Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś tu nasz kolega podał fajny przepis na surówkę z białej kapusty z zastosowaniem octu 7 ziół .Specjalnie dla tego przepisu pokusiłam się o zdobycie tego octu i powiem ,że surówka nam smakowała :tongue:.Nie wiem,czy to zasługa tego octu ,czy generalnie przepisu.Zalewa była 1 szkl.octu i 1 szkl.cukru + 1/2 szkl oleju.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-676797
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem kiedyś sałatkę z kapusty, taką do obiadu w słoikach. Zmniejszyłem ilość octu o połowę (dodając ocet jabłkowy). Kapusta się ukisiła i miałem kiszoną zamiast sałatki :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-677341
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam pytanie do doświadczonych..... kupiłem taką beczkę 30litrową... czy ktoś wie ile kg kapusty można w niej ukisić...post-39847-0-94531800-1601548497_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679094
Udostępnij na innych stronach

W ośmioipółlitrowym garnku 7 kg.  :D  Oczywiście plus marchewka i sól.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679096
Udostępnij na innych stronach

W takiej beczce spokojnie możesz ukisić całą główkę kapusty oraz kilka szarych renet.Należy tylko delikatnie udeptać kapuste wokół całej główki.I jeszcze jedna sprawa,jeżeli zamierzasz zakręcić szczelnie beczke to proponuje zalożyć rurke fermentacyjną. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679135
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bilu... ja już kiedyś kisiłem całe głowy kapusty i w gołąbkach były super. Kupiłem mniejszą beczkę ....bo 100kg kapusty już przez zimę nie zjemy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679136
Udostępnij na innych stronach

Jak dobrze ugnieciesz jeszcze tylko trzeba wcisnąć deskę a to poniżej zakrętki i wyoblania.Do beczki tradycyjnej wchodzi tyle co pojemność

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679143
Udostępnij na innych stronach

Kurcze  duży  "rozstrzał"     .

 

Bo z jednej strony jest strzelanie, a z drugiej strony jest logika (lub / i praktyka)

Kapusta jest cięższa od wody (pokrojona), skoro wejdzie wody 30 l to musi wejść ubitej kapusty min 30 kg

Kupując kapustę i np marchewkę nikt nie wsadza tak jak jest

Z kapusty minimum trzeba odjąć głąb i wierzchnie liście, a marchewkę obrać.

Oznacza to ze kupując 30 kg produktów łącznie po przygotowaniu / obraniu i odcięciu niepotrzebnych elementów wychodzi mniej. do wsadzenie w beczkę.

Teraz pozostaje pytanie ile odejdzie przy przygotowaniu i z pewnością o tym pisał:

 

 

a jak kapusta będzie złej jakości to i 40 kg udeptasz.

Ale 40 kg zakupionej, a nie wsadzonej  :laugh:

 

tez używam tych beczek do kiszenia lub peklowania, proponuje kupić worki z atestem do kiszenia.

Sa grube i mocne, kiszonki nie maja kontaktu z plastikową  beczką większość z nich nie ma atestu do kontaktu z żywnością

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679146
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję poszatkowaną, więc odpadu nie ma ale trzeba zostawić miejsce na docisk i sok.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679150
Udostępnij na innych stronach

Sok jest z kapusty, wiec nie jest wartością dodaną.

To co zwiększą objętość kapusty to na początku powietrze, które usuwamy "deptanąc' , i teoretycznie wszystko OK 'zmieściło się". ale kapusta zaczyna fermentować i wydzielać gaz i znowu zwiększa się jej objętość

W naczyniu wąskim i wysokim efekt będzie mocniejszy, w niskim i szerokim przyrost objętości mniejszy, z prostego powodu, bombki gazu szybciej się wydostają na powierzchnie.

Przy bardzo intensywnej fermentacji może tak przyrosnąć objętość ze i tak wywali górą.

Osobiście o ile nie przewidujesz super szybkiej fermentacji kupił bym max 29 - 30 kg łącznie produktów do kiszenia. (brutto = czyli do obrania) lub 25 - 26 kg pociętego na gotowo produktu

A po przygotowaniu wszystkiego zważył resztki które zostały i będzie wiadomo na przyszłość ile wchodzi do tej beczki  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679159
Udostępnij na innych stronach

 

 

proponuje kupić worki z atestem do kiszenia. Sa grube i mocne,

 

W zeszłym roku kisiłem kapustę w większej 100litrowej beczce właśnie w worku niby mocny i z atestem . Pomimo zwracania na ten fakt uwagi  , udało mnie się go uszkodzić . zrobił się bałagan na tyle,  że część soku była poza kapustą .

 

 

Pozdrawiam


[Dodano: 01 paź 2020 - 18:45]

 

 

Ewentualnie :rolleyes: mogę wspomóc :tongue: w potrzebie :D .

 

 

Jak będzie dobra ,  to chociaż na próbę mogę się Piotruś z Tobą podzielić .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679165
Udostępnij na innych stronach

 

 

kapusta zaczyna fermentować i wydzielać gaz i znowu zwiększa się jej objętość

I to należy uwzględnić aby nie przebijać kapusty zbyt często w czasie burzliwej fermentacji.

(przebijanie ma na celu zrobienie komina do odprowadzenia gazów fermentacyjnych). 

Pozostawiam w swoich garach 15% luzu i jest to niejednokrotnie zbyt mało; muszę pilnować, aby nie wykipiało.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/46/#findComment-679192
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.