StefanS Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 3 Stycznia 2018 U mnie w sobote ma byc 39, na plusie. To gorace pozdrowienia AnnaM -a moze podrzucic Ci one dump truck of snow? Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-582652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 3 Stycznia 2018 to bede miala jedna wielka kaluze. Wspolczuje odsniezania Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-582654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Od poranka trwa "nowa dostawa sniegu" - wlasnie ja rozladowywuja caly czas....Wracajac do .. szynki Ligawy (Dziekuje ANNAM)..25 g/kg peklosol ( u mnie 22.5 g soli i 2.5 g Cure#2)Pieprz czarny - 3 g/kg.Peklowana w woreczku prozniowo 20 dni. Dalszy proces opisany powyzej.W dniu 16 listopada zapeklowalem poledwice (1951 g) - 25g/kg peklosoli, 0.4 g/kg izoaskorbinian sodowy, dodane - kilka ziaren jalowca, pieprz czarny 2g/kg. pol plaskiej lyzeczki czosnku granulowanego, szczypta czaber, rozmaryn,estragon. 3 grudnia zapakowana w katnice wolowa. i przez nastepne 3 dni wedzona w sumie 20 godz. zimnym dymem. od tego czasu przewedzana juz 3 razy (20/12 -6 godz, 22/12 - 6 godz, 30/12 - 6 godz. Celem (miedzy innymi) jest sprawdzenie wplywu zimnego wedzenia na przenikanie i smak poledwicy przy zastosowaniu katnicy wolowej. Na dzien dzisiejszy - ubytek wagi- 18%. na czesci bez pokrywy tluszczoej leciutki nalot moldu. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-582753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Tak wyglada dzis krajobraz po "dostawie sniegu" (35 cm sniegu, -16*C w chwili obecnej, 3 dni wiatru w porywach do 80 km/godz) a tak wygladaja niektore z kawalkow z tego postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-5?do=findComment&comment=576288, dzis rozpakowane. Ubytek wagi (kazdy kawalek ponizej 35 %) po przekrojeniu przepakowalem do woreczkow prozniowych na dalsze dojrzewanie. Proby smakowe nie byly robione. Zapachowo - wyczuwalne subtelne roznice. Pozostale kawalki z wspomnianego postu - nadal w dojrzewalni. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) No nic Stefan 35 cm sniegu, to narty lub odśnieżać a po odśnieżaniu Fastum -16*C w chwili obecnej to masz lód za darmo do drinków 3 dni wiatruprzy tej temperaturze to współczuje wyroby tradycyjnie klasa Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Poniewaz nadal zimno (w nocy spadlo do -24*C a teraz jest -18) a takze bardzo wysokie cisnienie to rozne pomysly przychodza do glowy. Znaleziona w lodowce cala poledwica zostala zamieniona w dwa peklujace sie juz kawalki. #40 - poledwica z orzechami - 22.5g/kg sol morska, 2.5 g/kg cure#2 (5.67% azotyn i 3.63% azotan), 3 g/kg pieprz czarny, 6 g/kg orzechy (60% wloskie i 40% laskowe) roztarte w mozdzierzu, i tu uwaga - dodalem 2 lyzeczki soku z czerwonych buraczkow (pasteryzowany z przepisu Eli K na buraczki) - inspiracja wyszla z wiadomosci o szynce Culatello ze najlepsze i najsmaczniejsze sa gdy swinie maja mozliwosc jedzenia zoledzi debowych - stad mysl czy taki specyficzny smak i zapach(lekko orzechowy) nie bylby osiagniety jesli taka szynka bedzie peklowana i dojrzewana z orzechami. Sok buraczkowy w malenkiej ilosci - czy bedzie inny kolorek miesa. A ze poledwica jest tansza i dostepniejsza i mniejsza stad tez taka proba dla proby - czy warto myslec o Culatello z orzechami. #41 - poledwica peklowanie jak wyzej - zamiast orzechow dodatek sproszkowanych suszonych grzybow (tegoroczne borowiki zebrane i suszone na Podlasiu). 4 g/kg.i tutaj znow inspiracja kol. Redzed i przygotowania do zrobienia salami z grzybami suszonymi. Jaki wplyw beda miec suszone grzyby na smak miesa.Peklowanie tradycyjnie w woreczkach prozniowych. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Stefan strach myśleć co jeszcze fajnego wymyślisz jak zima u Ciebie potrzymie do maja Peklowanie tradycyjnie w woreczkach prozniowych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 7 Stycznia 2018 2 lyzeczki soku z czerwonych buraczkow Sok z buraczków po utlenieniu staje sie złoty.Ciekawa jestem, jakie włściwości wykaże w obecnosci azotynu.Tak mnie zainspirowałeś, że jutro sprawdzę "in vitro" jak sie zachowa sok z kiszonych buraczków w towarzystwie azotynu. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 7 Stycznia 2018 EAnno - sok nie jest z kiszonych buraczkow, jest z dodatkiem octu, byl zapasteryzowany, i teraz jest w warunkach beztlenowych, plus sam w sobie zawiera azotany i jak narazie to ma piekny kolorek co widac zreszta na zdjeciu. Ewentualnie zawsze moge zrobic jeszcze inny dowcip - poniewaz mam w zapasie nalewke zrobiona z jednego z przepisow @Paweljack - mianowicie Bycza Krew - czyli nalewka na mlodych czerwonych buraczkach to "naparstek" moge zastosowac I tak ciesze sie ze jestem "inspiracja" Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jejku Stefan, masz za dużo czasu wolnego! U nas dzisiaj było +6C, i reszta śniegu z przeszłego tygodnia zniknęła. Jedliśmy na obiad roszponkę z ogródku i pole golfowe jutro ma być otwarte. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 15 Stycznia 2018 #38 - szynka "Cullampiak" zimnowedzony. czyli cos z postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-6?do=findComment&comment=577149. Peklowanie "tradycyjne " w woreczku 30 dni z sola w ilosci 27.5 g/kg sol morska, 2.5 g/kg cure#2 (5.67% nitrite +3.6%nitrate), pieprz czarny grubo mielony - 2g/kg, izoaskorbinian sodu 0.5 g/kg, czerwone wino "merlot" - 20 ml/kg. Zapakowana w pecherz wieprzowy. Waga miesa przed peklowaniem -4900 g, po peklowaniu i zapakowaniu w pecherz - 5057 g (po ocieknieciu). wedzenie #1 - 8 godzin ( temp. 15-24*C). po wedzeniu waga spadla do 5010 g. 24 godz. odpoczynku w temp. 12-14 *C i wedzenie #2 -6 godz.- waga po wedzeniu - 4935g, 24 godz. odpoczynku (12-14*C) i wedzenie #3- 6 godzin - waga po wedzeniu na dzien dzisiejszy - 4755 g. Teraz odpocznie ok 1 miesiac i znow powedze troszke. Tak wyglada dzis - Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-584515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Delikatnie z tym wędzeniem na samym początku. Jest to duży kawal mięsa który ma powoli wysychać i dojrzewać. Enzymy tez potrzebują wodę, i najgorsze jak stworzy się twardy pierścień na samym początku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-584517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Ciag dalszy postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-7?do=findComment&comment=583329. Dzis zostaly te dwie poledwice zapakowane w katnice wolowa i na kilka tygodni do dojrzewalni. #40 z dodatkiem soku buraczkowego - po 3-4 dniach kolor buraczkowy soku zginal. Po dojrzeniu zobacze jaki efekt na kolor miesa (o ile jakis) mial. Jakis czas temu dostalem wiadomosc ze wnuczek znajomych zachwalal dojrzewany wolowy Ribeye ( #9 lub #10 w tym "opowiadaniu"). Poniewaz mialem jeszcze ladny kawalek to pekluje sie - #42 - sol morska 22.5g/kg. Cure #2- 2.5g/kg, Pieprz czarny kilka ziaren jakowca, troche szalwi, rozmarynu i czaber. Tak wyglada dzis I na koniec - kilka dni temu nie mo0glem sie juz powstrzymac i otworzylem (23 stycznia) Ligawke. Dzis mialem degustacje - mniaamm Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-586479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dzis zostaly te dwie poledwice zapakowane w katnice wolowa i na kilka tygodni do dojrzewalni Czyli peklowały się 20 dni. dostalem wiadomosc ze wnuczek znajomych zachwalal dojrzewany wolowy Ribeye Dziecko o nieskażonym słodyczami smaku i węchu to najlepszy degustator, którego opinię należy sobie cenić.Tylko ile obecnie jeszcze takich dzieci się uchowało? Dzis mialem degustacje - mniaamm No, kolego, przyhamuj proszę. Miej na uwadze fakt, że stymulujesz u czytelników wydzielanie soków żołądkowych, które nie zagospodarowane działają jak nie rozładowana adrenalina Smak i aromat wychodzą z monitora. A ten tłuszczyk na obwodzie.... ach, lepiej już nie patrzeć Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-586505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Aniu! :clap: Ty to potrafisz "chłopa" uszczęśliwić. [cmok] W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-586510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Dzis nastapilo otwarcie i degustacja - #33 (poledwica zimnowedzona w stylu Schinkenspeck ( w celach eksperymentalnych "zapakowana w katnice wolowa) i wedzona dosc sporo bo az 38 godzin w sumie - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-7?do=findComment&comment=582753- tak dzis przed "rozpakowaniem wyagladala -a tak po przekrojeniu i degustacji (moge powiedziec ze bardzo dobra) w dwoch rodzajach oswietleniaZostaly tez otwarte dzis dwa kawalki z postu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-5?do=findComment&comment=576288oznaczone #27 i # 31.#27 - koncowy efekt to pikantnosc, srodkowy to - sam nie wiem jak to okreslic ale dodatek sliwowki mail wplyw na smak i zapach takze.#31 - najbardziej zaskakujacy smako-zapach polskich ziol - smakuje Podlasiem ....No i nareszcie doczekala sie szynka Culatello z postu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/?do=findComment&comment=549635. starata wagi - 39.6%. waga koncowa - 3.623kg ,smak powiem moze jutro bo jade czesc jej pokroic na profecjonalnej krajalnicy. niemniej tak to wygladalo dzis - przed rozpakowaniempo zdjeciu pecherza i osznurkowania -a tak wyglada przekroj w polowie - najbardziej zaskakuje mnie ten kolor - Edytowane 2 Lutego 2018 przez StefanS Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Lutego 2018 Wyroby klasa, już mam ochotę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Historia pewnej szyneczki, Ligawką zwanej Po 20 dniach peklowania EQ w woreczkach…… szyneczka …poszla do zimnego wedzenia (w stylu Schinkenspeck). wspomnialem juz w poscie powyzej o zrobieniu szyneczki do zimnego wedzenia (w stylu schinkenspeck). Ja nazywam taka szyneczke - Ligawka lub szynka Ligawy (mam nadzieje ze kol. Ligawa nie poczuje sie urazony) poniewaz pierwszy raz zrobilem ja z przepisu kol. Ligawy zamieszczonego na stronie glownej. Pomimo zmian w procesie (peklowanie EQ, dojrzewanie w dojrzewalni po zimnym wedzenieu) to jednak kojarzy mi sie z ta pierwsza zrobiona i tak juz mi zostalo. Tak wczoraj wygladala moja Ligawka po dwukrotnym zimnym wedzeniu - 2x6godz. teraz powisi w dojrzewalni do utraty wagi ok 25% i pozniej w woreczek prozniowy. nie mo0glem sie juz powstrzymac i otworzylem (23 stycznia) Ligawke. Dzis mialem degustacje - mniaamm Przypomniałam historię pewnej szyneczki, która do mnie dotarła trzy dni temu w towarzystwie innych, smakowicie wyglądających wędlin.Rzuciłam się na nią od razu, prawdopodobnie zachęcona smakowitym tłuszczykiem, do którego mam słabość.Tak się prezentuje na oświetlonym słońcem talerzu, po tej stronie oceanu: Moja ocena:Degustacja dnia 31.01.2018Wygląd:1. Barwa mięsa czerwono-brązowa, tłuszcz biały, na obrzeżach słomkowy przechodzący w brąz2. Mięso lekko marmurkowe3. Powierzchnia przekroju błyszcząca, zwarta4. Obrzeża tłuszczu brązowe, z widocznymi przyprawamiKonsystencja:1. Ścisła, gładka2. Rozrywany plasterek stawia śladowy opór jednorodny w mięsie i części tłuszczowej3. Gryziony plasterek jest miękki, delikatny, w strefie tłuszczowej nie wyczuwa się tkanki łącznej4. Sprawia wrażenie wyrobu po obróbce termicznejZapach:1. Przyjemny, dymowy z orzeźwiającą nutą2. Delikatny aromat przypraw w drugim tle Smak:1. Smak głęboki, przyjemny, delikatnie dymowy2. Prawidłowa (dla mnie idealna) słoność3. W smaku czuje się nutę przypraw delikatnie podkreślających smak wędliny.Podsumowanie:Luksusowy wyrób nadający się zarówno do indywidualnej konsumpcji w plasterkach jak i na kanapkimiaamm... Edytowane 2 Lutego 2018 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 3 Lutego 2018 EEEE - tam - szynka szynka - ale ten talerzyk fikusny - i pokrojenie to jest sztuka.....Dziekuje EAnna. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) No i nareszcie doczekala sie szynka Culatello z postu - https://wedlinydomow...mi/#entry549635. Używałeś sugna.? Edytowane 6 Lutego 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 6 Lutego 2018 Tak. Dokladnie zrobilem to 24 pazdziernika czyli po 6 m-cach od wstawienia do dojrzewalni. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 6 Lutego 2018 A jak uważasz czy nie za póżno.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 6 Lutego 2018 Moze tylko o miesiac - obecnie mam dwie porownawcze Culatellos (jedna - sol, saletra i cultura startowa, druga to sol, Cure #2 i izoaskorbinian sodowy) ktore pokryje za ok miesiac - czyli po 5 m-cach od wstawienia do komory.Powody - poniewaz co 15 dni waze wszystko co mam w dojrzewalni to doszedlem do wniosku ze bardzo ogranicze dojrzewanie jesli pokryje za wczesnie sugna. na podstawie swoich pomiarow wczesniejszych i obecnych doszedlem do wniosku ze przy ok 5-6 m-cach dojrzewania starta wagi znacznie maleje i od 4.5 miesiaca wynosi to tylko ok 1.5 % co 15 dni, a od ok 6 m-ca tylko ok 1.2% na miesiac. Bardzo podobne wyniki uzyskalem rowniez i na tej otwartej Culatello po pokryciu sugna - spadek wagi to srednio ok 1% wagowy na ok 20-30 dni - (od pokrycia sugna do otwarcia nastapil spadek wagi 4.8% na przestrzeni 4 m-cy). Stad wlasnie wniosek ze zastosowanie sugny od 5 m-ca nie wplynie zbytnio na procesy zachodzace w naturalnym dojrzewaniu, a pozwoli na bardziej rownomierne rozlozenie sie wilgotnosci na calej powierzchni miesa co zreszta dobrze widac na przekroju mojej szynki. Dodatkowo biore pod uwage dzialanie tez plesni - po pokryciu sugna nie rozwijaja sie co tez ma wplyw na procesy podczas dojrzewania. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 6 Lutego 2018 Pytam bo czytałem że Redzed planuje swoje culatello pokryć sugna już po miesiącu .Oczywiście zależy to też od warunków dojrzewania.Ja w tej kwestii mam nieco inny plan.Właśnie pekluję do 18 .02 jedno culatello i planuję nie używać sugna tylko przykryć miejsce bez skóry ,skórą z szynki, zapakować w pęcherz i w ten sposób zabezpieczyć przed nadmiernym wysychaniem.Zastanawiam się tylko czy to dobry pomysł czy lepiej użyć pasty.Sugna robisz z mąki pszennej czy ryżowej i w jakiej proporcji do smalcu.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 6 Lutego 2018 Pytam bo czytałem że Redzed planuje swoje culatello pokryć sugna już po miesiącu .chyba zle zrozumienie Redzeda bo mnie zawsze wydawalo sie ze on tez pozwala na dobre podeschniecie szynki zreszta biore te slowa Redzeda pod uwage z Twojego tematu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone/page-6?do=findComment&comment=537707, mam nadzieje ze tu zajrzy i wyjasni swoj punkt widzenia osobiscie.Zastanawiam się tylko czy to dobry pomysł czy lepiej użyć pasty.nie używać sugna tylko przykryć miejsce bez skóry ,skórą z szynki, zapakować w pęcherzmoim zdaniem nie jest dobry, nastapic moze zbyt powolne pozbywanie sie wody.Sugna robisz z mąki pszennej czy ryżowej i w jakiej proporcji do smalcu.?nie jestem w stanie podac Ci proporcji dokladnie i wagowo - na szklanke rozpuszczonego smalcu dodawalem make ryzowa na przemian z pszenna i bialym pieprzem do konsystencji lekko kwasnej smietany. MIejsca pokryte plesnia na szynce wyszczotkowalem dosc dobrze na zewnatrz domu z plesni i te miejsca pokrywalem sugna. Po pokryciu i wyrownaniu powierzchni "dogladzilem je "uzywajac palnika gazowego delikatnie. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi