Gość Prz3mk0 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Peklujesz na sucho czy na mokro? Bo jak na sucho to jak sama nazwa wskazuje,że tam dodatkowej wody raczej nie powinno być.Chcę na sucho. Weź pod uwagę, że to nie będzie dodatkowa woda, a jedynie woda z powietrza zamkniętego w chłodziarce i ta zaabsorbowana z mięsa. Może po prostu przykryję w miarę szczelnie wiadereczko, bo trochę się boję że mięso z wierzchu obeschnie (i może się zepsuje?? - nie wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-553998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czy jeżeli ją zapiekę (80 st przez ok 40 min - tak gdzieś ktoś robił) to nadal trzeba kiełbasę parzyć? Oczywiście koledzy już odpowiedzieli ale... chciałbym zwrócić uwagę na jedną zasadę, że nie wykonujemy obróbki termicznej na czas.Jeśli ktoś napisał, że wystarczy piec przez 40 min w temp. 80 C i kiełbasa będzie upieczona, to może w twoim przypadku nie sprawdzić się.Osobiście znam, przypadek z forum gdzie kolega piekł kiełbasę w wędzarni przez 2 godz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-554000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 8 Czerwca 2017 po prostu przykryję w miarę szczelnie wiadereczko i tak trzeba Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-554001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 8 Czerwca 2017 mięcho będę trzymał w chłodziarce turystycznej. Czy ta chłodziarka jest w stanie utrzymać graniczne temperatury peklowania ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-554002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czy ta chłodziarka jest w stanie utrzymać graniczne temperatury peklowania ?Ogniwo Peltiera jest w stanie zapewnić spadek temperatury do 20 st C względem otoczenia i max do 0 st C. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 08 cze 2017 - 21:27] Jeśli ktoś napisał, że wystarczy piec przez 40 min w temp. 80 C i kiełbasa będzie upieczona, to może w twoim przypadku nie sprawdzić się.Osobiście znam, przypadek z forum gdzie kolega piekł kiełbasę w wędzarni przez 2 godz.Domyślam się. Tak tylko przykładowo napisałem. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-554003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Takie jeszcze pytanie. Wpisałem "kiełbasa piwna" i wyświetliły się rezultaty. Poczytałem i nasuwa się pytanie: dlaczego w piwnej nie ma piwa? Czy ktoś eksperymentował z piwem w kiełbasie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-554236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Piwo sie serwuje do piwnej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-554238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 4 Lipca 2017 Hej. Jak nieodpowiedni dział to przenieście prosze. Chcialbym sie dowiedziec jak zmielic mieso na kielbase zeby miala wieksze kawalki miesa w srodku. Jakie wykorzystac sito czy po prostu kroic recznie? Zrobilem taka ze czesc pokroilem recznie ale jeszcze za mało, ale znowu z drugiej strony, boje sie zeby mi sie nie rozwalala podczas jedzenia jezeli bedzie miala bardzo duzo takich wiekszych kawalkow. Co wy na to? Jakie proporcje zastosowac do mielenia na sitach aby np 50% miesa bylo krojone w kawalki. Ps. W zalaczniku to co zrobilem. Zadowolony za bardzo nie jestem, ale ogolnie smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) W środku tz. jelicie :najpierw podziel na klasy tak ogólnie toIII, wołowina na klej 2 razy 2,5- 3 mmII to 5-8 mmI to 8-16 mm szarpaksłonina 4 mmkażdy przepis/receptura podaje jakie sitka do którego mięsa .Mielenie zaczynasz od największego rozmiaru sitka. Przy mniejszych maszynka np 8 daj sitko o numer większe (niż podane w recepturze) może za wyjątkiem mielenia III ."Rozwalanie" kiełbasy to kwestia ilości użytego "kleju" , rodzaju mięsa , wyrobienia farszu , obróbki termicznej . Jezeli będziesz robił zgodnie z przepisem nie będzie miało to miejsca .Kiełbasa fajna Edytowane 4 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 4 Lipca 2017 Chcialbym sie dowiedziec jak zmielic mieso na kielbase zeby miala wieksze kawalki miesa w srodku Napisz, jakiej używasz maszynki do rozdrabniania mięsa? Nadmierne rozdrobnienie występuje przy użyciu tzw. "zelmerka" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 5 Lipca 2017 No mam zelmerka, niestety Co byś proponował, jak sobie z tym tematem poradzic na tej maszynce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 5 Lipca 2017 Co byś proponował, jak sobie z tym tematem poradzic na tej maszynce? Moim zdaniem jedyna rada to : super ostry nożyk i sitko oraz mięso krojone w cienkie paski - 1-2cm , coby na samym wejściu ślimak jak najmniej miażdżył . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 5 Lipca 2017 Kup sobie sitka o większych oczkach bo jak widzę z przekroju Twojej kiełbasy za dużym zestawem sitek nie dysponujesz i zawsze mieląc na Zelmerku używaj sitka o jeden numer większe niż podany w przepisie na przykład jeśli w przepisie jest podane sitko 8 to powinieneś mielić na 10 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 5 Lipca 2017 No mam zelmerka, niestety z zelmerkiem nie jest żle - szarpak i masz grubiej - poza tym do peklowania kroisz miesko wzdłuż włókien na paski takie by spokojnie weszły do gardzieli wrzutowej - a maszynka potnie Ci je w poprzek - dużo szybciej niż peklowanie w kawałeczkach i mniej zmaltretowane mięsko - i wszystko co Ci wcześniej poradzili Siostry i Bracia Wedzarnicy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 5 Lipca 2017 Jak miałam zelmerka to kl I kroiłam nożem a do reszty , tak jak radził arkadiusz używałam sitka o większej średnicy oczka niż zalecane . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 5 Lipca 2017 hejkaTak - zgadza się - klasę I tnę nożem lub https://hurtownia-qwerty.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_40366215.jpg. Podgardle ciąłem na najmniejszym sitku.II klasa idzie na https://hurtownia-qwerty.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_40366193.jpgI teraz pytanie - żeby się kiełba nie rozwalała przy krojeniu-jedzeniu to jaka mniej wiecej proporcja ma byc zmielonego do krojonego?A może ja sobie wymyśliłem te rozwalanie kiełbasy - może coś takiego w ogóle nie wystąpi? Jak myślicie.A jeżeli zmieliłbym załózmy podgardle na najmniejszych oczkach i do tego dał klase I krojoną tylko nożem - to nie bedzie mi się rozpadało? Wszystko bedzie ok? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Aby "się" nie "rozpadało" musi być mięso które daje klej czyli III wieprzowe lub wołowina około 10-15 % ogółu + dobre wyrobieni . Jeżeli dasz I + podgardle to co ma to Ci skleić ? . Jedynkę krojoną należy uplastycznić (czyli dużo/długo wyrabiać , lub przepuścić przez maszynkę Alfa 10 lub wyżej bez sitka bez noża )Mięso "pracujące " np łopatka ma więcej w sobie "kleju" niż mięso z szynka . ( to jak robisz kiełbasy "autorskie" ) . Jak robisz zgodnie z przepisem/recepturą to tak są dobrane gatunki mięsa i klasy aby się nie rozpadało .(za wyjątkiem kabanosów bo dla nich im mniej kleistego tym lepiej - no ale to kabanosy ) Edytowane 5 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 5 Lipca 2017 A jeżeli zmieliłbym załózmy podgardle na najmniejszych oczkach i do tego dał klase I krojoną tylko nożem - to nie bedzie mi się rozpadało? Wszystko bedzie ok? Jak myślicie? oooo drogi Bracie Wędzarniku - bardzo uważnie poczytaj rozdział o kiełbasach dla początkujących ze strony głównej - Maciek Ci odpisał ale musisz zrozumieć co jest klejem w kiełbasie na pewno nie tłuszcz i nie podgardle Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 5 Lipca 2017 A jeżeli zmieliłbym załózmy podgardle na najmniejszych oczkach i do tego dał klase I krojoną tylko nożem - to nie bedzie mi się rozpadało? Wszystko bedzie ok? Jak myślicie? Tłuszcz (podgardle, to nie sam tłuszcz, tylko również tłusta wieprzowina II klasy), jeśli nie robisz parówkowej, to najmniej na sitku 5, bo wypłynie. Potrzebujesz ścięgnistej wołowiny albo golonki tylnej, bez skóry i tłuszczu, to jest m.in. wieprzowina klasy III. Nie kombinuj, tylko czytaj. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-557387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stavik14 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 13 Lipca 2017 Witam, jestem nowicjuszem w dziedzinie wędzenia ale bardzo to lubie i chyba smakowo mi całkiem nieźle wychodzi problem jest w tym, że wizualnie kiełbaska nie jest klarowna tylko flak jest matowy ładny kolor ale matowy :/ . Mięso po wyjęciu z lodówki mielę, doprawiam i nakładam we flaki po godzinie wkładam do wędzarni, osuszam ją tak żeby był suchy flak . Jak nie ma już rosy na kiełbasce to zamykam wędzarnie i zaczynam wędzić . Co robie źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-558671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Moim zdaniem nie do końca osuszone.(nienagrzane) Piszesz, że po godzinie od nabicia wkładasz do wędzarni. Hm może tu problem, daj kiełbasie dłużej się osadzić, żeby złapała trochę temperatury pokojowej i mięso się skleiło. Napisz jeszcze jak osuszasz, w jakiej temp.? co wtedy z dymem? Jak wędzisz? I w jakiej wędzarni? Edytowane 13 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-558672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 13 Lipca 2017 jestem nowicjuszem poczytaj i osadzaniu i osuszaniu - może tu masz problem - jeśli napiszesz dokładnie cała procedurę jak robisz kiełbaskę z jakiego mieska , od składu , peklowanie , mielenia ( sitka) czasy . czas osadzania , suszenia - pomożemy [Dodano: 13 lip 2017 - 07:35] Mięso po wyjęciu z lodówki mielę, doprawiam i nakładam we flaki po godzinie wkładam do wędzarni, osuszam ją tak żeby był suchy flak mało danych krucafuks Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-558678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 13 Lipca 2017 osuszam ją tak żeby był suchy flak Przesuszone jelito naturalne nie łapie koloru.Ma być jeszcze lekko wilgotne kiedy zaczynamy wędzenie właściwe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-558684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Ostatnio tak miałem nie usunąłem popiołu z paleniska Edytowane 13 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-558690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 13 Lipca 2017 U siebie wybieram popiół co kilka wędzeń i nie zauważyłem, by to miało wpływ na wyroby. Może masz inną wędzarnię i u Ciebie to istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/15/#findComment-558699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.