Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się wtrącę, czy ocieplenie elektrycznej, blaszanej wędzarenki może pomóc w pozbyciu się kwaśnego posmaku z powierzchni wędzonek?

 

Blaszana wędzarnia sama w sobie nic nie ma do kwaśnych wędzonek. Kwaśne wędzonki to brak lub niedostateczne ociekanie i złe osuszenie przed wędzeniem. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675414
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, ja o tym wiem, ale mimo intensywnego osuszania wędzonek, nie potrafię się pozbyć kwasowości.

Nic mądrzejszego mi już do głowy nie przychodzi poza dociepleniem ścianek, które mogą częściowo wychładzać dym wewnątrz komory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675443
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie potrafię się pozbyć kwasowości
Paweł Ci dobrze radzi , 

 

to brak lub niedostateczne ociekanie i złe osuszenie przed wędzeniem. 
. Zwróć uwagę na ociekanie - temperaturę ociekania , i dopiero osuszenie przed dymem - Oczywiście nie możesz kisić dymem - dym musi przez wędzarnie przepływać - zbyt gęsty dym też nie jest tu pomocny. Na temat błędu kwaśnych wędzonek na Forum jest z tysiąc postów pytań  - i te same  odpowiedzi .

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675446
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po kilkukrotnym wędzeniu stwierdzam z pełną odpowiedzialnością, że wełna nie jest potrzebna. Mam 2xdeskę 20mm felcowaną i pustkę w środku. Przy -10 nie było problemu wędzić na prądzie .Starczała grzałka 2000W i to z zapasem a komora nie najmniejsza :)

Ale deski jakiego gatunku drzewa? Z zewnątrz mi chodzi czy to obojętne?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-679747
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Co sądzicie o izolacji komory wędzarniczej wykonanej z filcu ? 

 

https://allegro.pl/oferta/izolacja-z-owczej-welny-filc-3-5mm-9092371094

 

albo z wełny drzewnej ?

 

https://allegro.pl/oferta/welna-drzewna-steico-flex-50x1220x575-6-313m2-7058427141?reco_id=34d14579-540d-11eb-9f75-b02628cf00d0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

 

Chyba to lepsze materiały izolacyjne jeśli chodzi o "przyjazność", niż wełna mineralna ?

Edytowane przez Belizariusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692216
Udostępnij na innych stronach

Ja izolowałem wełną skalną kominkową na folii aluminiowej.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692219
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej wygodnie zrobić izolację komory z korka, już kiedyś dosyć sporo o tym było, coś w tym stylu, ale do wyboru jest sporo innych wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie :  https://allegro.pl/oferta/korek-techniczny-arkusz-korkowy-izolacja-10mm-10054019314

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692220
Udostępnij na innych stronach

Czym mocowałeś korek do desek wewnętrznych ? Gwoździki, wkręty do drewna, czy coś innego, np klipsy tapicerskie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692221
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach  jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto, a jeśli tak/nie to dlaczego - wykonam kalkulację, która da pogląd czy iść w ocieplenie komory wędzarniczej i jakie straty mocy (w tym wypadku ciepła) mają poszczególne wędzarnie w zależności od budowy ścian.

 

Kalkulacja została wykonana przy użyciu wiedzy zdobytej na fizyce budowli, w tym przypadku izolacyjności cieplnej określonych przegród budowlanych. Wiadomo, że lwia część ciepła ucieka z dymem i nie tylko ścianami, jednak da to pogląd na sytuację oraz jak się plasują poszczególne rodzaje ścian między sobą. Tutaj rozpatruję ile ciepła ucieknie przez poszczególne typy ścian, pomijając inne aspekty. Myślę że temat szczególnie przypadnie użytkownikom wędzarni elektrycznych, gdzie każdy Wat się liczy :)

 

Warunki brzegowe do powyższego zagadnienia to:

 

1.Budowa ścian wędzarni, przyjęto 4 warianty:

A. Ściany z blachy - przyjęto 1 mm dla prostszej kalkulacji.

B. ściany z desek/szalówki z drewna iglastego (świerk sosna) o grubości ok. 20 mm.

C. Ściana trójwarstwowa - wewnątrz sosna 20 mm, następnie pustka powietrzna >15mm oraz deska dębowa 20 mm na zewnątrz. 

D. Ściana trójwarstwowa z wełną - czyli sosna 20 mm, 5 cm wełny i deska dębowa 20 mm. 

 

2. Wędzarnia o komorze wędzarniczej o rzucie 0,8 m x 0,8 m i wysokości 1,2 m - taka średnia.

 

3. Temperatura wewnętrzna 50'C, na zewnątrz -10'C - w miarę skrajny przypadek, wiadomo jeśli różnica temperatur będzie mniejsza to i straty będą mniejsze ale coś trzeba przyjąć.

 

Nie rozpisuję dokładnych obliczeń, jednak podam poszczególne dane kalkulacyjne, które otrzymałem w trakcie obliczeń, a mianowicie:

 

Całkowity opór cieplny przegrody [m2K/W]:

A. 0,17

B. 0,30

C. 0,56

D. 1,64

 

Daje to współczynnik przenikania poszczególnych przegród [W/(m2K]:

A. 5,88

B. 3,39

C. 1,80

D. 0,61

 

Uwzględniając że powierzchnia wymiany ciepła wszystkich 4 ścian wynosi: 4 x 0,8 m x 1,2 m = 3,84 m2 oraz różnica temperatur 60'C otrzymujemy stratę ciepła na poziomie:

 

A. 1355 W  (komora z blachy 1 mm)

B. 781 W   (komora z desek sosnowych)

C. 414 W   (komora z pustką powietrzną, deski sosnowe i dębowe)

D. 140 W   (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm)

 

Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam :)

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-827116
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni.

Poza stratami ciepła pozostaje problem skraplania się pary wodnej na chłodniejszych ściankach wędzarni.

Jest to bardzo istotny czynnik wpływający na przebieg i jakość etapu osuszania wędlin.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-827133
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W dniu 11.04.2023 o 18:31, EAnna napisał(a):

 

 

Poza stratami ciepła pozostaje problem skraplania się pary wodnej na chłodniejszych ściankach wędzarni.

 

To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005404
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Bachus napisał(a):

To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak.

Jak zgodnie z technologią wędzimy to nie ma kwaśnych wędzonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005454
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Jak zgodnie z technologią wędzimy to nie ma kwaśnych wędzonek.

Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia od czego zależy? Jaka będzie technologia jak wędzisz w beczce mając kanał w ziemi czy beczce mając kanał na powierzchni z jednej strony czy mając wędzarkę zrobioną na bazie wieloletnich przemyśleń.

A jak sądzisz gdzie jest ta granica i le wynosi zawartość szkodliwych związków w wędzonkach, co na ten temat mówi technologia? 

Edytowane przez Bachus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005542
Udostępnij na innych stronach

Akademia Dziadka - to podstawa technologii.

 

16 minut temu, Bachus napisał(a):

Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia

Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych".

 

Ps. Jeszcze 17.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005550
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Bachus napisał(a):

tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak.

Zastanawiam się co ty tu właściwie jeszcze robisz ?

Negujesz naturalną metodę wędzenia, czy masz inny ukryty powód przebywania na tym forum?

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005554
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Bachus napisał(a):

No to zadziwię Cię kolego +67

Gwoli ścisłości to odpowiedzi udzielała Ci koleżanka.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005677
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Zastanawiam się co ty tu właściwie jeszcze robisz ?

Negujesz naturalną metodę wędzenia, czy masz inny ukryty powód przebywania na tym forum?

W innym temacie toczę boje wokół jedynie słusznej prawdy typu: mój dziad tak wędził, mój ojciec też t6ak wędził to i ja tak będę wędził.

A czy nie zauważyłeś, że świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu? Trzeba było spytać dziadka czy słyszał coś o szkodliwości benzopirenu, a jak dziadka brak to może ojca.

Kto w latach sześćdziesiątych zawracał sobie głowę czystością powietrza w miastach i na wsiach. A właśnie w tych latach powstawały wspaniałe książki tyczące wędzenia. A natomiast spróbuj złożyć telewizor posługując się literaturą z tego okresu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005678
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Bachus napisał(a):

No to zadziwię Cię kolego +67

 

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych".

 

Ps. Jeszcze 17.

No tak zrozumiałem odwrotnie, wyszedł lapsus.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005681
Udostępnij na innych stronach

Proszę wczytaj się w treść mojej wypowiedzi a zrozumiesz co miałem na myśli, rozwijasz temat, przytaczasz te same cytaty w wielu swoich wypowiedziach, wrzucasz wszystko do jednego wora.... a wystarczy przeczytać dany post i udzielić konkretnej odpowiedzi, oczywiście na temat.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005684
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Bachus napisał(a):

świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu

Świat i nauka twierdzili już że mleko, masło, jajka, itd.  jest beee.

Człowiek ma rozum, tylko jedni go więcej używają, a inni mniej.

Dziwię się Tobie że wędzisz wyroby, jak to jest takie niezdrowe. 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005691
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Proszę wczytaj się w treść mojej wypowiedzi a zrozumiesz co miałem na myśli, rozwijasz temat, przytaczasz te same cytaty w wielu swoich wypowiedziach, wrzucasz wszystko do jednego wora.... a wystarczy przeczytać dany post i udzielić konkretnej odpowiedzi, oczywiście na temat.

 

W pierwszym zdaniu pytasz co ja tu robię. Odpowiadam: Próbuję uzmysłowić jakie są konsekwencje złego ocieplenia, jeżeli zbyt skrótowo to przepraszam.

W drugim natomiast sugerujesz o jakimś niecnym celu mojej tu obecności.

Tak to zrozumiałem.

To może spytam, czy wędzenie przy pomocy dymogeneratora jest naturalnym sposobem wędzenia, czy zastosowanie komory ze stali nierdzewnej też to tego należy. A może spytam to właściwie jaki jest nienaturalny sposób wędzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005707
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.04.2023 o 17:40, Atleast napisał(a):

Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach  jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto

 

 

D. 140 W   (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm)

 

Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam :)

A wracając do tematu wątku:

Zdecydowanie sposób D ale zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową, odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory. Ma to też ten walor, że w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki co wpływa na mniejszą utratę masy w stosunku do innych metod. A utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej  "soczyste" co miało by to nie znaczyć

Edytowane przez Bachus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005711
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Bachus napisał(a):

zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową

Twój wybór, ale ja wybierając pomiędzy wełną a pianą wezmę wełnę do wędzarni. Pianę to ja mogę użyć do ocieplenia poddasza.

 

40 minut temu, Bachus napisał(a):

odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory

Generalnie wędzarnie się wygrzewa.

 

42 minuty temu, Bachus napisał(a):

w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki

Parzyć w wędzarce. 😲

Ja w wędzarni podpiekam.

Jesteś chyba pierwszą osobą na Forum która parzy wyrób w wędzarni.

 

51 minut temu, Bachus napisał(a):

utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej  "soczyste"

Nie prawda.

Przy wyrobach domowych będzie utrata masy, koło 20% od wagi początkowej, a końcowej.

Żeby tej utraty nie było to są substancje zatrzymujące wodę w wyrobie, ale nie o to chodzi w wyrobie domowym, dla siebie.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005727
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.