Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do zagadki, potwierdzam, iż jest naprawdę prosta. Wystarczy trochę pomyśleć.

 

Ja już pomyślałem :facepalm: , ale nie wiem czy w dobrym kierunku i odpowiedziałem tylko chciałem wiedzieć czy dobrze. :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546649
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Maxell czekamy na rozwiązanie zagadki......zagwostke mam co tam za odpowiedź będzie...

 

Zaczynam podejrzewać, że autor sam nie zna odpowiedzi i dlatego to tyle czasu trwa. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546777
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaczynam podejrzewać, że autor sam nie zna odpowiedzi i dlatego to tyle czasu trwa. :D

To by było najlepsze ;) , ale niestety tak nie jest. Przyjdzie pora i na odpowiedź. Na razie robię co innego. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546852
Udostępnij na innych stronach

3. Czy szybkość i intensywność osuszania kiełbas i wędzonek, ma wpływ na jakość ich "upeklowania" (szczególnie wewnątrz)?

Odpowiedź na pierwszą część pytania brzmi: tak.   :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546873
Udostępnij na innych stronach

No pewnie, że tak. :D

Odpowiedź dlaczego, znajduje się już właściwie od początku w moich postach. Trochę dedukcji. ;)  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546876
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź na pierwszą część pytania brzmi: tak.  

 

Dawno już ta odpowiedź padła z mojej strony i to nawet z uzasadnieniem. :) .Ciekawe tylko czy to moje uzasadnienie jest właściwe.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-546882
Udostępnij na innych stronach

A dziś taki ktoś mówi, dobre  wyroby ma , bo są odparzane. Co to są wyroby odparzane, bo jeszcze o takich nie słyszałem - pytanie technologiczne?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547153
Udostępnij na innych stronach

O ile pamiętam, tak nazywali kiedyś wyroby parzone. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547155
Udostępnij na innych stronach

To chyba takii zwrot jak z lekcjami. Lekcje nie "zrobione" tylko "odrobione".

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547178
Udostępnij na innych stronach

Tak, podobnie. Na forum jest sporo starych materiałów, gdzie takie określenie się przewija.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547193
Udostępnij na innych stronach

Między innymi na Podlasiu - odparzamy kiełbasę , wędliny.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547195
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jasne, bo Kurp mi odparza tu co chwila, a niby zwrot zasłyszał od Tiera , a on z Podlasia....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-547234
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

1. Ile razy więcej siły należy użyć, by zmielić wagową część świeżych skórek wieprzowych i taką samą część chudego mięsa? 

2. Dlaczego nie powinno się zbyt długo (poza wymaganą technologią ilością godzin) przetrzymywać zapeklowanego mięsa?

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615424
Udostępnij na innych stronach

Ad.1 - na wilku nie ma znaczenia poniewaz silnik elektryczny robi robote (pomijam Watts, Joules, Konie Mechaniczne), 

Ad.2 - strzelam ze przedluzanie jest nie oplacalne  z powodow ekonomicznych.

:D  :D  :D  ;)  :thumbsup:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615429
Udostępnij na innych stronach

Ad 1 świeżych  nie gotowanych to samo oczko oj chyba kilka a już na takim niskim to :) ( traktuje że w pytaniu niema "podpuchy" bo poco mielić surowe skórki ?)  

Ad 2 peklosole saletry  mają działanie bakteriostatyczne  (czyli powstrzymują )  a nie bakteriobójcze,  co więcej użyty do peklowania   azotyny ulegają  rozpadowi więc nie ma co wydłużać czasu bo w końcu zaczną się namnażać

Ale to odpowiedzi naturszczyka amatora   więc nie koniecznie zgodne z rzeczywistością :laugh:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615435
Udostępnij na innych stronach

2. Dlaczego nie powinno się zbyt długo (poza wymaganą technologią ilością godzin) przetrzymywać zapeklowanego mięsa?

Proszę o sprecyzowanie.Chodzi o peklowanie mokre czy suche bo to dwa różne procesy.? 

P.S

Maćku to sól zabezpiecza bakteriostatycznie a peklosól bakteriologicznie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615442
Udostępnij na innych stronach

 

 

bakteriologicznie

 

Raczej jest bakteriobójcza, ale i to  nie  do  końca  jest prawdą  -  ważniejsze  jest    :rolleyes:   "stężenie".

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615468
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ad.1 - na wilku nie ma znaczenia poniewaz silnik elektryczny robi robote (pomijam Watts, Joules, Konie Mechaniczne), Ad.2 - strzelam ze przedluzanie jest nie oplacalne z powodow ekonomicznych.

Stefanie:

Ad 1. ma bardzo duże znaczenie, gdyż wiąże się ze zużyciem energii i mocą maszyn.

Ad. 2 Nie ekonomiczne powody miałem na myśli. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ad 1 świeżych nie gotowanych to samo oczko oj chyba kilka a już na takim niskim to ( traktuje że w pytaniu niema "podpuchy" bo poco mielić surowe skórki ?) Ad 2 peklosole saletry mają działanie bakteriostatyczne (czyli powstrzymują ) a nie bakteriobójcze, co więcej użyty do peklowania azotyny ulegają rozpadowi więc nie ma co wydłużać czasu bo w końcu zaczną się namnażać Ale to odpowiedzi naturszczyka amatora więc nie koniecznie zgodne z rzeczywistością

Ad.1 Gotowane skórki nie spełniają założeń technologicznych i są jedynie wypełnieniem wyrobów. Prawdziwą emulsję robi się ze skórek surowych.

Ad. 2 Masz rację, Dłuższe przechowywanie mięsa drobnego peklowanego na sucho powoduje rozpoczęcie reakcji rozpadu azotynu, co ma negatywny wpływ na założenia peklowania (barwa mięsa, bezpieczeństwo itp.). 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615480
Udostępnij na innych stronach

No i najważniejsze. :D

Surowe skórki wieprzowe, w porównaniu z mięsem chudym, mają około stukrotnie wiekszą twardość, pięciokrotnie niższe właściwiści plastyczne podczas rozdrabniania i powoduja dziesięciokrotnie większe zapotrzebowanie mocy w maszynach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615488
Udostępnij na innych stronach

 

 

Surowe skórki wieprzowe, w porównaniu z mięsem chudym, mają około stukrotnie wiekszą twardość, pięciokrotnie niższe właściwiści plastyczne podczas rozdrabniania i powoduja dziesięciokrotnie większe zapotrzebowanie mocy w maszynach.

To jest bardzo dobra informacja  :thumbsup:

W czasach, gdy jeszcze używałam do mielenia mięsa Zelmerka "8", dwa razy zerwałam sprzęgiełko napędu na jakimś zawieruszonym, małym kawałku skórki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615504
Udostępnij na innych stronach

Informacja pochodzi z książki: Technologia produkcji wędlin. Część 1. Kiełbasy parzone kutrowane.

Książka niebawem na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-615507
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Jakie zwierze jest "właścicielem" tych kostek i którą część szkieletu przedstawiają?

 

 

post-39694-0-58569200-1563289306_thumb.jpg

post-39694-0-23892200-1563289311_thumb.jpg

 

 

Nadesłał: Kurok syn Jarka

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-635127
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem, czy następne odcinki kręgosłupa nie są przepołowione.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/4/#findComment-635140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.