ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Być może, że do praktycznych doświadczeń z sous vide trzeba założyć osobny temat.Czysto praktyczny.W stylu: golonka 85C 6 godzin mięciuteńka, wręcz rozpływająca się.Golonka 18h w temperaturze 65C jędrna, może troszeczkę za jędrna, następnym razem spróbuję w 66C.Chociaż StefanS tak dobrze opisał tą technikę na pierwszej stronie, że nie pozostawił zbyt wiele miejsca na dyskusję i jeśli chodzi o mnie, to możemy pisać o tym tutaj. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Grudnia 2017 To ja jestem trzeci, też z Lidla. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Też chciałbym byśmy stworzyli własną tabelkę gotowania za pomocą cyrkulatora.Przedstawiam moje krótkie "boje" z nową metodą gotowania: Gotowałem dwa razy golonka.Golonko gotowane w temperaturze 70ᵒC przez 14 godzin i w drugim woreczku kiszoną kapustę. Golonko smaczne lecz trochę twardawe, kapusta dobra.Drugie golonko gotowałem w temperaturze 77ᵒC przez 12 godzin i w zasadzie jest takie samo jak poprzednie. Następne zrobię w temperaturze 90ᵒC i przez 6 godzin, tak jak pisze Tusiaczek. I te wyszło dokładnie takie jak chciałem Dziś 2017-11-19; 08:40 wstawiłem do gotowania karczek peklowany w woreczku próżniowym wraz z przyprawami. Karczek peklował się od 2017-11-04 no i zobaczymy co z tego wyjdzie.Karczek gotuję w temperaturze 75ᵒC przez 6,30 godziny, po ugotowaniu karczek wyśmienity. Można skrócić czas o pół godziny. 2017-12-15 BoczekBoczek natarty przyprawami wg. ZlePaCzas parzenia 7 godzin w temp. 68 stopni.Boczek wyszedł rewelacyjny! Schab parzony w szynkowarce i cyrkulatoremTemperatura 64ᵒC i czas 4 godziny. Zobaczymy jaki wyjdzieSchab jest dobry, można parzyć o pół godziny krócej. 2017-12-17; PolędwiczkiZapeklowałem wczoraj na sucho mieszanką dla boczkuTemperatura 58ᵒC czas 1 godzina, polędwiczki trochę za twarde. Należy zwiększyć czas lub temperaturę. To tak tyle mam zapisane i jakby było więcej takich doświadczeń to można by zrobić naszą własną tabelę gotowania souce vide Moje czasy mam po przeczytaniu trochę na stronach i tak sobie wypośrodkowałem :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Boczek natarty przyprawami wg. ZlePa Tak dobrze to niestety jeszcze nie ma. Te zasługi należy przypisać Beiotowi (mieszanka aromatyczna, czy jakoś tak).Cieszę się, że Ci smakowało. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Nie bądź taki skromny jak dla nas to jest to konkretna mieszanka, reszta jest w słoiku i czeka na następny boczek, jak wszystko co mam w lodówce zjemy. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Coś dodaję to tematu. Czym mniejsza temperatura tym mniejszy odpływ wody z mięsa. Mięso parzone w niższej temperaturze będzie więcej soczyste. 120=49, 140=60, 16=71 http://www.seriouseats.com/2015/06/food-lab-complete-guide-to-sous-vide-steak.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Czym mniejsza temperatura tym mniejszy odpływ wody z mięsa. Zgoda.Mięśnie o dużej ilości tkanki łącznej wymagają długiej obróbki termicznej. Co innego mięśnie długie grzbietu.Jednak wielkość wycieku wzrasta z czasem obróbki.Gdzieś się te krzywe przecinają...zapewne ...w złotym środku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Lutego 2018 pokusiłem się o przetłumaczenie tej tabeli, może komuś się przyda: odkurzone i wygładzone - Piksiak co tu gadać [Dodano: 20 lut 2018 - 19:03] byśmy stworzyli własną tabelkę gotowania za pomocą cyrkulatora. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Marca 2018 Uwaga na cyrkulator z postu #41:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page-3?do=findComment&comment=581578Nie cieszyłam się nim zbyt długo.Dzisiaj rano nastawiłam mięso na 60st.C. Po południu zorientowałam się, że woda jest niedogrzana. Okazało się, że miała temp. 47 st.C.Po zrestartowaniu uzyskałam ponownie stabilizację temp. na poziomie 60 st.C.Jednak po godzinie cyrkulator zagotował wodę !!!A gdyby tak stało się w nocy?Jednym słowem padł regulator. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Marca 2018 Ja ma taki i na razie daje radę.https://www.komputronik.pl/product/379832/sous-vide-profi-cook-pc-sv-1126-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Marca 2018 Chyba się pokuszę na ten z Lidla [199zeta].Mam taką opcję w multicoocerze -możliwość ustawienia temp.i czasu,ale np. do parzenia wędzonek trochę za mały. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Marca 2018 Dziś w instrukcji użytkowania cyrkulatora wyczytałam,ze gotować w wodzie można wyłącznie szczelnie zamknięte artykuły. Jak to się ma do parzenia wyrobów po wędzeniu bez woreczków? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Marca 2018 No, trzeba w woreczkach.Zachowują wtedy cały aromat wędzenia oraz połysk. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Marca 2018 beatag Nie możesz używać cyrkulatora do parzenia mięsa bez woreczków. To tak jakbyś chciała ugotować zupę w czajniku. Poza tym cyrkulator ma jeszcze turbinkę do mieszania wody. Po prostu rosół z mięsa może zniszczyć urządzenie. Woda musi być czysta. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Marca 2018 Poza tym cyrkulator ma jeszcze turbinkę do mieszania wody. no i umyć z tzw zupy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) No to wobec tego macie jakieś dane odnośnie czasu i temp. parzenia szynek ,czy polędwicy ?[po uwędzeniu]W instrukcji piszą ,ze ..temp. wewnętrzna produktu nigdy nie będzie wyższa od ustawionej temp. wody.Jak to się ma do czasu gotowania i ustawienia niskich temp. gotowania? [W szynce chciałabym osiągnąć min 68 stopni wewnątrz wyrobu] Edytowane 19 Marca 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Marca 2018 Witam, mam pytanie do praktyków. Do tej pory nie mam doświadczeń w sous vide. Na razie używam z dobrym skutkiem slow cookera chociaż to nie te temperatury. Każdy kawałek mięsa przed pieczeniem? czy gotowaniem? bo nie wiem jak określić ten proces, opiekam na patelni w celu uzyskania ładnego koloru i uniknięciu nadmiernej utraty soczystości (to za radą kolegi sverige2). I moje pytanie czy przed poddaniem mięs obróbce sous vide można je poddać opiekaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
09042 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Marca 2018 beatag Nie możesz używać cyrkulatora do parzenia mięsa bez woreczków. To tak jakbyś chciała ugotować zupę w czajniku. Poza tym cyrkulator ma jeszcze turbinkę do mieszania wody. Po prostu rosół z mięsa może zniszczyć urządzenie. Woda musi być czysta.No to ja popełniam jakąś zbrodnie , bo od ponad roku używam Lidlowskiego sprzeta do parzenia bez woreczków i nic mu nie jest.Binio1111 litości nie popadajmy w paranoje , to nie grzybowa z lazankami by coś mialo sie stać. Myje potem dokładnie sprzet i jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Marca 2018 Binio1111 litości nie popadajmy w paranoje , Rozstrzygającą powinna być instrukcja sprzętu.W mojej wyraźnie napisano, że tylko czysta woda + wsad w szczelnym worku.W zasadzie ze swoim sprzętem można robić co się chce.Można poinformować forowiczów, że stosuje się taki sposób użytkowania.Niemniej uważam, że emocjonalne oceny postępowania osób, stosujących się do instrukcji wykraczają poza doradztwo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
09042 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Ok, wiec woda do parzenia nie jest czysta?I gdzie tu są emocje?Równie dobrze patrzac na instrukcje nie powinniśmy dodawać napedów do naszych, maszynek, mieszarek czy nadziewarek.Przerabiać dymogeneratorów czy wstawiać grzałek z piekarnika do wedzarni. O pompkach akwariowych nie wspomne. Edytowane 19 Marca 2018 przez 09042 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Marca 2018 W mojej wyraźnie napisano, że tylko czysta woda + wsad w szczelnym worku. a jak wsad jest w szczelnym garnku i w siateczce, lub oslonce typu kielbasnica a woda jest w leciutkim ledwie widocznym odcieniu i przezroczysta niemal jak zrodlana to tez sie nie nadaje? - Rozstrzygającą powinna być instrukcja sprzętu. zgadza sie z mala uwaga - najczesciej instrukcja jest pisana dla zupelnych laikow (dummies) i najczesciej nalezy wziasc poprawke na zycie takich normalnych jak my - podzielam opinie kol @09042, nie uzywam tego do zupy ale do parzenia (po podlasku- odparzania) wedlin jak najbardziej. Oczywiscie wode najpierw podgrzewam na gazie a dopiero po wlozeniu wedlin uzywam gadzetu. Nie uzywam do kaszanki czy salcesonow . Można poinformować forowiczów, że stosuje się taki sposób użytkowania. - niniejszym tylko informuje - Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Ok.-już wiem,ze można.Czyli -podgrzewam wodę do przykładowo 70 stopni i tak ustawiam na cyrkulatorze Termometr wbijam w wędlinę i czekamy do osiagnięcia 68 wewnątrz wyrobu [np dla szynki] ?Jak się to ma do szynki zapakowanej próżniowo??[jest późno i już nie myślę...] Edytowane 19 Marca 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Mój cyrkulator przy trzecim użyciu zaczął wariować. (Silver Crest)Ustawiony na 60 st.C zagotował wodę.Pierwsze pytanie ze strony serwisu było o to, czy wsad był w szczelnym worku. Edytowane 19 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Może cyrkulatory bardziej "przemysłowe" za kilkaset lub więcej PLN wytrzymają ciężkie warunki pracy w rosołku , ale tanie cyrkulatory są robione jak są i dlatego są tanie , więc używanie ich niezgodnie z przeznaczeniem nie wróży nic dobrego. Jajko sadzone można zrobić na odwróconym żelazku , też się da PS. Stefan jaki masz cyrkulator? Edytowane 20 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Marca 2018 Chmm.Straszycie mnie ,ze chyba poprzestanę na tych woreczkach Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w parzeniu wędlin typu szynka ,karkówka,schab czyli polędwica ,polędwiczka i boczek po uwędzeniu i spakowaniu do worków? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.