Wujaszek Tom Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Na stanie posiadam ośmiolitrowy kociołek żeliwny, niestety nie emaliowany.Sprawuje się za każdym razem, bardzo dobrze.Mój kolega i Wasz BiS "chłop z warmi" , zdradził mi pewien sekret w temacie.Kto próbował ten wie.(Gonzo nie obrażaj się, ale Twoje"spacerówki" są drugie ,bo lepszych od Twoich nie jadłem )Moim zdaniem "chłop z warmi " zasługuje na koronę w temacie kociołka , prażonki. Edytowane 23 Września 2016 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-518272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Mój kolega i Wasz BiS "chłop z warmi" , zdradził mi pewien sekret w temacie. Kto próbował ten wie.(Gonzo nie obrażaj się, ale Twoje"spacerówki" są drugie ,bo lepszych od Twoich nie jadłem ) Moim zdaniem "chłop z warmi " zasługuje na koronę w temacie kociołka , prażonki. Nie obrażam się, bo wcale się nie uznaję za jakiegoś specjalistę od kociołków, cieszę się że spacerówki smakowały . Dawaj lepiej sekret śp. Andrzeja. Zlot W Purdzie Edytowane 23 Września 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-518281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Września 2016 Pamiętam.Fajny kameralny zlocik. Dawaj ten sekret. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-518282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Wczoraj robiłem kociołek i nie dopilnowałem (poszedł za duży ogień) i liście kapusty na dnie mocno przyjarało. Na razie zalałem wodą i zagotowałem na ogniu, no ale syf został. Jak radzicie sobie z takimi zabrudzeniami? Szorować np. grubym żwirem , czy druciakiem? Macie jakieś "magiczne " patenty na takie przypalonki? Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) wymoczyć grzejac ... wyszorować ... przepalić (sól / olej) , zabezpieczyć czyli przeciągnąć olejem Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) No nie ma co narzekać, dla tego smaku i klimatu sporządzania nawet piaskiem szorować [Dodano: 04 kwi 2017 - 14:20]Zapomniałem dodać, może fanaberia , ale do kociołka dałem mięso peklowane 2 dni w peklo . Też tak robicie przyzwyczajeni do peklowania? Czy na żywca i do gara? Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie daję peklowanego do kociołka - wyjątkiem jest golonka czasem peklowane i wędzone żeberka ale wtedy mocno pilnuję temperatury Generalnie kociołek lubi żar i czas a nie płomienie Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) To był pierwszy kociołek "własnoręczny" . Ale mięsko super i różowe . To że lubi żar to wiem, ale była "awaria" w ognisku Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Nie w ognisku tylko "podpałki" za dużo Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 mów jak chcesz. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-546443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ja mam kociołek żeliwny na trójnogu.Jak go wypalałem to zasypałem go żółtym piaskiem i jarałem tak długo aż piasek przy ściankach sczerniał..Kociołek ma już kilkanaście lat, ostatnio używam go sporadycznie 1-2-3 razy w roku ale często zaglądam do środka żeby sprawdzić czy coś złego się nie dzieje.[Dodano: 20 kwi 2017 - 12:54]Ja do kociołka nie daję peklowanego, ze względu właśnie na temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-548737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie obrażam się, bo wcale się nie uznaję za jakiegoś specjalistę od kociołków, cieszę się że spacerówki smakowały . Dawaj lepiej sekret śp. Andrzeja. A ja się cofnę w dacie i poproszę o ten sekret oraz zainteresowały mnie te "spacerówki"Bo temat się urwał w 2016tym Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-548743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 I jeszcze kilka lat nie oczekuj odpowiedzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-548744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Maxell jesteś prorokiem czy co - spełniło się.Podaję namiar na polski kociołek, zaprojektowany przez polaków i wyprodukowany z żeliwa szarego w polskiej hucie. Kociołek na stojaku, taki nieco inny od przyjętego wzoru polskiego kociołka. Taki sobie wymarzyłem i zakupiłem.https://www.olx.pl/oferta/kociolek-zeliwny-nowy-polski-producent-10-l-CID628-IDxTTTB.html#8e44a9e82aDostawa w ciągu tygodnia od złożenia zamówienia. Płatność przy odbiorze towaru.A jeżeli chodzi o metaliczny posmak potraw - błąd przy wypalaniu. Ten posmak metaliczny dają nie usunięte drobiny poformierskie. Te należy usunąć w sposób nastepujący:- jeszcze przed wypalaniem można odkurzaczem potraktować środek kociołka,- do kociołka wrzucić obierki od ziemniaków, wlać 2 szklanki oleju roślinnego i dopełnić go wodą do pełnego,- przykryć pokrywą,- na ognisku gotować około 0,5 godz. (można dłużej),- po tym czasie wylać zawartość i na gorący posmarować smalcem lub olejem roślinnym.Po tym można smarzyć, dusić i gotować. Nie czuć metalicznego posmaku a tylko dobre i smaczne potrawy. Wykładać liśćmi kapusty i na nie tłuste plastry boczku lub co tam tłustego każdy ma pod ręką. To tyle na początek smacznego i pzdr dla kociołkarzy. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez kukon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Czerwca 2019 (edytowane) Mam dokładnie ten kociołek. Jest super. Mam też mniejszy kociołek innego producenta, nie pamiętam dokładnie ale kupowałam w Milówce - też sprawdza się znakomicie. Wg mnie najważniejsze jest wstępne przygotowanie i przepalenie. Tak jak chiński wok. Największą porażką okazał się kociołek emaliowany w środku. Dostałem go w prezencie. Po kilku "użyciach" wewnętrzna emalia zaczęła pękać a po kilku następnych odpadać. Może to ja miałem akurat pecha, ale nie posiadając paragonu (i nie chcąc robić przykrości darczyńcom) nie reklamowałem - oddałem na złom... Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Ja zakupiłem w polskiej hucie RURARZ. wolę wspierać polski (jeszcze) przemysł.http://rurarz.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Ja cenie żeliwne od wszystkich... Jakos takoś sie też odwdzięczają jak w tych blaszankach Ładnie reguluje temperaturę a blaszak to blaszak i nie ważne czy z emalii , nierdzewki itp. A na trójnogu to jestem do nich na anty. Mały zakres możliwości. Choć z wszystkim można poradzić ale po co się ścierać z koniem i skakać nad nim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Do pieczystych proponuję zakup garnka glinianego od starych garncarzy chodz o takie trudno w tych czasach smak o wiele lepszy,oczywiście pieczone pod dorniem a nie blaszaną pokrywką z dociskiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-633529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_C Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Minęło sporo czasu od ostatniego posta, ale siedząc tak na forum zajrzałem na temat "kociołki". Polecam polski kociołek wykonany z żeliwa szarego, odlewany w Blachowni. Kociołek posiada dodatkowo na wkładany ruszt żeliwny. Zaletą jest to, że kociołek ma płaskie dno i można go także bez problemów używać w piekarniku lub na gazie. Używam go teraz do pieczenia mięs oraz do pieczenia chleba .Można go zobaczyć na profilu: https://www.facebook.com/FPHU-Robert-Ptak-Producent-odlewów-żeliwnych-101648341429326Kociołek nie jest emaliowany ale wystarczy go po umyciu zabezpieczyć przecierając szmatką zwilżoną olejem rzepakowym lub słonecznikowym i nie będzie żadnych problemów. Najważniejsze żeby pozostawić go nie zakrywając pokrywką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Rozumiem, że reprezentujesz producenta? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_C Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Piszę we własnym imieniu i nie reprezentuję producenta. Z Panem Robertem znamy się od wielu lat, a opinia odnośnie kociołka jest całkowicie obiektywna. Siedząc niejako z przymusu w ramach "#zostańwdomu" czytam forum i staram się złapać trochę wiedzy. Aby uniknąć posądzenia o reklamę, nadmienię od razu, że jestem także użytkownikiem napychacza do wędlin, maszynek Alfa w rozmiarach 5 i 10, kociołka żeliwnego i żeliwnej płyty grillowej - wszystkie wyprodukowane przez firmę Ptak. Jeśli ktoś miałby pytania odnośnie eksploatacji tych produktów, to chętnie służę pomocą.W wątku poświęconym kociołkom była poruszana kwestia emaliowania. Kilkanaście lat temu miałem taki kociołek wyprodukowany jak dobrze pamiętam przez częstochowską Odlewnię Wulkan. Niestety nie miał on płaskiego dna i miał na stałe przymocowane 3 nóżki przez co można go było używać tylko na ognisku. Nie wiem czy to kwestia jakości emalii czy jakiegoś błędu technologicznego ale po ok. 2 latach eksploatacji emalia początkowo zaczęła pękać, a później odchodzić. Moim zdaniem jak wcześniej wspomniałem przy właściwej konserwacji brak emalii nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Witam, Ja w swoim "parku maszynowym" posiadam dwie żeliwne patelnie, w tym jedna żeberkowana orazgarnek/kociolek znanej francuskiej firmy. Pieruńsko drogi ale warty każdego wydanego nań grosza.Bez wysiłku mogę w nim usmażyć marchewkę, czego nie potrafiłem dokonać w innych sprzętach nawet znanych, drogich firm.Szczerze polecam używanie żeliwnych garnków, patelni i oczywiście kociołków.Wystarczy o nie odpowiednio dbać a odwdzięczą się niesamowitym smakiem przyrządzanych w nich potraw.Wakacje tuż tuż także czas już najwyższy aby doprowadzić kociołki po zimowej przerwie do pełnej gotowości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Z Panem Robertem znamy się od wielu lat, a opinia odnośnie kociołka jest całkowicie obiektywna. :laugh: :laugh: nie mogłem się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-663801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Właśnie kiedyś po zakupie nie wypaliłem odpowiednio kociołka i potrawy mają metaliczny smak. Czy jak teraz przeprowadzę wypalanie to posmak ten zginie? Ps jeden z kolegów polecl dać mieszankę olej, obierki i wodaczy ktoś jeszcze próbował tej metody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-664554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie kombinuj Zrób to w tradycyjny normalny sposóbangielskihttps://www.youtube.com/watch?v=a783vEF2yYA Chinski w 2 filmie (co prawda kucharz jest Kantończykiem, ale dobrze to robi)https://www.youtube.com/watch?v=UGXGJD2xTzQ Kosmetyka Chinski a napisami anghttps://www.youtube.com/watch?v=9xb0z5c_v6c PSWocka stalowego w odurzeniu od powlekanych obojętnie czym, myje sie zawsze gorącego i po osuszeniu papierem i po ponownym odgrzaniu naciera olejem (cienko) i po chwili znowu wycierasz papierem PS 2NIE SPAL KUCHNI Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11505-kocio%C5%82ek-%C5%BCeliwny/page/3/#findComment-664557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.