Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tatar tylko z maggi. :cool:

Tatar tak.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478368
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tatar z maggi ...fuj fuj ..zabije smak mieska  :)  ja tatara to tylko z cebulka .taki mam zwichniety gust .. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478381
Udostępnij na innych stronach

Ja pisałem ... tak smaki są podobne, jest sól, przyprawy wywar z lubczyku nie ma glutaminianu i ekstraktu drożdżowego ;)

 

Tutaj pisałem:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page-8?hl=maggi&do=findComment&comment=461951

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478389
Udostępnij na innych stronach

Są przyprawy Maggi i "Maggi". Narobiło się tych przypraw od groma, każda z innej firmy i o innym składzie, ale Maggi. Jak już wcześniej napisałem dawniej było Maggi które zawierało hydrolizat białkowy, który nie jest szkodliwy, a bardzo dobrze wpływa na poczucie smaku. Czyli był sens stosowania tego. Na dzień dzisiejszy kupiliśmy z kolegami 3 różne Maggi do zalewy, w żadnym hydrolizatu białkowego nie było, ale był właśnie glutaminian sodu i inne E. Kolega stwierdził, że to świństwo i zalewy z tym robił nie będzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478407
Udostępnij na innych stronach

Zlep z maggi jest chyba podobnie jak z pieprzem ziolowym ,co firma to inny smak...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478414
Udostępnij na innych stronach

Używam tej oryginalnej Niemieckiej maggi http://germandeli.co.uk/maggi-products/831-maggi-wurze.html

Co powiecie na jej temat, zdrowa choć odrobinę, czy raczej tradycyjnie lipa?

 

http://geschichtskombinat.de/125-jahre-maggi-wuerze-burgturm-als-maggi-flasche

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg/640px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478415
Udostępnij na innych stronach

U nas z tym logiem jest z firmy nestle i tylko taką kupuję, bo jest najlepsza :D inne firmy jak knorr czy winiary to raczej podrabiają. Zastanawia mnie tylko dlaczego na Twojej jest data 1887 a na tej Polskiej jest 1886 :D

 

post-39848-0-25771200-1456143329.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478422
Udostępnij na innych stronach

Zlep z maggi jest chyba podobnie jak z pieprzem ziolowym ,co firma to inny smak...

Wiesz, ja z Maggi nie mam żadnego doświadczenia, ale z przekazu kolegi, to nie tyle o smak mu chodzi, co o hydrolizat białkowy, który dawniej Maggi zawierało. Drugi kolega potwierdził, że ten dodatek to była właśnie ta kropka nad i. Miało to niby wzmacniać/uwypuklać smak wędzonek.

Tier, on też miał wyszukaną najlepszą, ale skład się zmienił i już nie ma. Sprawdźcie zresztą czy w składzie macie hydrolizat białkowy, a jeśli tak, to z ciekawości sam przetestuję ten dodatek.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478423
Udostępnij na innych stronach

Tier, patent Kolego, patent. :)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478424
Udostępnij na innych stronach

Zlep ja tez nie uzywam ,bo poprostu mi nie smakuje i nigdy u mnie w rodzinie nie byla uzywana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478428
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko taką kupuję, bo jest najlepsza

Może i jest najlepsza. Ale w porównaniu do oryginału to jest to poprostu przeźroczysta wodzionka, nie obrażając wykwintnej zupy pod tą samą nazwą.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478429
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego, patent

 

Hmmmm no przecież to ponoć o kant d.... rozbić takie ochrony "oszustów" i "wynalazców cfaniaków"  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478430
Udostępnij na innych stronach

Roger wyluzuj. ;) To nie ten temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478432
Udostępnij na innych stronach

 

Może i jest najlepsza. Ale w porównaniu do oryginału to jest to poprostu przeźroczysta wodzionka, nie obrażając wykwintnej zupy pod tą samą nazwą.

 

Do którego oryginału?  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478433
Udostępnij na innych stronach

Według Wikipedii:

Przyprawa Maggi

Przyprawa w płynie, zbliżona w swoim smaku, konsystencji i ogólnym wyglądzie do sosu sojowego, wykorzystywana jako dodatek aromatyzujący do zup, mięs, sosów, itp. Kanciasty kształt butelki i kolory etykiety (czerwono-żółte) zostały opracowane przez Juliusa Maggi. Podstawą oryginalnych szwajcarskich przypraw był wyciąg z ziela lubczyku ogrodowego[2].

 

A teraz ciekawostka:

Obecnie składnikami aromatyzującymi przyprawy są: sól, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat.

 

Więc kiedyś skład był inny i być może był jakiś sens jej stosowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478435
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do którego oryginału?

Mam na myśli kupić w Polszcze, kupić na zgniłym zachodzie. Podobnie jak z proszkami do  prania, kawą i podobnymi chrzczonymi lub pozamiatanymi z podłogi produktami.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478439
Udostępnij na innych stronach

Tak mi się zdaje ,że ten temat ( znaczy maggi ) był już kiedyś ''wałkowany''. Tyle ,że smaków się uczymy od dzieciństwa i jeśli się jadało np. rosół z tą przyprawą , to jej brak zauważymy od razu . Jaka jest szkodliwość spożycia paru kropel maggi tygodniowo...? :rolleyes: Przyprawy są przecież po to , żeby podkreślać smak potrawy . Nikt maggi przecież litrami nie pije...  :facepalm:  W przeciwieństwie do ''innych płynów'' ... wydaje mi się -  bardziej szkodliwych  ;)  ;)  ;)  :D 

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478446
Udostępnij na innych stronach

W przeciwieństwie do ''innych płynów'' ... wydaje mi się -  bardziej szkodliwych  ;)  ;)  ;)  :D

Eeee tam Aniu, zawsze pijemy na zdrowie.  :D  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478451
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zauważyć, że tematem jest maggi użyta do peklowania.

Ja osobiście uwielbiam maggi, ale do peklowania pewnie nie dodam.

Ale pewnie spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej

http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/1697-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiot-a

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478452
Udostępnij na innych stronach

 

 

spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej

Popełniałem i ja. A jakże. I nie żałuję. Polecam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478472
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zauważyć, że tematem jest maggi użyta do peklowania.

Ja osobiście uwielbiam maggi, ale do peklowania pewnie nie dodam.

Ale pewnie spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej

http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/1697-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiot-a

W przepisach wewnętrznych Nr 19, dotyczących produkcji konserw , jest przepis na golonkę w galarecie z dodatkiem maggi. kolega robił i jest super. :)

Receptura skrócona:

 

Golonka Wp. w galarecie

 

  1. Golonka 100 %

 

Przyprawy:

- gorczyca – 0.5 g/kg

- liść laurowy – 0.2 g/kg

- maggi – 5 g/kg

- żelatyna 5 g/kg

 

Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166  g soli na 1 litr wody),  przez 24-36 h.

Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.

Ociekanie 6-8 h.

Parzenie w wodzie 100C przez 30 min.

Kroimy na kawałki po 100 – 200 g.

 

Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody).

Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.

Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80C zalewą i odpowietrzamy.

Sterylizacja: słoiki z  400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478485
Udostępnij na innych stronach

 

Do którego oryginału?

Mam na myśli kupić w Polszcze, kupić na zgniłym zachodzie. Podobnie jak z proszkami do  prania, kawą i podobnymi chrzczonymi lub pozamiatanymi z podłogi produktami.

 

Dlatego kiedyś "łazęgując" po Europie i nie tylko kupiłem w różnych krajach maggi różnych producentów, na koniec nasze rodzime maggi i zrobiłem porównanie, jak dla mnie wygrało maggi którego używam, a które to przedstawiłem w poprzednim poście, mając możliwość kupowania w Niemczech kupuję ją do dziś, niestety, do zalewy nie dodawałem nigdy z racji tego że pekluję na sucho, ale może kiedyś spróbuję.... za to używam magii do.... galarety, mi smakuje :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478577
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.