EAnna Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 31 Października 2017 Gdy przesadzimy z dodatkiem wody, bywa, że po nabiciu batonów kiełbasa jest zwarta ale gdy dostanie temperatury w wędzarni woda odparuje i robią się takie puste miejsca jak u Ciebie. Też mi to wygląda na odparowany podciek.5 godzin dla kiełbasy cienkiej w niewiadomych warunkach temperaturowych to IMO stanowczo za długo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-573426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 31 Października 2017 Swatek@Czy możesz pokazać (zdjęcia) przekrój kiełbasy cienkiej i krakowskiej? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-573488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 2 Listopada 2017 Witam.Na wstępie przepraszam za brak odpowiedzi, ale byłem w rozjazdach.Dziękuję też za zainteresowanie Ad rem. PePeOprzestawieniu kijów nie zapomniałem, ale rzeczywiście zrobiłem to tylko raz. Chyba rzeczywiście komora jest za mała na taką ilość.Robiłem z 8 czy 9 kg mięsa, a komora ma wymiary circa 60cm x 60cm x 60cm.To traka zrobiona na próbę. Właśnie zabieram się za robienie pełnowymiarowej. Pacan WojciechKiełbasy były parzone, rzeczywiście problem może wynikać ze stykania się batonów JumboNo właśnie po wędzeniu. Przed wędzeniem nie było widać żadnych luzów w osłonkach. Tak jak napisałem, wręcz miałem wrażenie, że były za bardzo nabite. WittMięsa podzielone na klasy peklowały się bodajże 3 dni (nie pamiętam, bo robiłem to wszystko jakieś 1,5 m-ca temu)Potem mielenie na różnych sitkach (klasa I była krojona nożem na mniejsze kawałki)Mieszanie ręczne z przyprawami.Nabijanie nadziewarką (bojąc się pęcherzy powietrza, wkładałem do nadziewarki porcje wielkości bułki i ubijałem drewnianą gałką do ucierania ciasta)Osadzanie w temperaturze pokojowej circa 3-4 godziny. Potem wędzenie i parzenie. SIVONW ogóle nie dodawałem wody BagnoNiestety nie mogę, bo rodzinka już wszystko skonsumowała Serdecznie wszystkich pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-573767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 14 Listopada 2017 Chciałem zrobić swoją pierwszą kiełbasę, macie może jakiś taki dobry przepis na początek? Rozumiem, że nie ma potrzeby peklowania mięsa przed robotą? Bo różne przepisy widzę w sieci a bez peklowania było by po prostu szybciej. Jakie proporcje najlepsze wieprzowina do wołowiny? Wołowina ścięgnista na lepszy klej? Przygotowanie do zmielenie na większych oczkach, to co ładniejsze pokroić na paski, tłuste na drobnych, wymieszać z przyprawami, zostawić na 12 godzin i nabijać? Pominąłem coś ważnego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 14 Listopada 2017 bez peklowania było by po prostu szybciej. Kiełbasy nie robi się na czas. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 14 Listopada 2017 Rozumiem, że nie ma potrzeby peklowania mięsa przed robotą? Zależy jaką kiełbasę chcesz uzyskać? Bo różne przepisy widzę w sieci a bez peklowania było by po prostu szybciej Szybciej, ale trzeba umieć to robić z głową. Przygotowanie do zmielenie na większych oczkach, to co ładniejsze pokroić na paski, tłuste na drobnych, wymieszać z przyprawami, zostawić na 12 godzin i nabijać? Skoro nie peklujesz, to po co te 12h? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 14 Listopada 2017 12h odstawienie aby mięso się przejadło. A kiełbasa jakaś prosta tak w sam na pierwszy raz jaką byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jakąkolwiek, ale peklowaną.Może na początek skorzystaj z tego: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/ Jak już poznasz w czym diabeł tkwi, możesz pokusić się o kiełbasę na samej soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 14 Listopada 2017 Ok, ale w przepisach na forum nie ma nic wspomniane o peklowaniu, na przykład w tym przepisie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kiełbasa-chłopska/Ale w tych dwóch już jest peklowana: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kiełbasa-śląska-produkcji-pawła/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14759-kiełbasa-drobiowa-kanapkowa/No i teraz pytanie, czy jak peklujemy mięso na kiełbasę to używam standardowo 400 ml i 40 gram peklosoli na kilogram czy te składniki podane w przepisie na przykład:peklosól - 18 g/kgczosnek - ok. 15 g/kgpieprz czarny świeżo mielony - 2 g/kgmajeranek - 1 g/kgtymianek - 0,5 g/kgcukier - 0,3 g/kgwoda - ok. 60 ml/kg i w tym peklujemy? Obstawiam że jednak pierwsza opcja, nie stoi nic na przeszkodzie aby peklować w sposób szybszy wedle kalkulatora? Mówię tutaj o mokrym. A w suchym według Twojego linka to wystarczy peklowanie w samej peklosoli? Czy warto tez coś dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 14 Listopada 2017 ElCidX cytajac Twój post to myślę sobie ,że masz kompletne pomieszanie z poplątaniem jeśli chodzi o podstawy Nie rozróżniasz peklowania mokrego od suchego oraz kiedy i jak je stosujemy. No i teraz pytanie, czy jak peklujemy mięso na kiełbasę to używam standardowo 400 ml i 40 gram peklosoli na kilogram Mięso na kiełbasę peklujemy na sucho a te proporcje ,które przytaczasz tyczą się peklowania mokrego. woda - ok. 60 ml/kg i w tym peklujemy? A jak wyobrażasz sobie zapeklować kilogram mięsa w 60 ml wody . To jest ilość wody jaką autor przytoczonego przepisu dodał podczas wyrabiania farszu i wszystkie składniki z przepisu ,który zapodałeś tyczą się peklowania suchego.Poczytaj np tu https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/42-faq-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/ trochę na temat podstaw technologii choć najszybciej wiedzę układa udział w kursach. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ok, ale w przepisach na forum nie ma nic wspomniane o peklowaniu, na przykład w tym przepisie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kiełbasa-chłopska/Zrób wg tego przepisu, nic nie dodawaj i nie kombinuj. Peklowanie odbywa się tam w ciągu 12 godzin, kiedy mieszanka znajduje się w chłodzie.Pamiętaj o osuszeniu przed wędzeniem. CZyli przepis w linku modyfikujesz następująco:Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Potem osuszamy w wędzarni w temperaturze około 50° i następnie wędzimy. Czas wędzenia 4h w ciepłym dymie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ok, ale w przepisach na forum nie ma nic wspomniane o peklowaniu, Bo to podstawy . jak pewnie zauważyłeś przy żadnym z przepisów niema np. przed wykonaniem umyj ręce a każdy z nas to robi Taka jak Ci napisali poprzednicy 1. uporządkuj wiedzę 2. pogłęb ją w podstawowym zakresie choćby z podanych wcześniej linków .3. pierwszą kiełbasę zrób dokładnie według przepisu a nie kompilacji kilku Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ok, ale w przepisach na forum nie ma nic wspomniane o peklowaniu, na przykład w tym przepisie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kiełbasa-chłopska/ Jakby nie było peklowania, nie byłoby peklosoli, a przecież jest: 0,18kg soli (peklosoli) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Czyli w tym przepisie są pomieszane składniki bez podziału na peklowanie i wyrabianie farszu, to by sporo wyjaśniało. Bo jak ktoś spojrzy tak z boku to wygląda to tak, jakby do zmielonego mięsa trzeba dodać wszystkie te składniki wraz z peklosolą. Albo ten przepis taki specyficzny bo w treści jest "Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h."Czyli tutaj mam peklowanie wszystkiego razem ze sobą i potem po wymieszaniu od razu do jeli.W Twoim przepisie Miro jest to rozbite na dwa etapy, najpierw przygotowanie mięsa, zapeklowanie, potem po peklowaniu dopiero zmielenie i dodanie dodatków do farszu. Czy coś stoi na przeszkodzie aby kiełbasa osadzała się przez 12 godzin powiedzmy? Tak aby na noc zostawić ją z szynkami wyjętymi z peklowania i rano wrzucić razem do wędzarni. Edytowane 15 Listopada 2017 przez ElCidX Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Czy coś stoi na przeszkodzie aby kiełbasa osadzała się przez 12 godzin powiedzmyTemperatura .Jak 12 godzin to proponuje + 4 - 6 stopni Celsjusza . Rodzaj kiełbasy czas osadzania podaje receptura. (to w przypadku specyficznych) Edytowane 15 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 15 Listopada 2017 Czy coś stoi na przeszkodzie aby kiełbasa osadzała się przez 12 godzin powiedzmy? Może Ci nie odchodzić póżniej jelito. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Stoi.Temperatura.Jak będzie w granicach 4-8 C to nie stoi.Jak wyższa to stoi. Edytowane 15 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-575598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_prize Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 22 Listopada 2017 dzień dobry wszystkim,kupiłem wczoraj od myśliwego trochę mięsa z łosia, na steki."w pakiecie" dostałem również 1,8 kg mielonego mięsa z łosia. chciałbym go użyć do wyrobu kiełbasy, którą mam zamiar uwędzić.przewertowałem forum już wczorajszego wieczoru, ale nie znalazłem konkretnych wskazówek.czy ktoś z Was byłby tak miły i podsunął mi jakiś sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 22 Listopada 2017 również 1,8 kg mielonego mięsa z łosia. Jakie to mięso - mielone już na drobne może być kleiste z różnych "odpadków i ścinków" czy na dużych oczkach prześlij foto z maxymalnym przybliżeniem - zapytaj myśliwego co to za mięso - i dostaniesz podpowiedź Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6822-z-tego-co-bog-dal/?p=346478 możesz Saszy zapytać, czy robił coś innego. Mięso łosia należy traktować jak wołowinę, więc w wersji zmielonej, to raczej jako dodatek do kiełbasy. Edytowane 22 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_prize Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 22 Listopada 2017 @Muski opcja "zapytaj myśliwego" nie wchodzi za bardzo w rachubę... za dużo pośredników.z wrzuceniem zdjęcia mam problem, muszę najpierw poszukać info, jak to się robi na tym forum - to mój pierwszy wpis @paweljack dzięki za link. wygląda to zacnie! ze sztuki mięsa to zrobię coś bez problemu, z tym mielonym mam zagwozdkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 22 Listopada 2017 jak to się robi na tym forum więcej opcji- dodaj plik i jest - bezpiecznie dodać I wieprzową 2,5 kg oczka 8-12 i II wieprzową ze 4 kg oczka 6, , trochę z golonki chociaż 1 kg dwukrotnie zmielone na 2 z połowę tego łosia też na 2 i zblendowane , zblendowane z wodą i przyprawami - mięsko wcześniej peklujesz 19-20 g peklosoli/1 kg mięska (pokrojonego w kostkę ,albo paski nie grubsze jak 2 cm ) 48 godzin w temp, 4-5 st C- poczytaj o kiełbasach w Akademii Dziadka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_prize Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) tak to wygląda. nie wiem, czy z tego zdjęcia będzie jakiś pożytek, ale chyba udało się wrzucić.dzięki za pomoc Muski! Edytowane 22 Listopada 2017 przez sir_prize Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 22 Listopada 2017 tego zdjęcia będzie jakiś pożytek Tak jak myślałem ,to mieszanka też dodaj do niej peklosoli 20g/kg -zrób jak Ci proponuję , pieprz 2-3 g/kg/ gałka 0,5g/kg czosnek 3g/kg, zmielone na pył : jałowiec 1g/kg ,listek i ziele po 0,5g/kg , gorczyca 2g/kg - smacznego - pamiętaj - poczytaj o kiełbasach na tym forum Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_prize Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 22 Listopada 2017 poczytaj o kiełbasach na tym forum czytałem już - całkiem sporo. robiłem już nawet kiełbasy z wielką pomocą tego forum.czytam Was już od lat i zawsze wystarczało wystarczało się tutaj rozejrzeć, żeby znaleźć potrzebne informacje.tym razem jednak nie udało się w ten sposób i dlatego poprosiłem o pomoc. raz jeszcze - dzięki serdeczne! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/20/#findComment-576697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.