Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Marca 2017 Czy możesz pokazać przekroje wyrobów , ja mieszam ręcznie, zastanawiałem sie nad mechanizacją , którą zastosowałeś ,przekrój pokaże efekt mieszania .Czy mieszadło masz ślimakowe , czy prętowe . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Marca 2017 Możesz. Ale jak podeschnie. Natomiast biała dobrze wymieszana - zdjęć nie robiłem bo już prawie cała poszła (ale może jeszcze ze swoich kawałków zrobię). Aczkolwiek nie da się tym wymieszać dobrze. Najpierw jechałem ręcznie żeby dobrze było wybełtane a jak już dobrze kleiło i mi ręka odpadała to włączyliśmy mieszadło do betonu zapięte na wiertarce. Ale słabo to działa. Niestety [Dodano: 26 mar 2017 - 21:42]Kiełba taka gruba bo nam zabrakło jelit wieprzowych. A były na podorędziu wiankowe wołowe. I w sumie bardzo fajnie się sprawdziły.....do podsychania będzie bardzo dobry kaliber.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Dziekuje , potwierdziły się moje obawy ,więc szkoda czasu na zdjęcia , przy takiej ilości "rączka jest naciągnięta " , ja robię trochę mniej okolo 25-28 kg na jeden raz , mieszam na stolnicy łatwiej i szybciej , lepiej sie wymiesza , a na pewno " rączka jest mniej spracowana ".Pozdrawiam gratuluję wyrobów . Edytowane 26 Marca 2017 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Marca 2017 Dziękuję. A możesz wytłumaczyć tą swoją metodę mieszania ????Mieszadło z wiertarką na pewno się nie sprawdza. No chyba że komuś to lepiej wychodziło niż nam. Ale po pierwszych obrotach wiedziałem że będzie kicha i zakasałem rękawy. Nie ma to jak rączka. A na mieszarkę na razie kasy niet (( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Pokazał mi ten sposób wujek , zawodowy rzeżnik oraz wędliniarz , paru kolegów na forum też już pisało że tak mieszają farsz . Normalnie przygotowuje mięso po peklowaniu do mielenia , miele z podziałem na sita , potem przygotowuje farsz z przyprawami . Odważam tyle ile potrzebuje na dany rodzaj kielbasy na jeden raz mięso z poszczególnych sit i kładę na stolnicę , w cienkiej warstwie I, potem na to II i farsz , całość zagniatam do środka rękami ugniatając ,jak już czuję ze " klei " to do pojemnika i druga porcja , dodaje wody jak potrzeba .Wydaje mi się ze lepsza by była stolnica z listewką od przodu ,a najlepiej pokryta blachą nierdzewna , może się dorobię .Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2017 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Marca 2017 Czyli wyrabiasz jak ciasto tak? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Marca 2017 Pokaże wam przekrój Perszingówki. Idealnie wyszło. Tak więc ja pierdylę. Będę miętolił w fermentorze III z wodą i przyprawami , potem II a na końcu I i jak już nie będę miał siły to na chwilę wiertarka i mieszadło. Nie była to jakaś wielka męczarnia.Zdjęcie wrzucę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Marca 2017 Ja bidolka robilam w sobote biala ok 5kg i jeszcze dzis czuje ze reki nie czuje ja mieszam w misce takiej 8 l ...ale moze sprobuje kiedy tak jak ciasto bo u mnie blat jest w kuchni z rostfree.Pierwszy raz nadziewalam nadziewarka chinczykiem i poszlo szybko i sprawnie nie to co maszynka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Marca 2017 A mnie ręka nie boli. Za to kręgosłup od stania daje o sobie znać.Ale chyba zainwestuje sobie w mieszarkę 15-27 l. Czy ktoś może coś polecić ręcznego ? i czy warto ? czy tylko elektryk ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-545535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Marca 2017 Wyroby sprzed tygodnia - przekroje. O białej już wspomnienie. Mam jeszcze 1 kg zamrożone. Perszingówka po tygodniu suszenia już bardzo fajna. Jałowiec i kardamon robi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Marca 2017 Broń Boże bez przekładni bo Ci ręka odpadnie a napęd do 20-27kg łatwo dorobic Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Marca 2017 Dzięki tak myślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Żonie się nudziło i machnęła taki torcik na biszkopcie kakaowym.... całkiem niezły....a ja dziś pocisnąłem żabnicę od kolegi z kutra i morza PN - czerwone curry i mleczko kokosowe - miodzio. Ryba brzydka jak UJ ale w smaku miodzio. A na koniec Old Milwaukee Rye - bardzo intensywny chlebek z melasą i kminkiem......oraz chlebek Ukraiński (mój ulubieniec) ...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Tylko bic brawa i podziwiac :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Perszing, tak z ciekawości chciałem przejrzeć na szybko Twój wątek i wiesz co? Muszę tu dłużej posiedzieć . Szacun, masz chłopie talenta. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 A dziękuję Kuchnia została moją pasją....zawsze była ale obecnie jest coraz mocniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 2,5 miesięczna GOUDA z chilli (Paweljack daj jej jeszcze z 3-4 tygodnie) Dałem jej trochę więcej nawet i muszę powiedzieć, że to wyższa półka serowa. Goście, którzy również próbowali, byli zachwyceni. Gratulacje, świetny wyrób. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 O kurde beleks a to świetna wiadomość DZIĘKI PAWEŁ [Dodano: 03 kwi 2017 - 09:34]Łoto ONA na początku swojej drogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Nie dość, że jestem w cholerę chory (angina) to dziś jeszcze strasznie wilgotno było. Chyba z 1,5 h osuszania - masakra. Wędziłem też ze 2 h dłużej niż zwykle. Ale efekt fajny - jestem zadowolony. Ser dla siostry kumpla już sobie zaczyna dojrzewać po soleniu....te w małych siatkach to polędwiczki z indyka (po 2 szt. - rozbite lekko i powinny ładnie skleić).... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 O kurde.... wyroby przecudnej urody :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 No i to jest właśnie to! :clap: Kolego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 hehehh dziękuję czyli co ? trzeba chorować przy wędzeniu i pogoda ma być do bani z tego co widać hehehehAle naprawdę dziś nie czerpałem przyjemności z tego procesu.....choroba może zabić wszelkie pozytywne uczucia.....a przeca ja tak to lovam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opat Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Wyroby jak malowane !Jeśli mogę spytać jakim drewnem wędzone ? i jaka temperatura ?Bo wygląda jak robione na zimno ???? Gratuluję i pozdrawiamRadek Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Opat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Na lenia wedzilem : osuszanie paleniem w palenisku dębiną. Kopcenie w dymogeneratorze: mieszanka buk, olcha , wiśnia. Grzalka sterowana 40-45 C. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 No Tomek pięknie to wszystko uwędzone, wędzonki jak malowane, wielkie brawa. Co do polędwiczek z indyka, powinny się skleić ładnie w tej siatce, ja kiedyś też zrobiłem taką wędlinkę z indyka. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/3/#findComment-546623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.