TOSHIBA Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zamknięte pokrywka z cyrkulacja https://www.amazon.de/Steba-Sous-Vide-Garer-Volumen-Pumpenleistung/dp/B00NMD2S2K/ref=sr_1_49?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1530124080&sr=1-49 Lub otwarte z cyrkulatorem ale "zamknięte " kulkami https://www.amazon.de/dp/B078ZWZ1Z6/ref=sspa_dk_detail_4?psc=1&pd_rd_i=B078ZWZ1Z6 lub specjalny pojemnik z przykryciem https://www.amazon.de/dp/B014U56Z4U/ref=sspa_dk_detail_4?psc=1&pd_rd_i=B014U56Z4U+https://www.amazon.de/C10L-AP-Sous-Vide-hergestellt-Precision-Tauchzirkulator/dp/B017TMJWBE/ref=pd_bxgy_201_img_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B017TMJWBE&pd_rd_r=41bb4867-7a38-11e8-ac14-0bb0e025ae06&pd_rd_w=dHt7l&pd_rd_wg=DMH4s&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_p=5721820101550835664&pf_rd_r=B8MWKDWZCGX9VY2DYK1P&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=B8MWKDWZCGX9VY2DYK1P+https://www.amazon.de/L10-Professionelles-Edelstahl-Kochzubeh%C3%B6r-Verstellbar-gleichm%C3%A4%C3%9Fig/dp/B00PKGBMBA/ref=pd_bxgy_79_img_3?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B00PKGBMBA&pd_rd_r=4d9de2eb-7a38-11e8-9402-d3b71531a493&pd_rd_w=JAkk3&pd_rd_wg=C9hRL&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_p=5721820101550835664&pf_rd_r=J6JYFWEQSPVPWQ4NVEE3&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=J6JYFWEQSPVPWQ4NVEE3 Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Czyli dobrze myślę, że bez zamknięcia z góry cyrkulator nie do końca wyrówna temperaturę. Zamknięte pokrywka z cyrkulacja https://www.amazon.d...0124080&sr=1-49 No pięknie, ładnie ale cena mnie powaliła.Prościej i taniej dorobię cyrkulację do taniego urządzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Prościej i taniej Ja używam normalnego garnka + cyrkulator z wyciętą pokrywka z plexiglas i owiniętego ręcznikiem, tak ze tylko wyświetlacz wystaje i widzę ze temperatura trzyma się +/- 0.1 sCNie kupowałem garnka, ponieważ raz gotuje 1 paczkę a raz 3 lub 5. dopasowuje garnek do aktualnych potrzebPoza tym szkoda mi było miejsca w kuchni na kolejny gabaryt Edytowane 27 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Poza tym szkoda mi było miejsca w kuchni na kolejny gabaryt To jest jakiś argument. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Wybaczcie ze znow zabieram glos - moge byc zignorowany - ale nie dajmy sie zwariowac do konca - sous vide to nie jest apteka czy laboratorium - nie wydaje mi sie aby roznica 0.5 czy 1.0 *C miala az tak istotne znaczenie. Zostalismy przyzwyczajeni ze kazdy rodzaj dzialania czy operacji powinien miec swoje odzwierciedlenie w uzyciu odpowiedniej maszyny czy instrumentu. Kazdy producent bombarduje nas nie tylko z zaletami produktu do tego celu ale rowniez z zaleceniami ze jego produkt gwarantuje idealne osiagniecie celu. Owszem posiadam wysokiej jakosci cyrkulator - jednak musze tez "skorygowac" jego odczyty z odczytami zwyklych termometrow (linki kol Toshiba do termometrow to juz lekka przesada, (dolaczona tasma do zaklejania dziurek) Nie ma opisu o pompie obiegowej / mieszajacej - o ile mnie pamiec nie myli to kiedys w szkole podstawowej byly doswiadczenia z molibdenem pokazujace jak cyrkuluje woda przy podgrzewaniu). a ze polak potrafi to ....... Do kol. Miro - w tym poscie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/?do=findComment&comment=553822masz pokazane moj wlasno-domowy sposob na zrobienie "cyrkulatora" bez nakladow ( no moze oprocz czujniko-wlacznika temperatury, ale mam jego od kilku lat "na wszelki wypadek"). zwykla kuchenka elektryczna jest podlaczona do tego czujniko wlacznika - elektroniczne ustawienie pozwala na wlaczanie podgrzewania gdy temp. spadnie o 0.2*c. sonda temperatury jest wlozona do torebki foliowej obciazonej kilkoma podlkadkami aby utrzymywana byla w miare geometrycznym srodku garnka. Garnek z woda nie moze byc "zapakowany" torebki z miesem musza byc "swobodne". zwykle termometry bagnetowe pomocne w celu skorygowania temperatury. czy jest przykrywka czy nie - nie ma znaczenia - ubytek wody moze byc uzupelniany z kranu (woda wiadomej temperatury). Miro - wiem ze potrafisz i bez drogiego cyrkulatora!!!!! Gwoli scislosci - ten sposob to moj wlasny bez wpisu slowa "zalecam" czy "propaguje" Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Że pozwolę sobie wtrącić, ale jak wtedy pilnować temperatury wewnątrz? czy te 69sC dotyczy temperatury wody? jeśli tak to ile czasy parzyć? Temperatura wody to to samo co chcemy osiągnąć wewnątrz tego co parzymy w całym przekrojuCzas mierzymy od momentu kiedy woda osiągnie zamierzona temperaturę.Czas zależy od rodzaju np. mięsa, zawartości tłuszczu, temperatury początkowej, no i oczywiście od grubości.Czas określa się1. wg tabel = co ma duże rozbieżności 2. doświadczenia = o co trudno na początku3. na zasadzie prób i błędów = co trochę może kosztować kasy i nerwów4. można mierzyć na bieżąco = koszt zakupu parę linków do zorientowania sięUSA https://www.amazon.com/Comark-Instruments-C28-P21-Sous/dp/B01MPWSM6D/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1530105671&sr=8-4&keywords=sous+vide+thermometer https://www.amazon.com/MeatStick-Wireless-Thermometer-perfect-Bluetooth/dp/B079P2K71Y/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1530105724&sr=8-9&keywords=sous+vide+thermometer https://www.amazon.com/MeatStick-Wireless-Thermometers-Bluetooth-Android/dp/B07B3HYBJK/ref=sr_1_17?ie=UTF8&qid=1530105771&sr=8-17&keywords=sous+vide+thermometer https://www.amazon.com/Paderno-Sous-vide-Coking-Thermometer-Kit/dp/B00DGX6SYA/ref=sr_1_30?ie=UTF8&qid=1530105807&sr=8-30&keywords=sous+vide+thermometer DE https://www.amazon.de/TFA-Dostmann-Thermometer-Edelstahleinstichf%C3%BChler-Schaumstoffband/dp/B06Y5NWTYB/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1530106006&sr=8-3&keywords=Sous+Vide+Thermometer https://www.amazon.de/Dichtungsband-lebensmittelecht-Temperaturf%C3%BChler-Dichtungspad-Thermometer/dp/B0757RK6M8/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1530106006&sr=8-13&keywords=Sous+Vide+Thermometer https://www.amazon.de/ETI-Haushalt-Vakuum-Kit-Thermometer/dp/B00BU2ZMWI/ref=sr_1_19?ie=UTF8&qid=1530106006&sr=8-19&keywords=Sous+Vide+Thermometer termometr to ja mam,i wg. tego parzę w szynkowarze, chodzi mi o to ze wtedy to już nie będzie hermetycznie zamknięte , przecież trzeba przebić. A mam też pakowarkę próżniowa, dlatego pomyślałem z tym coś pokombinować (pakowarka+szynkowar) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Prościej i taniej dorobię cyrkulację do taniego urządzenia. Dawniej robiłam obrobkę typu sous-vide w piekarniku elektrycznym.Posiłkowałam sie dodatkowo oryginalnym termometrem z tego piekarnika, który można bez obaw zanurzyć w wodzie.Dodatkowa zaletą była możliwość uruchomienia sygnału akustycznego w przypadku "rozjechania się" temperatur.Musisz jednak ocenić histerezę Twojego piekarnika aby nie odjechać z tempetaturą zbyt daleko od założonego punktu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 28 Czerwca 2018 ale nie dajmy sie zwariowac do konca - sous vide to nie jest apteka czy laboratorium - nie wydaje mi sie aby roznica 0.5 czy 1.0 *C miala az tak istotne znaczenie. Jestem tego samego zdania. Rozumiem +/- 10 C, taki rozrzut temperatury miałby wpływ na mięso ale nie 1 C. Dawniej robiłam obrobkę typu sous-vide w piekarniku elektrycznym. Też o tym pomyślałem Anno. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) sous vide to nie jest apteka czy laboratorium Po trochu (a nawet więcej ) niestety takSous vide jest częścią kuchni kuchni molekularnej a to oznacze ze jednak do czegoś zobowiązuje.Poza tym pisałem ze ja tego bym nie kopił, o ile wiem w Polsce jest demokracja wiec kazdy moze sam podejmowac decyzje dolaczona tasma do zaklejania dziurekTo nie taśma do zaklejania dziurek , tylko piankowa membrana (pisałem o tym wcześniej w poście który bardzo dokładnie rozebrałeś na części )przez która można się przebić szpikulcem termometru i potem teoretycznie go wyciągnąć nie tracąc szczelności przy całej operacji, pisze teoretycznie bo nie wszystkie są dobre i spełniają ten warunek o ile mnie pamiec nie myli to kiedys w szkole podstawowej byly doswiadczenia z molibdenem pokazujace jak cyrkuluje woda przy podgrzewaniu). a ze polak potrafi to Kiedyś robiono ogrzewanie w domach grubymi rurami bez pompy cyrkulacyjnej,a prawa fizyki wprowadzały wodę w ruch ("to własnie jest garnek przedstawiony przez Miro") Obecnie nikt tego nie robi (lub prawie nikt) układy takie były energiochłonne, niestabilne i już nie jeden zagotował piec.Obecnie robi sie cienkie rurki i pompy obiegowe (to własnie "jest zastosowanie cyrkulatora lub garnka z cyrkulacja") linki kol Toshiba do termometrow to juz lekka przesadaMiały pokazać produkt / sposoby, a nie namawiać do zakupu Owszem posiadam wysokiej jakosci cyrkulator - jednak musze tez "skorygowac" jego odczytyJeśli tak jest oddaj go do serwisu, bo wysokiej klasy cyrkulator ma dopuszczalny błąd "ostatniej cyfry", czyli obecnie +/- 0,1 sC zwykla kuchenka elektryczna jest podlaczona do tego czujniko wlacznika - elektroniczne ustawienie pozwala na wlaczanie podgrzewania gdy temp. spadnie o 0.2*c. sonda temperatury jest wlozona do torebki foliowej obciazonej kilkoma podlkadkami aby utrzymywana byla w miare geometrycznym srodku garnka No i w ten sposób mierzysz temperatur dna garnka, ale za to bardzo dokładnie Garnek z woda nie moze byc "zapakowany" torebki z miesem musza byc "swobodne".Zgadza się w 100% a cyrkulacja wymuszona ma spowodować swobodny przepływ wody pomiędzy torebkami ubytek wody moze byc uzupelniany z kranu Pewno ze można, ale po co pilnować przez wiele godzin garnka, ja wstawiam ( + programuje czas startu) i idę do pracy, jak wracam jest gotowe Dawniej robiłam obrobkę typu sous-vide w piekarniku elektrycznym Sorry ale nie wiem czy to jeszcze mieści się w określeniu sous vide Rozumiem +/- 10 C, taki rozrzut temperatury miałby wpływ na mięso ale nie 1 C. Miro, rób ja chcesz, to w końcu Twoja sprawa, ja niestety jestem za biedny żeby kupować "tańsze półśrodki" Edytowane 28 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Urządzenie zakupiłem.Jak dojdzie zrobię pierwszy wyrób i przy okazji dokładnie mierzę rozkład temperatur w wodzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Urządzenie zakupiłem. To teraz już tylko robić swoje Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Jak dojdzie zrobię pierwszy wyrób i przy okazji dokładnie mierzę rozkład temperatur w wodzie. miro i koniecznie opisz swoje wrażenia.Kurcze korci mnie aby kupić ale LP patrzy już na mnie jak na wariata Szybkowar użyty z 5razyWolnowar użyty razTeraz nawet nie śmiem głośno mówić "Sous Vide" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Szybkowar użyty z 5razyNa ten temat sie nie wypowiadam, to nie moja bajka ani kierunek w kuchni Wolnowar użyty razBardzo dobre urzadzenie do potraw z grochem, fasola lub innych gdzie zachodzi potrzeba zamaczania lub/i dlugotrwalego gotowania ( w koncu nie wszystko musi byc "Sous Vide" )Nic lepszego! wieczorem zalewasz woda, rano dodatki i wlaczasz, a po powrocie z pracy gotowe (nie trzeba stac przy garnku mieszac itd - powinen nie przypalac). Tego typu potrawy trudno zrobic w woreczku (aczkolwiek mozliwe)A i LP spojrzy przychylniejszym okiem na kolejny zakup jak zaczniesz cos w tym robic i wyreczysz w tym zakresie z obowiazkow domowych (minimum do momenty zakupu albo chociarz do momentu podjecia decyzji na TAK Edytowane 29 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Szybkowar użyty z 5razy Używam namiętnie i kiedy tylko jest taka możliwość.Oszczędność czasu i energii. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 2 Lipca 2018 Urządzenie dotarło.Nalałem wody, ustawiłem 53 C i czas pracy.Po nagrzaniu wody urządzenie nie startuje od razu, ale czeka około 1 minuty i dopiero załącza się sygnał dźwiękowy, że można uruchomić STRAT.Przy ustawieniu 53 C woda podgrzewana jest do 54 C i trochę nie rozumiem po co ten 1 stopień wyżej?Słychać jak grzałka załącza się i wyłącza i stale jest 54 C. Zmierzyłem temperaturę przy dnie i wynosiła 54 C, natomiast przy górze było 54,2 C, więc temperatura rozkłada się równomiernie. Czujnik temperatury umieszczony jest w dnie naczynia. Jestem zadowolony z zakupu, bo nie dość że mogę gotować techniką sous vide, to jeszcze przyda się do pasteryzacji słoików, czy parzenia niewielkiej ilości wędlin. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 2 Lipca 2018 Miro to w tym garze nie ma cyrkulacji wody?Patrzałem na alledrogo bo myślałem że to jest jakieś maleńkie urządzenie, ale widzę że gar spory dali. Rzeczywiście można go wykorzystać do innych celi.Teraz czekam na Twoje pierwsze wrażenia ze smaku potrawy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 2 Lipca 2018 Jeszcze zapytam o jedną sprawę. Są urządzenia i same cyrkulatory 500W, 800W, 1000W,Czy moc urządzenia jest jakoś znacząca?No bo przecież jeśli ustawi się temp. na 50' i czas 5h to czy grzałka ma 500W czy 1000W to prócz tego że (chyba) ta druga zużyje więcej prądu to dla produktu żadnych innych zmian nie będzie, prawda? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) Miro to w tym garze nie ma cyrkulacji wody?Nie ma, ale jest zbyteczna....jak dla mnie.Różnica 0,2 C, a nawet gdyby była 1 C to moim zdaniem żadna różnica. Cena jest przystępna, bo kupiłem na OLX za 150 zł + 17 zł przesyłka.Poza tym mogę go zastosować do wielu innych rzeczy, więc bardzo mi się przyda. No bo przecież jeśli ustawi się temp. na 50' i czas 5h to czy grzałka ma 500W czy 1000W to prócz tego że (chyba) ta druga zużyje więcej prądu to dla produktu żadnych innych zmian nie będzie, prawda? Moc należy dobrać do wielkości naczynia w którym chcesz przyrządzać potrawy.Mała moc a duży garnek to częsta praca grzałki i teoretycznie szybsze jej zużycie.Dla mięsa moc nie ma znaczenia.[Dodano: 02 lip 2018 - 17:23] Teraz czekam na Twoje pierwsze wrażenia ze smaku potrawyZakupiłem karczek, maceruję w przyprawach i juro z rana zacznę przyrządzać. Jeśli macie sugestie jaką temperaturę zadać i jaki czas, to będę wdzięczny.Karczek w plastrach grubości 1,5 cm. Edytowane 2 Lipca 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) Miro nie zębym chciał Cie ....... ale znalazłem wczoraj takie opracowanie garnków Zdjęcia termo-kamerarozkład temperatur w garnku z cyrkulacja i bez [Dodano: 02 lip 2018 - 17:53]Teraz jakość przykrywki i wydostawanie się ciepła , czyli straty ciepłai naczynie zamknięte po długim czasie z cyrkulacja i bez Ponoc w tym samym momencie włączone Zaznaczam ze tego nie sprzedaje, ani nie pośredniczce ani tez nie mam nic wspolnego Edytowane 2 Lipca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 2 Lipca 2018 Toshiba...ja chcę tylko przygotować mięso metodą sous vide...Na księżyc się nie wybieram.Ale, dziękuję za troskę. 1 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 3 Lipca 2018 Jak pisałem przyrządziłem karczek.Temperatura 74 C, czas 8 h.Mięso smaczne, miękkie i sosik który lubię też jest. Dziś przygotowuję kolejne mięso, tym razem w trzech rodzajach: łopatka, schab i pierś z kurczaka.Wszystko powędrowało do jednego worka + posypka przyprawowa, cebula, pieprz, wegeta, czosnek granulowany i trochę warzyw, oraz odrobina wody.Dodam jeszcze trochę mąki rozrobionej z wodą, żeby powstały sos się zagęścił.Jutro rano odpalę urządzenie i ustawię na 75 C i 10 h pracy. Będę kombinował z różnymi wariantami mięs, bo rodzince smakuje a i samo danie jest mam nadzieję zdrowe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 3 Lipca 2018 We czwartek reklamowałem cyrkulator z lidla- prosze sobie wyobrazić moje zdziwienie dzisiaj dostałem nówkę prosto z Niemiec (nie działała pompka) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 3 Lipca 2018 Pochwaliłem się koledze urządzeniem, ewentualnym zastosowaniu a ten mi proponuje zrobić duszonki .... Co Wy na to?Czy nie uszkodzę urządzenia? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JD1958 Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 3 Lipca 2018 miro i Forumowicze no to super - najważniejsze, by w "kulinariach" się coś działo, czego to Forum jest pełne... Jak pisałem, ja też zaczynam poznawanie sous-vide - o sprzęcie napiszę w piątek.Moja propozycja/prośba - piszmy bardziej szczegółowo o procedurze/technologii, którą zastosowaliśmy - np.:- rodzaj mięsa - wołowe/wieprzowe,- jaka część - rostbef, antrykot, schab, karczek, golonka (o, kurczę!)…,- gramatura - czy w kawałku, czy plastry - jaka grubość?- temperatura sous-vide,- czas "kąpieli":) Powinno to wszystkim pomóc zdobyć nowe doświadczenia:)PozdrawiamJacek Cytuj ------------------------------------------"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Dla chętnych chcących wiedzieć co na ten temat mówią przepisy HACCP (znalezione w sieci)Wołowina krwista do mocno wysmażona 49 sC do 65 sCWieprzowina średnio do mocno wysmażona 56.5 sC do 80 sCCielęcina średnio do mocno wysmażona 56,5 sC do 80 sCDrób średnio do mocno wysmażona 63,5 sC do 80 sCRyby 49 sC do 60 sCWarzywa owoce 84 sC do 87 sCJajka 63,5 sC do 75 sC CzasyRodzaj / grubość w mm / temperatura obróbki / minimalny czas / maksymalny czasWolowinakrwista / 25 / 49 / 1 / 2Średnio krwista / 25 / 52 / 2 / 10Średnio wysmażona / 50 / 55 / 4 / 12 Wołowina, wieprzowina lub jagnięcina Rodzaj / grubość w mm / temperatura obróbki / minimalny czas / maksymalny czasŻeberka / 50 / 70 do 80 / 24 / 72stek / 25 / 56,5 / 2 / 24 Drób Rodzaj / grubość w mm / temperatura obróbki / minimalny czas / maksymalny czasKurczak bez kości / 25 / 56,5 lub więcej - zawartość tłuszczo - pierś lub udko, ze skora lub bez / 2 / 24Kurczak z kością / 50 / 63,5 lub więcej - zawartość tłuszczo - pierś lub udko, ze skora lub bez / 3 / 8Pozostały drób / 70 / 71 lub więcej - zawartość tłuszczo - pierś lub udko, ze skora lub bez / 6 / 8 Sa to przepisy, a życie to życie. Osobiście zaniżam temperature, o 2 - 4 ( w zależności od grubości cienkie minus 4, grubsze minus 2) stopnie jeżeli mięso od razu trafia na patelnie lub palnik gazowy celem zrumienienia, ponieważ jak dla mnie wtedy dostaje brakujące stopnieJeżeli jest to mięso na "potem" jak np kurczak weekendowy Dziadka i mięso ma pójść na grilla celem zrumienienia i tylko podgrzania to temperatury robię wtedy normalnie Edytowane 3 Lipca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/7/#findComment-601745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.