paweljack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Lutego 2016 Tatar tylko z maggi. Tatar tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Lutego 2016 Tatar z maggi ...fuj fuj ..zabije smak mieska ja tatara to tylko z cebulka .taki mam zwichniety gust .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Lutego 2016 Ktoś tu kiedyś pisał jak można samemu zrobić a'la magi-ciekawe czy w smaku podobne ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Ja pisałem ... tak smaki są podobne, jest sól, przyprawy wywar z lubczyku nie ma glutaminianu i ekstraktu drożdżowego Tutaj pisałem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page-8?hl=maggi&do=findComment&comment=461951 Edytowane 22 Lutego 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Lutego 2016 Są przyprawy Maggi i "Maggi". Narobiło się tych przypraw od groma, każda z innej firmy i o innym składzie, ale Maggi. Jak już wcześniej napisałem dawniej było Maggi które zawierało hydrolizat białkowy, który nie jest szkodliwy, a bardzo dobrze wpływa na poczucie smaku. Czyli był sens stosowania tego. Na dzień dzisiejszy kupiliśmy z kolegami 3 różne Maggi do zalewy, w żadnym hydrolizatu białkowego nie było, ale był właśnie glutaminian sodu i inne E. Kolega stwierdził, że to świństwo i zalewy z tym robił nie będzie. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zlep z maggi jest chyba podobnie jak z pieprzem ziolowym ,co firma to inny smak... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Lutego 2016 Używam tej oryginalnej Niemieckiej maggi http://germandeli.co.uk/maggi-products/831-maggi-wurze.htmlCo powiecie na jej temat, zdrowa choć odrobinę, czy raczej tradycyjnie lipa? http://geschichtskombinat.de/125-jahre-maggi-wuerze-burgturm-als-maggi-flasche http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg/640px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Lutego 2016 U nas z tym logiem jest z firmy nestle i tylko taką kupuję, bo jest najlepsza inne firmy jak knorr czy winiary to raczej podrabiają. Zastanawia mnie tylko dlaczego na Twojej jest data 1887 a na tej Polskiej jest 1886 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Zlep z maggi jest chyba podobnie jak z pieprzem ziolowym ,co firma to inny smak...Wiesz, ja z Maggi nie mam żadnego doświadczenia, ale z przekazu kolegi, to nie tyle o smak mu chodzi, co o hydrolizat białkowy, który dawniej Maggi zawierało. Drugi kolega potwierdził, że ten dodatek to była właśnie ta kropka nad i. Miało to niby wzmacniać/uwypuklać smak wędzonek.Tier, on też miał wyszukaną najlepszą, ale skład się zmienił i już nie ma. Sprawdźcie zresztą czy w składzie macie hydrolizat białkowy, a jeśli tak, to z ciekawości sam przetestuję ten dodatek. Edytowane 22 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Lutego 2016 Tier, patent Kolego, patent. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Lutego 2016 Znaczy się u nas jest lepsza bo starsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zlep ja tez nie uzywam ,bo poprostu mi nie smakuje i nigdy u mnie w rodzinie nie byla uzywana. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Lutego 2016 tylko taką kupuję, bo jest najlepsza Może i jest najlepsza. Ale w porównaniu do oryginału to jest to poprostu przeźroczysta wodzionka, nie obrażając wykwintnej zupy pod tą samą nazwą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Lutego 2016 Kolego, patent Hmmmm no przecież to ponoć o kant d.... rozbić takie ochrony "oszustów" i "wynalazców cfaniaków" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Lutego 2016 Roger wyluzuj. To nie ten temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Lutego 2016 Może i jest najlepsza. Ale w porównaniu do oryginału to jest to poprostu przeźroczysta wodzionka, nie obrażając wykwintnej zupy pod tą samą nazwą. Do którego oryginału? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Lutego 2016 Według Wikipedii: Przyprawa MaggiPrzyprawa w płynie, zbliżona w swoim smaku, konsystencji i ogólnym wyglądzie do sosu sojowego, wykorzystywana jako dodatek aromatyzujący do zup, mięs, sosów, itp. Kanciasty kształt butelki i kolory etykiety (czerwono-żółte) zostały opracowane przez Juliusa Maggi. Podstawą oryginalnych szwajcarskich przypraw był wyciąg z ziela lubczyku ogrodowego[2]. A teraz ciekawostka:Obecnie składnikami aromatyzującymi przyprawy są: sól, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat. Więc kiedyś skład był inny i być może był jakiś sens jej stosowania. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Lutego 2016 Do którego oryginału? Mam na myśli kupić w Polszcze, kupić na zgniłym zachodzie. Podobnie jak z proszkami do prania, kawą i podobnymi chrzczonymi lub pozamiatanymi z podłogi produktami. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Lutego 2016 Tak mi się zdaje ,że ten temat ( znaczy maggi ) był już kiedyś ''wałkowany''. Tyle ,że smaków się uczymy od dzieciństwa i jeśli się jadało np. rosół z tą przyprawą , to jej brak zauważymy od razu . Jaka jest szkodliwość spożycia paru kropel maggi tygodniowo...? Przyprawy są przecież po to , żeby podkreślać smak potrawy . Nikt maggi przecież litrami nie pije... W przeciwieństwie do ''innych płynów'' ... wydaje mi się - bardziej szkodliwych Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Lutego 2016 W przeciwieństwie do ''innych płynów'' ... wydaje mi się - bardziej szkodliwych Eeee tam Aniu, zawsze pijemy na zdrowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Lutego 2016 Chciałbym zauważyć, że tematem jest maggi użyta do peklowania.Ja osobiście uwielbiam maggi, ale do peklowania pewnie nie dodam.Ale pewnie spróbuję zrobić to cudo ze strony głównejhttp://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/1697-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiot-a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Lutego 2016 Eeee....? Jakich tam znowu szkodliwych?Moja cytrynówka to prawdziwe lekarstwo. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Lutego 2016 spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej Popełniałem i ja. A jakże. I nie żałuję. Polecam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Lutego 2016 Chciałbym zauważyć, że tematem jest maggi użyta do peklowania.Ja osobiście uwielbiam maggi, ale do peklowania pewnie nie dodam.Ale pewnie spróbuję zrobić to cudo ze strony głównejhttp://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/1697-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiot-aW przepisach wewnętrznych Nr 19, dotyczących produkcji konserw , jest przepis na golonkę w galarecie z dodatkiem maggi. kolega robił i jest super. Receptura skrócona: Golonka Wp. w galarecie Golonka 100 % Przyprawy:- gorczyca – 0.5 g/kg- liść laurowy – 0.2 g/kg- maggi – 5 g/kg- żelatyna 5 g/kg Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166 g soli na 1 litr wody), przez 24-36 h.Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.Ociekanie 6-8 h.Parzenie w wodzie 100C przez 30 min.Kroimy na kawałki po 100 – 200 g. Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody).Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80C zalewą i odpowietrzamy.Sterylizacja: słoiki z 400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Lutego 2016 Do którego oryginału?Mam na myśli kupić w Polszcze, kupić na zgniłym zachodzie. Podobnie jak z proszkami do prania, kawą i podobnymi chrzczonymi lub pozamiatanymi z podłogi produktami. Dlatego kiedyś "łazęgując" po Europie i nie tylko kupiłem w różnych krajach maggi różnych producentów, na koniec nasze rodzime maggi i zrobiłem porównanie, jak dla mnie wygrało maggi którego używam, a które to przedstawiłem w poprzednim poście, mając możliwość kupowania w Niemczech kupuję ją do dziś, niestety, do zalewy nie dodawałem nigdy z racji tego że pekluję na sucho, ale może kiedyś spróbuję.... za to używam magii do.... galarety, mi smakuje Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12706-maggi-do-peklowania/page/2/#findComment-478577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.