eli55 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Lipca 2019 Aniu dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-635869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja dziś zrobiłam kilka słoiczków z tego przepisu https://gotujmy.pl/ogorki-w-zalewie-gyros,przepisy-ogorki-przepis,254245.htmlW ubiegłym roku wyszły smaczneA tu cały zestaw przepisów https://gotujmy.pl/przepisy-przetwory-z-ogorkow.html Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-674116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Września 2020 Zrobiłam te ogórki zgodnie z recepturą, jaką podał Maxell. Dodałam od siebie tylko po kawałku ostrej papryczki. Reszta bez zmian.Za kilkanaście dni zrobię próbną degustację Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Września 2020 Wyglądają "cud malyna" Anuś te Twoje ogórasy ! Ja też dziś nastawiam, ale tylko trzy skromne słoiczki, na razie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Września 2020 Wyglądają "cud malyna" Anuś te Twoje ogórasy Dziękuję odstawię w piwnicy w inne miejsce i za tydzień poddam ocenie organoleptycznej jeżeli test wypadnie pomyślnie, będę robić.. Podoba mi się taki sposób. Przede wszystkim skraca się czas przygotowania zalewy. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Września 2020 Anuś, jak wykonujesz pasteryzację w tych ogóraskach, jeżeli można zapytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Września 2020 jak wykonujesz pasteryzację w tych ogóraskach, jeżeli można zapytać Po uzupełnieniu ogórków wodą ( bo ocet dałam wcześniej, jak było w przepisie ) ustawiłam słoiki w garnku napełnionym też chłodną wodą. Czas pasteryzacji liczyłam od momentu kiedy woda zaczęła wrzeć. Pilnowałam żeby było to równo 6 minut. Przy degustacji okaże się czy dobrze zrobiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Września 2020 (edytowane) Ja je pasteryzuję 8 min ,żeby słoiki się zamknęły i ogórki zmieniły kolor.Wstawiam słoiki do garnka i zalewam gorącą wodą z kranu.Jak się zagotują to 8 min i chwatit. Edytowane 24 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Jeszcze dodał bym do wypowiedzi Arkadiusza. Do zagotowania wody używam największego palnika i największej mocy, im szybciej się zagotuje tym lepiej, później zmniejszam gaz aby tylko wrzało. Po 6-7 min gotowania natychmiast wyjmuje z kotła (jest przyrząd kosztuje grosze) i szybko studzę. Tz studzi się samo w piwnicy.Ogórki są dla mnie the Best ???? Edytowane 25 Września 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Maćku, właśnie tak zrobiłem jak piszesz, a studzą się właśnie na kamiennym parapecie .Przedyskutowałem jednak sprawę z kilkoma osobami, i następną partię wykonam wg. swego dawnego "patentu", czyli zaleję ogórasy wrzątkiem zagotowanym 4-5 min. razem z przyprawami, słoiki bez dodatkowej pasteryzacji. Tak robiłem kiedyś, i taka metoda jest wygodniejsza oraz mniej pracochłonna, zawsze było OK, więc chcę sprawdzić ew. różnice aby móc w przyszłości stosować tę która się sprawdzi lepiej . Edytowane 25 Września 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Przy degustacji okaże się czy dobrze zrobiłam. To akurat możesz sprawdzić przed degustacją.Chodzi o to żeby słoiki zassały. Edytowane 25 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Września 2020 Czyli ta krótka "pasteryzacja" nie ma na celu niczego więcej, poza tym tylko aby słoiki się zassały ? Skoro tak, i w tej krótkiej "pasteryzacji" tylko oto chodzi, (bo przecież ukwaszanie zachodzi w terminie kilkudniowym), to znacznie prościej jest zalewać wrzątkiem i spoko. Kiedyś zawsze tak robiłem i nigdy nie zdarzył się żadna "obsuwka", człowiek jednak uczy się całe życie, jak w przysłowiu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Września 2020 Czyli ta krótka "pasteryzacja" nie ma na celu niczego więcej Trudno jest coś wybić w osiem minut .Ocet załatwi wszystko . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Września 2020 bo przecież ukwaszanie zachodzi w terminie kilkudniowym Jakie "ukwaszenie" masz na myśli? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Września 2020 Jak dla mnie to ogorki kwaszone sa na occie , czyli zakwaszane octem , kiszone to za pomoca kwasu mlekowego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Czyli ta krótka "pasteryzacja" nie ma na celu niczego więcej Trudno jest coś wybić w osiem minut .Ocet załatwi wszystko . To właśnie miałem na myśli ! bo przecież ukwaszanie zachodzi w terminie kilkudniowymJakie "ukwaszenie" masz na myśli? Może nieco źle się wyraziłem, na myśli mam macerację ogórasków oraz ich smakową gotowość do konsumpcji EAnno . Edytowane 25 Września 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Września 2020 Z ogórków konserwowych przeszliśmy na kiszone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-678441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Października 2020 Przyszedł czas na moją ocenę tego przepisu. Jedn słoik otwarty. Jak dla mnie super w smaku jak prawdziwe korniszony ( choć uważam, że robione przeze mnie w inny sposób też są smaczne). Ogórki są twarde, jędrne, przypominają mi te, które kiedyś sprzedawane były w puszkach metalowych na wagę, w sklepach GS. Przepis, który polecam i z którego będę korzystać co roku.Mała uwaga... w przyszłym sezonie nie dodam kawałków ostrej papryki. Lubię ją, ale w tym przypadku jest ona zbędna. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-679183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Października 2020 Przepis, który polecam i z którego będę korzystać co roku.Mała uwaga... w przyszłym sezonie nie dodam kawałków ostrej papryki. Lubię ją, ale w tym przypadku jest ona zbędna. Ogóraski są "Prima sort", a papryka zmienia ten wspaniały smak, to fakt . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-679187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Października 2020 Ogóraski są "Prima sort", a papryka zmienia ten wspaniały smak, to fakt No właśnie minimalnie, ale zmienia. Nauczka dla mnie na przyszłość, że nie zawsze należy coś jeszcze dodać ''od siebie'' a raczej trzymać się przepisu. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-679191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Lipca 2023 W tym roku, w ramach eksperymentu, do każdego słoika pierwszej partii ogórków konserwowych, dodaliśmy po 2-3 ziarenka kolendry. Wzorowałem się na oryginalnym przepisie Krakusa, zaczerpniętym z Poradnika technologa przemysłu owocowo-warzywnego. Z niecierpliwością czekam na efekt, gdyż, poza ogórkami mojej Mamy, ogórki konserwowe Krakusa uważałem i uważam, za najlepsze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-848098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Lipca 2024 Jako ze sezon ogórkowy odświeżę nieco temat. @Maxell jak oceniasz smak po dodaniu kolendry? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-936614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Lipca 2024 W dniu 29.07.2023 o 21:22, Maxell napisał(a): ogórki konserwowe Krakusa uważałem i uważam, za najlepsze Mirek, a mógłbyś podać ten przepis na ogórki konserwowe Krakusa? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-936641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Lipca 2024 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19219-hitogórki-konserwowe-z-lat-60tych-ogórki-konserwowe-całe-i-krojone/#comment-771580 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/page/2/#findComment-936642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.