Wędliny Domowe
Drukuj

"Maggiczna" golonka wieprzowa - Beiot'a, w osłonce barierowej


Bardzo prosty i smaczny przepis, mojego pomysłu.

Surowce i materiały:

  • golonki wieprzowe tylne
  • papryka ostra,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • maggi,
  • żelatyna,
  • peklosól,
  • osłonki barierowe

Wykonanie:

Mięso z golonek pokroić w kostkę ok 4x4 cm i peklować na sucho 17 g peklosoli (ile kto lubi) na kg przez 48 h. Następnie wymieszać kawałki mięsa dodając przyprawy do smaku i ok. 1 łyżkę maggi na 1 kg mięsa oraz 2-3 łyżeczki żelatyny na kg. Wymieszać starannie i napełnić ściśle osłonki barierowe, usuwając puste miejsca z powietrzem poprzez masowanie.
Parzyć w temp. 78 st.C. przez ok. 4 h.
Studzić w pozycji pionowej, powieszone.

Smacznego: Beiot

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież