janusz_p Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 28 Listopada 2017 Jakie stężenie solanki do nastrzyku stosujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Ja stosuję na 1l wody 70gr peklosoli. Potem dodatkowo na sucho 16g na 1kg. Ciekawe pozytywne efekty smakowe uzyskuję dodając na 1 l ,,solanki'' 2-3 gr glukozy. Peklowanie 5-7 dni. W grubych kawałkach nigdy nie było szarej plamki. Edytowane 28 Listopada 2017 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 28 Listopada 2017 Peklujesz na mokro,a później jeszcze na sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 28 Listopada 2017 Najpierw nastrzyk o stężeniu powyżej , potem peklowanie na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Ponieważ w tym przypadku dajemy sól w ilości odpowiedniej do ilości samego mięsa (bez solanki, czyli 18-20g, jak kto lubi) to ja osobiście rozpuściłbym część tej soli w najmniejszej możliwej ilości wody i tym ponastrzykiwał. Na zewnątrz reszta soli i do woreczka. Bez zastanawiania się jakie stężenie. Tutaj nie będzie większej ilości wody, którą musielibyśmy uwzględniać do peklowania. Edytowane 28 Listopada 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 28 Listopada 2017 @ZLeP,W moim przypadku postąpiłem jak piszesz, myślę jednak że ta niewielka ilość solanki jaką wstrzyknołem nie zmienia zasadniczo słoności nawet wtedy gdy użyjemy dodatkowej soli np 80 g/litr Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 28 Listopada 2017 Można praktykować po swojemu i dobrać smak pod siebie. Każdy sposób jest dobry, który prowadzi do celu.Jednak aby było prosto i łatwo, ja wykorzystałbym część soli z tych 20g/kg (część, wagowo nie ma większego znaczenia, może to być "połowa na oko" ). Kilkuprocentowy dodatek wody nie wpłynie zbytnio na słoność, a dodatkowa sól może trochę namieszać. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 28 Listopada 2017 I tu się z tobą zgadzam, tak też zrobiłem sposób ten jest moim zdaniem bezpieczniejszy i prostszy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 29 Listopada 2017 Dziekuję, panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 30 Listopada 2017 No cóż - robię eksperyment z ciekawości. Jedna porcja mięsa poszła do zalewy, druga - z tego samego kawałka, żeby nie było - do woreczka, obie na 14 dni.Uwędzę razem żeby były te same warunki i porównam - zobaczymy. Przypraw nie dawałem żeby mieć czystość smaku.Za parę dni (siedzi od soboty) dam znać co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-577784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Co chcesz porównać i zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Co chcesz porównać i zobaczyć?prawdopodobnie - czystość smaku Edytowane 14 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Co chcesz porównać i zobaczyć? A to nie jest oczywiste?Konsystencję, smak, wygląd, trwałość - to wszystko co się składa na jakość produktu. Dlatego pominąłem przyprawy, żeby nie było, że coś smakuje lepiej/gorzej bo inaczej przyprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Wszystko zostało wyjaśnione,ale rozumiem,że chcesz to sprawdzić "na żywo" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Cały czas śledzę ten temat i chyba będę musiał również wypróbować peklowania na sucho tą metodą. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Co chcesz porównać i zobaczyć?A to nie jest oczywiste?Konsystencję, smak, wygląd, trwałość - to wszystko co się składa na jakość produktu. Dlatego pominąłem przyprawy, żeby nie było, że coś smakuje lepiej/gorzej bo inaczej przyprawione. Będę Cię obserwował Edytowane 10 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Napisałem posta w dziale wędzonki, ale chyba powinienem raczej tutaj. W każdym razie mięso jest peklowane na sucho w workach- teraz mija dwa dni. Pomyliłem się i zamiast papryką natarłem mięso ostrym chili. Wszystko ma się peklować do następnej środy, czwartku. Dawałem 18g peklosoli na 1 kg mięsa. Jak to ratować? Jest za ostre. Wymyć dokładnie pod wodą i dołożyć peklosoli? Jak tak to ile? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Wypłukać starannie i sasypać peklosolą ponownie.Po dwóch dniach to niewiele tej peklosoli zostało zaabsorbowane.Ja bym zasypła 15g/kg + przyprawy.Polędwicę(schab b/k) - 13g/kg Edytowane 15 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dziękuję za info. Szczerze mówiąc, trochę się boję dać aż 15 g/kg. Nie będzie za słone? A czy jest jakaś opcja "bezpieczna" tzn. dać trochę mniej peklosoli by było nawet nieco niedosolone w smaku niż za słone?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A czy jest jakaś opcja "bezpieczna" Peklować na mokro, w 8% solance. Potem ew. wymoczyć przed wędzeniem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja daje 35 gr peklosoli na 1 kg poledwicy i zamykam prozniowo,wydaje sie ze duzo tej psoli,ale dla mnie jest w sam raz i nie naleze do tych tz slonolubnych. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Napisałem posta w dziale wędzonki, ale chyba powinienem raczej tutaj. W każdym razie mięso jest peklowane na sucho w workach- teraz mija dwa dni. Pomyliłem się i zamiast papryką natarłem mięso ostrym chili. Wszystko ma się peklować do następnej środy, czwartku. Dawałem 18g peklosoli na 1 kg mięsa. Jak to ratować? Jest za ostre. Wymyć dokładnie pod wodą i dołożyć peklosoli? Jak tak to ile? Ile tego chili dodałeś? W końcu, polędwica wchłonie tylko małą ilość tego. Ja bym zostawił. Nie jest to samo jakbyś dodał to do kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dałem taka porządną szczyptę, tyle ile można wziąć trzema palcami. Na razie kilka z tych wędlin, które przeznaczone są dla innych osób wymyłem dokładnie wodą i dodałem do nich peklosoli 6 g na kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zostaw nic się nie stanie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/18/#findComment-579901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.