Skocz do zawartości

Sous vide - obróbka termiczna niskotemperaturowa


Rekomendowane odpowiedzi

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601203
Udostępnij na innych stronach

Czyli dobrze myślę, że bez zamknięcia z góry cyrkulator nie do końca wyrówna temperaturę.

 

 

Zamknięte pokrywka z cyrkulacja  https://www.amazon.d...0124080&sr=1-49

 

No pięknie, ładnie ale cena mnie powaliła.

Prościej i taniej dorobię cyrkulację do taniego urządzenia. ;)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601204
Udostępnij na innych stronach

Prościej i taniej

 

Ja używam normalnego garnka + cyrkulator z wyciętą pokrywka z plexiglas i owiniętego ręcznikiem, tak ze tylko wyświetlacz wystaje i widzę ze temperatura trzyma się +/-   0.1 sC

Nie kupowałem garnka, ponieważ raz gotuje 1 paczkę a raz 3 lub 5. dopasowuje garnek do aktualnych  potrzeb

Poza tym szkoda mi było miejsca w kuchni na kolejny gabaryt 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601208
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poza tym szkoda mi było miejsca w kuchni na kolejny gabaryt 

To jest jakiś argument. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601209
Udostępnij na innych stronach

Wybaczcie ze znow zabieram glos - moge byc zignorowany - ale nie dajmy sie zwariowac do konca - sous vide to nie jest apteka czy laboratorium - nie wydaje mi sie aby roznica 0.5 czy 1.0 *C miala az tak istotne znaczenie. Zostalismy przyzwyczajeni ze kazdy rodzaj dzialania czy operacji powinien miec swoje odzwierciedlenie w uzyciu odpowiedniej maszyny czy instrumentu. Kazdy producent bombarduje nas nie tylko z zaletami produktu do tego celu ale rowniez z zaleceniami ze jego produkt gwarantuje idealne osiagniecie celu. Owszem posiadam wysokiej jakosci cyrkulator - jednak musze tez "skorygowac" jego odczyty z odczytami zwyklych termometrow (linki kol Toshiba do termometrow to juz lekka przesada, (dolaczona tasma do zaklejania dziurek)

 

Nie ma opisu o pompie obiegowej / mieszajacej
- o ile mnie pamiec nie myli to kiedys w szkole podstawowej byly doswiadczenia z molibdenem pokazujace jak cyrkuluje woda przy podgrzewaniu). a ze polak potrafi to ......

. Do kol. Miro - w tym poscie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/?do=findComment&comment=553822masz pokazane moj wlasno-domowy sposob na zrobienie "cyrkulatora" bez nakladow ( no moze oprocz czujniko-wlacznika temperatury, ale mam jego od kilku lat "na wszelki wypadek"). zwykla kuchenka elektryczna jest podlaczona do tego czujniko wlacznika - elektroniczne ustawienie pozwala na wlaczanie podgrzewania gdy temp. spadnie o 0.2*c. sonda temperatury jest wlozona do torebki foliowej obciazonej kilkoma podlkadkami aby utrzymywana byla w miare geometrycznym srodku garnka. Garnek z woda nie moze byc "zapakowany" torebki z miesem musza byc "swobodne". zwykle termometry bagnetowe pomocne w celu skorygowania temperatury. czy jest przykrywka czy nie - nie ma znaczenia - ubytek wody moze byc uzupelniany z kranu (woda wiadomej temperatury). Miro - wiem ze potrafisz i bez drogiego cyrkulatora!!!!!

Gwoli scislosci - ten sposob to moj wlasny bez wpisu slowa "zalecam" czy "propaguje"  :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601231
Udostępnij na innych stronach

 

Że pozwolę sobie wtrącić, ale jak wtedy pilnować temperatury wewnątrz? czy te 69sC dotyczy temperatury wody? jeśli tak to ile czasy parzyć?
 

 

Temperatura wody to to samo co chcemy osiągnąć wewnątrz tego co parzymy w całym przekroju

Czas mierzymy od momentu kiedy woda osiągnie zamierzona temperaturę.

Czas zależy od rodzaju np. mięsa, zawartości tłuszczu, temperatury początkowej, no i oczywiście od grubości.

Czas określa się

1. wg tabel = co ma duże rozbieżności 

2. doświadczenia = o co trudno na początku

3. na zasadzie prób i błędów = co trochę może kosztować kasy i nerwów

4. można mierzyć na bieżąco  = koszt zakupu  parę linków do zorientowania się

USA
 
 
 
 
 
DE
 
 
 
 

 

 

termometr to ja mam,i wg. tego parzę w szynkowarze, chodzi mi o to ze wtedy to już nie będzie hermetycznie zamknięte , przecież trzeba przebić. A mam też pakowarkę próżniowa, dlatego pomyślałem z tym coś pokombinować (pakowarka+szynkowar)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601246
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prościej i taniej dorobię cyrkulację do taniego urządzenia.   

Dawniej robiłam obrobkę typu sous-vide w piekarniku elektrycznym.

Posiłkowałam sie dodatkowo oryginalnym termometrem z tego piekarnika, który można bez obaw zanurzyć w wodzie.

Dodatkowa zaletą była możliwość  uruchomienia sygnału akustycznego w przypadku "rozjechania się" temperatur.

Musisz jednak ocenić histerezę Twojego piekarnika aby nie odjechać z tempetaturą zbyt daleko od założonego punktu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601252
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nie dajmy sie zwariowac do konca - sous vide to nie jest apteka czy laboratorium - nie wydaje mi sie aby roznica 0.5 czy 1.0 *C miala az tak istotne znaczenie.

Jestem tego samego zdania. 

Rozumiem +/- 10 C, taki rozrzut temperatury miałby wpływ na mięso ale nie 1 C.

 

 

 

Dawniej robiłam obrobkę typu sous-vide w piekarniku elektrycznym.

Też o tym pomyślałem Anno.  ;)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601255
Udostępnij na innych stronach

sous vide to nie jest apteka czy laboratorium

 

 

Po trochu (a nawet więcej  :) ) niestety tak

Sous vide jest częścią kuchni kuchni molekularnej a to oznacze ze jednak do czegoś zobowiązuje.

Poza tym pisałem ze ja tego bym nie kopił, o ile wiem w Polsce jest demokracja  :laugh:  wiec kazdy moze sam podejmowac decyzje 

 

 

dolaczona tasma do zaklejania dziurek
To nie taśma do zaklejania dziurek :) , tylko piankowa membrana (pisałem o tym wcześniej w poście który bardzo dokładnie rozebrałeś na części :) )przez która można się przebić szpikulcem termometru i potem teoretycznie go wyciągnąć nie tracąc szczelności przy całej operacji, pisze teoretycznie bo nie wszystkie są dobre i spełniają ten warunek
 

 

o ile mnie pamiec nie myli to kiedys w szkole podstawowej byly doswiadczenia z molibdenem pokazujace jak cyrkuluje woda przy podgrzewaniu). a ze polak potrafi to
 
Kiedyś robiono ogrzewanie w domach grubymi rurami bez pompy cyrkulacyjnej,a prawa fizyki wprowadzały wodę w ruch ("to własnie jest garnek przedstawiony przez Miro") Obecnie nikt tego nie robi (lub prawie nikt) układy takie były energiochłonne, niestabilne i już nie jeden zagotował piec.
Obecnie robi sie cienkie rurki i pompy obiegowe (to własnie "jest zastosowanie cyrkulatora lub garnka z cyrkulacja")
 

 

linki kol Toshiba do termometrow to juz lekka przesada
Miały pokazać produkt / sposoby, a nie namawiać do zakupu

 

Owszem posiadam wysokiej jakosci cyrkulator - jednak musze tez "skorygowac" jego odczyty
Jeśli tak jest oddaj go  do serwisu, bo wysokiej klasy cyrkulator ma dopuszczalny błąd "ostatniej cyfry", czyli obecnie +/- 0,1 sC

 

zwykla kuchenka elektryczna jest podlaczona do tego czujniko wlacznika - elektroniczne ustawienie pozwala na wlaczanie podgrzewania gdy temp. spadnie o 0.2*c. sonda temperatury jest wlozona do torebki foliowej obciazonej kilkoma podlkadkami aby utrzymywana byla w miare geometrycznym srodku garnka
 
No i w ten sposób mierzysz temperatur dna garnka, ale za to bardzo dokładnie

 

Garnek z woda nie moze byc "zapakowany" torebki z miesem musza byc "swobodne".
Zgadza się w 100% a cyrkulacja wymuszona ma spowodować swobodny przepływ wody pomiędzy torebkami
 

 

ubytek wody moze byc uzupelniany z kranu
 
Pewno ze można, ale po co pilnować przez wiele godzin garnka, ja wstawiam ( + programuje czas startu) i idę do pracy, jak wracam jest gotowe
 

 

Dawniej robiłam obrobkę typu sous-vide w piekarniku elektrycznym
 
Sorry  ale nie wiem czy to jeszcze mieści się w określeniu sous vide  :tongue:
 

 

Rozumiem +/- 10 C, taki rozrzut temperatury miałby wpływ na mięso ale nie 1 C.
 
Miro, rób ja chcesz, to w końcu Twoja sprawa, ja niestety jestem za biedny żeby kupować "tańsze półśrodki"
Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601294
Udostępnij na innych stronach

Urządzenie zakupiłem.

Jak dojdzie zrobię pierwszy wyrób i przy okazji dokładnie mierzę rozkład temperatur w wodzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601330
Udostępnij na innych stronach

 

 

Urządzenie zakupiłem.
 

 

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:

To teraz już tylko robić swoje 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601353
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dojdzie zrobię pierwszy wyrób i przy okazji dokładnie mierzę rozkład temperatur w wodzie.

miro i koniecznie opisz swoje wrażenia.

Kurcze korci mnie aby kupić ale LP patrzy już na mnie jak na wariata :laugh:

Szybkowar użyty z 5razy

Wolnowar użyty raz

Teraz nawet nie śmiem głośno mówić "Sous Vide" :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601380
Udostępnij na innych stronach

Szybkowar użyty z 5razy

Na ten temat sie nie wypowiadam, to nie moja bajka :) ani kierunek w kuchni

 

 

Wolnowar użyty raz

Bardzo dobre urzadzenie do potraw z grochem, fasola lub innych gdzie zachodzi potrzeba zamaczania lub/i dlugotrwalego gotowania ( w koncu nie wszystko musi byc "Sous Vide" :)  )

Nic lepszego! wieczorem zalewasz woda, rano dodatki i wlaczasz, a po powrocie z pracy gotowe (nie trzeba stac przy garnku mieszac itd - powinen nie przypalac). Tego typu potrawy trudno zrobic w woreczku (aczkolwiek mozliwe)

A i LP spojrzy przychylniejszym okiem na kolejny zakup :angel:  jak zaczniesz cos w tym robic i wyreczysz w tym zakresie z obowiazkow domowych ;) (minimum do momenty zakupu :D albo chociarz do momentu podjecia decyzji na TAK  :D  :rolleyes:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szybkowar użyty z 5razy

Używam namiętnie i kiedy tylko jest taka możliwość.

Oszczędność czasu i energii. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601417
Udostępnij na innych stronach

Urządzenie dotarło.

Nalałem wody, ustawiłem 53 C i czas pracy.

Po nagrzaniu wody urządzenie nie startuje od razu, ale czeka około 1 minuty i dopiero załącza się sygnał dźwiękowy, że można uruchomić STRAT.

Przy ustawieniu 53 C woda podgrzewana jest do 54 C i trochę nie rozumiem po co ten 1 stopień wyżej?

Słychać jak grzałka załącza się i wyłącza i stale jest 54 C.

 

Zmierzyłem temperaturę przy dnie i wynosiła 54 C, natomiast przy górze było 54,2 C, więc temperatura rozkłada się równomiernie.

 

post-39755-0-10946000-1530532330_thumb.jpg

 

 

Czujnik temperatury umieszczony jest w dnie naczynia.

 

post-39755-0-15521800-1530532341_thumb.jpg

 

Jestem zadowolony z zakupu, bo nie dość że mogę gotować techniką sous vide, to jeszcze przyda się do pasteryzacji słoików, czy parzenia niewielkiej ilości wędlin.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601612
Udostępnij na innych stronach

Miro to w tym garze nie ma cyrkulacji wody?

Patrzałem na alledrogo bo myślałem że to jest jakieś maleńkie urządzenie, ale widzę że gar spory dali. Rzeczywiście można go wykorzystać do innych celi.

Teraz czekam na Twoje pierwsze wrażenia ze smaku potrawy :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601616
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze zapytam o jedną sprawę. Są urządzenia i same cyrkulatory 500W, 800W, 1000W,

Czy moc urządzenia jest jakoś znacząca?

No bo przecież jeśli ustawi się temp. na 50' i czas 5h to czy grzałka ma 500W czy 1000W to prócz tego że (chyba) ta druga zużyje więcej prądu to dla produktu żadnych innych zmian nie będzie, prawda?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601620
Udostępnij na innych stronach

Miro to w tym garze nie ma cyrkulacji wody?

Nie ma, ale jest zbyteczna....jak dla mnie.

Różnica 0,2 C, a nawet gdyby była  1 C to moim zdaniem żadna różnica.

 

Cena jest przystępna, bo kupiłem na OLX za 150 zł + 17 zł przesyłka.

Poza tym mogę go zastosować do wielu innych rzeczy, więc bardzo mi się przyda.

 

 

 

No bo przecież jeśli ustawi się temp. na 50' i czas 5h to czy grzałka ma 500W czy 1000W to prócz tego że (chyba) ta druga zużyje więcej prądu to dla produktu żadnych innych zmian nie będzie, prawda?

 

Moc należy dobrać do wielkości naczynia w którym chcesz przyrządzać potrawy.

Mała moc a duży garnek to częsta praca grzałki i teoretycznie szybsze jej zużycie.

Dla mięsa moc nie ma znaczenia.

[Dodano: 02 lip 2018 - 17:23]

 

 

Teraz czekam na Twoje pierwsze wrażenia ze smaku potrawy

Zakupiłem karczek, maceruję w przyprawach i juro z rana zacznę przyrządzać. 

 

Jeśli macie sugestie jaką temperaturę zadać i jaki czas, to będę wdzięczny.

Karczek w plastrach grubości 1,5 cm.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601628
Udostępnij na innych stronach

Miro nie zębym chciał Cie .......  :laugh:  ale znalazłem wczoraj takie opracowanie garnków 

Zdjęcia termo-kamera

rozkład temperatur w garnku z cyrkulacja i bez  

 


[Dodano: 02 lip 2018 - 17:53]

Teraz jakość przykrywki i wydostawanie się ciepła , czyli straty ciepła

i naczynie zamknięte po długim czasie z cyrkulacja i bez 

Ponoc w tym samym momencie włączone 

Zaznaczam ze tego nie sprzedaje, ani nie pośredniczce ani tez nie mam nic wspolnego

post-40314-0-23229200-1530546725_thumb.jpg

post-40314-0-13619800-1530546805_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601631
Udostępnij na innych stronach

Toshiba...ja chcę tylko przygotować mięso metodą sous vide...Na księżyc się nie wybieram.

Ale, dziękuję za troskę.

  • Upvote 1

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601641
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem przyrządziłem karczek.

Temperatura 74 C, czas 8 h.

Mięso smaczne, miękkie i sosik który lubię też jest.

 

Dziś przygotowuję kolejne mięso, tym razem w trzech rodzajach: łopatka, schab i pierś z kurczaka.

Wszystko powędrowało do jednego worka + posypka przyprawowa, cebula, pieprz, wegeta, czosnek granulowany i trochę warzyw, oraz odrobina wody.

Dodam jeszcze trochę mąki rozrobionej z wodą, żeby powstały sos się zagęścił.

Jutro rano odpalę urządzenie i ustawię na 75 C i 10 h pracy.

 

Będę kombinował z różnymi wariantami mięs, bo rodzince smakuje a i samo danie jest mam nadzieję zdrowe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601731
Udostępnij na innych stronach

We czwartek reklamowałem cyrkulator z lidla- prosze sobie wyobrazić moje zdziwienie dzisiaj dostałem nówkę prosto z Niemiec (nie działała pompka)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601736
Udostępnij na innych stronach

Pochwaliłem się koledze urządzeniem, ewentualnym zastosowaniu a ten mi proponuje zrobić duszonki .... :cool:

Co Wy na to?

Czy nie uszkodzę urządzenia?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601742
Udostępnij na innych stronach

miro i Forumowicze

 

no to super - najważniejsze, by w "kulinariach" się coś działo, czego to Forum jest pełne...

 

Jak pisałem, ja też zaczynam poznawanie sous-vide - o sprzęcie napiszę w piątek.

Moja propozycja/prośba - piszmy bardziej szczegółowo o procedurze/technologii, którą zastosowaliśmy - np.:

- rodzaj mięsa - wołowe/wieprzowe,

- jaka część - rostbef, antrykot, schab, karczek, golonka (o, kurczę!)…,

- gramatura - czy w kawałku, czy plastry - jaka grubość?

- temperatura sous-vide,

- czas "kąpieli":)

 

Powinno to wszystkim pomóc zdobyć nowe doświadczenia:)

Pozdrawiam

Jacek

------------------------------------------

"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601743
Udostępnij na innych stronach

Dla chętnych chcących wiedzieć co na ten temat mówią przepisy HACCP (znalezione w sieci)

Wołowina krwista do mocno wysmażona  49 sC do 65 sC

Wieprzowina średnio do mocno wysmażona 56.5 sC do 80 sC

Cielęcina średnio do mocno wysmażona 56,5 sC do 80 sC

Drób średnio do mocno wysmażona  63,5 sC do 80 sC

Ryby 49 sC do 60 sC

Warzywa owoce 84 sC do 87 sC

Jajka 63,5 sC do 75 sC

 

Czasy

Rodzaj / grubość w mm / temperatura obróbki / minimalny czas / maksymalny czas

Wolowina

krwista / 25 / 49 / 1 / 2

Średnio krwista  / 25 / 52 / 2 / 10

Średnio wysmażona / 50 / 55 / 4 / 12

 

Wołowina, wieprzowina lub jagnięcina 

Rodzaj / grubość w mm / temperatura obróbki / minimalny czas / maksymalny czas

Żeberka / 50 / 70 do 80 / 24 / 72

stek / 25 / 56,5 / 2 / 24

 

Drób 

Rodzaj / grubość w mm / temperatura obróbki / minimalny czas / maksymalny czas

Kurczak bez kości  / 25 / 56,5 lub więcej - zawartość tłuszczo - pierś lub udko, ze skora lub bez / 2 / 24

Kurczak z kością / 50 / 63,5 lub więcej - zawartość tłuszczo - pierś lub udko, ze skora lub bez / 3 / 8

Pozostały drób / 70 / 71 lub więcej - zawartość tłuszczo - pierś lub udko, ze skora lub bez / 6 / 8

 

Sa to przepisy, a życie to życie. Osobiście zaniżam temperature, o 2  - 4  ( w zależności od grubości cienkie minus 4, grubsze minus 2) stopnie jeżeli mięso od razu trafia na patelnie lub  palnik gazowy celem zrumienienia, ponieważ jak dla mnie wtedy dostaje brakujące stopnie

Jeżeli jest to mięso na "potem" jak np kurczak weekendowy Dziadka i mięso ma  pójść na grilla celem zrumienienia i tylko podgrzania to temperatury robię wtedy normalnie

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.