kiszuriwalilibori Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2432.html Święta za nami, a ja pozwoliłem sobie na nie zrobić żur z przepisu jak wyżej z białą kiełbasą z przepisu z forum ( najbardziej klasycznego, z jedna róznicą- nie miałem tak dużych sit (13mm) więc zmielone jest wszystko nieco drobniej. Nie chće oppmawiać szczegółowo techniki robienia żurku a tylko i wyłącznie sprawę kiedy i jak długo podgotowywuje się w nim białą. W tym przepisie jest ona podgotowywana ( nie do wrzenia, jak zaznacza Autor) przez pół godziny, potem usuwana; wtenczas do żurku idą ziemniaki i cos tam jeszcze, jest ponownie gotowany. Zakwas, śmietana, oddanie podsmażonej kiełbasy - i znowyu podgotować.Moje obesrwacje są takie, że po pierwszym zagotowaniu z zupą, taq ostatnia uzyskała niemal magiczny aromat białej, który jednak w trakcie dlaszego gotowania osłabł. Czy wy też dodajecie białą tak na początku do podgotowania? I dodajecie ją później usmażoną? Zastanawiam sie czy nie bardziej włąściw jest jej dodanie raczej pod koniec (ze względu na częściową utratę aromatu). A jak Wy traktujecie białą w żurku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Możesz napisać poprawnie tytuł? Wtedy może będzie wiadomo o co chodzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ja np. parzę biała w żurku i po sparzeniu wyjmuję. Pewien "kiełbasiany" aromat zupy już jest. Dopiero na kilka minut przed podaniem, kroję kiełbasę na "półtalarki" i wrzucam do zupy. Trochę się podgotuje i gotowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 kiedy i jak długo podgotowywuje się w nim białą. W tym przepisie jest ona podgotowywana ( nie do wrzenia, jak zaznacza Autor) przez pół godziny, potem usuwana;Może niezbyt dokładnie zapisywał rady ojca. Żeby nagotował się jakiś wywar z czegokolwiek to należy wrzucić towar do zimnej wody i długo gotować. Po wrzuceniu na wrzątek "zamyka" mięso i żadnego wywaru nie będzie. To tylko niefachowe parzenie białej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ostatnio w hotelu jadlem żurek z prawdziwkami poezja smaku na Wielkanoc zrobilem bajka polecam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja zawsze robię tak jak Maxell parzenie kiełbasy w żurku to chyba po prostu najbardziej logiczna opcja.. Mój wielkanocny żur był na bogato wędzona surowa szynka, boczek, wędzona kość łopatkowa + wywar po gotowaniu mięs na pasztet.. kiełbasa tam tylko dla tradycji chyba była hehehe najważniejszy i tak jest zakwas - za który jeszcze raz Ani dziękuję poezja była Swoją drogą; inną ciekawą formą 'aplikacji' białej kiełbasy do żuru jest wyciskanie jej z jelit na małe porcje.Zmoczonymi zimną woda rękoma formujemy małe kulki i wrzucamy do żurku jak klopsiki... byłem sceptyczny, ale wyszło bardzo fajnie Pozdrawiam P.S. Muszę przyznać, że Kuronia uwielbiałem za młodu oglądać.. ale jego potomstwa na srebrnym ekranie po prostu nie jestem w stanie strawić nie wiem dokładnie na czym polega ten fenomen, ale BigMama czuje dokładnie tak samo. Być może nie mają po prostu tej pasji. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Robert wszystkiego naj w dniu imienin.A w dniu snierci Ma ieja Kuronia konczylem moja wedzarnie i nadalem jej imie Macieja Kuronia Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 @karolszymczak,czy prawdziwki byly suszone ? czy swieze lub mrozone? bo mnie zaciekawil przepis ,lubie grzyby duszone w kwasnej smietanie ,wiec cos smak moze podobny i chetnie bym wybrobowala. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 W tym przepisie jest ona podgotowywana ( nie do wrzenia, jak zaznacza Autor) przez pół godziny, potem usuwana; wtenczas do żurku idą ziemniaki i cos tam jeszcze, jest ponownie gotowany. Gotujesz w żurku ziemniaki?To jak po tym zabiegu ma zostać zachowany aromat kiełbasy?Tak w ogóle uważam, że gotowana powinna być tylko baza do żurku.Może być nią dobry rosół + wywar z parzenia kiełbasy + wywar z grzybów opcjonalnie.Po dodaniu zakwasu z kiszoną mąką całość powinna tylko "podejść" raz i koniec.Szkoda wartości i aromatów.Mam w zwyczaju (wschodnia tradycja) polewać żurek już na talerzach łyżką skwierczącej, roztopionej słoninki wędzonej ze skwarkami. Wtedy zapach wędzonego jest taki, jaki lubimy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Żurek gotuję na golonku lub wieprzowinie.A kiełbasę daję pod koniec gotowania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 bo mnie zaciekawil przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8982-%C5%BCur-staropolski/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 hmmm ja myslalam ze te prawdziwki byly juz wkladka do zurku tak jak np jajka czy kielbasa ,a nie wczesniej jak zurek byl gotowany.Ale mam jeszcze prawdziwki swieze ( mrozone)bede musiala przetestowac z nimi jaka wkladka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Widzę że ilu piszących tyle przepisów, ale pewnie spowodowane to jest różnymi rejonami zamieszkania, u mnie np. nigdy nie gotuje się ziemniaków w jakiejkolwiek zupie, są gotowane osobno i dodawane dopiero na talerzu, do żurku lub białego barszczu ziemniaki podaje się na osobnym talerzu jako pure e okraszone skwarkami z wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Odnośnie żurku i białej kiełbasy to żurek gotowany na odrębnym wywarze do którego, już gotowego żurku dodaje się odrobinę wywaru z parzenia białej kiełbasy oraz sok który wyciekł przy krojeniu owej kiełbasy, biała kiełbasa dodawana jest w plasterkach dopiero na talerzu, jeżeli robiona jest wersja z prawdziwkami to dodawane są one bez wywaru w którym się gotowały do gotowego żurku, dzięki temu w gębie jest dosłownie poezja ponieważ grzybka czujesz dopiero jak na niego trafisz i rozgryziesz, to samo dotyczy białej kiełbasy, dodam tylko że dodatkowe składniki lądują na talerzu, i następnie są zalewane gotującym się żurkiem. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Electra ja dalem prawdziwki suszone bo innych nie mialem pozdrawiam serdecznie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 @karolszymczak, dziekuje ,ja przy najblizszej okazji robienia barszczu czy zurku ,dodam swieze grzyby jako wkladke ,tak jak jajko i napisze jak smakuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Basia bardzo często dodaje różne grzybki i smak jest naprawdę lepszy. Jednak przestrzegam przed dodawaniem większych ilości kurek. Ostatnio dodała sporo tych grzybów (zamrożone świeże) i niestety, żurek był gorzkawy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 dodam swieze grzyby Może mnie zlinczujecie, ale ja najbardziej lubię żurek z grzybami z torebki na wywarze z parzenia swojej białej, albo biały barszcz też z torebki, ale tu dodaję nieco suszonych grzybów . Firmy nie wymienię, żeby nie było kryptoreklamy.W zupie biała pokrojona w kosteczkę i jajko na twardo.Wszystkie inne nastawy na jakie trafiałem były strasznie kwaśne a mnie to nie pasi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zapomniałem, że jeszcze już na talerzu dodaję sobie chrzan. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 @arkadiusz,ja najlepiej lubie barzcz bialy i tez bez bicia z torebki ale tylko z jednej firmy kupuje , zurek (swojski) zjem ale wole barszcz. z dodatkiem kwasnej smietany ,lub chrzanu .Kurki blanszuje przed mrozeniem zawsze , bo wczesniej wlasnie dosc czesto byly gorzkie w potrawach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wera95 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Dzięki za wszystkie wpisy. Widzę, że jesteście raczej za tym, że czym późnij dodamy białą tym lepiej, tzn. więcej z jej aromatu zostanie. No więc następny żur zrobię właśnie tak, aromat jaki był pod koniec parzenia białej był boski ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Żur, a właściwie barszcz z grzybami (powinny być zielonki) to nic innego jak - zalewajka . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-421026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis na prawdziwa zalewajkę, z której słynne były "nasze" strony. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-421029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Żur, a właściwie barszcz z grzybami (powinny być zielonki) to nic innego jak - zalewajka . Tak PePe, jest jak mówisz,a poza tym pyszniutka Ci ona jest, ta zalewajka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-421031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.