paszeko Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Po co dodajesz chili.Szynka ma smakowac jak szynka! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-579907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A następnym razem zrobię tylko i wyłącznie na peklosoli bo jeszcze nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-579909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Etapy trudności należy stopniować . Najpierw opanować podstawowe , sprawdzone i pewne zasady , a jak się już ogarnie temat można poczyniać stosowne eksperymenty. Po co robić mięso w 100 przyprawach , jak nie wiem jak to mięso samo z siebie smakuje? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-579971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Robiłem już mięso wiele razy, ale jeszcze nie robiłem bez przypraw. Spróbuję następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-579995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ja daje 35 gr peklosoli na 1 kg poledwicy i zamykam prozniowo,wydaje sie ze duzo tej psoli,ale dla mnie jest w sam raz i nie naleze do tych tz slonolubnych. PozdrawiamOj - to chyba jednak należysz. Ja przy 18g na kg miałem górną strefę stanów średnich na kubkach smakowych (tzn. spokojnie jeszcze by mogło być ciut mniej soli). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-579999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Mnie też 35g wydaje się abstrakcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-580008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 27 Grudnia 2017 U mnie mięso w workach leżało 2 tyg.Były to małe kawałki szynki od 1kg do 1,30 kg ,polędwice [wąskie ].Nie robiłam im nastrzyku ,ani też nie ruszałam ich przez ten czas [błąd?]Po uwędzeniu i parzeniu pojawiły się w nich niedopeklowane oczka .Dwa kawałki są niby różowe ,ale w smaku leciutko zalatują psującym się mięsem.Co mogło być przyczyną ??? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Ja też peklowałem 2 tygodnie i wszystko ok jeżeli chodzi o smak a oczka też mam. Jestem teraz pewien ze w takich przypadkach powinien być nastrzyk jak pisałem we wcześniejszych postach. Stosowałem 18 g/kg. A u ciebie nie mam pojęcia może mięsko nie ok.[Dodano: 27 gru 2017 - 17:53]peklowałem po raz drugi Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 27 Grudnia 2017 ???? 8-10 dni i mięska ślicznie wybarwione w przekroju całym... Czasem je masowałem paluchami od ręki i pięściami, żadnych uwag i niedopeklowań, nastrzyków nie robiłem, choć wiem, że profilaktycznie powinienem.... (Peklo)solennie obiecuję poprawę ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Ja też doszłam do takiego wniosku.Mimo,ze były to niewielkie kawałki to ten nastrzyk by się przydał.Mogłam też jakoś " masować " to mięsko .Te plamki w środku są niewielkie i chyba pojawiły się drugiego dnia dopiero.Ja też dawałam 17-18 g/kg peklosoli.Gorzej martwi mnie fakt ,że już przy wyjmowaniu mięsa wieczorem jeden kawałek miał "inny " zapach niż pozostałe.Rano jakby było normalnie. Oznaczyłam go i leży narazie w zamrażarce.Jednak mój syn [z wyczulonym smakiem] wyczuł ten specyficzny inny smak jednej z szynek ... " drugiego dnia. " ki ciort???" Edytowane 27 Grudnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 27 Grudnia 2017 .Dwa kawałki są niby różowe ,ale w smaku leciutko zalatują psującym się mięsem.Co mogło być przyczyną ??? Twoja metoda peklowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Nie do końca ....Tą metodą peklowałam już mięso kilka razy i nie zdarzyło mi się coś podobnego....tym bardziej ,ze nie wystąpiło to we wszystkich kawałkach....Dolewając jednak oliwy do ognia ,to w jednym kawałku mięso było na górze ciemne[ ciemno- zielone] tak z 1-2 mm gdy go wyjęłam z worka Odkroiłam to pasemko i poszło do wędzenia... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Nie do końca .. Jak wiesz lepiej to po co pytasz.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Twoja metoda peklowania Arku sprecyzuj co miałeś na myśli Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Beatag1. Peklując próżniowo w worku nie masz możliwości kontroli smaku i zapachu mięsa.2. Mięso o wyższym pH będzie bardziej podatne na psucie niż o niższym. Prawdopodobna przyczyną jest opisany przez Ciebie przykład.3. Małe stężenie soli w dłuższym okresie peklowania, które powoduje łatwiejsze rozmnażania drobnoustrojów. w jednym kawałku mięso było na górze ciemne[ ciemno- zielone] tak z 1-2 mm gdy go wyjęłam z worka W tym przypadku: niska zawartość azotynu, małe stężenie soli ( punktowo ), które nie ograniczyło rozwoju bakterii wytwarzających nadtlenek wodoru.Jest jeszcze możliwość zakupienia zanieczyszczonego mikrobiologiczne mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 27 Grudnia 2017 .Tą metodą peklowałam już mięso kilka razy i nie zdarzyło mi się coś podobnego....tym bardziej ,ze nie wystąpiło to we wszystkich kawałkach.... i to jest ciekawe ze nie na wszystkich myślę ze takie no powiedzmy masowanie by tu pomogło, ja wyciągam worek na blat lub też przewracam w lodówce troszkę pougniatam i dalej sobie leży robięto kilka razy przez caly okres peklowania jak mi się przypomni Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Ja to bym jeszcze zmierzył temperaturę w lodówce w miejscu peklowania.Jak pomierzyłem w swojej, to od tego czasu zawsze mierze i reguluje termostat. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Twoja metoda peklowania. No chyba nie koniecznie. Od jakiegoś czasu bawię się w taką metodę peklowania, część mięska pekluję przez 10-14 dni i mięsko wychodzi bardzo prawidłowe. I, coraz bardziej mi się podoba.[Dodano: 27 gru 2017 - 20:31] Ja to bym jeszcze zmierzył temperaturę w lodówce w miejscu peklowania. Mierzyłem, u mnie jest około 5-6 C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Ja miałem wyższą :grin:. A od czasu jak mam lodówkę tylko do mojego hobby, po imieniu dla siebie :grin: skończyły się moje problemy z peklowaniem.Fakt że w worze jeszcze nie peklowalem ale wszystko przedemną. Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Poczekamy, zobaczymy.Peklujac w worku nie jesteście w stanie kontrolować tego procesu i tak jak napisał Bagno traficie na mięso o kiepskim pH i po zawodach.Birzcie przykład jak pekluje większość a nie stosujcie niesprawdzonych metod a nie będzie niespodzianek.Mięso na wędliny dojrzewające też pekluje się na sucho,ale zwróćcie uwagę jaką dawką Edytowane 27 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Mięso,mięso nie Mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) @arkadiusz,Się z Tobą zgadzam ,jednakże każdy krok do przodu wymaga prób doświadczeń, a jak będzie zobaczymy jak piszesz. Uważam, że dobrze jest szukać przyczyny, na przykładzie chociażby koleżanki @beatag i dlatego popieram takie posty jak naszego technologa @Mariusz7,A co że tak grzecznie zapytam chciałeś nam swoim wpisem przekazać, bo jakoś nie kumam Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Myślę, że na "szare oczko" ma duży wpływ temperatura w lodówce. Jak będzie za zimno, to pekluje się powoli. U siebie mam możliwość ustawienia 6C i nie mam z tym większego problemu. Jak również do tej pory nie zdarzył mi się przykry zapach po peklowaniu, a peklowałem nawet 3 tygodnie. Myślę, że miałem szczęście i udawało mi się kupić dobrej jakości mięso. to w jednym kawałku mięso było na górze ciemne[ ciemno- zielone] tak z 1-2 mm gdy go wyjęłam z worka Odkroiłam to pasemko i poszło do wędzenia... Powietrze było dobrze odessane?Czy może jednak ta warstwa zrobiła się od kontaktu z powietrzem? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Myślę, że miałem szczęście i udawało mi się kupić dobrej jakości mięso. Ja bym na szczęście nie stawiał bo i Ciebie może opuścić.Wniosek jest jeden.Jeśli nie chce się zaliczyć przykrej wpadki należy stosować sprawdzone metody.Koniec kropka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Faktycznie ,nie z każdego kawałka odessało się powietrze.Ten ciemny powierzchowny kolor nie przeszkadzał mi [wycięłam go].Gorzej z tym smakiem niektórych kawałków ,bo część rozdałam i obawiam się ,zeby nie trafili na te" leciutko trącające " Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/19/#findComment-581740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.