Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2432.html

 

Święta za nami, a ja pozwoliłem sobie na nie zrobić żur z przepisu jak wyżej z białą kiełbasą z przepisu z forum ( najbardziej klasycznego, z jedna róznicą- nie miałem tak dużych sit (13mm) więc zmielone jest wszystko nieco drobniej.

 

Nie chće oppmawiać szczegółowo techniki robienia żurku a tylko i wyłącznie sprawę kiedy i jak długo podgotowywuje się w nim białą. W tym przepisie jest ona podgotowywana ( nie do wrzenia, jak zaznacza Autor) przez pół godziny, potem usuwana; wtenczas do żurku idą ziemniaki i cos tam jeszcze, jest ponownie gotowany. Zakwas, śmietana, oddanie podsmażonej kiełbasy - i znowyu podgotować.

Moje obesrwacje są takie, że po pierwszym zagotowaniu z zupą, taq ostatnia uzyskała niemal magiczny aromat białej, który jednak w trakcie dlaszego gotowania osłabł. Czy wy też dodajecie białą tak na początku do podgotowania? I dodajecie ją później usmażoną? Zastanawiam sie czy nie bardziej włąściw jest jej dodanie raczej pod koniec (ze względu na częściową utratę aromatu). A jak Wy traktujecie białą w żurku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/
Udostępnij na innych stronach

Możesz napisać poprawnie tytuł? Wtedy może będzie wiadomo o co chodzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420702
Udostępnij na innych stronach

Ja np. parzę biała w żurku i po sparzeniu wyjmuję. Pewien "kiełbasiany" aromat zupy już jest. Dopiero na kilka minut przed podaniem, kroję kiełbasę na "półtalarki" i wrzucam do zupy. Trochę się podgotuje i gotowe. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420703
Udostępnij na innych stronach

kiedy i jak długo podgotowywuje się w nim białą. W tym przepisie jest ona podgotowywana ( nie do wrzenia, jak zaznacza Autor) przez pół godziny, potem usuwana;

Może niezbyt dokładnie zapisywał rady ojca. Żeby nagotował się jakiś wywar z czegokolwiek to należy wrzucić towar do zimnej wody i długo gotować. Po wrzuceniu na wrzątek "zamyka" mięso i żadnego wywaru nie będzie. To tylko niefachowe parzenie białej.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420705
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio w hotelu jadlem żurek z prawdziwkami poezja smaku na Wielkanoc zrobilem bajka polecam
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420710
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię tak jak Maxell :) parzenie kiełbasy w żurku to chyba po prostu najbardziej logiczna opcja.. 

Mój wielkanocny żur był na bogato  :tongue: wędzona surowa szynka, boczek, wędzona kość łopatkowa + wywar po gotowaniu mięs na pasztet.. kiełbasa tam tylko dla tradycji chyba była hehehe najważniejszy i tak jest zakwas - za który jeszcze raz Ani dziękuję :) poezja była  :thumbsup:

Swoją drogą; inną ciekawą formą 'aplikacji' białej kiełbasy do żuru jest wyciskanie jej z jelit na małe porcje.

Zmoczonymi zimną woda rękoma formujemy małe kulki i wrzucamy do żurku jak klopsiki... byłem sceptyczny, ale wyszło bardzo fajnie :) Pozdrawiam

 

P.S. 

Muszę przyznać, że Kuronia uwielbiałem za młodu oglądać.. ale jego potomstwa na srebrnym ekranie po prostu nie jestem w stanie strawić  :mellow: nie wiem dokładnie na czym polega ten fenomen, ale BigMama czuje dokładnie tak samo. 

Być może nie mają po prostu tej pasji.

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420736
Udostępnij na innych stronach

Robert wszystkiego naj w dniu imienin.A w dniu snierci Ma ieja Kuronia konczylem moja wedzarnie i nadalem jej imie Macieja Kuronia
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420739
Udostępnij na innych stronach

@karolszymczak,czy prawdziwki byly suszone ? czy swieze lub mrozone? bo mnie zaciekawil przepis ,lubie grzyby duszone w kwasnej smietanie ,wiec cos smak moze podobny i chetnie bym wybrobowala. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420748
Udostępnij na innych stronach

 

 

W tym przepisie jest ona podgotowywana ( nie do wrzenia, jak zaznacza Autor) przez pół godziny, potem usuwana; wtenczas do żurku idą ziemniaki i cos tam jeszcze, jest ponownie gotowany.

Gotujesz w żurku ziemniaki?

To jak po tym zabiegu ma zostać zachowany aromat kiełbasy?

Tak w ogóle uważam, że gotowana powinna być tylko baza do żurku.

Może być nią dobry rosół + wywar z parzenia kiełbasy + wywar z grzybów opcjonalnie.

Po dodaniu zakwasu z kiszoną mąką całość powinna tylko "podejść" raz i koniec.

Szkoda wartości i aromatów.

Mam w zwyczaju (wschodnia tradycja) polewać żurek już na talerzach łyżką skwierczącej, roztopionej słoninki wędzonej ze skwarkami. Wtedy zapach wędzonego jest taki, jaki lubimy. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420749
Udostępnij na innych stronach

Żurek gotuję na golonku lub wieprzowinie.

A kiełbasę daję pod koniec gotowania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420750
Udostępnij na innych stronach

hmmm  ja myslalam ze te prawdziwki byly juz wkladka do zurku  tak jak np jajka czy kielbasa ,a nie wczesniej jak zurek byl  gotowany.

Ale mam jeszcze prawdziwki swieze ( mrozone)bede musiala przetestowac z nimi jaka wkladka  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420763
Udostępnij na innych stronach

Widzę że ilu piszących tyle przepisów, ale pewnie spowodowane to  jest różnymi rejonami zamieszkania, u mnie np. nigdy nie gotuje się ziemniaków w jakiejkolwiek zupie, są gotowane osobno i dodawane dopiero na talerzu, do żurku lub białego barszczu ziemniaki podaje się na osobnym talerzu jako pure e okraszone skwarkami z wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.

 

Odnośnie żurku i białej kiełbasy to żurek gotowany na odrębnym wywarze do którego, już gotowego żurku dodaje się odrobinę wywaru z parzenia białej kiełbasy oraz sok który wyciekł przy krojeniu owej kiełbasy, biała kiełbasa dodawana jest w plasterkach dopiero na talerzu, jeżeli robiona jest wersja z prawdziwkami to dodawane są one bez wywaru w którym się gotowały do gotowego żurku, dzięki temu w gębie jest dosłownie poezja ponieważ grzybka czujesz dopiero jak na niego trafisz i rozgryziesz, to samo dotyczy białej kiełbasy, dodam tylko że dodatkowe składniki lądują na talerzu, i następnie są zalewane gotującym się żurkiem.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420839
Udostępnij na innych stronach

Electra ja dalem prawdziwki suszone bo innych nie mialem pozdrawiam serdecznie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420850
Udostępnij na innych stronach

@karolszymczak, dziekuje ,ja przy najblizszej okazji robienia barszczu czy zurku ,dodam swieze grzyby jako wkladke ,tak jak jajko i napisze jak smakuje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420879
Udostępnij na innych stronach

Basia bardzo często dodaje różne grzybki i smak jest naprawdę lepszy. Jednak przestrzegam przed dodawaniem większych ilości kurek. Ostatnio dodała sporo tych grzybów (zamrożone świeże) i niestety, żurek był gorzkawy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420880
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodam swieze grzyby

 

Może mnie zlinczujecie, ale ja najbardziej lubię żurek z grzybami z torebki na wywarze z parzenia swojej białej, albo biały barszcz też z torebki, ale tu dodaję nieco suszonych grzybów :) . Firmy nie wymienię, żeby nie było kryptoreklamy.W zupie biała pokrojona w kosteczkę i jajko na twardo.Wszystkie inne nastawy na jakie trafiałem były strasznie kwaśne a mnie to nie pasi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420881
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem, że jeszcze już na talerzu dodaję sobie chrzan. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420884
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz,ja najlepiej lubie barzcz bialy i tez bez bicia :facepalm:  z torebki ale tylko z jednej firmy kupuje , zurek (swojski) zjem ale wole barszcz. :) z dodatkiem kwasnej smietany ,lub chrzanu .

Kurki  blanszuje przed mrozeniem  zawsze , bo wczesniej wlasnie dosc czesto byly gorzkie w potrawach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420887
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie wpisy. Widzę, że jesteście raczej za tym, że czym późnij dodamy białą tym lepiej, tzn. więcej z jej aromatu zostanie. No więc następny żur zrobię właśnie tak, aromat jaki był pod koniec parzenia białej był boski !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-420919
Udostępnij na innych stronach

Żur, a właściwie barszcz z grzybami (powinny być zielonki) to nic innego jak - zalewajka :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-421026
Udostępnij na innych stronach

Postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis na prawdziwa zalewajkę, z której słynne były "nasze" strony. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-421029
Udostępnij na innych stronach

Żur, a właściwie barszcz z grzybami (powinny być zielonki) to nic innego jak - zalewajka :) .

 

Tak PePe, jest jak mówisz,a poza tym pyszniutka Ci ona jest, ta zalewajka :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11522-aplikacja-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy-w-%C5%BCurku/#findComment-421031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.