arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Co do zagadki, potwierdzam, iż jest naprawdę prosta. Wystarczy trochę pomyśleć. Ja już pomyślałem , ale nie wiem czy w dobrym kierunku i odpowiedziałem tylko chciałem wiedzieć czy dobrze. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Maxell czekamy na rozwiązanie zagadki......zagwostke mam co tam za odpowiedź będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Maxell czekamy na rozwiązanie zagadki......zagwostke mam co tam za odpowiedź będzie... Zaczynam podejrzewać, że autor sam nie zna odpowiedzi i dlatego to tyle czasu trwa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zaczynam podejrzewać, że autor sam nie zna odpowiedzi i dlatego to tyle czasu trwa. To by było najlepsze , ale niestety tak nie jest. Przyjdzie pora i na odpowiedź. Na razie robię co innego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 3. Czy szybkość i intensywność osuszania kiełbas i wędzonek, ma wpływ na jakość ich "upeklowania" (szczególnie wewnątrz)?Odpowiedź na pierwszą część pytania brzmi: tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 No pewnie, że tak. Odpowiedź dlaczego, znajduje się już właściwie od początku w moich postach. Trochę dedukcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Odpowiedź na pierwszą część pytania brzmi: tak. Dawno już ta odpowiedź padła z mojej strony i to nawet z uzasadnieniem. .Ciekawe tylko czy to moje uzasadnienie jest właściwe.? Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 A dziś taki ktoś mówi, dobre wyroby ma , bo są odparzane. Co to są wyroby odparzane, bo jeszcze o takich nie słyszałem - pytanie technologiczne? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 O ile pamiętam, tak nazywali kiedyś wyroby parzone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 To chyba takii zwrot jak z lekcjami. Lekcje nie "zrobione" tylko "odrobione". Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Tak, podobnie. Na forum jest sporo starych materiałów, gdzie takie określenie się przewija. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Między innymi na Podlasiu - odparzamy kiełbasę , wędliny. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Wszystko jasne, bo Kurp mi odparza tu co chwila, a niby zwrot zasłyszał od Tiera , a on z Podlasia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) 1. Ile razy więcej siły należy użyć, by zmielić wagową część świeżych skórek wieprzowych i taką samą część chudego mięsa? 2. Dlaczego nie powinno się zbyt długo (poza wymaganą technologią ilością godzin) przetrzymywać zapeklowanego mięsa? Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ad.1 - na wilku nie ma znaczenia poniewaz silnik elektryczny robi robote (pomijam Watts, Joules, Konie Mechaniczne), Ad.2 - strzelam ze przedluzanie jest nie oplacalne z powodow ekonomicznych. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Ad 1 świeżych nie gotowanych to samo oczko oj chyba kilka a już na takim niskim to ( traktuje że w pytaniu niema "podpuchy" bo poco mielić surowe skórki ?) Ad 2 peklosole saletry mają działanie bakteriostatyczne (czyli powstrzymują ) a nie bakteriobójcze, co więcej użyty do peklowania azotyny ulegają rozpadowi więc nie ma co wydłużać czasu bo w końcu zaczną się namnażaćAle to odpowiedzi naturszczyka amatora więc nie koniecznie zgodne z rzeczywistością Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) 2. Dlaczego nie powinno się zbyt długo (poza wymaganą technologią ilością godzin) przetrzymywać zapeklowanego mięsa?Proszę o sprecyzowanie.Chodzi o peklowanie mokre czy suche bo to dwa różne procesy.? P.SMaćku to sól zabezpiecza bakteriostatycznie a peklosól bakteriologicznie. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 4 Grudnia 2018 bakteriologicznie Raczej jest bakteriobójcza, ale i to nie do końca jest prawdą - ważniejsze jest "stężenie". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ad.1 - na wilku nie ma znaczenia poniewaz silnik elektryczny robi robote (pomijam Watts, Joules, Konie Mechaniczne), Ad.2 - strzelam ze przedluzanie jest nie oplacalne z powodow ekonomicznych. Stefanie:Ad 1. ma bardzo duże znaczenie, gdyż wiąże się ze zużyciem energii i mocą maszyn.Ad. 2 Nie ekonomiczne powody miałem na myśli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ad 1 świeżych nie gotowanych to samo oczko oj chyba kilka a już na takim niskim to ( traktuje że w pytaniu niema "podpuchy" bo poco mielić surowe skórki ?) Ad 2 peklosole saletry mają działanie bakteriostatyczne (czyli powstrzymują ) a nie bakteriobójcze, co więcej użyty do peklowania azotyny ulegają rozpadowi więc nie ma co wydłużać czasu bo w końcu zaczną się namnażać Ale to odpowiedzi naturszczyka amatora więc nie koniecznie zgodne z rzeczywistością Ad.1 Gotowane skórki nie spełniają założeń technologicznych i są jedynie wypełnieniem wyrobów. Prawdziwą emulsję robi się ze skórek surowych.Ad. 2 Masz rację, Dłuższe przechowywanie mięsa drobnego peklowanego na sucho powoduje rozpoczęcie reakcji rozpadu azotynu, co ma negatywny wpływ na założenia peklowania (barwa mięsa, bezpieczeństwo itp.). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 4 Grudnia 2018 No i najważniejsze. Surowe skórki wieprzowe, w porównaniu z mięsem chudym, mają około stukrotnie wiekszą twardość, pięciokrotnie niższe właściwiści plastyczne podczas rozdrabniania i powoduja dziesięciokrotnie większe zapotrzebowanie mocy w maszynach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Surowe skórki wieprzowe, w porównaniu z mięsem chudym, mają około stukrotnie wiekszą twardość, pięciokrotnie niższe właściwiści plastyczne podczas rozdrabniania i powoduja dziesięciokrotnie większe zapotrzebowanie mocy w maszynach. To jest bardzo dobra informacja W czasach, gdy jeszcze używałam do mielenia mięsa Zelmerka "8", dwa razy zerwałam sprzęgiełko napędu na jakimś zawieruszonym, małym kawałku skórki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Informacja pochodzi z książki: Technologia produkcji wędlin. Część 1. Kiełbasy parzone kutrowane.Książka niebawem na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Jakie zwierze jest "właścicielem" tych kostek i którą część szkieletu przedstawiają? Nadesłał: Kurok syn Jarka Edytowane 16 Lipca 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-635127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 16 Lipca 2019 Ciekaw jestem, czy następne odcinki kręgosłupa nie są przepołowione. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-635140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.