Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dlaczego złapali się za głowę :question:

zastają zrobioną wędzarnię prowizorkę

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44642
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Dlaczego złapali się za głowę :question:

zastają zrobioną wędzarnię prowizorkę

Do tego to "rzeźniki" chyba przyzwyczajeni :???:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44644
Udostępnij na innych stronach

Będę złośliwy :devil: - czy czytanie i obrazki sprawiają problem?

2m szeroką , 2,5 długą z paleniskiem wysokim na pół wędzarni

 

Szybko to przebudowali:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44647
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Będę złośliwy :devil: - czy czytanie i obrazki sprawiają problem?

:lol: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44666
Udostępnij na innych stronach

Będę złośliwy :devil: - czy czytanie i obrazki sprawiają problem?

Będę złośliwy :devil: - Abratek nie masz poczucia humoru :question: :lol:

 

Ciąg humorystycznych postów zapoczątkował Andy

DZIADEK, a pytanie?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44684
Udostępnij na innych stronach

Gwara wiejska nie jest moim wymysłem a funkcjonujące zwroty są tradycyjne do tego fachu . Na posty drwiące z tego, nie będę odpowiadał ani komentował dla dobra tego forum. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-44771
Udostępnij na innych stronach

Wiejskie prowizoryczne wędzarnie kształtem i paleniskami podobne i powtarzające się. W tej można jednorazowo uwędzić 80kg kiełbasy i to ładnie uwędzić . Cała sztuka zrobić dobrze prowizoryczne palenisko. Te jest prawie na całą szerokość więc mamy wyrównane wędzenie kiełbas przy bokach wędzarni. Obsypanie ziemią nieszczelności brzydko wygląda ale przez to nie mamy zasysania do paleniska nie kontrolowanego powietrza. Przez to zastawka z blachy z przodu dociśnięta zakrywająca palenisko bardzo dobrze spełnia rolę szybra . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45085
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, wszystko to bardzo ciekawe, a z drugiej strony zastanawiające. W związku z tym mam takie pytania jeśli możesz pociągnąć dalej troszkę temat.

Gdzie są takie wsie gdzie wędzi się jednorazowo 80 kg kiełbasy?

Czy ta kiełbasa jest sprzedawana mieszkańcom wsi ?

Wykorzystywana na weselach, stypach itp ?

W moich regionach kiedyś dawniej to było rzeźników ale zestarzeli się, powymierali

młodych nie ma, jak jest jakiś to na takiej zasadzie, że trzeba mu dostarczyć żywiec lub półtusze /a jeśli nie to on sam załatwi/ i zrobi dla klienta wszystko co zechce. Na umówiony czas jedzie się po odbiór zamówienia.

Żaden to jak dawniej przerób domowy świnki te przygotowania, atmosfera, powstające różne zapachy w zależności od etapu prac.

Kiedyś /20 lat temu/ to jak jeden mieszkaniec wsi urządzał u siebie taki przerób to później sprzedawał, zostawił tyle co do jedzenia, a dużą część wyrobów ludzie brali na oddanie, a ponieważ zawsze robił ten sam rzeźnik to na następny tydzień był przerób /świniobicie/ u innego gospodarza i tym sposobem ludzie mieli ten sam wyrób /lub bardzo podobny/ co tydzień świeży.

Pozdrawiam i zachęcam Was do swoich spostrzeżeń, opowiadania regionalnych zwyczajów tych które u Was były, a które przetrwały lub uległy modyfikacji unijnej :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45130
Udostępnij na innych stronach

Dostałem nowe zdjęcia dziś zaczynam od wyrobów aż za głowę sie złapałem że ludziska tyle robią .Ubite dwie świnki 200 i 220 kg do tego cielak ok 90kg. wyszło ok 140kg farszu na kiełbasy cienkie. Szynki 10szt, karkówki krojone na połowę cięciem wzdłuż 8szt. boczki dzielone na trzy części razem 12szt razem ok 40-50kg Kaszanka po 8 kg kaszy plus wszystkie fety z świnek to daje około 50- 60 kg salceson ok 10kg razem wyrobów 240- 250kg. Zaczęto pracę o 7 skończono o 16. dwie osoby. Nadziewanie maszynką nr 32.

Wędzarnia blaszana pojemność 100kg kiełbasy cienkiej palenisko prowizoryczne To wszystko dla siebie ale zwyczaj reg.pieczonki prawdopodobnie uszczupli to o połowę. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45274
Udostępnij na innych stronach

9 godzin pracy. Zdążyli ubić dwie świnki i cielaka. Oskrobać, wypatroszyć, podzielić i wystudzić kabany. Zdjąć skórę z cielaka, wypatroszyć, rozebrać i wystudzić. Zapeklować mięsa. Zmielić i farsz wyrobić na kiełbasę, osznurować szynki (to akurat szybko). Nadziać kiełbasę, kaszankę i salceson. Najpierw sparzyć ryjki na salceson i podroby na kaszankę. Uwędzić kiełbaskę i inne wędzonki. Możliwe, że jeszcze je sparzyć, Chyba, że wszystko było pieczone w dymie.

W 9 godzin wg mnie nie da rady.

 

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45285
Udostępnij na innych stronach

9 godzin pracy. Zdążyli ubić dwie świnki i cielaka. Oskrobać, wypatroszyć, podzielić i wystudzić kabany. Zdjąć skórę z cielaka, wypatroszyć, rozebrać i wystudzić. Zapeklować mięsa. Zmielić i farsz wyrobić na kiełbasę, osznurować szynki (to akurat szybko). Nadziać kiełbasę, kaszankę i salceson. Najpierw sparzyć ryjki na salceson i podroby na kaszankę. Uwędzić kiełbaskę i inne wędzonki. Możliwe, że jeszcze je sparzyć, Chyba, że wszystko było pieczone w dymie.

W 9 godzin wg mnie nie da rady.

 

Pzdr.

Bo tu jest Wnuczek haczyk, Dziadek nie napisał, że to jednego dnia było ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45287
Udostępnij na innych stronach

To nie jest haczyk. Prowadzę dwa tematy świniobicie i ten wątek Dwa różne tematy chociaż są rozdzielone to dotyczą jednego przerobu bo taki jest cykl pracy. Jednego dnia uboje, rozbiór peklowanie za 2-5 dni, zależnie od pory roku i warunków chłodniczych wyroby.- łączny czas - trzeba dołożyć ten sam czas i zbilansować ale to się bilansuje przy dużych ubojach. Bo przy małym uboju czas jest krótszy a przy wyrobach jest dłuższy że względu że pewnych procesów nie da się skrócić -Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45298
Udostępnij na innych stronach

Miły widok

Parzenie pod specjalnym nadzorem. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45583
Udostępnij na innych stronach

Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwy

Chcieliście, to macie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45603
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tomuś napisał/a:

Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwy

Chcieliście, to macie.

Dobra dobra , pomocnik myłby gary , a to wypoczywa i powiedzmy pilnuje sam szef !!!

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45610
Udostępnij na innych stronach

pilnuje sam szef !!!

Naprawdę :question: :question: :question: :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45617
Udostępnij na innych stronach

Tak przypuszczam jest podobny :smile: Czapeczkę założył żeby ukryć bujną czuprynę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45620
Udostępnij na innych stronach

Dziadku dołóż im jeszcze pomocnika do obsługi 3 "batorych",które muszą dymić bez przerwy

Chcieliście, to macie.

Dziadek zamiast dać jednego pomocnika to "zlikwidował batorego"

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45621
Udostępnij na innych stronach

Własnie Vtec założył nowy dział, który będzie poświęcony tylko, i wyłącznie tradycji masarskiej. Z uwagi na charakter, temat Dziadka "Wiejskie wędzarnie i wędzenie" znajduje się w tym dziale.

Prosze o nie wpisywanie tutaj postów nie związnaych z tematem. Będą usuwane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-45880
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wędzarnia domowa wybudowana w budynku gospodarczym ujście dymu do komina . Palenisko w kanale doprowadzającym dym i ciepło do komory wędzarniczej, bardzo krótkim 50- 60 cm. Szerokość i długość wędzarni 1-1,10m. Wysokość pod sam sufit ok. 2.20m . Wieszanie na trzy poziomy z tym że na ostatni u góry ciężko powiesić kije. Największą wadą są wąskie drzwiczki żeby powiesić kije to trzeba się nagimnastykować. Drzwiczki posiadają unikalny zamek podporowy.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-47899
Udostępnij na innych stronach

Witam.

W takich wędzarkach fakt, źe przy wieszaniu wędzonek można się nieźle usmolić :cool:

Sam niedawno widziałem coś w podobie.Ogrzewanie było od pieca kuchennego, odpowiednia regualcja szybrów kierowała ciepłe powietzre do komory wędzarniczej.No ale wieszanie tam tragedia, wąska na 40cm, długa z 1,5m i wysoka na 1-1,5m.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-47914
Udostępnij na innych stronach

w sumie fajna wedzarnia,drzwi poszerzyć,założyć skobelek do zamykania,kran z wodą jest

jakby się zapaliło coś do gaszenia,z tego co widać wędzi fajnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-47976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.