binio1111 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Są przepisy odnośnie głębokości prowadzenia kabla w ziemi, ale przecież orał tam nie będzie . ( gdzieś już widziałem podobną lampę na wędzarni , tylko nie wiem gdzie ) Ogólnie za robotę Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Są przepisy odnośnie głębokości prowadzenia kabla w ziemi, ale przecież orał tam nie będzie Z tego co mi się przypomina, to chyba ma być na głębokości 80 cm. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Czerwca 2017 60 cm min. A ja miałem gdzieś między 50-60 cm. Mój ogródek = moje przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Mój ogródek = moje przepisy Wolny człowiek Jestem za Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Mój ogródek = moje przepisy Tutaj się zgadzam . Tylko zapisz sobie to , albo zrób foto i do Archiwum . Pamięć jest ulotna A tak to super robota Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) Proszę się nie gniewać że się przyczepiłem. Po prostu wykop na zdjęciu wygląda na około 30cm. Mój ogródek = moje przepisy Do momentu jak nic się nie wydarzy. Wtedy okaże się że i tam obowiązują przepisy budowlane. Ale mam nadzieje że do tego nigdy nie dojdzie Edytowane 4 Czerwca 2017 przez Silton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Ja się nie gniewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Dziś walczyłem z montażem DYMBOX-a, malowaniem szuflady i montażem uchwytu i płaskowników do łatwiejszego wysuwu......szuflada / farba wypalona......tuż tuż kuniec Dodatkowo zrobiłem połączenie z domem bardziej bezpieczne.....wędzarnia podłączona do gniazdka w tarasie....gniazdko połączone z przedłużaczem , który jest chowany w rozdzielnicy IP65....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zaczynamy próbne opalania - dziś lub jutro zostały tylko detaliki - ale generalnie można już wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) No brawo :clap: . Powiedz mi tylko czemu masz takie grube te termometry (znaczy sondy) w drzwiach wędzarni? Czy może to są kotłowe (hydrauliczne) z głęboką studzienka montażową? Jak tak to daj bagnetowe , bo bezwładność ogromna Edytowane 25 Czerwca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Czerwca 2017 NIE ma bezwładności. Bimetaliczne od Marcina Jurczyka. Szybko reagują. A przede wszystkim można je brać do domu w czasie mrozu a kondon zostaje w wędzarni.https://swojskiwyrob.pl/termometry-pomiary/757-termometr-do-wedzarni-bimetaliczny-20-cm.html[Dodano: 25 cze 2017 - 23:15]No dobra....budowanie wędzarni to jedno....a trzeba jeść....ośmiornica się gotuje na pyszne sałatki....szafranek (gouda z szafranem) się pakuje na 3 miesiące do próżni.....korycin z czarnuszką się robi na zamówienie z USA-dostawa oczywiście do Wrocławia ))) i tak sobie mija niedziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Czerwca 2017 ..ośmiornica się gotuje na pyszne sałatki. Czy tę ośmiornicę kupiłeś mrożoną i gdzie ? Zawsze przy okazji pobytu w Grecji zajadam się ośmiornicami i ciągle przymierzam się by osobiście zmierzyć się z nią kulinarnie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Mrożona najlepsza.....w Biedronce....a dlaczego najlepsza ???bo są dwa sposoby na skruszenie tej macki.....1. Albo się napierd.........a pałką aż zmięknię2. Albo się mrozi kilka dni żeby skruszała Ja gotuję ją w szybkowarze Tefala po wcześniejszym podsmażeniu na oliwie z czosnkiem i winem. Gotowanie w tym ustrojstwie to jakieś 40 min.Można potem do sałatek albo na grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Czerwca 2017 NIE ma bezwładności. Bimetaliczne od Marcina Jurczyka. Szybko reagują. A przede wszystkim można je brać do domu w czasie mrozu a kondon zostaje w wędzarni. Nie odrzucaj dobrych porad. Już nie długo sam się przekonasz. Nie chodzi tu o bezwładność tylko o dodatkowy błąd pomiaru w zależności od warunków zewnętrznych.W tego typu termometrach błąd występuje nawet do 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Mam taki termometr w starej wędzarni. Sprawdzałem go wzorcowanym termometrem DT-34 oraz sondą ze sterownika temperatury (dość dokładną). I nie ma aż tak dużych błędów. Różnice to +/- 2 -3 C. A więc spokojnie do przyjęcia. Jak sprawdzę te dłuższe to dam znać. Nie wiem czy długość sondy może wpływać na błędy.A dokładną sondę mam w sterowniku więc na niej przeprowadzę testy. Ja nie odrzucam dobrych rad. Ale mam też pewne doświadczenie z różnymi termometrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Problem zacznie się przy temperaturze zewnetrznej poniżej 5 st. Rownież początkowo używalem takich termometrów. Szybko się wyleczyłem i teraz używam wyłącznie elektroniczne co nie znaczy, że ich nie sprawdzam. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Dokładnie tak samo zauważyłem. Już po dzisiejszych testach widzę co trzeba zrobić. Trzeba obciąć w środku kondona na właściwy termometr. Bo przez niego termometr ma jednak opóźnienie w reakcji. W starej wedzarni jest sam termometr bez kondona i reaguje znacznie szybciej. Ja też wolę elektroniczne. Szczególnie te że sterowników które mam. Szybko próbkuja, są dokładne i wodoszczelne. Ale brzydko by wyglądały oprócz tego że ma wedzic to jeszcze musi wyglądać rozpedzilem ją dziś z 24C do 50C na grzalce w niecałe 10 min. Chyba szybko przy tym gabarycie i na 2kW tylko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zimą będzie wolniej. Ja mam 2000W + 900W. W czasie mrozu używałem obu - żeby rozgrzać później 2kW wystarczało . Te termometry o których pisałeś pokażą dokładnie +/- ale długi czas reakcji. Popieram to co pisał Andy. Elektronik szybko reaguje. (chociaż między elektronikami też są różnice - bardzo "szybkie" są elektroniczne z ikea - reagują momentalnie. mam też inny (podobny) i reakcja dłuższa. Te z ikea reagują o wiele szybciej niż czujka od sterownika (regulatora temp. ESCO) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Ale ja zwykle używam naturalne palenisko do wygrzewania wedzarni i do osuszania. Potem dopiero grzalke odpalam. W starej tak było. W nowej raczej podobnie bo lubię palić dt-34 ma mega szybki czas reakcji. Z moich dwóch różnych esco także bardzo szybko próbkują. Na stałe w nowej wedzarni jest sterownik z sonda. Nie muszę odpalać grzałki żeby sobie temperature mierzył a te przetestuję bez kondonow na czas reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Piekne wszystkie wyroby Tomku :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Dziękuję pięknie staram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Rozwijasz się Perszing, rozwijasz. Tylko tak dalej, a będzie następny Mistrz. :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Co ja poradzę , że przez przypadek wpadłem po uszy ))) dziękuję Maxell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Witam. Czy ktoś ma doświadczenie z pęcherzami świńskimi ?Ile średnio wchodzi do takiego pęcherza ? wiem , że są różne wielkości ale może jakiś zakres ?Bo nie mam pojęcia ile mogę próbować tam wcisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.