beatag Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Stycznia 2018 U nas królują pierogi w trzech wersjach-wigilijne z kapustą i grzybami [w tym roku z grzybami :)i kapustą] ze świeżych [czytaj zamrożonych] grzybów z kapusty ,mięsa i grzybów-dla tych ,którzy nie lubią grzybów i wmawia im się,ze te sa z mięsa i kapusty Ja z doświadczenia robię w słoikach bigos i galaretę. " Na potem " jak znalazł. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Stycznia 2018 No i kolejny patent do wypróbowania może więcej nie będziesz robiła tradycyjnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Napisałem że zamrażam, ale to wynikało z tego że wynosiłem na balkon a tam zazwyczaj po św Bożego Narodzenia - był mróz . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Stycznia 2018 ale to wynikało z tego że wynosiłem na balkon a tam zazwyczaj po św Bożego Narodzenia - był mróz . Rozumiemy - też schładzałeś - był mróz - zamroziłeś może nie cały - a jak nie było mrozu też schłodziłeś - bardzo dobra metoda ja zwykle wynosiłem do garażu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Stycznia 2018 A propos przepisów na bigos to wtrącę swoje trzy grosze, otóż kiedyś kolega z pracy podał mi przepis na bigos w jednym zdaniu"na kilo kapusty dwa kilo mięsa"...czy może być lepszy? Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Szakira to raczej gulaszopodobne z kapustą -ale może być dobre:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Stycznia 2018 A ja mam pytanko... Czy wyszedł Wam taki sam bigos jak za 1-3-5-tym rzem ? [Dodano: 05 sty 2018 - 01:22]... Co tu się oszukiwać... to jest tzw. '' sprzątanie lodówki''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Czy wyszedł Wam taki sam bigos jak za 1-3-5-tym rzem nigdy - trochę podobny ale nigdy taki sam - nigdy do bigosu nie stosuję miary gramowej zawsze trochę inne miesko , Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Faktycznie ile osób tyle przepisów, ja robię podobnie jak PePe ale nie dodaje goździków i wina i proporcje kapusty są na odwrót 2:1 (kiszonej do słodkiej, kiszona odciśnięta i dobrze wypłukana, a odciśnięty wcześniej sok dolewam później celem wyrównania kwaśności), ale dokładam jeszcze śliwkę wędzoną no i szczyptę czarnuszki (trzeba uważać z tym bo kiedyś przesadziłem i bigos przeszedł nią za bardzo) był dobry ale za mocno dominowała nad innymi smakami. Często dokładam wędzone żeberka. U mnie w rodzinie zawsze bigos lekko pachniał wędzonką, często dokładana była ścięta skórka z wędzonego boczku. Dużo rożnych mięs w tym sporo wołowiny. No is ten smak na 2 czy 3 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Mam "pomysła", na którymś ze zlotów koniecznie trzeba ugotować bigos, a rodzaj i ilość przypraw poddać pod głosowanie - to byłby nasz inny od reszty bigos zlotowy . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Stycznia 2018 To dobry pomysł, ale nie wypali, niestety. Nie jestem fachowcem od bigosu, ale życie pokazuje, że nie mamy jednakowych "smaków". Jako przykład podam historię z serem. Ja lubię sery różne ,pleśniowe itp. Ale parę lat temu kolega z pracy przyniósł ser bodajże słowacki i wymiękłem kolor pawia "poweselu", a zapach skarpetek z upalnego lata zmienionych po miesiącu. Kolega był zachwycony ja "trochę mniej...." Nie da się zrobić tak żeby wszystkim smakowało. Ale można korzystać ze sposobówktóre polecają inni koledzy i dostosować dla siebie.....Czy się bardzo mylę? Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Stycznia 2018 można korzystać ze sposobów które polecają inni koledzy i dostosować dla siebie..... Czy się bardzo mylę? Nie mylisz się - taka jest prawda i dobrze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-583019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Szybki bigos bardzo dobrze wychodzi w szybkowarze. Mam 6l i ładuje do niego 5kg (kapusta ,mięso, żeberko) 40min od momentu jak zacznie syczeć i zostawiam do wystygnięcia. W ten sposób "unikam" trzydniowego gotowania . Jedyna wada takiej metody to taka , że trzeba wszystkie składniki z przyprawami wymieszać w osobnej misce i dopiero wymieszane ładować do gara. Na dno łycha smalcu oczywiście i powoli rozpędzać garnek na ogniu , żeby na dnie nie "złapało" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-583022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja np. jestem zwolennikiem bigosu, w którym kapusta kiszona nie jest zbyt rozgotowana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-583025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Stycznia 2022 kiełbasa w bigosie, nawet najbardziej szlachetnego gatunku, to profanacja tego wspaniałego dania . Przeglądając starsze przepisy - Maxell udostępnił wiele starych książek kucharskich - min. "KUCHARZ POLSKI" z 1932 r. należy stwierdzić, że :Bigos bez kiełbasy to profanacja . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Natomiast nigdy żadnej kiełbasy, bo bigos ma być bigosem, a jak zachce mi się kiełbasy z kapustą, bo tak też bywa, to nie robię wtedy bigosu z mięsem i dodatkami, kiełbasa w bigosie, nawet najbardziej szlachetnego gatunku, to profanacja tego wspaniałego dania .MARJA ŚLEŻAŃSKA KUCHARZ POLSKI rok 1932 1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓWSMACZNYCH, TANICH i WYSTAWNYCH OBIADÓW pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów, soków, galaret, napojów chłodzących, likierów, win, wódek, deserów, konserw, wędlin oraz różne sekreta domowe i śpiżarniane, niezbędne dla każdej dobrej i skrzętnej gospodyni. Z ilustracjami i II kolorowymi tablicami 524. Bigos Ugotować wieprzowiny przerosłej, zalać tym rosołem kwaszoną kapustę, którą, jeżeli jest za kwaśna, trzeba poprzednio przepłukać, włożyć trochę wieprzowego tłuszczu i niech się gotuje. Mięso pokrajać w kostkę i na pół godziny przed wydaniem na stół wrzucić w kapustę; następnie zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić sosem z kapusty i wlać na powrót w kapustę, zagotować i wydać obłożoną podsmażoną kiełbasą Można także razem z kiełbasą gotować. Bigos jest także dobry odgrzewany. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Jako, że ilu kucharzy tyle bigosów proponuję podawać swoje - dla potomnych To przepis klasyk z Kuchni Polskiej Bigos• 2 kg kwaszonej kapusty(niezbyt kwaśnej)• 50 dag białej kapusty• 1½ kg mięsa bez kości(surowa wieprzowa szynka,łopatka, rostbef)• 50 dag kiełbasy• 10 dag chudegowędzonego boczku• 2–3 cebule• 10 dag suszonych grzybów• 4–6 suszonych śliwek• 1 garść rodzynek• ²⁄³ szklanki madery,porto lub czerwonegowytrawnego wina• 2 łyżki koncentratupomidorowego• 1 łyżka musztardy• 4 jagody jałowca• 10–12 ziaren pieprzu• 4 ziarna ziela angielskiego• 1–2 liście laurowe• 2 goździki• sólSposób przyrządzania:Mięso opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli pokrojonejw krążki i przypraw, podlewając niewielką ilością wody. Grzyby opłukaći namoczyć w wodzie (2 godziny), następnie osączyć i pokroićw paseczki. Rodzynki umyć, śliwki umyć i pokroić w paseczki. Świeżąkapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyći ugotować na półmiękko. Kapustę kwaszoną posiekać i gotować 1 godzinęw niewielkiej ilości wody. Następnie dodać do niej podgotowanąświeżą kapustę i grzyby, wymieszać. Upieczone mięsa pokroić w kostkę,dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszaći dusić na małym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliła.Dodać kiełbasę pokrojoną na małe kawałki oraz drobno pokrojonyi podsmażony boczek. Gotować pod przykryciem jeszcze około 2 godzin,często mieszając (jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, odparować,gotując bez przykrycia). Na 20 minut przed końcem gotowaniadodać śliwki, rodzynki, musztardę, koncentrat pomidorowy i wino[Dodano: 21 sty 2022 - 18:07]Smaki vegańskie - wiem u mięsożerców kontrowersyjny ale powinien się tu znaleźć • ½ kg kapusty kiszonej• ½ kg kapusty białej• 3-4 sojowe kiełbaski lub parówki• 10 pieczarek lub garśćsuszonych grzybów leśnych• 3 cebule• 2- 3 pomidory• 5 łyżek oleju• 1 łyżka sosu sojowego• liść laurowy• ziele angielskie• sól, pieprzKiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać, białą kapustęposzatkować i sparzyć wrzątkiem, odsączyć, po czym dusić razem zkiszoną kapustą, liściem laurowym, zielem angielskim oraz (opcjonalnie) zesparzonymi wcześniej i pokrojonymi grzybami leśnymi.Cebulę i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarkii kiełbaski pokroić w plastry i usmażyć na oleju na złoty kolor.Gdy kapusta zrobi się miękka, dodać podsmażone składniki i pozostałeprzyprawy (sól, pieprz i sos sojowy). Po wymieszaniu dusić jeszcze przezchwilę dla połączenia smaków.Podawać z ziemniakami lub z razowym chlebem. Wegański bigos z wędzonką - wegańska wigiliaSkładnikiWĘDZONKA• 2 kostki tofu• 4 łyżki oleju• 1 łyżeczka soliBIGOS• 1,2 kg kapusty kiszonej• 1,8 kg świeżej kapusty• 4 cebule• 2 ząbki czosnku• 4 łyżki oleju• 2 litry wody• 4 łyżki sosu sojowego• 5 ziaren ziela angielskiego• 5 ziaren jałowca• 4 liście laurowe• 30g suszonych grzybów, namoczonych przez noc• ½ łyżeczki mielonego kminku• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego• 1 łyżeczka tymianku• 1 łyżeczka rozmarynu• ½ łyżeczki nasion kolendry• ½ łyżeczki gorczycy• 1 łyżka majeranku• 2 łyżki wędzonej papryki• 15 suszonych śliwek• 2 starte na tarce jabłka• 2 łyżki koncentratu pomidorowego• pieprz do smakuWykonanieWĘDZONKA1. Pokrój 2 kostki wędzonego tofu na drobną kosteczkę. 4 łyżki oleju wlej na rozgrzaną patelnięi dodaj tofu. Smaż, aż kosteczki będą mocno usmażone, zarumienione i twardawe. Powinnyprzypominać konsystencją boczek, nie bój się więc go mocno podsmażyć, inaczej będzie sięrozpadać. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.BIGOS1. Kapustę kiszoną opłucz delikatnie pod bieżącą wodą by nie była zbyt kwaśna. Pamiętaj otym, że będziemy również używać świeżą słodką kapustę, dlatego nie należy płukać kapustykiszonej za mocno, bigos nadal powinien być kwaśny. Ja tylko lekko ją polewam wodą inastępnie odciskam z wody. Następnie odciśnij ją z nadmiaru wody i posiekaj na mniejszekawałki, by nie była taka długa i się nie ciągnęła podczas nabierania na widelec.Teraz umyjsłodką kapustę, pokrój na ćwiartki, wytnij łyko (środkową twardą część) i posiekaj na wąskieplasterki i kawałki. Teraz posiekaj cebulkę i czosnek. Do dużego garnka wlej 4 łyżki olejuoraz cebulkę z czosnkiem. Podsmażaj, aż będą zarumienione i miękkie, następnie dodajposiekaną kapustę kiszoną i słodką. Wlej 2 litry wody i duś pod przykryciem przez 30 minut,aż z kapusty wyjdzie cała woda. Po tym czasie dodaj sos sojowy, ziele angielskie, jałowiec,liście laurowe, namoczone przez noc grzyby oraz wszystkie przyprawy. Dorzuć równieżsuszone śliwki, starte na tarce jabłka oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj igotuj na wolnym ogniu bez przykrywki przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy kapustabędzie miękka, a wszystkie płyny zredukowane. Uważam, że dzięki takiemu długiemu iwolnemu gotowaniu bigos jest najlepszy. Czas gotowania zależy również od Twojejkuchenki. Gdy bigos będzie gotowy, dopraw go sporą ilością pieprzu i w wmieszaj wędzonkę.UwagiJeśli Twój bigos będzie zbyt mało kwaśny, możesz dodać trochę octu, lub soku z cytryny by go trochę zakwasić.Wedle uznania dodaj również przecier pomidorowy, jeśli uważasz, że jest do za mało. Natomiast, jeśli kapustajest za mało słodka, dodaj trochę cukru. Ile domów, tyle sposobów na bigos, dostosuj go więc wedle swoichupodobań Karolina Gawrońska at http://savoryorsweet.pl/weganski-bigos/ Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Powiem może nieco inaczej. Tak jak pisałem wcześniej. Jestem nieco zafiksowany na punkcie smaków, i mam swojego "hopla", dzielę więc to "danie kapuściane" zawsze na dwa, jedno to jest bigos z mięsem różne rodzaje plus owoce, który mi nie "zatrąca" żadną kiełbasą. Jednak często jak też pisałem, robię sobie kapustę z kiełbasą i też jest pycha, choć już nie dodaję tylu różnistych smakowitości jak do bigosu z mięsem . Wtedy upajam się i delektuję, smakiem pysznej kiełbaski z dodatkiem kapusty. Tak już mam, myślę że jest podobnie jak z alkoholem . Jedni tylko "Jasia Wędrowniczka", inni "Dobry Koniak", drudzy różnicy nie widzą pomiędzy "Koniakiem" i "Brendy", a dla trzeciego ważne jest aby "sponiewierało" jak trzeba, ot i cała filozofia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Stycznia 2022 To przepis klasyk Aga zamiast boczku, gotując bigos dodaje wędzoną kość schabową na której podczas wycinania polędwicy pozostawiam specjalnie sporo mięsa(mięso z kości po ugotowaniu wraca do bigosu) , potrawa uzyskuje smak wędzonki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) usunąłem by było bez profanacji Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Stycznia 2022 łyżka mąki Wg mnie to profanacja bigosu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Tez tak uważam Aniu.A w tytule bigos tradycyjny. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Stycznia 2022 MARJA ŚLEŻAŃSKA następnie zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić sosem z kapusty i wlać na powrót w kapustę, zagotować :facepalm: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) To przepis klasyk Aga zamiast boczku, gotując bigos dodaje wędzoną kość schabową na której podczas wycinania polędwicy pozostawiam specjalnie sporo mięsa(mięso z kości po ugotowaniu wraca do bigosu) , potrawa uzyskuje smak wędzonki .Kości to podstawą. Boczek też. Jedno nie wyklucza drugiego. No i śliwki. Kapustą biała be nie daję. Kapustą tylko kiszona , wycisnąć sok zebrać, dać na końcu jak mało kwaśny, dodać kosci i trochę wody , marchewkę , trochę pietruszki, selera wszystko w kostkę, korzenie jakie kto lubi i chce , mięsa chude do gara , boczki , kiełbasę , mięsa tłuste podsmażyć i do gara grzyby do gara od razu nie moczyć, szkoda wywaru aromatu. Dobrze jak część mięsna jest w części lub całości wędzona . Wino może być nawet butelka ,ale nie ma co mieszać. Wypić można od razu lub na dwa razy w trakcie ważenia lub po do .... bigosu. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Przy okazji czytania przepisu na staropolski bigos dowiedziałem się że dzień 20 stycznia jest dniem bigosu https://gotowanie.onet.pl/porady/dodaj-do-bigosu-ten-nieoczywisty-skladnik-juz-zawsze-bedziesz-tak-robic/35nzvtb Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.