Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja się czegoś nowego nauczyłem. http://www.primus.waw.pl/strona.167602.html

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428207
Udostępnij na innych stronach

Nie zapominajmy, iż w Polsce kwas mlekowy, szczególnie w przypadku przetworów owocowo-warzywnych wykorzystuje się głównie w celu wybielania zawartości słoja lub puszki. Zakwasza się głównie kwaskiem cytrynowym lub octem. Znam trochę temat, gdyż przez kilka ładnych lat uprawiałem na powierzchni od 1/2 do 1 ha chrzan, który odstawiałem do znanego zakładu przetwórstwa warzyw i owoców. Miałem zatem okazję popatrzeć jak się to odbywa. Dzięki kwasowi mlekowemu (lub mrówkowemu) nie trzeba np. dokładnie (w przypadku młodych warzyw wcale) przeprowadzać procesu obierania. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428397
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Tusiaczku jakieś nowe receptury?  :cool:

Wpadła mi w ręce bańka kwasu mlekowego 80% i w przyszłym sezonie nie będę w ogóle do przetworów octu używał, więc temat ciekawy dla mnie jak najbardziej.. rozumiem, że kwas mlekowy można octem zastąpić w tych przepisach.. a odwrotnie? ..żeby octu nie dodawać? 

Jak na razie wszelkie zakwaszanie i piklowanie warzyw na szybko wychodzi o niebo lepiej niż na occie. Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-453240
Udostępnij na innych stronach

Boczuś, robiłem na occie bo jak dostałem ogórki to nie miałem kwasu  :facepalm:

Co do dawkowania to masz podane w przepisach i dla octu i dla kwasu. W przyszłym roku na bank będę próbował zrobić na kwasie

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-453258
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że już jakieś eksperymenta miały miejsce w międzyczasie ^^ głównie chodzi mi o różnice i walory smakowe, jeżeli chodzi o balans octu i kwasu mlekowego, czy można z powodzeniem zastąpić całkowicie ocet lub w znacznej części.. trzeba będzie potestować w sezonie :) 

 

 

Co do dawkowania to masz podane w przepisach i dla octu i dla kwasu.

można od razu dla ułatwienia zrobić inaczej.. jak ktoś potrzebuje 10l zalewy to przy odmierzaniu 160ml z bańki 5l, gwarantuję, że sporo się 'uleje' na boki ;) taką fajną, oleistą konsystencję ma..

na szczęście nie jest to jakoś bardzo żrące dla skóry czy nawet języka przed krótką chwilę.. tak czy siak

kwas 80% -  Gęstość: 1,19 -1,21 g/cm3 

łatwiej będzie odmierzyć ilość dodawanego kwasu mlekowego przy pomocy wagi; 160x1,2 - 192g 

rozcieńczając kwas mlekowy do 10% łączymy 125g kwasu i 875g wody

Jeżeli zrobić na samym kwasie 10l zalewy, wychodzi 317g czyli niecałe 3zł - nie tylko mniej toksyczny i przyjazny człowiekowi, ale też wiele razy tańszy od octu  :thumbsup:

pół litra 10% kwasu mlekowego wychodzi ok. 58gr, pół litra octu 10% każdy może sobie sprawdzić w sklepie  :tongue: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-453302
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jako że sezon ogórkowy w pełni to odkopuję temat na najlepsze ogórasy .

 

Ja osobiście dodaję więcej różnokolorowej papryki bo daje fajny efekt wizualny i znika razem z ogórkami.

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601963
Udostępnij na innych stronach

Heniu, czy mógłbyś, jeżeli można, nieco bliżej opisać swą recepturę :D ? Z papryczką jest na pewno ciekawie, ale papryczka też przydaje smaku, co zresztą potwierdzasz pisząc jak szybko znika :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601994
Udostępnij na innych stronach

Ja daję trzy razy po około trzy gramy zielonej , żółtej i czerwonej krojonej w "piórka " a i dodaję cebulę czerwoną i białą . Smak jak dla mnie raczej bez zmian z oryginałem , ale wizualnie fajnie wygląda na talerzu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601995
Udostępnij na innych stronach

 

 

kwas mlekowy 1,6 l.

Chciałabym zrobić wg oryginalnego przepisu.

Jednak nie jest  podane stężenie kwasu mlekowego.

Ocet zazwyczaj jest 10%.

Dysponuję kwasem mlekowym 100% cz.d.a. i nie wiem, do jakiego stężenia powinien być rozcieńczony w tym zastosowaniu.

Może @tusiaczek to przeczyta i podpowie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601996
Udostępnij na innych stronach

Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...)   Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru.

 

EAnno - zadzwonię do Niego .

 

Ps > Prośba jako Admin możesz ten wpis dodać do przepisu z pierwszej strony , bo nie każdy czyta dalej .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601998
Udostępnij na innych stronach

 

 

możesz ten wpis dodać do przepisu

Dodałam cały wpis. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601999
Udostępnij na innych stronach

Kwas mlekowy spożywczy 80%.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-602025
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kwas mlekowy spożywczy 80%.

Dziękuję za info.

Mimo, że tego kwasu jest o wiele mniej niż octu ale ma wysokie stężenie oraz jest kwasem mocniejszym niż octowy, w gotowym produkcie może dawać główną nutę smakową.

 

 

Kwas mlekowy powoduje mniejsze odczucie kwaśności zalewy.
 

Myślę, że to zależy od stężenia.

Sprawdziłam stałe dysocjacji obu kwasów ale ja jestem za cienka z chemii żeby przeliczyć procentowy wpływ każdego z nich na kwaśność zalewy  :facepalm:

Mniejsza o to, zrobię ogóraski wg oryginalnego przepisu i porównam z tymi, które tradycyjnie robię.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-602036
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czy robił już ktoś "Ogórki Kartuskie" z kwasem mlekowym? Jestem bardzo ciekawy opinii, zamieszczonego tutaj opisu i receptury. Bardzo proszę podzielić się swoimi doznaniami smakowymi. Mam zamiar zrobić te ogóreczki. Pytanie czy warto?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam zamiar zrobić te ogóreczki. Pytanie czy warto?
zawsze warto aby samemu sprobowac i podzielic sie opinia z innymi -  

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603425
Udostępnij na innych stronach

samemu sprobowac i podzielic sie opinia z innymi -

Wolałbym najpierw czerpać z doświadczeń koleżanek i kolegów - po co otwierać już otwarte drzwi?

Edytowane przez Eugeniusz_2015
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603428
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobię ogóraski wg oryginalnego przepisu i porównam z tymi, które tradycyjnie robię.

 

 

Czy robił już ktoś "Ogórki Kartuskie" z kwasem mlekowym?

Pierwsze zbiory ogórków poszły u mnie na kiszonki.

Przymierzałam się do "kartuskich" i doszło do mojej świadomości, że w 1l zalewy jest 20dkg cukru   :facepalm:

To jest raczej na szwedzką modłę i nie wyobrażam sobie, żebym mogła jeść takie słodkie ogórki.

Zapewne odpowiednia ilość kwasu zrównoważy tę słodycz ale to tak, jakby pić coca colę.

Wg moich szacunków wypełnienie objętości słoika ogórkami wynosi ok. 50%. Pozostałe 50% to zalewa.

W efekcie uzyskamy ogórki z 10% zasłodzeniem i 1,5% zasoleniem  :rolleyes:

Nie kwestionuję ich dobrego smaku ale dla "słodkich dziurek"  :D

Ja zdecydowanie preferuję inne słodkości w życiu  :)


[Dodano: 28 lip 2018 - 22:59]

P.S. Wypróbuję połączenie octu jabłkowego (domowego) z kwasem mlekowym.

Okazało się, że mam jeszcze 4,5l  kwasu 80%.

Zrobię z tego zalewę taką, jaką zwykle robię, czyli bez cukru, z łyżeczką miodu na 1/2l słoik.

Nie będą to jednak ogórki kartuskie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603446
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przymierzałam się do "kartuskich" i doszło do mojej świadomości, że w 1l zalewy jest 20dkg cukru

Również uważam, że ilość cukru jest porażająca, ale w "Kartuskich" chyba tak Jest.

Mam jeszcze jeden problem. Moje ogórkowe pole, to okoliczny rynek. Zawsze jest loteria, co tam się kupi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603462
Udostępnij na innych stronach

 

Przymierzałam się do "kartuskich" i doszło do mojej świadomości, że w 1l zalewy jest 20dkg cukru

Również uważam, że ilość cukru jest porażająca, ale w "Kartuskich" chyba tak Jest.

Mam jeszcze jeden problem.mojee sogórkowe pole, to okoliczny rynek. Zawsze jest loteria, co tam się kupi.

Ja mam tak samo ,ale przepis tytułowy jest ciekawy ,a cukier w tej ilości kwasu się po prostu ukrywa-niestety jest????

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603463
Udostępnij na innych stronach

To jest przepis na "oryginalne" ogórki Kartuskie otrzymany od byłego dyrektora zakładów produkujących w/w, te jedne jedyne które kiedyś robiono tylko w jednym miejscu a nie jak teraz co drugi ogórek konserwowy to Kartuski... Nam one idealnie podchodzą i rokrocznie robimy ich po kilkadziesiąt słoików. Wielu forumowiczów miało ich okazję u nas spróbować i jak do tej pory nikt się nie skarżył ani na zbytnią słodycz ani na zbytnią octowość czy co tam jeszcze...  :cool: Warto spróbować i zrobić samemu żeby wyrobić sobie własną opinię na podstawie prób organoleptycznych a nie teoretyzowania...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603475
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.