StefanS Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Fakt...dalsza dyskusja nie ma sensu, bo przez setki lat nikt na takie "ułatwienie" peklowania nie wpadł....widać kiepscy byli w tej materii. No comments, jest tez jeszcze jedna uwaga - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page-5?do=findComment&comment=575909i wpisy ponizej - Edytowane 19 Listopada 2017 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 19 Listopada 2017 przez setki lat nikt na takie "ułatwienie" peklowania nie wpadł Sam nie jestem pewien, czy peklowanie w woreczkach szkodliwe nie jest - własnie ze względu na potencjalne reakcje chemiczne. Przy czym - jak ktoś słusznie zauważył - podobny problem dotyczy wszystkich naczyń plastikowych. W zasadzie należy peklować wyłącznie w szkle. Bo przy porcelanie i szkliwionej ceramice, nie wspominając o emalii - już nie wiesz, czy nie trafisz na jakąś chińszczyznę, która jednak wejdzie w reakcję... Natomiast sam argument jest "od czapy" bo na wiele wynalazków przez setki lat nikt nie wpadał, aż w końcu wpadł... Wiele cywilizacji nie znało koła, chleb na zakwasie to raptem jakieś ostatnie 4000 lat, o innych zdobyczach cywilizacji nie wspominając. Ba - przez setki lat nikt nie wiedział, że mięso można wędzić, a nawet - że w ogóle można używać ognia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 20 Listopada 2017 ZLeP .....powiem tyle nigdy nie należy myśleć że jest jedna prawda,kto wierzy w jedną prawdę.....? ja wiem że jest kilka prawd......ale to jest moje myślenie nie Wasze i możecie się nie zgadzać. p.s.jaka wymiana gazowa będzie podczas peklowania na sucho w basenie o wsadzie 500kg,czy to mięso poniżej 5-10cm pod powierzchnia górną będzie miało wymianę gazowa........nie......zgazuje się jak wzrośnie temp.czyniąc iż mięso się zasmierdnie.Co do worków ja używam i używał będę,wygoda,wedze kiedy pogoda dopisuje,mało mycia,ot taka metoda dla leniwych.Jest tyle metod peklowania znanych od xx czasu jak peklowanie na sucho,zalewowe,mieszane sucho i mokro,domiesniowe,nastrzyk dożylny,w próżni,jaką metodę do danego produktu ktoś wybierze jego wola.W przemyśle występuje już tyle tworzywa sztucznego pojemniki,folie,worki,pampersy na tacki,a Państwo mają problem z workami do peklowania,ja go nie mam tak samo jak pekluje na mokro w pojemniku z tworzywa.21 stron o peklowaniu w workach to już prawie doktorat.3-majcie sieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) @Marek z BielskaNic dodać nic ująć,gdybyśmy wszyscy tak rozumowali jak niektórzy konserwatyści to nie było by postępu w szerokim tego słowa znaczeniu, zawsze musi być ten pierwszy raz i nic dziwnego, że zmiany wywołują komentarze a nawet emocje czasami połączone z agresją. Ja osobiście cieszę się z takiej wymiany wiedzy a przy tym mam wolną drogę wyboru więc, w mojej ocenie nie ma problemu. Edytowane 21 Listopada 2017 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 21 Listopada 2017 ja wiem że jest kilka prawd......ale to jest moje myślenie nie Wasze i możecie się nie zgadzać. A ja się z Tobą zgadzam - budujemy autostrady - a już się kombinuje samochody latające - i BĘĄ- to tylko kwestia czasu technologicznego - jak drony - weszły pod strzechę ( foto i zabawki). Z peklowaniem - masz 100% racji . Miro więcej smogu produkujemy i się trujemy niż szkodliwość pierwotnego polipropylenu, ale masz prawo mieć własne zdanie - i jest to cenne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 21 Listopada 2017 jaka wymiana gazowa będzie podczas peklowania na sucho w basenie o wsadzie 500kg, W tzw. kieszeniach jest powietrze, czyli w przestrzeni między kawałkami mięsa. W przemyśle występuje już tyle tworzywa sztucznego pojemniki,folie,worki,pampersy na tacki,a Państwo mają problem z workami do peklowania Zgadza się jest tworzywo w przemyśle, ale zauważ że wiaderko, pojemniki czy deski do krojenia, wyprodukowane są z twardego plastiku.Woreczek to PP czyli Polipropylen a woreczki to PE lub LDPE czyli Polietylen o niskiej gęstości.Oba materiały mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością, ale czy były badane na kontakt z zalewą peklującą?Nie chcę gównoburzy, tylko chcę mieć pewność, że żadne niepożądane reakcje z LDPE nie zachodzą. Pamiętacie wpis na forum, gdzie kolega peklował mięso w naczyniu, którego uchwyty były nitowane dziwnym materiałem?Solanka weszła w reakcję z nitami i cała się spieniła.W woreczkach piszecie, że nic złego się nie dzieje, ale czy jesteśmy w stanie tylko patrząc i kosztując ocenić chemicznie czy nic się złego nie podziało? Tej pewności nie mam, więc wolę dmuchać na zimne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 21 Listopada 2017 Miro , bedziesz uwazal na to co jesz , zeby jak najzdrowiej sie trzymac ..moja teza jest taka ..staram sie jesc w miare zdrowo . nie pale ,pije umiarkowanie ..umre napewno ..moze nie od choroby a w wypadku ,,tego przewidziec sie nie da. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 21 Listopada 2017 ZLeP .....powiem tyle nigdy nie należy myśleć że jest jedna prawda,kto wierzy w jedną prawdę.....? ja wiem że jest kilka prawd......ale to jest moje myślenie nie Wasze i możecie się nie zgadzać. p.s.jaka wymiana gazowa będzie podczas peklowania na sucho w basenie o wsadzie 500kg,czy to mięso poniżej 5-10cm pod powierzchnia górną będzie miało wymianę gazowa........nie......zgazuje się jak wzrośnie temp.czyniąc iż mięso się zasmierdnie.Co do worków ja używam i używał będę,wygoda,wedze kiedy pogoda dopisuje,mało mycia,ot taka metoda dla leniwych.Jest tyle metod peklowania znanych od xx czasu jak peklowanie na sucho,zalewowe,mieszane sucho i mokro,domiesniowe,nastrzyk dożylny,w próżni,jaką metodę do danego produktu ktoś wybierze jego wola.W przemyśle występuje już tyle tworzywa sztucznego pojemniki,folie,worki,pampersy na tacki,a Państwo mają problem z workami do peklowania,ja go nie mam tak samo jak pekluje na mokro w pojemniku z tworzywa.21 stron o peklowaniu w workach to już prawie doktorat.3-majcie sieMarek Nic dodać, nic ująć. Temat trochę się rozciągnął, bo do niektórych nie trafiają argumenty. Trudno.Jednak cele zostały osiągnięte, osobiście upewniłem się, że nie popełniłem błędu i jeszcze jeden: Tabu zostało złamane. Już można na forum coś napisać na ten temat bez większego ryzyka. Myślę, że w przyszłości warto będzie stworzyć osobny dział na ten temat "woreczkowych technologii", a w nim:- Tematy peklowania w woreczkach,- Osobne tematy do sous-vide dla każdego rodzaju mięsa. Osobny temat dla golonki, osobny dla boczku itp. (osobne, bo każde mięso potrzebuje innych temperatur i czasów, w jednym to wielki misz-masz by się zrobił). Komu technologia się nie podoba, to nie będzie musiał tam zaglądać i po krzyku. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 21 Listopada 2017 Ale o polietylenie to można przeczytać czy wchodzi w reakcje czy nie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zlep, już jak dobrze pamiętam to lat kilka do tyłu a może i więcej kolega Dymek pisał jak on pekluje w woreczkach z zamknięciem strunowym a powietrze odsysał odkurzaczem. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Można woreczek strunowy z zawartością włożyć do wody. Woda wyprze powietrze. Edytowane 21 Listopada 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 21 Listopada 2017 Miro w kiszeniach nie ma powietrza,jak by było zachodziła by wtórna fermentacja,na tym to polega Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zlep, już jak dobrze pamiętam to lat kilka do tyłu a może i więcej kolega Dymek pisał jak on pekluje w woreczkach z zamknięciem strunowym a powietrze odsysał odkurzaczem. Papcio, nie zwróciłem uwagi na "kilka lat do tyłu", stąd wytłumaczenie, jak łatwo pozbyć się powietrza z woreczka. Piszesz że temat był na forum kilka lat temu, ale zaginął.Myślę, że dzisiaj się rozwinie. Jesteśmy kilka lat do przodu. Dużo bardziej "usprzętowieni". Pisząc to, dotarło do mnie, że jest bardzo poważny powód, aby rozwijać ten temat.Czasy się zmieniają.Czasy wioskowych masarzy już mijają. Wiedza jak zrobić, jak zapeklować będzie mijała tym szybciej im trudniejszy jest temat.Możemy wysoko stawiać poprzeczkę, hołdować tradycji, ale jeśli oprócz podziwu nie zaszczepimy jakiegoś praktycznego bakcyla znajomym, a przede wszystkim młodemu pokoleniu, to niewiele z tego wyjdzie.Spróbują i zauważą: Oo... Jakie smaczne!!! Gdzie to kupiłeś? .Sam zrobiłeś? Chciało ci się? Nie żartuj! Dlatego podziwiam Miro i innych, którzy nie idą na łatwiznę, ale robią to po "staremu", ale jeśli nie otworzymy się na "nowe" to nie zaciekawimy młodszych. Może jednak z tej ortodoksyjnej tradycji powinniśmy nieco odpuścić? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 21 Listopada 2017 Może jednak z tej ortodoksyjnej tradycji powinniśmy nieco odpuścić? Wydaje mi się, że powinny to być nurty równoległe, bez gwałtów werbalnych na drugiej stronie.Ludzie mają różne priorytety i ktoś, kto obawia się aluminium w środowisku nigdy nie kupi serka opakowanego w folię Al.Osoba obawiająca się wpływu opakowań plastikowych na zdrowie nie kupi wody w butelce PET (bisfenol A ) ani nie zapekluje mięsa w woreczku polietylenowym.Nie musi być zrozumienia; tolerancja już tak, obowiązkowo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 21 Listopada 2017 powinny to być nurty równoległe, bez gwałtów werbalnych tolerancja już tak, obowiązkowo Anno - w tych kilku słowach jest zawarte co najmniej 10 stron zażartej dyskusji Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 21 Listopada 2017 Nie musi być zrozumienia; tolerancja już tak, obowiązkowo Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaArCiO Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 23 Listopada 2017 90% tematu tj przekrzykiwanie się "moja racja jest nad Twoją". Można prosić o przepis dla nowatorów, którzy chcą spróbować czegoś nowego mniej tradycyjnego? chcę zrobić polędwicę, karkówkę i boczek w owych woreczkach. Lubię wyroby bardziej słone(do tej pory korzystałem z kalkulatora zamieszczonego na tym forum) Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki by lepiej przeszło peklosolą ? Mięso nacieram i do woreczka? Pakowarka w pozycji pionowej i odsysam?Jaki czas peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 23 Listopada 2017 Lubię wyroby bardziej słone(do tej pory korzystałem z kalkulatora zamieszczonego na tym forum) Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki by lepiej przeszło peklosolą ? Mięso nacieram i do woreczka? Pakowarka w pozycji pionowej i odsysam?Jaki czas peklowania 1. nie kroję karkówki na kawałki - zwykle jest to 1,5-2,4 kg . 2 Posypuje peklosolą z każdej strony. 3 pakowarka normalnie - nic Ci nie cieknie . 4 pekluję min 7 -14 dni Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaArCiO Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Rozumiem, że po wędzeniu reszta jak tradycyjnie parzenie do 68-69* w środku wyrobu?Każdy kawałek w osobnym worku czy jeśli się zmieszczą np. 2 to można je razem peklować?Ile gram tej peklo na kg mięsiwa? Edytowane 23 Listopada 2017 przez DaArCiO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 23 Listopada 2017 W pierwszym poście jest chyba sporo informacji na ten temat. Jak lubisz słońsze, to myślę, że musisz przekroczyć 20g/kg. Ja wolę mniej słone i dałem ostatnio 18g/kg. Może 22? Chyba musisz się wstrzelić ze smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-576749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 26 Listopada 2017 Taka mała uwaga ode mnie: ostrożnie z czosnkiem Ostatnio peklowałem w workach 2tyg (miało być 1tyg, ale wyszło inaczej) z czosnkiem i na gotowo okazało się, że czosnek w zasadzie zdominował szynkę . Aż do przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-577145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 27 Listopada 2017 Witam, jestem,że tak powiem po eksperymentach z woreczkami chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami:- suche peklowanie bardzo mało odcieku, z 8 kg mięska w jednym worku odciek około 50 mil- lepsze wybarwienie mięska, ale to norma wszak na sucho- po wyjęciu z worka nie ma potrzeby odcieku można z marszu do osuszania- zajmuje mniej miejsca ale o tym pisano- piersi peklowane około tygodnia wszystko ok- praktycznie nie ma możliwości przesolenia- w kawałkach około kilowych kulki po tygodniu szara plamka w środkuPodsumowując należy rozważyć delikatny nastrzyk w przypadku większych kawałków, co też zrobiłem w przypadku kilogramowej polędwicy zwanej potocznie schabem bo jakoś mam awersję do nazywania schabu b/k polędwicą a cała handlowa brać pisze schab z kością i b/k. Nastrzyk około 20 ml do środka każdego kawałkach w trzech nakłuciach [20ml/kg] peklowanie 6 dni 18 g/kg. Po wędzeniu, sparzeniu brak szarej plamki słoność dobra ponadto 1 kawałek z ziołami skład nie jest tu istotny,według naszej oceny smak bardziej wyczuwalny słowem lepsza smakowość bez względu na to czy z ziołami czy nie.I to by było na tyle z moich obserwacji, o innych aspektach w tym temacie można przeczytać, o właściwościach trujących czy też nie woreczków wypowiadał się nie będę. Mam nadzieję, że mój wpis przybliży, pomoże koleżankom i kolegom w podjęciu decyzji.Z szacunkiem pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-577282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 27 Listopada 2017 należy rozważyć delikatny nastrzyk w przypadku większych kawałków, Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-577290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 27 Listopada 2017 Albo peklować dłużej ,ja szynki 1,5-1,8 kg peklowałem 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-577295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 27 Listopada 2017 Albo peklować dłużej ,ja szynki 1,5-1,8 kg peklowałem 14 dni I tu się zgadzam sprawa oczywistą jest jednak nie zawsze pasuje 14 dni więc w takim przypadku według mnie przyda się nastrzyk co zresztą sprawdziłem ze skutkiem pozytywnym Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/17/#findComment-577322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.