roger Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) I to pierwszy post który ... "czytam" bo podnosi te same oczywiste wątpliwości które starałem się "obudzić" wcześniej ... Tapniete z Tapatalk Edytowane 1 Października 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) To folia przylega ściśle do mięsa uciskając je z siła, jaką na nią wywiera ciśnienie atmosferyczne. Mięso w woreczku zatem jest nadal pod cisnieniem atmosferycznym, tylko jest odciate od powietrza.Tu jest problem. Ciśnienie atmosferyczne jest stałe ,w woreczku jest mniejsze, to które działa na mięso Edytowane 1 Października 2017 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Kiedy zamkniemy woreczek, to i na mięso i na sok działa identyczne ciśnienie. Nie ma w zamkniętym woreczku dwóch różnych ciśnień.Ale naprawdę nie powinniśmy używać więcej słowa ciśnienie przy tej metodzie. Do niczego nie jest potrzebne, nie damy nawet rady go osiągnąć bez profesjonalnych pakowarek, a tylko komplikuje całą ideę.Równie dobry jest woreczek z zapięciem zip. Możemy worek z mięsem włożyć do wody, aby wypchnąć całe powietrze i go po prostu zamknąć.Pakuję w duże worki, około 5kg w jeden, kosztuje złotówkę z groszami. Nie mam innych.A te są do spożywki i mam je czym zamknąć. Z zamkniętymi nie ma problemu w lodówce, mogę nimi przewracać w każdą stronę, nie muszę na nie uważać, nic niepożądanego się do nich nie dostanie. Ale to nie muszą być te worki.[Dodano: 01 paź 2017 - 23:21] Przykład gąbki w woreczku próżniowym jest nieporozumieniem.Aniu naprawdę podziwiam Twoją wiedzę . Szacunek.Aż mam ochotę przytoczyć tutaj cały Twój post. Zwróć uwagę na balonik. To odpowiednik naszego mięsa. Zwracałem uwagę, że to nie gąbka odzwierciedla nasze mięso.Nic nie poradzę, że ktoś pobieżnie czyta moje posty. A następnie na wyrwanych z kontekstu zdaniach udowadnia, że nie mam racji. Edytowane 1 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 1 Października 2017 Wiec moze jeszcze raz - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczku-pr%C3%B3%C5%BCniowym/page-6?do=findComment&comment=569144 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 1 Października 2017 Jak to robię? Gwarowo użyłem określenia sól, winno być peklosól lub mieszanka peklująca, zależnie od preferencji. Moje preferencje to ok. 18-20g soli na kg mięsa. Ważę kawałek, obtaczam w odmierzonej ilości soli i pakuję do woreczka. Później podobnie następne kawałki, aż woreczek się zapełni. Zgrzewam i pakuję do lodówki i czekam aż się zapekluje. Próżnia nie jest tutaj bardzo istotna (przynajmniej dla mnie) ile powietrza wyciągnie zgrzewarka, tyle wyciągnie, mogą zostać bąble powietrza. Czas peklowania nie jest tutaj również bardzo istotny, kilka dni potrzeba, aby zapeklowało się bez szarego oczka. Dłużej nie przeszkadza, może być nawet 2 tygodnie, nie przesoli się, bo soli jest tyle ile ma być. Tak zacząłeś Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 1 Października 2017 Tak.Zgadza się.A czemu to przytaczasz? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 2 Października 2017 Przede wszystkim, na mięso zapakowane "próżniowo" a w zasadzie podciśnieniowo działa wyłącznie, podkreślam wyłącznie ciśnienie atmosferyczne. Podciśnienie wytwarzane przez pompkę powoduje tylko usunięcie powietrza. Wszystko zależy od tego jak długo będziemy zasysać powietrze. Jeśli tylko usuniemy powietrze, to mamy próżnię, jeśli będziemy ssać dalej zrobi się podciśnienie. Przykład gąbki w woreczku próżniowym jest nieporozumieniem. W mięsie nie ma powietrza, które dałoby się odpompować. Gąbką była takim przykładem nad wyrost.Nie ma powietrza, zgadza się, ale są soki mięsne, które zacznie zasysać podciśnienie....o ile je wytworzymy. Woreczek z wodą też jest złym przykładem.Mięso to nie woda. Mięso zbudowane jest z wody.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 2 Października 2017 Jeśli tylko usuniemy powietrze, to mamy próżnię, jeśli będziemy ssać dalej zrobi się podciśnienie. Mirku => Proszę nie pisz tak - wygląda na to ,że nie wiesz o czym piszesz - wybacz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 2 Października 2017 Dlaczego?Wyprowadź mnie z błędu bo mogę się mylić....jak każdy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 2 Października 2017 Próżnia - to wtedy, kiedy nie ma nic oprócz miejsca na coś. A podciśnienie to stan pomiędzy ciśnieniem atmosferycznym a próżnią. W zamkniętych woreczkach "próżniowych" mamy ciśnienie atmosferyczne, możemy być tylko pozbawieni powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) Jeśli tylko usuniemy powietrze, to mamy próżnię, jeśli będziemy ssać dalej zrobi się podciśnienie. Miałem się nie odzywać. Ale sorry dbajmy o jakiś poziom dyskusji . To co mamy próżnie ujemną , bo z wpisu wynika że po próżni jest podciśnienie , czyli próżnia ujemna ??? ciśnienie ujemne ??? https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3%C5%BCniahttps://encyklopedia.pwn.pl/haslo/proznia;4009692.html Edytowane 2 Października 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) Nie ciśnienie ujemne, tylko niższe od atmosferycznego....czyli podciśnienie, w warunkach ziemskich. A potem proszę się śmiać... https://pl.wikipedia.org/wiki/Podciśnienie Podciśnienie – różnica między ciśnieniem atmosferycznym a ciśnieniem bezwzględnym w przypadku, gdy jest ono mniejsze od atmosferycznego.Występuje w pompach ssawnych, pompach podciśnieniowych, dmuchawach, eżektorach, gaźnikach samochodowych, układzie wspomagania hamulców, odkurzaczach, pożarnictwie do odsysania wody itp.Stosując określenia: próżnia, podciśnienie, ciśnienie ujemne, zasysanie itp. mamy na myśli ciśnienie niższe niż atmosferyczne, będące ciśnieniem ciężaru powietrza znajdującego się nad nami. O próżni mówimy wówczas, kiedy na wydzielonym obszarze znajduje się powietrze o ciśnieniu mniejszym od wartości ciśnienia atmosferycznego. Edytowane 2 Października 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-569585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 6 Października 2017 Ponieważ emocje już chyba opadły ,próby podważania tej metody też po przeczytaniu lektury doszłam do wniosku ,ze Tak jak w znanym kawale -"można i tak,można i tak"Dziś kupiłam dwie " kulki szynkowe "i postanowiłam je zapeklować na sucho w woreczkach próżniowych .Kulki mają ok kg każda .Planuję dać 15-16g /kg peklosoli ,potrzymać kilka dni [ ILE?] i jedną z nich upiec[może w gęsiarce?] ,a drugą parzyć w szynkowarze?? lub spróbować w tych samych woreczkach w wolnowarze??[wiem nie mam cyrkulatora]Co radzicie? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 6 Października 2017 Kilka dni wystarczy, aby peklosól przeszła cały kawałek, będzie bez "szarego oczka".Zaletą tego peklowania jest elastyczność czasowa, możesz śmiało potrzymać kilka (nawet kilkanaście) dni dłużej, nie będzie efektu przesolenia, jak przy peklowaniu mokrym. Ja uważam, że przy dłuższym peklowaniu mięso nabiera dodatkowych walorów.Zobaczysz, czy ta ilość soli Ci odpowiada, następnym razem skorygujesz. Metoda jest powtarzalna, więc dojdziesz do swojego smaku.Jak radzimy parzyć?Dokup trzecią i wypróbuj wszystkie metody, a wtedy my Cię o to zapytamy .Cyrkulator nie jest konieczny, jeśli masz większy garnek. Grawitacja zrobi swoje. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 6 Października 2017 Chyba jutro dokupię tą trzecią kulkę :)i faktycznie sprawdzę wszystkie metody [na razie oprócz wędzenia bo jakoś nie mam weny...] O wynikach nie omieszkam poinformować Zacznę od 15 g/kg -bo boje się żeby nie były za słone... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 6 Października 2017 Nie wiem, co robisz, bo jeśli również kiełbasy, a dajesz np. 18g/kg peklosoli, to tutaj zrób identycznie. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 6 Października 2017 Kiełbasy robię 18 g/kg ,-ale już zafoliowałam w worek -dałam 16g .Zapomniałam o przyprawach i nie wiem ,czy rozpakować i coś dodać ,czy tak trzymać w samej peklosoli? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 6 Października 2017 Tak trzymaj Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 6 Października 2017 Ok -już nie będe rozpruwać Po wyjęciu sobię dosmaczę jakimiś przyprawami...?Jeden kawałek upiekę może w jakimś sosie winno-miodowo-śliwkowo-pigwowym ?[jakaś własna składanka] :)Może macie jakiś przepisik na podobny sosik? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-570193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 14 Października 2017 Zamknąłem w workach schab (w znaczeniu potocznym ;P) i szynkę w workach. Dodałem do połowy czosnku zgniecionego, @ZLeP i inni, robiliście z czosnkiem może? Nie zepsuje się? A i jeden z worków nie zamknął mi się całkowicie, powietrze wchodzi, ale to chyba nie problem, a może nawet plus? 17g peklosoli/kg + pieprz + czosnek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-571019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 14 Października 2017 Z czosnkiem nie robiłem, nie pomogę w tym temacie.W zamkniętym worku soki otaczają peklowane mięso, zwróć uwagę, jak jest u Ciebie. Jeśli spływają, to częściej odwracaj ten worek.A zgrzewanie zawsze można poprawić, np: zgrzać powyżej, obciąć róg, odessać i zgrzać ponownie. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-571089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 16 Października 2017 Dzięki ZLeP, zrobiłem jak pisałeś: uciąłem i zgrzałem ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-571310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 16 Października 2017 U mnie kulki szynkowe peklują się już 10 dni.Chyba wyjmę dziś jedną ,rozpruję woreczek ,obsypę przyprawami [jakimi?] i dam do szynkowaru. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-571330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) Zdecydowałam ,ze nie będe rozpruwać tego worka i włożę go do multicookera ,tylko nie wiem jaką temp. ustawić i czas??[ Multicooker ma też funkcję wolnowaru] Edytowane 17 Października 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-571419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 17 Października 2017 http://urlopowiczka.blog.pl/2016/10/01/szynka-gotowana-metoda-sous-vide/Pierwszy raz spróbowałbym w temperaturze 65C, myślę że warto również spróbować nieco poniżej tej temperatury. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/9/#findComment-571432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.