Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Maja 2015 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Maja 2015 Kwas mlekowy powoduje mniejsze odczucie kwaśności zalewy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Maja 2015 Ja się czegoś nowego nauczyłem. http://www.primus.waw.pl/strona.167602.html Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Maja 2015 To prawda , przeczytałem wskazany link ,ok Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Nie zapominajmy, iż w Polsce kwas mlekowy, szczególnie w przypadku przetworów owocowo-warzywnych wykorzystuje się głównie w celu wybielania zawartości słoja lub puszki. Zakwasza się głównie kwaskiem cytrynowym lub octem. Znam trochę temat, gdyż przez kilka ładnych lat uprawiałem na powierzchni od 1/2 do 1 ha chrzan, który odstawiałem do znanego zakładu przetwórstwa warzyw i owoców. Miałem zatem okazję popatrzeć jak się to odbywa. Dzięki kwasowi mlekowemu (lub mrówkowemu) nie trzeba np. dokładnie (w przypadku młodych warzyw wcale) przeprowadzać procesu obierania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-428397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2015 Tusiaczku jakieś nowe receptury? Wpadła mi w ręce bańka kwasu mlekowego 80% i w przyszłym sezonie nie będę w ogóle do przetworów octu używał, więc temat ciekawy dla mnie jak najbardziej.. rozumiem, że kwas mlekowy można octem zastąpić w tych przepisach.. a odwrotnie? ..żeby octu nie dodawać? Jak na razie wszelkie zakwaszanie i piklowanie warzyw na szybko wychodzi o niebo lepiej niż na occie. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-453240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2015 Boczuś, robiłem na occie bo jak dostałem ogórki to nie miałem kwasu Co do dawkowania to masz podane w przepisach i dla octu i dla kwasu. W przyszłym roku na bank będę próbował zrobić na kwasie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-453258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2015 Myślałem, że już jakieś eksperymenta miały miejsce w międzyczasie ^^ głównie chodzi mi o różnice i walory smakowe, jeżeli chodzi o balans octu i kwasu mlekowego, czy można z powodzeniem zastąpić całkowicie ocet lub w znacznej części.. trzeba będzie potestować w sezonie Co do dawkowania to masz podane w przepisach i dla octu i dla kwasu. można od razu dla ułatwienia zrobić inaczej.. jak ktoś potrzebuje 10l zalewy to przy odmierzaniu 160ml z bańki 5l, gwarantuję, że sporo się 'uleje' na boki taką fajną, oleistą konsystencję ma..na szczęście nie jest to jakoś bardzo żrące dla skóry czy nawet języka przed krótką chwilę.. tak czy siakkwas 80% - Gęstość: 1,19 -1,21 g/cm3 łatwiej będzie odmierzyć ilość dodawanego kwasu mlekowego przy pomocy wagi; 160x1,2 - 192g rozcieńczając kwas mlekowy do 10% łączymy 125g kwasu i 875g wodyJeżeli zrobić na samym kwasie 10l zalewy, wychodzi 317g czyli niecałe 3zł - nie tylko mniej toksyczny i przyjazny człowiekowi, ale też wiele razy tańszy od octu pół litra 10% kwasu mlekowego wychodzi ok. 58gr, pół litra octu 10% każdy może sobie sprawdzić w sklepie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-453302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) Jako że sezon ogórkowy w pełni to odkopuję temat na najlepsze ogórasy . Ja osobiście dodaję więcej różnokolorowej papryki bo daje fajny efekt wizualny i znika razem z ogórkami. Edytowane 7 Lipca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Lipca 2018 Heniu, czy mógłbyś, jeżeli można, nieco bliżej opisać swą recepturę ? Z papryczką jest na pewno ciekawie, ale papryczka też przydaje smaku, co zresztą potwierdzasz pisząc jak szybko znika . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Lipca 2018 Ja daję trzy razy po około trzy gramy zielonej , żółtej i czerwonej krojonej w "piórka " a i dodaję cebulę czerwoną i białą . Smak jak dla mnie raczej bez zmian z oryginałem , ale wizualnie fajnie wygląda na talerzu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Lipca 2018 kwas mlekowy 1,6 l. Chciałabym zrobić wg oryginalnego przepisu.Jednak nie jest podane stężenie kwasu mlekowego.Ocet zazwyczaj jest 10%.Dysponuję kwasem mlekowym 100% cz.d.a. i nie wiem, do jakiego stężenia powinien być rozcieńczony w tym zastosowaniu.Może @tusiaczek to przeczyta i podpowie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...) Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru. EAnno - zadzwonię do Niego . Ps > Prośba jako Admin możesz ten wpis dodać do przepisu z pierwszej strony , bo nie każdy czyta dalej . Edytowane 8 Lipca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Lipca 2018 możesz ten wpis dodać do przepisu Dodałam cały wpis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-601999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Lipca 2018 Kwas mlekowy 80% Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-602000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Lipca 2018 Dzięki Heniu, popróbujemy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-602002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Lipca 2018 Kwas mlekowy spożywczy 80%. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-602025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Lipca 2018 Kwas mlekowy spożywczy 80%. Dziękuję za info.Mimo, że tego kwasu jest o wiele mniej niż octu ale ma wysokie stężenie oraz jest kwasem mocniejszym niż octowy, w gotowym produkcie może dawać główną nutę smakową. Kwas mlekowy powoduje mniejsze odczucie kwaśności zalewy. Myślę, że to zależy od stężenia.Sprawdziłam stałe dysocjacji obu kwasów ale ja jestem za cienka z chemii żeby przeliczyć procentowy wpływ każdego z nich na kwaśność zalewy Mniejsza o to, zrobię ogóraski wg oryginalnego przepisu i porównam z tymi, które tradycyjnie robię. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-602036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Lipca 2018 Czy robił już ktoś "Ogórki Kartuskie" z kwasem mlekowym? Jestem bardzo ciekawy opinii, zamieszczonego tutaj opisu i receptury. Bardzo proszę podzielić się swoimi doznaniami smakowymi. Mam zamiar zrobić te ogóreczki. Pytanie czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Lipca 2018 Mam zamiar zrobić te ogóreczki. Pytanie czy warto? zawsze warto aby samemu sprobowac i podzielic sie opinia z innymi - Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) samemu sprobowac i podzielic sie opinia z innymi -Wolałbym najpierw czerpać z doświadczeń koleżanek i kolegów - po co otwierać już otwarte drzwi? Edytowane 28 Lipca 2018 przez Eugeniusz_2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Lipca 2018 zrobię ogóraski wg oryginalnego przepisu i porównam z tymi, które tradycyjnie robię. Czy robił już ktoś "Ogórki Kartuskie" z kwasem mlekowym? Pierwsze zbiory ogórków poszły u mnie na kiszonki.Przymierzałam się do "kartuskich" i doszło do mojej świadomości, że w 1l zalewy jest 20dkg cukru To jest raczej na szwedzką modłę i nie wyobrażam sobie, żebym mogła jeść takie słodkie ogórki.Zapewne odpowiednia ilość kwasu zrównoważy tę słodycz ale to tak, jakby pić coca colę.Wg moich szacunków wypełnienie objętości słoika ogórkami wynosi ok. 50%. Pozostałe 50% to zalewa.W efekcie uzyskamy ogórki z 10% zasłodzeniem i 1,5% zasoleniem Nie kwestionuję ich dobrego smaku ale dla "słodkich dziurek" Ja zdecydowanie preferuję inne słodkości w życiu [Dodano: 28 lip 2018 - 22:59]P.S. Wypróbuję połączenie octu jabłkowego (domowego) z kwasem mlekowym.Okazało się, że mam jeszcze 4,5l kwasu 80%.Zrobię z tego zalewę taką, jaką zwykle robię, czyli bez cukru, z łyżeczką miodu na 1/2l słoik.Nie będą to jednak ogórki kartuskie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Lipca 2018 Przymierzałam się do "kartuskich" i doszło do mojej świadomości, że w 1l zalewy jest 20dkg cukru Również uważam, że ilość cukru jest porażająca, ale w "Kartuskich" chyba tak Jest.Mam jeszcze jeden problem. Moje ogórkowe pole, to okoliczny rynek. Zawsze jest loteria, co tam się kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Lipca 2018 Przymierzałam się do "kartuskich" i doszło do mojej świadomości, że w 1l zalewy jest 20dkg cukruRównież uważam, że ilość cukru jest porażająca, ale w "Kartuskich" chyba tak Jest.Mam jeszcze jeden problem.mojee sogórkowe pole, to okoliczny rynek. Zawsze jest loteria, co tam się kupi. Ja mam tak samo ,ale przepis tytułowy jest ciekawy ,a cukier w tej ilości kwasu się po prostu ukrywa-niestety jest???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Lipca 2018 To jest przepis na "oryginalne" ogórki Kartuskie otrzymany od byłego dyrektora zakładów produkujących w/w, te jedne jedyne które kiedyś robiono tylko w jednym miejscu a nie jak teraz co drugi ogórek konserwowy to Kartuski... Nam one idealnie podchodzą i rokrocznie robimy ich po kilkadziesiąt słoików. Wielu forumowiczów miało ich okazję u nas spróbować i jak do tej pory nikt się nie skarżył ani na zbytnią słodycz ani na zbytnią octowość czy co tam jeszcze... Warto spróbować i zrobić samemu żeby wyrobić sobie własną opinię na podstawie prób organoleptycznych a nie teoretyzowania... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/page/2/#findComment-603475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.