Skocz do zawartości

Sous vide - obróbka termiczna niskotemperaturowa


Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki Wszystkim za pomoc.

Mięsko doprawione, wymasowane i zapakowane czeka na jutrzejszą obróbkę.

Zakładam wstępnie 56 C i czas około 240 minut.

 

Co wyjdzie....zobaczę i skosztuje jutro.

 

post-39755-0-42686300-1530648312_thumb.jpg

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601747
Udostępnij na innych stronach

Miro, podaj wagę, rodzaj mięsa i grubość, bo coś mi się zdaje za zapakowałeś mieszankę mies, a nie osobno każde

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601748
Udostępnij na innych stronach

Celowo zapakowałem trzy rodzaje mięs: łopatka, pierś z kurczaka i polędwica wieprzowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601749
Udostępnij na innych stronach

WOW

Tego nie robiłem  :) 

Konieczne opisz wrażenia organoleptyczne  

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601750
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia i gotowanie nie lubi reżimów.

Jestem osobą, która otwiera lodówkę, patrzy co jest i tworzy danie.

Wielokrotnie jest tak, że nie trzymając się schematów i przepisów wymyślę przesmaczne danie.

I tak to widzę w przypadku Sous Vide.....możliwości są nieograniczone.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601753
Udostępnij na innych stronach

Miro :clap:

Czekam i obserwuję ten temat z ciekawością. Zwłaszcza opisów takich ludzi jak Miro -chodzi mi o tych którzy kucharzą nie od dzisiaj ale robią pierwszy raz tą metodą, wtedy jest taki opis "laika".

Miro podsunął mi jeszcze jeden pomysł - zapomniałem o OLX :facepalm:  a tam ceny są przestępne. Zastanawiam się jeszcze tylko co będzie lepsze garnek czy cyrkulator.

A wracając do Sous Vide to worki nie powinny być domykane próżniowo? U Mira z płynami gruby jak pączek jest :D  ( a swoją drogą jakżeś Ty tak ładnie "zakleił" worek z płynami bez powietrza, chyba że to po lewej to kurczak)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601767
Udostępnij na innych stronach

Tak kombinowałem z mięsem, upychałem w woreczku żeby na dole nie było powietrza.

Potem do pakowarki, ssanie i zgrzewanie.

Coś tam kąsek powietrza był na górze, ale już go zostawiłem.

 

Urządzenie również kupiłem na OLX.

Dałem 150 zł + wysyłka.

Są tam jeszcze tańsze bo za 100-120 zł, ale Profi-Cook jakoś bardziej mi się spodobał.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601768
Udostępnij na innych stronach

 

 

Urządzenie również kupiłem na OLX.

No właśnie po tym zaskoczyłem że przecież nie musi być ze sklepu za 300zł

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601770
Udostępnij na innych stronach

Mięso wyszło smaczne, ale chyba popełniłem błąd w przyprawianiu.

Dałem przypraw jak przy przyrządzaniu pieczeni a to przy tej metodzie stanowczo za dużo.

Tu ich aromat nie ma gdzie uciec, więc smaki się potęgują.

Niby czosnku jak zawsze, a tak nim mięso przeszło, że gdyby nie wygląd mięsa, to chyba bym nie poznał co kurczak a co łopatka.

Stanowczo doprawiać mniej.

 

Struktura mięsa ok, ale żeby rozpływało się w ustach to niestety nie.

Może przesadziłem z czasem, bo robiło się w 56 C przez 8 h....nad tym jeszcze muszę popracować.

I z mięsa wyciekło białko, które ścięło się na zewnątrz, co niebyt ładnie wygląda ...jak szumowina z tym że biała.

Przy wyższej temperaturze tego nie było...?

 

Ale pomijając te niewielkie uchybienia, jestem zadowolony.

Całkiem inny smak mięsa, ani to pieczone, ani gotowane, po prostu coś innego.

Rodzinka bardzo, ale to naprawdę bardzo zachwalał, a mój największy recenzent, czyli żona skomentowała smak jednym zdaniem....zajebiste i focha mi strzeliła, że szukam dziury w całym... :)

 

Idąc dalej, zrobię mięso z minimalną ilością przypraw, a nawet może bez nich, jedynie sama sól i zobaczymy co wyjdzie. 

Liczę na to, że wybije się smak poszczególnych mięs.

 

Najbardziej cieszy mnie w tym wszystkim to, że możliwości przyrządzania mięs i nie tylko są praktycznie nieograniczone.....

 

A i jeszcze jedno....pod koniec, na  jakąś jedną godzinę, dodałem zapakowane w worek próżniowy warzywa, pierwszą lepszą mrożoną mieszankę ze sklepu.

Wcześniej się rozmroziły w lodówce, a potem dodałem  sól, pieprz  + trochę masła.

Nie rozmemłały się, nie rozgotowały a smak ...POEZJA..!!!

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601784
Udostępnij na innych stronach

 

 

wybije się smak poszczególnych mięs
ale Mirku - nie razem - zapakowane razem - przechodzą swoimi właściwościami smakowymi - próbowałem podobnie - ale teraz wrzucam osobne woreczki . Przypraw - tak :yes:  - daje ok 1/4 tego co do innych technik obróbki . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601798
Udostępnij na innych stronach

Mirku, nie dodawaj wody na przyszlosc

Po obrobce termicznej, jezeli istnieje taka mozliwosc zostaw wszystko zapakowane do wchloniecia sokow.

Przy czym jezeli przekroczysz 70 sC to juz nic sie nie wchlania.

Konzystencja mies powinna byc zblizona do szynki surowowedzonej, czyli do zjedzenia bez uzycia zebow :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601804
Udostępnij na innych stronach

Mirek, jeżeli nie masz na dzisiaj mięska do sous side proponuje zrobić normalne młode ziemniaki.

Ziemniaki myjesz i suszysz (lub nie czytaj dalej)

Ja susze bo lobię pokryć je minimalna ilością oliwy z oliwek dla smaku - tylko tyle żeby były pokryte.

Na wilgotne ziemniaki od oliwy (lub od wody po myciu wtedy ich nie suszysz)

Pozsypujesz przyprawami.

przykładowa "posypka ziemniaczana" którą ja stosuje

sol, czosnek granulowany, kolendra mielona,  zmielona cebula, seler, por -  suszone, no i pieprz.

Ty dasz to co lubisz oczywiście.

Robię parę paczek, tak na 5 dni mniej więcej, a to dlatego ze ziemniaki potrzebują innej temperatury niż mięso i nie można razem robić. porcja na "raz" trzymam w lodowce - zamknięte -  i tylko podgrzewam w cieplej wodzie przed jedzeniem

Przykładowo wielkości ziemniaków niżej, jako punkt odniesienia obok zapalniczka

83 sC i 90 min

PS

Spożywane są bez obierania - zdrowsze i mniej roboty  :)

post-40314-0-65178400-1530807889_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601837
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Toshiba za przepis, na pewno wypróbuję.

 

Mam pytanie.

Robimy np mięso w temperaturze 56 C.

Dla mojej żony takie mięso będzie do obiadu za zimne.....jak to ugryźć żeby było przy podaniu gorące?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601842
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak to ugryźć żeby było przy podaniu gorące?

Podać na bardzo gorącym talerzu :D

Miro, mięso zrobione omawianą metodą dobrze jest przed podaniem opalić opalarką gazową.

Uzyskasz   efekt przyrumienienia i powierzchniowe podniesienie temperatury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601849
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobione omawianą metodą dobrze jest przed podaniem opalić opalarką gazową.
:yes: możesz też flambirować - będzie efektownie ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601851
Udostępnij na innych stronach

Opalanie mi się podoba.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601856
Udostępnij na innych stronach

Miro - z postu pierwszego w tym temacie -

 

Metoda przedstawiona powyżej ma też swoje wady – dla mnie osobiście największą z nich jest niemożliwość uzyskania potraw podsmażonych. Chociaż na to też są sposoby, bo można kawałki mięsa podsmażyć na lekko dymiącej patelni (ok 400*C) przez kilkanaście sekund na stronę. Można opiec w mocno rozgrzanym piekarniku, czy też na mocno rozgrzanym grillu. Najciekawsze zaś wydaje się stosowanie palnika gazowego.

post-40040-0-32548900-1509687643_thumb.j

 

Jest naprawdę wiele możliwości, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601861
Udostępnij na innych stronach

Ja preferuję obróbkę końcową na grillu. Na zdjęciu szynka i łopatka sous vide 22h w temperaturze 62°C

post-81190-0-71156400-1530852736_thumb.jpg

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-601866
Udostępnij na innych stronach

Golonka peklowana na mokro w sosie własnym 

Co do sposobu peklowania nie będę się rozpisywał, bo każdy robi po swojemu.

Również co do dodanych przypraw, bo tylu ilu uczestników tego forum podejrzewam tylko kompozycji przypraw.

 

W roli głównej golonka

Waga (z kością) po peklowaniu 1146 g

 

A wiec, goloneczkę do woreczka, dodać ulubione przyprawy - nie dodawać już soli lub przypraw /mieszanek/ ja zawierające

Odpompować powietrze i zgrzać

Zostawić na godzinę normalnie na stole w kuchni i przygotować sobie sprzęt sous vide, jaki kto ma

 

Ustawienia urządzenia

Ja ustawiam 65 sC 18h, a to dlatego ze lubię konsystencje golonki pomiędzy rozpadającą się a wyrobem np z szynkowarki 

Oznacza to ze mięso możne jeszcze bardzo delikatnie przylegać do kości, jak się bardzo postaram to da się pokroić w plastry i co dla mnie najważniejsze, golonka po rozkrojeniu skory (lub jak to czasami bywa tylko po jej dotknięciu nożem) nie rozwala się sama na kawałeczki - jest to dla mnie optycznie ważne, mimo ze dla kogoś innego może powinno być inaczej/

łamię tez kolejna zasadę czyli otwieram woreczek zaraz po wyciągnięciu bo nie chce  żeby sosik się wciągnął do mięsa, lubie maczać w nim chleb i na dobrą sprawę nie wiem co lepsze, golonka czy ten sosik.

Oczywiście dodatek to chrzan, trzeba w końcu podkręcić smak no i pomoc naszej wątrobie/żołądkowi strawić ten bąć co bąć nie do końca dietetyczny posiłek  

Dla informacji znalezione przezemnie przepisy podają temperatury 66. 68, 70 i 72 sC i czas 18 do 12 h

Produkt poniżej tak jak pisałem

Waga 1146g

65 sC 18h

post-40314-0-08555500-1531045579_thumb.jpg

post-40314-0-76220800-1531045604_thumb.jpg

post-40314-0-54213200-1531045624_thumb.jpg

post-40314-0-28340500-1531045647_thumb.jpg

post-40314-0-87906500-1531045672_thumb.jpg

post-40314-0-23230800-1531045797_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-602006
Udostępnij na innych stronach

Goloneczka prima sort!   :thumbsup:  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-602009
Udostępnij na innych stronach

Goloneczka prima sort! 

 

Spróbowałbyś tego sosu   :)  to byś nie wiedział co wchłaniać jako pierwsze   :D

 

 

 

Jak to dobrze za chwilę obiad,bo na widok tej golonki ślinotok niesamowity

 

 

A jak myślisz, dlaczego to ostatnie zdjęcie zapodałem nieostre?

Nie wyszło za pierwszym razem, ale nie miałem ochoty już poprawiać bo i tak już monitor od aparatu był pośliniony. Nie robię tego  często bo przez 18 godzin zaglądam do garnka "czy już? a może jednak już ..... ?"  :D  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-602013
Udostępnij na innych stronach

 

Goloneczka prima sort! 

 

Spróbowałbyś tego sosu   :)  to byś nie wiedział co wchłaniać jako pierwsze   :D

 

 

 

Jak to dobrze za chwilę obiad,bo na widok tej golonki ślinotok niesamowity

 

 

A jak myślisz, dlaczego to ostatnie zdjęcie zapodałem nieostre?

Nie wyszło za pierwszym razem, ale nie miałem ochoty już poprawiać bo i tak już monitor od aparatu był pośliniony. Nie robię tego  często bo przez 18 godzin zaglądam do garnka "czy już? a może jednak już ..... ?"  :D  :facepalm:  :facepalm:

 

Oj wiem jak to boli :( zwłaszcza że muszę schudnąć i kontrolować cukry :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-602014
Udostępnij na innych stronach

 

 

zwłaszcza że muszę schudnąć

 

Ja tez  :laugh:  co widać :laugh:  :D  :facepalm:  

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-602016
Udostępnij na innych stronach

 

 

muszę schudnąć i kontrolować cukry

Goloneczka - bez cukrowców - idealnie się do tego nadaje  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/8/#findComment-602017
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.