paweljack Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak się wtrącę, czy ocieplenie elektrycznej, blaszanej wędzarenki może pomóc w pozbyciu się kwaśnego posmaku z powierzchni wędzonek? Blaszana wędzarnia sama w sobie nic nie ma do kwaśnych wędzonek. Kwaśne wędzonki to brak lub niedostateczne ociekanie i złe osuszenie przed wędzeniem. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 @paweljack, ja o tym wiem, ale mimo intensywnego osuszania wędzonek, nie potrafię się pozbyć kwasowości.Nic mądrzejszego mi już do głowy nie przychodzi poza dociepleniem ścianek, które mogą częściowo wychładzać dym wewnątrz komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 nie potrafię się pozbyć kwasowości Paweł Ci dobrze radzi , to brak lub niedostateczne ociekanie i złe osuszenie przed wędzeniem. . Zwróć uwagę na ociekanie - temperaturę ociekania , i dopiero osuszenie przed dymem - Oczywiście nie możesz kisić dymem - dym musi przez wędzarnie przepływać - zbyt gęsty dym też nie jest tu pomocny. Na temat błędu kwaśnych wędzonek na Forum jest z tysiąc postów pytań - i te same odpowiedzi . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kianodula Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 6 Października 2020 Po kilkukrotnym wędzeniu stwierdzam z pełną odpowiedzialnością, że wełna nie jest potrzebna. Mam 2xdeskę 20mm felcowaną i pustkę w środku. Przy -10 nie było problemu wędzić na prądzie .Starczała grzałka 2000W i to z zapasem a komora nie najmniejsza Ale deski jakiego gatunku drzewa? Z zewnątrz mi chodzi czy to obojętne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-679747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 7 Października 2020 Tak obojętne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-679926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Co sądzicie o izolacji komory wędzarniczej wykonanej z filcu ? https://allegro.pl/oferta/izolacja-z-owczej-welny-filc-3-5mm-9092371094 albo z wełny drzewnej ? https://allegro.pl/oferta/welna-drzewna-steico-flex-50x1220x575-6-313m2-7058427141?reco_id=34d14579-540d-11eb-9f75-b02628cf00d0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Chyba to lepsze materiały izolacyjne jeśli chodzi o "przyjazność", niż wełna mineralna ? Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Ja izolowałem wełną skalną kominkową na folii aluminiowej. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Najbardziej wygodnie zrobić izolację komory z korka, już kiedyś dosyć sporo o tym było, coś w tym stylu, ale do wyboru jest sporo innych wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie : https://allegro.pl/oferta/korek-techniczny-arkusz-korkowy-izolacja-10mm-10054019314 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Czym mocowałeś korek do desek wewnętrznych ? Gwoździki, wkręty do drewna, czy coś innego, np klipsy tapicerskie ? Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atleast Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto, a jeśli tak/nie to dlaczego - wykonam kalkulację, która da pogląd czy iść w ocieplenie komory wędzarniczej i jakie straty mocy (w tym wypadku ciepła) mają poszczególne wędzarnie w zależności od budowy ścian. Kalkulacja została wykonana przy użyciu wiedzy zdobytej na fizyce budowli, w tym przypadku izolacyjności cieplnej określonych przegród budowlanych. Wiadomo, że lwia część ciepła ucieka z dymem i nie tylko ścianami, jednak da to pogląd na sytuację oraz jak się plasują poszczególne rodzaje ścian między sobą. Tutaj rozpatruję ile ciepła ucieknie przez poszczególne typy ścian, pomijając inne aspekty. Myślę że temat szczególnie przypadnie użytkownikom wędzarni elektrycznych, gdzie każdy Wat się liczy Warunki brzegowe do powyższego zagadnienia to: 1.Budowa ścian wędzarni, przyjęto 4 warianty:A. Ściany z blachy - przyjęto 1 mm dla prostszej kalkulacji.B. ściany z desek/szalówki z drewna iglastego (świerk sosna) o grubości ok. 20 mm.C. Ściana trójwarstwowa - wewnątrz sosna 20 mm, następnie pustka powietrzna >15mm oraz deska dębowa 20 mm na zewnątrz. D. Ściana trójwarstwowa z wełną - czyli sosna 20 mm, 5 cm wełny i deska dębowa 20 mm. 2. Wędzarnia o komorze wędzarniczej o rzucie 0,8 m x 0,8 m i wysokości 1,2 m - taka średnia. 3. Temperatura wewnętrzna 50'C, na zewnątrz -10'C - w miarę skrajny przypadek, wiadomo jeśli różnica temperatur będzie mniejsza to i straty będą mniejsze ale coś trzeba przyjąć. Nie rozpisuję dokładnych obliczeń, jednak podam poszczególne dane kalkulacyjne, które otrzymałem w trakcie obliczeń, a mianowicie: Całkowity opór cieplny przegrody [m2K/W]:A. 0,17B. 0,30C. 0,56D. 1,64 Daje to współczynnik przenikania poszczególnych przegród [W/(m2K]:A. 5,88B. 3,39C. 1,80D. 0,61 Uwzględniając że powierzchnia wymiany ciepła wszystkich 4 ścian wynosi: 4 x 0,8 m x 1,2 m = 3,84 m2 oraz różnica temperatur 60'C otrzymujemy stratę ciepła na poziomie: A. 1355 W (komora z blachy 1 mm)B. 781 W (komora z desek sosnowych)C. 414 W (komora z pustką powietrzną, deski sosnowe i dębowe)D. 140 W (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm) Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-827116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Poza stratami ciepła pozostaje problem skraplania się pary wodnej na chłodniejszych ściankach wędzarni.Jest to bardzo istotny czynnik wpływający na przebieg i jakość etapu osuszania wędlin. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-827133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 5 Kwietnia W dniu 11.04.2023 o 18:31, EAnna napisał(a): Poza stratami ciepła pozostaje problem skraplania się pary wodnej na chłodniejszych ściankach wędzarni. To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 5 Kwietnia 3 godziny temu, Bachus napisał(a): To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak. Jak zgodnie z technologią wędzimy to nie ma kwaśnych wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) 12 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jak zgodnie z technologią wędzimy to nie ma kwaśnych wędzonek. Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia od czego zależy? Jaka będzie technologia jak wędzisz w beczce mając kanał w ziemi czy beczce mając kanał na powierzchni z jednej strony czy mając wędzarkę zrobioną na bazie wieloletnich przemyśleń. A jak sądzisz gdzie jest ta granica i le wynosi zawartość szkodliwych związków w wędzonkach, co na ten temat mówi technologia? Edytowane 6 Kwietnia przez Bachus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 6 Kwietnia Akademia Dziadka - to podstawa technologii. 16 minut temu, Bachus napisał(a): Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych". Ps. Jeszcze 17. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 6 Kwietnia 16 godzin temu, Bachus napisał(a): tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak. Zastanawiam się co ty tu właściwie jeszcze robisz ? Negujesz naturalną metodę wędzenia, czy masz inny ukryty powód przebywania na tym forum? 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 6 Kwietnia 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych". No to zadziwię Cię kolego +67 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 6 Kwietnia 8 minut temu, Bachus napisał(a): No to zadziwię Cię kolego +67 Gwoli ścisłości to odpowiedzi udzielała Ci koleżanka. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 6 Kwietnia 6 godzin temu, MariuszB napisał(a): Zastanawiam się co ty tu właściwie jeszcze robisz ? Negujesz naturalną metodę wędzenia, czy masz inny ukryty powód przebywania na tym forum? W innym temacie toczę boje wokół jedynie słusznej prawdy typu: mój dziad tak wędził, mój ojciec też t6ak wędził to i ja tak będę wędził. A czy nie zauważyłeś, że świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu? Trzeba było spytać dziadka czy słyszał coś o szkodliwości benzopirenu, a jak dziadka brak to może ojca. Kto w latach sześćdziesiątych zawracał sobie głowę czystością powietrza w miastach i na wsiach. A właśnie w tych latach powstawały wspaniałe książki tyczące wędzenia. A natomiast spróbuj złożyć telewizor posługując się literaturą z tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 6 Kwietnia 11 minut temu, Bachus napisał(a): No to zadziwię Cię kolego +67 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych". Ps. Jeszcze 17. No tak zrozumiałem odwrotnie, wyszedł lapsus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 6 Kwietnia Proszę wczytaj się w treść mojej wypowiedzi a zrozumiesz co miałem na myśli, rozwijasz temat, przytaczasz te same cytaty w wielu swoich wypowiedziach, wrzucasz wszystko do jednego wora.... a wystarczy przeczytać dany post i udzielić konkretnej odpowiedzi, oczywiście na temat. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 6 Kwietnia 32 minuty temu, Bachus napisał(a): świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu Świat i nauka twierdzili już że mleko, masło, jajka, itd. jest beee. Człowiek ma rozum, tylko jedni go więcej używają, a inni mniej. Dziwię się Tobie że wędzisz wyroby, jak to jest takie niezdrowe. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 6 Kwietnia Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Proszę wczytaj się w treść mojej wypowiedzi a zrozumiesz co miałem na myśli, rozwijasz temat, przytaczasz te same cytaty w wielu swoich wypowiedziach, wrzucasz wszystko do jednego wora.... a wystarczy przeczytać dany post i udzielić konkretnej odpowiedzi, oczywiście na temat. W pierwszym zdaniu pytasz co ja tu robię. Odpowiadam: Próbuję uzmysłowić jakie są konsekwencje złego ocieplenia, jeżeli zbyt skrótowo to przepraszam. W drugim natomiast sugerujesz o jakimś niecnym celu mojej tu obecności. Tak to zrozumiałem. To może spytam, czy wędzenie przy pomocy dymogeneratora jest naturalnym sposobem wędzenia, czy zastosowanie komory ze stali nierdzewnej też to tego należy. A może spytam to właściwie jaki jest nienaturalny sposób wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) W dniu 11.04.2023 o 17:40, Atleast napisał(a): Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto D. 140 W (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm) Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam A wracając do tematu wątku: Zdecydowanie sposób D ale zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową, odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory. Ma to też ten walor, że w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki co wpływa na mniejszą utratę masy w stosunku do innych metod. A utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej "soczyste" co miało by to nie znaczyć Edytowane 6 Kwietnia przez Bachus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 6 Kwietnia 16 minut temu, Bachus napisał(a): zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową Twój wybór, ale ja wybierając pomiędzy wełną a pianą wezmę wełnę do wędzarni. Pianę to ja mogę użyć do ocieplenia poddasza. 40 minut temu, Bachus napisał(a): odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory Generalnie wędzarnie się wygrzewa. 42 minuty temu, Bachus napisał(a): w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki Parzyć w wędzarce. 😲 Ja w wędzarni podpiekam. Jesteś chyba pierwszą osobą na Forum która parzy wyrób w wędzarni. 51 minut temu, Bachus napisał(a): utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej "soczyste" Nie prawda. Przy wyrobach domowych będzie utrata masy, koło 20% od wagi początkowej, a końcowej. Żeby tej utraty nie było to są substancje zatrzymujące wodę w wyrobie, ale nie o to chodzi w wyrobie domowym, dla siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.