Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale  według mnie nigdzie nie  ma napisane żeby rozcieńczać owszem jest napisane ,że ten płyn jest wyprodukowany poprzez skondensowanie dymu  a poniżej żeby mięso popryskać i zostawić na 30 min.

No i jeszcze żeby serwować ( wielkość porcji) 5 ml  ale na jaka ilość :rolleyes:

nie znalazlem zadnych danych dotyczacych tego produktu. Moge tylko przedstawic moja wersje i rozumienie tego co jest napisane na naklejce.:

nie bierz pod uwage ze trzeba stosowac 5 ml - to tylko naklejka przedstawiajaca ile jest czego w 5-cio ml dawce tego preparatu. Na naklejce jest napisane ze nalezy stosowac - cyt. generous amount - hojna, spora ilosc poprzez spryskiwanie, szczoteczka/pedzlem, na mieso. pozwolic na postanie 30 min. a nastepnie grilowac lub opiekac.(nic na temat wedzenia w plynie).

Znajac realia zycia USA - jest to wybitnie produkt przeznaczony do grilla przy robieniu steak, najprawdopodobniej jest juz rozrobiony skoro  nie zawiera nic w postaci instrukcji (co bardzo mnie dziwi) w dodatku nie ma zadnych informacji na google. Najprawdopodobniej jest to mieszanina rozcienczona z naglowkiem jakiegos firmy handlowej/posredniczej stad tez nazwa. Uwazam ze nie nadaje sie do wedzenia natryskowego czy takiego jakie jest w temacie i postach. tylko do grilla.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

• Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję Ci Stefanie - mnie się też tak wydaje jak piszesz. Ten specyfik był kupiony w "zwykłym" sklepie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Witam, jestem po wczorajszym wędzeniu no i po degustacji a raczej po pożarciu kiełbaski malowanej, gdyż z wędzenia wróciłem głodny jak przysłowiowy pies. :facepalm: Ale do rzeczy, obiecałem wczoraj więc kiełbaska dobra, mam tu na myśli, że malowanie nie wniosło dodatkowych smaków, więc jest to jakaś alternatywa. Wczoraj wędząc myślałem nad tym nowym u Nas sposobem "wędzenia" i wiecie ja jednak pozostanę przy tradycyjnym [czy tak do końca] bo wszak elektryka dymo, zrębki tak jest u mnie. Odnoszę wrażenie, że najsmaczniejsze wędzonki były ze zwykłej beki, worek na górze no i drzewko. Elektryka to już inna bajka a malowanie, no cóż fanem nie będę co nie znaczy, że czasami nie skorzystam z tego sposobu. Wędzenia ten klimat dymek to zaglądanie, przekładanie i cała ta otoczka, że też o walorach towarzysko degustacyjnych nie wspomnę wszak co poniektórzy a raczej większość kuma jak to się kiedyś mówiło "czaczę" :rolleyes: A wędzonki ich zapach, smak no i uroda, zresztą popatrzcie 

post-51638-0-16339100-1518932546_thumb.jpg post-51638-0-09643600-1518932647_thumb.jpg

A tutaj już po upieczeniu w piekarniku

post-51638-0-72247400-1518932694_thumb.jpg

Booczuś to jest to :tongue:  , i czy ja mam wybór, ano nie mam. :D

Każdemu razem i z osobna życzę udanych eksperymentów. :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Kiełbasa była smakowo testowana przez sąsiadów i ja jak również sąsiedzi nie mogli odróżnić jak była wędzona......   Smakowała.....

Nooo, bardzo ładnie to wygląda Witt, a efekty sąsiedzkiej degustacji podobne jak u mnie :D . Czy możesz powiedzieć który rodzaj koncentratu stosujesz, czy to ten od Miro  :D ? ponieważ kolorek śliczny, jak "malowany"  :D  i tak jak wcześniej pisaliśmy, mamy teraz dwa sposoby wędzenia, i każdy z nich dobry, posiadający swe  zalety jak też i wady, w zależności od "okoliczności". Najważniejsze to jednak że metoda przestała być powszechnie negowana, i doczekała się rzetelnych ocen oraz opisów, co przecież niczego nie ujmuje naszemu tradycyjnemu wędzeniu, które to z tego powodu nigdy nie straci swych zalet, walorów i tzw."przewag", jak też nie ubędzie nigdy zdeklarowanych zwolenników dymienia, do których przecież i ja się zaliczam  :D .

Baco, u Ciebie też nie ma się "do cegój cepnąć, piknie to syćko  wyglonda", haj :D .

Edytowane przez sverige2

Wodny roztwór dymu  działa na wędliny identycznie jak naturalny dym w wędzarni, bo chyba to miałaś na myśli.

Nie był bym taki  przekonany do tego co piszesz.Wydaje mi się podkreślam wydaje, że wędząc tradycyjną metodą dym wnika bardziej w mięso i wpływa w większym stopniu na trwałość wędzonek a płyn już nie bardzo , ale trzeba by to było przetestować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Zgadzam się z Arkadiuszem, tu na zachodzie w sklepach są takie wedliny sprzedawane najczęściej są to te tanie i w nich są wszystkie ulepszacze itd.

Trzeba czasu żeby się zapoznać z zaletami i wadami dokładniej

Napewno można używać ten sposób jako awaryjny, spryskiwacz, suszarka i piekarnik, gotowe

Edytowane przez Mesch

Wodny roztwór dymu  działa na wędliny identycznie jak naturalny dym w wędzarni, bo chyba to miałaś na myśli.

Nie był bym taki  przekonany do tego co piszesz.Wydaje mi się podkreślam wydaje, że wędząc tradycyjną metodą dym wnika bardziej w mięso i wpływa w większym stopniu na trwałość wędzonek a płyn już nie bardzo , ale trzeba by to było przetestować.

To jest potwierdzone badaniami wyrobów i samego roztworu dymu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Masz całkowitą rację, Sverige2, zgadzam się w całości z Twoją wypowiedzią.

Płyn mam od Miro, a kolor może dlatego, że 3 razy pryskałem no i przez całą noc było osadzanie i suszenie w piwnicy.

Następnym razem będę 2 razy pryskał i będę miał porównanie.

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

napewno ten "plynny dym" nie zastapi normalnego wedzenia , ale jest jak np dla mnie doskonala alternatywa wedzenia zima gdy nie mam mozliwosci wyjechania z wedzonka na podworko i stania w deszczu czy na mrozie kilka godzin, napewno kupie i bede experymentowac , na Ile starczy taka butelka Miro? jak bym chciala powiedzmy "malowac" poledwice 

Na jedną polędwicę o wadze około  1 kg potrzebujesz około pół kieliszka ( 25 ml) już rozrobionego roztworu dymu.

Tylko tyle, żeby mięso obtoczyć w roztworze. 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

czyli flaszeczka starczy mi na ok 10 kg dzieki Miro , zamowie jak do Polski zajade ale to dopiero w sierpniu,musze tylko odszukac konta u Ciebie bo zapodzialam gdzies  :facepalm:

Czemu na 10 kg?

Pisałem ci że 25 ml już rozrobionego z wodą roztworu, czyli na 1 kg zużywasz około 5 ml koncentratu.

Według mnie butelka 250 ml starczy na około 40-50 kg mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Ale dla czego chcesz czekać Electro, Miro chyba mógłby Ci to bezpiecznie w jakimś plastikowym opakowaniu przysłać do Szwecji :D ?  Przecież taka przesyłka kosztuje tylko 21,00 polskich złociszy, i trwa z reguły 1 - 2 dni max. i po sprawie :D . Piszę, gdyż często zamawiam różne rzeczy z Allegro i nie tylko, i stąd wiem że Poczta Polska działa obecnie tanio, znakomicie i bardzo szybko :D.

http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_przesylka_listowa.html

Edytowane przez sverige2

Miro pokielbasilo mi sie w przeliczaniu :facepalm:  , Sverige teraz idzie na wiosne wiec powedze sobiechodzi mi glownie o swieta BN i zima 

A ja na nasza POSTNORD nie licze , wystarczy ze listy nie dochodza  i paczki z psia karma, a i tak przy okazji kupie sobie jeszcze inne rzeczy za jednym zamachem jak co roku.

[Dodano: 18 lut 2018 - 19:22]

Sverige ty tak nie chwal polskiej poczty bo ostatnio bylam swiadkiem jak zaginal polecony list wyslany w Warszawie i mial w Warszawie dotrzec ... odpowiedz poczny niech sobie odbiorca poszuka w skrzynce ze zwrotami moze ktos zwrocil :mad:

Chwalę Electro, ponieważ mam tylko pozytywne, a korzystam z ich usług dosyć często, i jeszcze nigdy nic mi nie zaginęło, przesyłki nierzadko są u mnie już następnego dnia od ich nadania, więc chwalę, bo jest za co Poczta Polska działa obecnie naprawdę sprawnie, a jakieś pojedyncze wpadki  nawet w "najlepszej rodzinie" mogą się zdarzyć :D .

pojedyncze wpadki  nawet w "najlepszej rodzinie" mogą się zdarzyć

To zależy od członków rodziny :D

Dostaję bardzo często na ul. Modrzewskiego pocztę poleconą (z wrzutem do skrzynki) adresowaną na Modrzewiową.

Sądząc po pieczątkach na kopertach są to rachunki. 

Zwracam je regularnie tej samej listonoszce. Ech, szkoda słów  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• 3 tygodnie później...

Szynka

- 8 dni peklowania na samej peklosoli

- osuszanie w temperaturze pokojowej w około 22 C

- 1 raz otoczenie mięsa w roztworze dymu 1:5

- suszenie w piekarniku, piekarnik na 50-60 C, do całkowitego wyschnięcia płynu

- dopiekanie do 67 C w środku + woda na brytfannie, piekarnik ustawiony na 100 C

post-39755-0-89655600-1520622137_thumb.jpg

post-39755-0-64110900-1520622149_thumb.jpg

post-39755-0-66912600-1520622161_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nie za bardzo. bo drzwiczki są uchylone.

Dopiero dosłownie pod sam koniec zamknąłem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Może te 100*C pomniejszyćłbym w tej piekarnicy
No nie za bardzo trudno osiągnąć 68 w środku długi czas, 100 według mnie to minimum no chyba że ktoś ma duuużo czasu a i wtedy nastąpi przesuszenie ;)

@miro,Moje eksperymenta przyniosły podobny rezultat, jednakże nie jest to to co chciałbym robić na stałe. W razie nagłej potrzeby w tzw sytuacjach awaryjnych i owszem, na co dzień jednakże pozostanę przy tradycyjnym wędzeniu. :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

@miro,Moje eksperymenta przyniosły podobny rezultat, jednakże nie jest to to co chciałbym robić na stałe. W razie nagłej potrzeby w tzw sytuacjach awaryjnych i owszem, na co dzień jednakże pozostanę przy tradycyjnym wędzeniu. :)

Jestem absolutnie dokładnie tego samego zdania co wy Baco Kochanieńki, haj :D .

Dla mnie super , w zimie bede miala wedzonki  :) zamowie u  Ciebie Miro jak bede w PL pod koniec sierpnia :thumbsup:

Wygląda ładnie, ale do takiego sposobu "wędzenia" jestem nastawiony mocno sceptycznie. Tą metodę wymyślono by ciąć koszty pracy w przemyśle mięsnym na dużą skalę. Moim zdaniem nic nie zastąpi dymu, tym bardziej że znam zapach tego koncentratu. On nie pachnie jak dym. 

To chyba o całkiem innym dymie w płynie piszesz.

Pachnie tak samo jak dym bukowo-olchowy.

Firmy które znam, a jest ich bardzo dużo wędzą w atmosach używając dymogeneratorów lub w normalnych wędzarniach opalanych drewnem.

Nie wiem czy duże lub bardzo duże zakłady stosują natrysk, pewne tak, ale musiałbym to ustalić.

Wędzenie natryskowe, przede wszystkim stosowane jest w w sklepach, restauracjach czy marketach w których użycie otwartego ognia jest zabronione.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif