Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U nas królują pierogi w trzech wersjach-wigilijne z kapustą i grzybami [w tym roku z grzybami :)i kapustą]

                                                              ze świeżych [czytaj zamrożonych] grzybów

                                                              z kapusty ,mięsa i grzybów-dla tych ,którzy nie lubią grzybów i wmawia im się,ze te sa z mięsa i kapusty :)

Ja z doświadczenia robię w słoikach bigos i galaretę. " Na potem " jak znalazł.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582724
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Napisałem że zamrażam, ale to wynikało z tego że wynosiłem na balkon a tam zazwyczaj po św Bożego Narodzenia - był mróz :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582729
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale to wynikało z tego że wynosiłem na balkon a tam zazwyczaj po św Bożego Narodzenia - był mróz .
Rozumiemy - też schładzałeś - był mróz - zamroziłeś może nie cały - a jak nie było mrozu też schłodziłeś - bardzo dobra metoda :thumbsup: ja zwykle wynosiłem do garażu 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582730
Udostępnij na innych stronach

 A propos przepisów na bigos to wtrącę swoje trzy grosze, otóż kiedyś kolega z pracy podał mi przepis na bigos w jednym zdaniu

"na kilo kapusty dwa kilo mięsa"...

czy może być lepszy?

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582836
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanko... :)  Czy wyszedł Wam taki sam bigos jak za 1-3-5-tym rzem ? :rolleyes:


[Dodano: 05 sty 2018 - 01:22]

... Co tu się oszukiwać... to jest tzw. '' sprzątanie lodówki''... :cool::D

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy wyszedł Wam taki sam bigos jak za 1-3-5-tym rzem
nigdy - trochę podobny ale nigdy taki sam :D - nigdy do bigosu nie stosuję miary gramowej ;) zawsze trochę inne miesko ,  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582867
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie ile osób tyle przepisów, ja robię  podobnie jak PePe ale nie dodaje goździków i wina i proporcje kapusty są na odwrót 2:1 (kiszonej do słodkiej, kiszona odciśnięta i dobrze wypłukana, a odciśnięty wcześniej sok dolewam później celem wyrównania kwaśności), ale dokładam jeszcze śliwkę wędzoną no i szczyptę czarnuszki (trzeba uważać z tym bo kiedyś przesadziłem i bigos przeszedł nią za bardzo) był dobry ale za mocno dominowała nad innymi smakami. Często dokładam  wędzone żeberka. U mnie w rodzinie zawsze bigos lekko pachniał wędzonką, często dokładana była ścięta skórka z wędzonego boczku. Dużo rożnych mięs w tym sporo wołowiny. No is ten smak na 2 czy 3 dzień.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582909
Udostępnij na innych stronach

Mam "pomysła", na którymś ze zlotów koniecznie trzeba ugotować bigos, a rodzaj i ilość przypraw poddać pod głosowanie - to byłby nasz  inny od reszty bigos zlotowy :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582920
Udostępnij na innych stronach

To dobry pomysł, ale nie wypali, niestety. Nie jestem fachowcem od bigosu, ale życie pokazuje, że nie mamy jednakowych "smaków". Jako przykład podam historię z serem. Ja lubię sery różne ,pleśniowe itp. Ale parę lat temu kolega z pracy przyniósł ser bodajże słowacki i wymiękłem kolor pawia "poweselu", a zapach skarpetek z upalnego lata zmienionych po miesiącu. Kolega był zachwycony ja "trochę mniej...." Nie da się zrobić tak żeby wszystkim smakowało. Ale można korzystać ze sposobów

które polecają inni koledzy i dostosować dla siebie.....

Czy się bardzo mylę?

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-582998
Udostępnij na innych stronach

 

 

można korzystać ze sposobów które polecają inni koledzy i dostosować dla siebie..... Czy się bardzo mylę?
Nie mylisz się - taka jest prawda i dobrze  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-583019
Udostępnij na innych stronach

Szybki bigos bardzo dobrze wychodzi w szybkowarze. Mam 6l i ładuje do niego 5kg (kapusta ,mięso, żeberko) 40min od momentu jak zacznie syczeć i zostawiam do wystygnięcia. W  ten sposób "unikam" trzydniowego gotowania  :) . Jedyna wada takiej metody to taka , że trzeba wszystkie składniki z przyprawami wymieszać w osobnej misce i dopiero wymieszane ładować do gara. Na dno łycha smalcu oczywiście i powoli rozpędzać garnek na ogniu , żeby na dnie nie "złapało" 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-583022
Udostępnij na innych stronach

Ja np. jestem zwolennikiem bigosu, w którym kapusta kiszona nie jest zbyt rozgotowana.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-583025
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

 

 

kiełbasa w bigosie, nawet najbardziej szlachetnego gatunku, to profanacja tego wspaniałego dania .
 

Przeglądając starsze przepisy  - Maxell udostępnił wiele starych książek kucharskich - min. "KUCHARZ POLSKI" z 1932 r. należy stwierdzić, że :

Bigos  bez kiełbasy to  :tongue: profanacja  :D .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746080
Udostępnij na innych stronach

Natomiast nigdy żadnej kiełbasy, bo bigos ma być bigosem, a jak zachce  mi się kiełbasy z kapustą, bo tak też bywa, to nie robię wtedy bigosu z mięsem i dodatkami, kiełbasa w bigosie, nawet najbardziej szlachetnego gatunku, to profanacja tego wspaniałego dania .

MARJA ŚLEŻAŃSKA

 

KUCHARZ POLSKI rok 1932

 

1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW

SMACZNYCH, TANICH i WYSTAWNYCH OBIADÓW

 

pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów, soków, galaret, napojów chłodzących, likierów, win, wódek, deserów, konserw, wędlin oraz różne sekreta domowe i śpiżarniane, niezbędne dla każdej dobrej i skrzętnej gospodyni.

 

Z ilustracjami i II kolorowymi tablicami

 

 

524. Bigos

 

Ugotować wieprzowiny przerosłej, zalać tym rosołem kwaszoną kapustę, którą, jeżeli jest za kwaśna, trzeba poprzednio przepłukać, włożyć trochę wieprzowego tłuszczu i niech się gotuje. Mięso pokrajać w kostkę i na pół godziny przed wydaniem na stół wrzucić w kapustę; następnie zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić sosem z kapusty i wlać na powrót w kapustę, zagotować i wydać obłożoną podsmażoną kiełbasą Można także razem z kiełbasą gotować. Bigos jest także dobry odgrzewany.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746088
Udostępnij na innych stronach

Jako, że ilu kucharzy tyle bigosów proponuję podawać swoje - dla potomnych :D

To przepis klasyk z Kuchni Polskiej 

Bigos
• 2 kg kwaszonej kapusty
(niezbyt kwaśnej)
• 50 dag białej kapusty
• 1½ kg mięsa bez kości
(surowa wieprzowa szynka,
łopatka, rostbef)
• 50 dag kiełbasy
• 10 dag chudego
wędzonego boczku
• 2–3 cebule
• 10 dag suszonych grzybów
• 4–6 suszonych śliwek
• 1 garść rodzynek
• ²⁄³ szklanki madery,
porto lub czerwonego
wytrawnego wina
• 2 łyżki koncentratu
pomidorowego
• 1 łyżka musztardy
• 4 jagody jałowca
• 10–12 ziaren pieprzu
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1–2 liście laurowe
• 2 goździki
• sól
Sposób przyrządzania:
Mięso opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli pokrojonej
w krążki i przypraw, podlewając niewielką ilością wody. Grzyby opłukać
i namoczyć w wodzie (2 godziny), następnie osączyć i pokroić
w paseczki. Rodzynki umyć, śliwki umyć i pokroić w paseczki. Świeżą
kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć
i ugotować na półmiękko. Kapustę kwaszoną posiekać i gotować 1 godzinę
w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać do niej podgotowaną
świeżą kapustę i grzyby, wymieszać. Upieczone mięsa pokroić w kostkę,
dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać
i dusić na małym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliła.
Dodać kiełbasę pokrojoną na małe kawałki oraz drobno pokrojony
i podsmażony boczek. Gotować pod przykryciem jeszcze około 2 godzin,
często mieszając (jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, odparować,
gotując bez przykrycia). Na 20 minut przed końcem gotowania
dodać śliwki, rodzynki, musztardę, koncentrat pomidorowy i wino

[Dodano: 21 sty 2022 - 18:07]

Smaki vegańskie - wiem u mięsożerców kontrowersyjny :facepalm: ale powinien się tu znaleźć :D
 
• ½ kg kapusty kiszonej
• ½ kg kapusty białej
• 3-4 sojowe kiełbaski lub parówki
• 10 pieczarek lub garść
suszonych grzybów leśnych
• 3 cebule
• 2- 3 pomidory
• 5 łyżek oleju
• 1 łyżka sosu sojowego
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól, pieprz
Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać, białą kapustę
poszatkować i sparzyć wrzątkiem, odsączyć, po czym dusić razem z
kiszoną kapustą, liściem laurowym, zielem angielskim oraz (opcjonalnie) ze
sparzonymi wcześniej i pokrojonymi grzybami leśnymi.
Cebulę i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki
i kiełbaski pokroić w plastry i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Gdy kapusta zrobi się miękka, dodać podsmażone składniki i pozostałe
przyprawy (sól, pieprz i sos sojowy). Po wymieszaniu dusić jeszcze przez
chwilę dla połączenia smaków.
Podawać z ziemniakami lub z razowym chlebem.

 

 

Wegański bigos z wędzonką - wegańska wigilia
Składniki
WĘDZONKA
• 2 kostki tofu
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
BIGOS
• 1,2 kg kapusty kiszonej
• 1,8 kg świeżej kapusty
• 4 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki oleju
• 2 litry wody
• 4 łyżki sosu sojowego
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 ziaren jałowca
• 4 liście laurowe
• 30g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
• ½ łyżeczki mielonego kminku
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka rozmarynu
• ½ łyżeczki nasion kolendry
• ½ łyżeczki gorczycy
• 1 łyżka majeranku
• 2 łyżki wędzonej papryki
• 15 suszonych śliwek
• 2 starte na tarce jabłka
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• pieprz do smaku
Wykonanie
WĘDZONKA
1. Pokrój 2 kostki wędzonego tofu na drobną kosteczkę. 4 łyżki oleju wlej na rozgrzaną patelnię
i dodaj tofu. Smaż, aż kosteczki będą mocno usmażone, zarumienione i twardawe. Powinny
przypominać konsystencją boczek, nie bój się więc go mocno podsmażyć, inaczej będzie się
rozpadać. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
BIGOS
1. Kapustę kiszoną opłucz delikatnie pod bieżącą wodą by nie była zbyt kwaśna. Pamiętaj o
tym, że będziemy również używać świeżą słodką kapustę, dlatego nie należy płukać kapusty
kiszonej za mocno, bigos nadal powinien być kwaśny. Ja tylko lekko ją polewam wodą i
następnie odciskam z wody. Następnie odciśnij ją z nadmiaru wody i posiekaj na mniejsze
kawałki, by nie była taka długa i się nie ciągnęła podczas nabierania na widelec.Teraz umyj
słodką kapustę, pokrój na ćwiartki, wytnij łyko (środkową twardą część) i posiekaj na wąskie
plasterki i kawałki. Teraz posiekaj cebulkę i czosnek. Do dużego garnka wlej 4 łyżki oleju
oraz cebulkę z czosnkiem. Podsmażaj, aż będą zarumienione i miękkie, następnie dodaj
posiekaną kapustę kiszoną i słodką. Wlej 2 litry wody i duś pod przykryciem przez 30 minut,
aż z kapusty wyjdzie cała woda. Po tym czasie dodaj sos sojowy, ziele angielskie, jałowiec,
liście laurowe, namoczone przez noc grzyby oraz wszystkie przyprawy. Dorzuć również
suszone śliwki, starte na tarce jabłka oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj i
gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy kapusta
będzie miękka, a wszystkie płyny zredukowane. Uważam, że dzięki takiemu długiemu i
wolnemu gotowaniu bigos jest najlepszy. Czas gotowania zależy również od Twojej
kuchenki. Gdy bigos będzie gotowy, dopraw go sporą ilością pieprzu i w wmieszaj wędzonkę.
Uwagi
Jeśli Twój bigos będzie zbyt mało kwaśny, możesz dodać trochę octu, lub soku z cytryny by go trochę zakwasić.
Wedle uznania dodaj również przecier pomidorowy, jeśli uważasz, że jest do za mało. Natomiast, jeśli kapusta
jest za mało słodka, dodaj trochę cukru. Ile domów, tyle sposobów na bigos, dostosuj go więc wedle swoich
upodobań 
 Karolina Gawrońska at http://savoryorsweet.pl/weganski-bigos/
Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746090
Udostępnij na innych stronach

Powiem może nieco inaczej. Tak jak pisałem wcześniej. Jestem nieco zafiksowany na punkcie smaków, i mam swojego "hopla",  dzielę więc to "danie kapuściane" zawsze na dwa, jedno to jest bigos z mięsem różne rodzaje plus owoce, który mi  nie "zatrąca" żadną kiełbasą. Jednak często jak też pisałem, robię sobie kapustę z kiełbasą i też jest pycha, choć już nie dodaję tylu różnistych smakowitości jak do bigosu z mięsem :D. Wtedy upajam się i delektuję, smakiem pysznej kiełbaski z dodatkiem kapusty. Tak już mam, myślę że jest podobnie jak z alkoholem  :D . Jedni tylko "Jasia Wędrowniczka", inni "Dobry Koniak", drudzy różnicy nie widzą pomiędzy "Koniakiem" i "Brendy", a dla trzeciego ważne jest aby "sponiewierało" jak trzeba, ot i cała filozofia  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746097
Udostępnij na innych stronach

To przepis klasyk

 

Aga zamiast boczku, gotując bigos dodaje wędzoną kość schabową na której podczas wycinania polędwicy pozostawiam specjalnie sporo mięsa(mięso z kości po ugotowaniu wraca do bigosu) , potrawa uzyskuje smak wędzonki :tongue:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746102
Udostępnij na innych stronach

 

 

łyżka mąki

Wg mnie to profanacja bigosu  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746109
Udostępnij na innych stronach

Tez tak uważam Aniu.A w tytule bigos tradycyjny. Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746110
Udostępnij na innych stronach

 

MARJA ŚLEŻAŃSKA

 

następnie zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić sosem z kapusty i wlać na powrót w kapustę, zagotować

 

 

 

:facepalm: :facepalm: :facepalm: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746113
Udostępnij na innych stronach

 

To przepis klasyk

 

Aga zamiast boczku, gotując bigos dodaje wędzoną kość schabową na której podczas wycinania polędwicy pozostawiam specjalnie sporo mięsa(mięso z kości po ugotowaniu wraca do bigosu) , potrawa uzyskuje smak wędzonki :tongue:.

Kości to podstawą. Boczek też. Jedno nie wyklucza drugiego. No i śliwki. Kapustą biała be nie daję. Kapustą tylko kiszona , wycisnąć sok zebrać, dać na końcu jak mało kwaśny, dodać kosci i trochę wody , marchewkę , trochę pietruszki, selera wszystko w kostkę, korzenie jakie kto lubi i chce , mięsa chude do gara , boczki , kiełbasę , mięsa tłuste podsmażyć i do gara grzyby do gara od razu nie moczyć, szkoda wywaru aromatu. Dobrze jak część mięsna jest w części lub całości wędzona . Wino może być nawet butelka ,ale nie ma co mieszać. Wypić można od razu lub na dwa razy w trakcie ważenia lub po do .... bigosu. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746115
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji czytania przepisu na staropolski bigos dowiedziałem się że dzień 20 stycznia jest dniem bigosu :D

https://gotowanie.onet.pl/porady/dodaj-do-bigosu-ten-nieoczywisty-skladnik-juz-zawsze-bedziesz-tak-robic/35nzvtb

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/3/#findComment-746121
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.