Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

 U mnie w sobote ma byc 39, na plusie.  To gorace pozdrowienia
AnnaM -a moze podrzucic Ci  one dump truck of snow? :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-582652
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

to bede miala jedna wielka kaluze. 

Wspolczuje odsniezania :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-582654
Udostępnij na innych stronach

Od poranka trwa "nowa dostawa sniegu" - wlasnie ja rozladowywuja caly czas....

Wracajac do .. szynki Ligawy (Dziekuje ANNAM)..

25 g/kg peklosol ( u mnie 22.5 g soli i 2.5 g Cure#2)

Pieprz czarny - 3 g/kg.

Peklowana w woreczku prozniowo 20 dni. Dalszy proces opisany powyzej.

W dniu 16 listopada zapeklowalem poledwice (1951 g) - 25g/kg peklosoli, 0.4 g/kg izoaskorbinian sodowy, dodane - kilka ziaren jalowca, pieprz czarny 2g/kg. pol plaskiej lyzeczki czosnku granulowanego, szczypta czaber, rozmaryn,estragon. 

3 grudnia zapakowana w katnice wolowa. i przez nastepne 3 dni wedzona w sumie 20 godz. zimnym dymem. od tego czasu przewedzana juz 3 razy (20/12 -6 godz, 22/12 - 6 godz, 30/12 - 6 godz. Celem (miedzy innymi) jest sprawdzenie wplywu zimnego wedzenia na przenikanie i smak poledwicy przy zastosowaniu katnicy wolowej. 

Na dzien dzisiejszy - ubytek wagi- 18%. na czesci bez pokrywy tluszczoej leciutki nalot moldu.

post-65748-0-49083300-1515080812_thumb.jpg

post-65748-0-34402200-1515080838_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-582753
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglada dzis krajobraz po "dostawie sniegu"  (35 cm sniegu,  -16*C w chwili obecnej, 3 dni wiatru w porywach do 80 km/godz)post-65748-0-15788600-1515261482_thumb.jpgpost-65748-0-68588700-1515261511_thumb.jpg

 a tak wygladaja niektore z kawalkow z tego postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-5?do=findComment&comment=576288, dzis rozpakowanepost-65748-0-83008000-1515261811_thumb.jpg. Ubytek wagi (kazdy kawalek ponizej 35 %)  po przekrojeniu  przepakowalem do woreczkow prozniowych na dalsze dojrzewanie. Proby smakowe nie byly robione. Zapachowo - wyczuwalne subtelne roznice.

Pozostale kawalki z wspomnianego postu - nadal w dojrzewalni.

post-65748-0-19315900-1515261734_thumb.jpg

post-65748-0-48933400-1515261953_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583180
Udostępnij na innych stronach

No nic Stefan 

 

35 cm sniegu,

  to narty  lub odśnieżać a po odśnieżaniu Fastum :laugh:

 

-16*C w chwili obecnej

  to masz lód za darmo do drinków :laugh:

 

3 dni wiatru

przy tej temperaturze to współczuje  :(

 

wyroby tradycyjnie klasa :thumbsup::clap:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583182
Udostępnij na innych stronach

Poniewaz nadal zimno (w nocy spadlo do -24*C a teraz jest -18) a takze bardzo wysokie cisnienie to rozne pomysly przychodza do glowy. Znaleziona w lodowce cala poledwica zostala zamieniona w dwa peklujace sie juz kawalki. 

#40 - poledwica z orzechami - 22.5g/kg sol morska, 2.5 g/kg cure#2 (5.67% azotyn i 3.63% azotan), 3 g/kg pieprz czarny, 6 g/kg orzechy (60% wloskie i 40% laskowe) roztarte w mozdzierzu, i tu uwaga - dodalem 2 lyzeczki soku z czerwonych buraczkow (pasteryzowany z przepisu Eli K na buraczki) - inspiracja wyszla z wiadomosci o szynce Culatello ze najlepsze i najsmaczniejsze sa gdy swinie maja mozliwosc jedzenia zoledzi debowych - stad mysl czy taki specyficzny smak i zapach(lekko orzechowy) nie bylby osiagniety jesli taka szynka bedzie peklowana i dojrzewana z orzechami. Sok buraczkowy w malenkiej ilosci - czy bedzie inny kolorek miesa. A ze poledwica jest tansza i dostepniejsza i mniejsza stad tez taka proba dla proby - czy warto myslec o Culatello z orzechami. :rolleyes:  :facepalm:

#41 - poledwica peklowanie jak wyzej - zamiast orzechow dodatek sproszkowanych suszonych grzybow (tegoroczne borowiki zebrane i suszone na Podlasiu). 4 g/kg.

i tutaj znow inspiracja kol. Redzed i przygotowania do zrobienia salami z grzybami suszonymi. Jaki wplyw beda miec suszone grzyby na smak miesa.

Peklowanie tradycyjnie w woreczkach prozniowych. :D  

post-65748-0-20337900-1515348173_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583329
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 lyzeczki soku z czerwonych buraczkow

Sok z buraczków po utlenieniu staje sie złoty.

Ciekawa jestem, jakie włściwości wykaże w obecnosci azotynu.

Tak mnie zainspirowałeś, że  jutro sprawdzę "in vitro" jak sie zachowa sok z kiszonych buraczków w towarzystwie azotynu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583369
Udostępnij na innych stronach

EAnno - sok nie jest z kiszonych buraczkow, jest z dodatkiem octu, byl zapasteryzowany, i teraz jest w warunkach beztlenowych, plus sam w sobie zawiera azotany i jak narazie to ma piekny kolorek co widac zreszta na zdjeciu. Ewentualnie zawsze moge zrobic jeszcze inny dowcip - poniewaz mam w zapasie nalewke zrobiona z jednego z przepisow @Paweljack - mianowicie Bycza Krew - czyli nalewka na mlodych czerwonych buraczkach to "naparstek" moge zastosowac  :D  I tak ciesze sie ze jestem "inspiracja" :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583374
Udostępnij na innych stronach

Jejku Stefan, masz za dużo czasu wolnego! :D:rolleyes: U nas dzisiaj było +6C, i reszta śniegu z przeszłego tygodnia zniknęła.  Jedliśmy na obiad roszponkę z ogródku i pole golfowe jutro ma być otwarte.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-583388
Udostępnij na innych stronach

#38 - szynka "Cullampiak" zimnowedzony. czyli cos z postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-6?do=findComment&comment=577149. Peklowanie "tradycyjne " w woreczku 30 dni z sola w ilosci 27.5 g/kg sol morska, 2.5 g/kg cure#2 (5.67% nitrite +3.6%nitrate), pieprz czarny grubo mielony - 2g/kg, izoaskorbinian sodu 0.5 g/kg, czerwone wino "merlot" - 20 ml/kg. Zapakowana w pecherz wieprzowy. Waga miesa przed peklowaniem -4900 g, po peklowaniu i zapakowaniu w pecherz - 5057 g (po ocieknieciu). wedzenie #1 - 8 godzin ( temp. 15-24*C). po wedzeniu waga spadla do 5010 g. 24 godz. odpoczynku w temp. 12-14 *C i wedzenie #2 -6 godz.- waga po wedzeniu - 4935g, 24 godz. odpoczynku (12-14*C) i wedzenie #3- 6 godzin - waga po wedzeniu na dzien dzisiejszy - 4755 g. Teraz odpocznie ok 1 miesiac i znow powedze troszke. Tak wyglada dzis -

post-65748-0-90847100-1515988767_thumb.jpg

post-65748-0-90938800-1515988795_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-584515
Udostępnij na innych stronach

Delikatnie z tym wędzeniem na samym początku.  Jest to duży kawal mięsa który ma powoli wysychać i dojrzewać.  Enzymy tez potrzebują wodę, i najgorsze jak stworzy się twardy pierścień na samym początku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-584517
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ciag dalszy postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-7?do=findComment&comment=583329. Dzis zostaly te dwie poledwice zapakowane w katnice wolowa i na kilka tygodni do dojrzewalni. #40 z dodatkiem soku buraczkowego - po 3-4 dniach kolor buraczkowy soku zginal. Po dojrzeniu zobacze jaki efekt na kolor miesa (o ile jakis) mial.

post-65748-0-08898200-1517070954_thumb.jpgpost-65748-0-20118300-1517071004_thumb.jpgpost-65748-0-44551400-1517071026_thumb.jpg

Jakis czas temu dostalem wiadomosc ze wnuczek znajomych zachwalal dojrzewany wolowy Ribeye  ( #9 lub #10 w tym "opowiadaniu"). Poniewaz mialem jeszcze ladny kawalek to pekluje sie - #42 - sol morska 22.5g/kg. Cure #2- 2.5g/kg, Pieprz czarny kilka ziaren jakowca, troche szalwi, rozmarynu i czaber. Tak wyglada dzis 

post-65748-0-14859200-1517071506_thumb.jpgpost-65748-0-18056200-1517071484_thumb.jpg

 I na koniec - kilka dni temu nie mo0glem sie juz powstrzymac i otworzylem (23 stycznia) Ligawke. Dzis mialem degustacje - mniaamm

post-65748-0-66527900-1517071736_thumb.jpgpost-65748-0-10590800-1517071777_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-586479
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzis zostaly te dwie poledwice zapakowane w katnice wolowa i na kilka tygodni do dojrzewalni

Czyli peklowały się 20 dni.

 

 

dostalem wiadomosc ze wnuczek znajomych zachwalal dojrzewany wolowy Ribeye 

Dziecko o nieskażonym słodyczami smaku i węchu to najlepszy degustator, którego opinię należy sobie cenić.

Tylko ile obecnie jeszcze takich dzieci się uchowało?

 

 

Dzis mialem degustacje - mniaamm

No, kolego, przyhamuj proszę. Miej na uwadze fakt, że stymulujesz u czytelników wydzielanie soków żołądkowych, które nie zagospodarowane działają jak nie rozładowana adrenalina :D

Smak i aromat wychodzą z monitora. A ten tłuszczyk na obwodzie.... ach, lepiej już nie patrzeć

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-586505
Udostępnij na innych stronach

Aniu! :clap: :clap: :clap:

Ty to potrafisz "chłopa" uszczęśliwić. [cmok]

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-586510
Udostępnij na innych stronach

Dzis nastapilo otwarcie i degustacja - #33 (poledwica zimnowedzona w stylu Schinkenspeck ( w celach eksperymentalnych "zapakowana w katnice wolowa) i wedzona dosc sporo bo az 38 godzin w sumie - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-7?do=findComment&comment=582753- tak dzis przed "rozpakowaniem wyagladala -

post-65748-0-96149900-1517528429_thumb.jpg

a tak po przekrojeniu i degustacji (moge powiedziec ze bardzo dobra) w dwoch rodzajach oswietlenia

post-65748-0-93917300-1517528488_thumb.jpg

post-65748-0-37060600-1517528518_thumb.jpg

Zostaly tez otwarte dzis dwa kawalki z postu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-5?do=findComment&comment=576288oznaczone #27 i # 31.

post-65748-0-05830800-1517528884_thumb.jpg

#27 - koncowy efekt to pikantnosc, srodkowy to - sam nie wiem jak to okreslic ale dodatek sliwowki mail wplyw na smak i zapach takze.

post-65748-0-65203900-1517528932_thumb.jpgpost-65748-0-96561500-1517528959_thumb.jpg

#31 - najbardziej zaskakujacy smako-zapach polskich ziol - smakuje Podlasiem ....

post-65748-0-04759600-1517528985_thumb.jpg

No i nareszcie doczekala sie szynka Culatello z postu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/?do=findComment&comment=549635. starata wagi - 39.6%. waga koncowa - 3.623kg ,smak powiem moze jutro bo jade czesc jej pokroic na profecjonalnej krajalnicy. niemniej tak to wygladalo dzis - przed rozpakowaniem

post-65748-0-28517000-1517529021_thumb.jpg

po zdjeciu pecherza i osznurkowania -

post-65748-0-35575300-1517529047_thumb.jpg

a tak wyglada przekroj w polowie - najbardziej zaskakuje mnie ten kolor - 

post-65748-0-07207700-1517529081_thumb.jpg

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587369
Udostępnij na innych stronach

Historia pewnej szyneczki, Ligawką zwanej :D

 

Po 20 dniach peklowania EQ w woreczkach…… szyneczka …poszla do zimnego wedzenia (w stylu Schinkenspeck).

 

wspomnialem juz w poscie powyzej o zrobieniu szyneczki do zimnego wedzenia (w stylu schinkenspeck). Ja nazywam taka szyneczke - Ligawka lub szynka Ligawy (mam nadzieje ze kol. Ligawa nie poczuje sie urazony) poniewaz pierwszy raz zrobilem ja z przepisu kol. Ligawy zamieszczonego na stronie glownej. Pomimo zmian w procesie (peklowanie EQ, dojrzewanie w dojrzewalni po zimnym wedzenieu) to jednak kojarzy mi sie z ta pierwsza zrobiona i tak juz mi zostalo. Tak wczoraj wygladala moja Ligawka po dwukrotnym zimnym wedzeniu - 2x6godz. teraz powisi w dojrzewalni do utraty wagi ok 25% i pozniej w woreczek prozniowy.

 

nie mo0glem sie juz powstrzymac i otworzylem (23 stycznia) Ligawke. Dzis mialem degustacje - mniaamm

 

Przypomniałam historię pewnej szyneczki, która do mnie dotarła trzy dni temu w towarzystwie innych, smakowicie wyglądających wędlin.

Rzuciłam się na nią od razu, prawdopodobnie zachęcona smakowitym tłuszczykiem, do którego mam słabość.

Tak się prezentuje na oświetlonym słońcem talerzu, po tej stronie oceanu: :D

post-40040-0-71606700-1517609740_thumb.jpg post-40040-0-23576400-1517609753_thumb.jpg

post-40040-0-00860200-1517609762_thumb.jpg

 

Moja ocena:

Degustacja dnia 31.01.2018

Wygląd:

1.      Barwa mięsa czerwono-brązowa, tłuszcz biały, na obrzeżach słomkowy przechodzący w brąz

2.      Mięso lekko marmurkowe

3.      Powierzchnia przekroju błyszcząca, zwarta

4.      Obrzeża tłuszczu brązowe, z widocznymi przyprawami

Konsystencja:

1.      Ścisła, gładka

2.      Rozrywany plasterek stawia śladowy opór jednorodny w mięsie i części tłuszczowej

3.      Gryziony plasterek jest miękki, delikatny, w strefie tłuszczowej nie wyczuwa się tkanki łącznej

4.      Sprawia wrażenie wyrobu po obróbce termicznej

Zapach:

1.      Przyjemny, dymowy z orzeźwiającą nutą

2.      Delikatny aromat przypraw w drugim tle

 

Smak:

1.      Smak głęboki, przyjemny, delikatnie dymowy

2.      Prawidłowa (dla mnie idealna) słoność

3.      W smaku czuje się nutę przypraw delikatnie podkreślających smak wędliny.

Podsumowanie:

Luksusowy wyrób nadający się zarówno do indywidualnej konsumpcji w plasterkach jak i na kanapki

miaamm...

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587477
Udostępnij na innych stronach

EEEE - tam - szynka szynka - ale ten talerzyk fikusny - i pokrojenie to jest sztuka.....

Dziekuje EAnna.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587481
Udostępnij na innych stronach

No i nareszcie doczekala sie szynka Culatello z postu - https://wedlinydomow...mi/#entry549635.

 

Używałeś sugna.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587879
Udostępnij na innych stronach

Tak. Dokladnie zrobilem to 24 pazdziernika czyli po 6 m-cach od wstawienia do dojrzewalni.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587905
Udostępnij na innych stronach

A jak uważasz czy nie za póżno.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587906
Udostępnij na innych stronach

Moze tylko o miesiac - obecnie mam dwie porownawcze Culatellos (jedna - sol, saletra i cultura startowa, druga to sol, Cure #2 i izoaskorbinian sodowy) ktore pokryje za ok miesiac - czyli po 5 m-cach od wstawienia do komory.

Powody - poniewaz co 15 dni waze wszystko co mam w dojrzewalni to doszedlem do wniosku ze bardzo ogranicze dojrzewanie jesli pokryje za wczesnie sugna. na podstawie swoich pomiarow wczesniejszych i obecnych doszedlem do wniosku ze przy ok 5-6 m-cach dojrzewania starta wagi znacznie maleje i od 4.5 miesiaca wynosi to tylko ok 1.5 % co 15 dni, a od ok 6 m-ca tylko ok 1.2% na miesiac. Bardzo podobne wyniki uzyskalem rowniez i na tej otwartej Culatello po pokryciu sugna - spadek wagi to srednio ok 1% wagowy na ok 20-30 dni - (od pokrycia sugna do otwarcia nastapil spadek wagi 4.8% na przestrzeni 4 m-cy). Stad wlasnie wniosek ze zastosowanie sugny od 5 m-ca nie wplynie zbytnio na procesy zachodzace w naturalnym dojrzewaniu, a pozwoli na bardziej rownomierne rozlozenie sie wilgotnosci na calej powierzchni miesa co zreszta dobrze widac na przekroju mojej szynki. Dodatkowo biore pod uwage dzialanie tez plesni - po pokryciu sugna nie rozwijaja sie co tez ma wplyw na procesy podczas dojrzewania.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587909
Udostępnij na innych stronach

Pytam bo czytałem że Redzed planuje swoje culatello pokryć sugna już po miesiącu .Oczywiście zależy to też od warunków dojrzewania.Ja w tej kwestii mam nieco inny plan.Właśnie pekluję do 18 .02 jedno culatello i planuję nie używać sugna tylko przykryć miejsce bez skóry ,skórą z szynki, zapakować  w pęcherz i w ten sposób zabezpieczyć przed nadmiernym wysychaniem.Zastanawiam się tylko czy to dobry pomysł czy lepiej użyć pasty.

Sugna robisz z mąki pszennej czy ryżowej i w jakiej proporcji do smalcu.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587912
Udostępnij na innych stronach

Pytam bo czytałem że Redzed planuje swoje culatello pokryć sugna już po miesiącu .

chyba zle zrozumienie Redzeda bo mnie zawsze wydawalo sie ze on tez pozwala na dobre podeschniecie szynki zreszta biore te slowa Redzeda pod uwage z Twojego tematu -  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone/page-6?do=findComment&comment=537707, mam nadzieje ze tu zajrzy i wyjasni swoj punkt widzenia osobiscie.

Zastanawiam się tylko czy to dobry pomysł czy lepiej użyć pasty.

nie używać sugna tylko przykryć miejsce bez skóry ,skórą z szynki, zapakować  w pęcherz

moim zdaniem nie jest dobry, nastapic moze zbyt powolne pozbywanie sie wody.

Sugna robisz z mąki pszennej czy ryżowej i w jakiej proporcji do smalcu.?

nie jestem w stanie podac Ci proporcji dokladnie i wagowo - na szklanke rozpuszczonego smalcu dodawalem make ryzowa na przemian z pszenna i bialym pieprzem do konsystencji lekko kwasnej smietany. MIejsca pokryte plesnia na szynce wyszczotkowalem dosc dobrze na zewnatrz domu z plesni i te miejsca pokrywalem sugna. Po pokryciu i wyrownaniu powierzchni "dogladzilem je "uzywajac palnika gazowego delikatnie.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/6/#findComment-587916
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.