Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie natryskowe - eksperyment.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
481 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 28 maj 2017 - 12:19

Podobno to nas czeka za 4-5 lat.

Unia planuje całkowicie zakazać zakładom wędzenia drewnem i będzie dopuszczone jedynie "wędzenie" natryskowe.

Dorwałem więc wodny dym wędzarniczy i poeksperymentowałem.

 

Peklowanie, ociekanie, osuszanie w piekarniku.

Potem natrysk i 15 minut utrwalania koloru i tak trzykrotnie.

Na koniec podpiekanie z ostatecznym utrwalaniem koloru.

 

Wnioski......

Kowalski nie odróżni wyrobu wędzonego w wędzarni, od tego metodą natryskową.

 

Załączony plik  natryskowe_wedzenie_miesa_0.jpg   22,96 KB   91 Ilość pobrań

 

Załączony plik  natryskowe_wedzenie_miesa_1.jpg   26,93 KB   71 Ilość pobrań

 

Załączony plik  natryskowe_wedzenie_miesa_2.jpg   30,99 KB   68 Ilość pobrań

 

Załączony plik  natryskowe_wedzenie_miesa_3.jpg   22,91 KB   62 Ilość pobrań

 

Załączony plik  natryskowe_wedzenie_miesa_4.jpg   33,02 KB   61 Ilość pobrań

 

Załączony plik  natryskowe_wedzenie_miesa_5.jpg   43,93 KB   59 Ilość pobrań

 

Wyrobami poczęstowałem kolegów z pracy i nikt się nie zorientował, że nie były wędzone.

 

 

 



#2 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 28 maj 2017 - 12:27

Wszystko się zgadza. Teraz zostaw kawalek w lodowce i drugi poza lodówką. Sprawdź trwałość. Najlepiej w wersji wędzonej i pryskanej razem obok siebie, wtedy widać różnice.

#3 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 maj 2017 - 12:30

Miro a smak też wyszedł taki jak uwędzonego tradycyjnie? Wygląd może można "oszukać" a smak? No i trwałość ?



#4 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 maj 2017 - 12:37

Mirek, a co pisze na opakowaniu tego preparatu.?

#5 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 maj 2017 - 12:46

"Spożycie grozi śmiercią" znak_uwaga_trucizny.jpg ;)  ;)  :laugh:

 

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :laugh: ;)


Użytkownik binio1111 edytował ten post 28 maj 2017 - 12:47


#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 28 maj 2017 - 13:21

Technologia znana od lat.Kiedyś oglądałem jak w USA robią szynki takim sposobem.Coś w tym płynie musi być żrącego bo Mirek nawet gumową rękawiczkę założył. :D  :D



#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 28 maj 2017 - 13:45

Za 4/5 lat to na tym kontynencie będą problemy z zakupem wieprzowiny 😁
Fajny ten dym w płynie...
Pewnie spróbuję 😉
Kiedyś nad tym zwoiłem, dzięki Miro 😁

#8 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 maj 2017 - 13:52

Kiedys byla powazna dyskusja na forum o ekstrakcie dymu wedzarniczego.
Chyba sp. Kowo cos kombinowal ale czy to o ten sam Produkt.?

Jesli tak to "Borniakowcy" maja ta esencje juz za darmo..😀

#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 28 maj 2017 - 14:14

To jest inny dym w płynie.

Kowo miał otrzymywany chemicznie, a ten jest otrzymywany metodą kondensacji parowej z której najpierw powstaje coś jak smoła.

Potem metodą destylacji pozbywa się niepotrzebnych trujących frakcji. 

 

Rękawiczki używałem, bo chciałem wiedzieć jak się ubrudzę przy pryskaniu, bo na gołej ręce za bardzo go nie widać.

Tak samo rozłożyłem papier na kuchence, żeby wiedzieć czy też ją ubrudzę.

 

Ten dym był dymem mocnym  z dodatkiem drzewa kiwi.....nie moje klimaty, ale smak ciekawy.

Czekam na dym typowo buk-olcha i on jest słabszy.

 

Zrobiłem niepotrzebnie trzeci natrysk i "wędzenie" wyszło za mocne.


[Dodano: 28 maj 2017 - 15:14]

 

 

Spożycie grozi śmiercią... Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać

Zdziwiłbyś się jakie są wyniki badań po użyciu płynu...i to bardzo.


Użytkownik miro edytował ten post 28 maj 2017 - 14:14


#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 maj 2017 - 15:29

"Spożycie grozi śmiercią" znak_uwaga_trucizny.jpg ;) ;) :laugh:

Binio, pochodź po sklepach, a zdziwisz się ile procent produkcji jest już wędzone natryskiem. :D



#11 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 28 maj 2017 - 20:02

😁taki trochę, rzec by można, samoopalacz 😁😁😁😇

#12 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 maj 2017 - 20:09

No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa?  U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe.



#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 28 maj 2017 - 20:19

Dodać do solanki, może ... 😁

#14 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 maj 2017 - 20:43

Mirek troszke nie fortunnie nazwal temat.
A i tak nie wierze, ze za 4-5-6 lat, unia zmusi fabryki do zaniechania klasycznego wedzenia dymem..
Przeca ta strzal w ja ja-kies kolano..

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 maj 2017 - 20:46

Mirek troszke nie fortunnie nazwal temat.

Dlaczego?



#16 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 maj 2017 - 20:54

Po pierwsze, powinno sie to nazywac aromatyzowaniem, gdyz nie ma to nic do czynienia z wedzeniem.
Drugie, utrwalanie wyrobu poprzez wedzenie wlasciwe...

Tylko nie pogrzeb mnie..😯

#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 maj 2017 - 20:58

Po pierwsze, powinno sie to nazywac aromatyzowaniem, gdyz nie ma to nic do czynienia z wedzeniem.

To nazywa się wędzeniem natryskowym przy użyciu płynnego preparatu dymu wędzarniczego. Taka jest oficjalna nazwa. Miro ma rację. Przy dobrym i właściwym pokryciu elementu preparatem dymu, nie odróżnisz wyrobu wędzonego w komorze, od pokrytego preparatem.



#18 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 maj 2017 - 21:10

Pewno ze nie odroznie, no moze..
Ale mam znajomego, ktory wie co znaczy wedzic, a aromatyzowac..😁😁

#19 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 961 postów

Napisano 28 maj 2017 - 21:14

Tylko jedno: POLEXIT!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 mgromek6

mgromek6

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćKobylnica

Napisano 28 maj 2017 - 21:16

Ludzie, przecież u nas wszystkie duże zakłady tak już robią od dawna. Wiem to na 100%

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych