasu ustąpienia burzliwej fermentacji.

Trwa to 3-4 dni ale zależy od wielu czynników.

Odpowiednia kwasowość decyduje przecież o trwałości kiszonki i zapobiega pobocznym posmakom.

 

 

Jest dokładnie tak jak pisze EAnna  :D:thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676547
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej mi smakuje jak wspominałem taka 4dniowa z targu jak kupuje krucha

[Dodano: 09 wrz 2020 - 21:21]

 

przykrywam lekko

 

kapustę się ugniata mocno i obciąża też mocno

Źle się wyraziłem-ugniatam mocno potem kłade talerz obciążony kamieniem i przykrywam góre wiadra lekko nie zamykając go szczelnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676549
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję poszatkowane na grubej tarce jarzynowej, dodaję jabłka różne, i to w całkiem sporych ilościach. Robię też kapustę z jarzynami, poszatkowanymi na tarce do jarzyn. Seler, pietruszka korzeniowa, marchew, jabłka i papryka. Warzywa stanowią wtedy ok. 50% wsadu kapusty. Smakuje taka kapucha fantastycznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676554
Udostępnij na innych stronach

 

 

przykrywam góre wiadra lekko nie zamykając go szczelnie

A w jakim celu?

Dopływ tlenu sprzyja rozwojowi pleśni i bakterii tlenowych.

Wieczko powinno być na tyle szczelne, żeby powietrze atmosferyczne nie miało do powierzchni dostępu.

W procesie fermentacji wytwarza się w pojemniku ciśnienie dwutlenku węgla, które powinno wypchnąć powietrze i ujść w nadmiarze. 

 

To daj 15g/kg tak jak ja daję i będziesz miał mniej kwaśną.

Na jakiej zasadzie? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676561
Udostępnij na innych stronach

Ćwiczyłem rożne sposoby kiszenia, łącznie z dodawaniem liści dębu, wiśni, itd.

Wszystko to lipa

Twarde chrupiące ogóry, czy kapusta,jak również inne warzywa w moim przypadku wychodzą jedną metodą

W zależności co kisze 1 do max 3 dni kiszenie w 16 - 18 st   z dodatkiem odrobiny wody z poprzedniego kiszenia

normalna ilość soli kamiennej

Po ww czasie wszystko trafia do lodówki w temp 1 -2

Nie masz miejsca w lodowce (tez tak poprzednio mówiłem) to kup drugą 

nie masz miejsca w domu na drugą lodówkę, to zrób miejsce, np wywal telewizor, i tak g...o jest z lodówki będziesz miał więcej pożytku

Wszytko

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676563
Udostępnij na innych stronach

Znaczenie ma też twardość wody użytej do kiszenia.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/44/#findComment-676564
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.