beatag Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 12 Września 2020 Kiedyś tu nasz kolega podał fajny przepis na surówkę z białej kapusty z zastosowaniem octu 7 ziół .Specjalnie dla tego przepisu pokusiłam się o zdobycie tego octu i powiem ,że surówka nam smakowała .Nie wiem,czy to zasługa tego octu ,czy generalnie przepisu.Zalewa była 1 szkl.octu i 1 szkl.cukru + 1/2 szkl oleju. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-676797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 12 Września 2020 Kapusta pomału nabiera smaku niemniej jednak po burzliwej trafi jutro na cichą do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-676882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 16 Września 2020 Ja robiłem kiedyś sałatkę z kapusty, taką do obiadu w słoikach. Zmniejszyłem ilość octu o połowę (dodając ocet jabłkowy). Kapusta się ukisiła i miałem kiszoną zamiast sałatki Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-677341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 1 Października 2020 Mam pytanie do doświadczonych..... kupiłem taką beczkę 30litrową... czy ktoś wie ile kg kapusty można w niej ukisić... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 1 Października 2020 W ośmioipółlitrowym garnku 7 kg. Oczywiście plus marchewka i sól. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 1 Października 2020 Dzięki .... czyli 15kg powinno się śmiało zmieścić..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 1 Października 2020 No tak 25 kg możesz zdrowo udeptac bezpiecznie 20???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 1 Października 2020 30 kg powinno się spokojnie zmieścić a jak kapusta będzie złej jakości to i 40 kg udeptasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 1 Października 2020 Dzięki..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) W takiej beczce spokojnie możesz ukisić całą główkę kapusty oraz kilka szarych renet.Należy tylko delikatnie udeptać kapuste wokół całej główki.I jeszcze jedna sprawa,jeżeli zamierzasz zakręcić szczelnie beczke to proponuje zalożyć rurke fermentacyjną. Edytowane 1 Października 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 1 Października 2020 Dzięki Bilu... ja już kiedyś kisiłem całe głowy kapusty i w gołąbkach były super. Kupiłem mniejszą beczkę ....bo 100kg kapusty już przez zimę nie zjemy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 1 Października 2020 czyli 15kg 25 kg ..... bezpiecznie 20 30 kg powinno ...... to i 40 kg udeptasz. Kurcze duży "rozstrzał" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 1 Października 2020 Jak dobrze ugnieciesz jeszcze tylko trzeba wcisnąć deskę a to poniżej zakrętki i wyoblania.Do beczki tradycyjnej wchodzi tyle co pojemność Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Kurcze duży "rozstrzał" . Bo z jednej strony jest strzelanie, a z drugiej strony jest logika (lub / i praktyka)Kapusta jest cięższa od wody (pokrojona), skoro wejdzie wody 30 l to musi wejść ubitej kapusty min 30 kgKupując kapustę i np marchewkę nikt nie wsadza tak jak jestZ kapusty minimum trzeba odjąć głąb i wierzchnie liście, a marchewkę obrać.Oznacza to ze kupując 30 kg produktów łącznie po przygotowaniu / obraniu i odcięciu niepotrzebnych elementów wychodzi mniej. do wsadzenie w beczkę.Teraz pozostaje pytanie ile odejdzie przy przygotowaniu i z pewnością o tym pisał: a jak kapusta będzie złej jakości to i 40 kg udeptasz.Ale 40 kg zakupionej, a nie wsadzonej tez używam tych beczek do kiszenia lub peklowania, proponuje kupić worki z atestem do kiszenia.Sa grube i mocne, kiszonki nie maja kontaktu z plastikową beczką większość z nich nie ma atestu do kontaktu z żywnością Edytowane 1 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 1 Października 2020 Poczekamy wlasciciel beczki chyba nam powie ile wlazo!gdybacie jak na targu .mam racje co enna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 1 Października 2020 Ja kupuję poszatkowaną, więc odpadu nie ma ale trzeba zostawić miejsce na docisk i sok. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Sok jest z kapusty, wiec nie jest wartością dodaną.To co zwiększą objętość kapusty to na początku powietrze, które usuwamy "deptanąc' , i teoretycznie wszystko OK 'zmieściło się". ale kapusta zaczyna fermentować i wydzielać gaz i znowu zwiększa się jej objętośćW naczyniu wąskim i wysokim efekt będzie mocniejszy, w niskim i szerokim przyrost objętości mniejszy, z prostego powodu, bombki gazu szybciej się wydostają na powierzchnie.Przy bardzo intensywnej fermentacji może tak przyrosnąć objętość ze i tak wywali górą.Osobiście o ile nie przewidujesz super szybkiej fermentacji kupił bym max 29 - 30 kg łącznie produktów do kiszenia. (brutto = czyli do obrania) lub 25 - 26 kg pociętego na gotowo produktuA po przygotowaniu wszystkiego zważył resztki które zostały i będzie wiadomo na przyszłość ile wchodzi do tej beczki Edytowane 1 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 1 Października 2020 bo 100kg kapusty już przez zimę nie zjemy . Ewentualnie mogę wspomóc w potrzebie . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 1 Października 2020 proponuje kupić worki z atestem do kiszenia. Sa grube i mocne, W zeszłym roku kisiłem kapustę w większej 100litrowej beczce właśnie w worku niby mocny i z atestem . Pomimo zwracania na ten fakt uwagi , udało mnie się go uszkodzić . zrobił się bałagan na tyle, że część soku była poza kapustą . Pozdrawiam[Dodano: 01 paź 2020 - 18:45] Ewentualnie mogę wspomóc w potrzebie . Jak będzie dobra , to chociaż na próbę mogę się Piotruś z Tobą podzielić . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 1 Października 2020 kapusta zaczyna fermentować i wydzielać gaz i znowu zwiększa się jej objętość I to należy uwzględnić aby nie przebijać kapusty zbyt często w czasie burzliwej fermentacji.(przebijanie ma na celu zrobienie komina do odprowadzenia gazów fermentacyjnych). Pozostawiam w swoich garach 15% luzu i jest to niejednokrotnie zbyt mało; muszę pilnować, aby nie wykipiało. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 1 Października 2020 Ja tam w 10 litrowej beczce zmieściłem 10 kg kapusty i nic nie wykipiało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 6 Października 2020 Mam pytanie czy ktoś kisił kapustę z dodatkiem żurawiny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 6 Października 2020 https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-kiszona-z-marchwia-i-zurawina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 10 Października 2020 https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-kiszona-z-marchwia-i-zurawinaBardzo ciekawe. W przyszłym tygodniu zamierzam kisić, może zrobię na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-680257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 11 Października 2020 Żurawina już się mrozi,jutro szatkowanie kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-680302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.