andrzej k Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam Dlaczego złapali się za głowę :question: zastają zrobioną wędzarnię prowizorkę Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam Dlaczego złapali się za głowę :question: zastają zrobioną wędzarnię prowizorkę Do tego to "rzeźniki" chyba przyzwyczajeni :???: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 1 Listopada 2008 Będę złośliwy :devil: - czy czytanie i obrazki sprawiają problem? 2m szeroką , 2,5 długą z paleniskiem wysokim na pół wędzarni Szybko to przebudowali: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam Będę złośliwy :devil: - czy czytanie i obrazki sprawiają problem? :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 1 Listopada 2008 Będę złośliwy :devil: - czy czytanie i obrazki sprawiają problem? Będę złośliwy :devil: - Abratek nie masz poczucia humoru :question: :lol: Ciąg humorystycznych postów zapoczątkował Andy DZIADEK, a pytanie? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 2 Listopada 2008 Gwara wiejska nie jest moim wymysłem a funkcjonujące zwroty są tradycyjne do tego fachu . Na posty drwiące z tego, nie będę odpowiadał ani komentował dla dobra tego forum. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 6 Listopada 2008 Wiejskie prowizoryczne wędzarnie kształtem i paleniskami podobne i powtarzające się. W tej można jednorazowo uwędzić 80kg kiełbasy i to ładnie uwędzić . Cała sztuka zrobić dobrze prowizoryczne palenisko. Te jest prawie na całą szerokość więc mamy wyrównane wędzenie kiełbas przy bokach wędzarni. Obsypanie ziemią nieszczelności brzydko wygląda ale przez to nie mamy zasysania do paleniska nie kontrolowanego powietrza. Przez to zastawka z blachy z przodu dociśnięta zakrywająca palenisko bardzo dobrze spełnia rolę szybra . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 7 Listopada 2008 DZIADEK, wszystko to bardzo ciekawe, a z drugiej strony zastanawiające. W związku z tym mam takie pytania jeśli możesz pociągnąć dalej troszkę temat. Gdzie są takie wsie gdzie wędzi się jednorazowo 80 kg kiełbasy? Czy ta kiełbasa jest sprzedawana mieszkańcom wsi ? Wykorzystywana na weselach, stypach itp ? W moich regionach kiedyś dawniej to było rzeźników ale zestarzeli się, powymierali młodych nie ma, jak jest jakiś to na takiej zasadzie, że trzeba mu dostarczyć żywiec lub półtusze /a jeśli nie to on sam załatwi/ i zrobi dla klienta wszystko co zechce. Na umówiony czas jedzie się po odbiór zamówienia. Żaden to jak dawniej przerób domowy świnki te przygotowania, atmosfera, powstające różne zapachy w zależności od etapu prac. Kiedyś /20 lat temu/ to jak jeden mieszkaniec wsi urządzał u siebie taki przerób to później sprzedawał, zostawił tyle co do jedzenia, a dużą część wyrobów ludzie brali na oddanie, a ponieważ zawsze robił ten sam rzeźnik to na następny tydzień był przerób /świniobicie/ u innego gospodarza i tym sposobem ludzie mieli ten sam wyrób /lub bardzo podobny/ co tydzień świeży. Pozdrawiam i zachęcam Was do swoich spostrzeżeń, opowiadania regionalnych zwyczajów tych które u Was były, a które przetrwały lub uległy modyfikacji unijnej :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Listopada 2008 Dostałem nowe zdjęcia dziś zaczynam od wyrobów aż za głowę sie złapałem że ludziska tyle robią .Ubite dwie świnki 200 i 220 kg do tego cielak ok 90kg. wyszło ok 140kg farszu na kiełbasy cienkie. Szynki 10szt, karkówki krojone na połowę cięciem wzdłuż 8szt. boczki dzielone na trzy części razem 12szt razem ok 40-50kg Kaszanka po 8 kg kaszy plus wszystkie fety z świnek to daje około 50- 60 kg salceson ok 10kg razem wyrobów 240- 250kg. Zaczęto pracę o 7 skończono o 16. dwie osoby. Nadziewanie maszynką nr 32. Wędzarnia blaszana pojemność 100kg kiełbasy cienkiej palenisko prowizoryczne To wszystko dla siebie ale zwyczaj reg.pieczonki prawdopodobnie uszczupli to o połowę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 8 Listopada 2008 9 godzin pracy. Zdążyli ubić dwie świnki i cielaka. Oskrobać, wypatroszyć, podzielić i wystudzić kabany. Zdjąć skórę z cielaka, wypatroszyć, rozebrać i wystudzić. Zapeklować mięsa. Zmielić i farsz wyrobić na kiełbasę, osznurować szynki (to akurat szybko). Nadziać kiełbasę, kaszankę i salceson. Najpierw sparzyć ryjki na salceson i podroby na kaszankę. Uwędzić kiełbaskę i inne wędzonki. Możliwe, że jeszcze je sparzyć, Chyba, że wszystko było pieczone w dymie.W 9 godzin wg mnie nie da rady. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 8 Listopada 2008 9 godzin pracy. Zdążyli ubić dwie świnki i cielaka. Oskrobać, wypatroszyć, podzielić i wystudzić kabany. Zdjąć skórę z cielaka, wypatroszyć, rozebrać i wystudzić. Zapeklować mięsa. Zmielić i farsz wyrobić na kiełbasę, osznurować szynki (to akurat szybko). Nadziać kiełbasę, kaszankę i salceson. Najpierw sparzyć ryjki na salceson i podroby na kaszankę. Uwędzić kiełbaskę i inne wędzonki. Możliwe, że jeszcze je sparzyć, Chyba, że wszystko było pieczone w dymie. W 9 godzin wg mnie nie da rady. Pzdr. Bo tu jest Wnuczek haczyk, Dziadek nie napisał, że to jednego dnia było ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 9 Listopada 2008 To nie jest haczyk. Prowadzę dwa tematy świniobicie i ten wątek Dwa różne tematy chociaż są rozdzielone to dotyczą jednego przerobu bo taki jest cykl pracy. Jednego dnia uboje, rozbiór peklowanie za 2-5 dni, zależnie od pory roku i warunków chłodniczych wyroby.- łączny czas - trzeba dołożyć ten sam czas i zbilansować ale to się bilansuje przy dużych ubojach. Bo przy małym uboju czas jest krótszy a przy wyrobach jest dłuższy że względu że pewnych procesów nie da się skrócić -Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 9 Listopada 2008 Panowie haczyk nie haczyk ale jak to pięknie wygląda..... Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 9 Listopada 2008 dwie osoby.Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwy :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 12 Listopada 2008 Miły widok Parzenie pod specjalnym nadzorem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 12 Listopada 2008 Dziadek!! ten widok jest bez konkurencyjny!!! i nie podlega dyskusji :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 12 Listopada 2008 Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwyChcieliście, to macie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam Tomuś napisał/a: Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwy Chcieliście, to macie. Dobra dobra , pomocnik myłby gary , a to wypoczywa i powiedzmy pilnuje sam szef !!! Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 12 Listopada 2008 pilnuje sam szef !!!Naprawdę :question: :question: :question: :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak przypuszczam jest podobny :smile: Czapeczkę założył żeby ukryć bujną czuprynę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 12 Listopada 2008 Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwyChcieliście, to macie. Dziadek zamiast dać jednego pomocnika to "zlikwidował batorego" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 15 Listopada 2008 Własnie Vtec założył nowy dział, który będzie poświęcony tylko, i wyłącznie tradycji masarskiej. Z uwagi na charakter, temat Dziadka "Wiejskie wędzarnie i wędzenie" znajduje się w tym dziale.Prosze o nie wpisywanie tutaj postów nie związnaych z tematem. Będą usuwane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Wędzarnia domowa wybudowana w budynku gospodarczym ujście dymu do komina . Palenisko w kanale doprowadzającym dym i ciepło do komory wędzarniczej, bardzo krótkim 50- 60 cm. Szerokość i długość wędzarni 1-1,10m. Wysokość pod sam sufit ok. 2.20m . Wieszanie na trzy poziomy z tym że na ostatni u góry ciężko powiesić kije. Największą wadą są wąskie drzwiczki żeby powiesić kije to trzeba się nagimnastykować. Drzwiczki posiadają unikalny zamek podporowy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-47899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam.W takich wędzarkach fakt, źe przy wieszaniu wędzonek można się nieźle usmolić Sam niedawno widziałem coś w podobie.Ogrzewanie było od pieca kuchennego, odpowiednia regualcja szybrów kierowała ciepłe powietzre do komory wędzarniczej.No ale wieszanie tam tragedia, wąska na 40cm, długa z 1,5m i wysoka na 1-1,5m. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-47914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 4 Grudnia 2008 w sumie fajna wedzarnia,drzwi poszerzyć,założyć skobelek do zamykania,kran z wodą jestjakby się zapaliło coś do gaszenia,z tego co widać wędzi fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-47976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.