Skocz do zawartości

Sous vide - obróbka termiczna niskotemperaturowa


Rekomendowane odpowiedzi

@Aniu.

Ja już może zamilczę....kto jak kto, ale ty robisz obróbkę cieplną w lodówce turystycznej?

Ech... zamilczę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-644993
Udostępnij na innych stronach

Robię tak samo - tyle że ja wyciąłem w pokrywie otwór na cyrkulator - i wychodzi na to że robi tak więcej osób...: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1940730879315297&set=a.533537616701304&type=3&theater&ifg=1

Lodówka turystyczna jest bardzo uniwersalnym sprzętem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-644999
Udostępnij na innych stronach

 

 

kto jak kto, ale ty robisz obróbkę cieplną w lodówce turystycznej?

A co masz przeciwko?

Wędzonki zamykam wraz z całym zapachem świeżego wędzenia próżniowo i uzyskuję perfekcyjnie sparzone wędliny.

Stosuję cyrkulator, co jest szczególnie ważne przy parzeniu sztanglówek z dziczyzny.

One szybciutko puszczają soczki nawet przy nieznacznym przekroczeniu temp. parzenia. 


[Dodano: 03 lis 2019 - 19:23]

 

 

tyle że ja wyciąłem w pokrywie otwór na cyrkulator

Moja lodówka jest nadal lodówką  bo styropian idealnie spełnia swoją funkcję pokrywki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-645003
Udostępnij na innych stronach

No chyba się rozpędziłem.

Mięso masz w woreczku, nie luzem.

 

UPS.????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-645015
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

A ja mam takie pytanie.

mam sporo zamrożonego mięsa kurczaka i wieprzowinki.

Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki.

Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe czy kurczaka, które raz dwa bym mógł wrzucić w panięrkę i już.

Czy taki proces jest bezpieczny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677391
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki. Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe
 

Jak chcesz to zrobić bo nie ''ogarniam'', smażyć schabowe z mięsa wcześniej długo parzonego  :facepalm: . Co to będą za schabowe ???

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677399
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki. Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe czy kurczaka, które raz dwa bym mógł wrzucić w panięrkę i już.

 

A od kiedy to się parzy mięso do zrobienia schabowych ?.Schabowe robi sią z mięsa surowego. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677430
Udostępnij na innych stronach

Pepuś i arkadiusz ,dziękuje za "opinię", o którą nie prosiłem :clap: .

 

Jednak chciałbym, aby ktoś mi odpowiedział na zadane pytanie, czy proces ponownego mrożenia będzie bezpieczny czy raczej robić ze świeżego mięsa i mrozić tylko raz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677505
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki. Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe czy kurczaka, które raz dwa bym mógł wrzucić w panięrkę i już.

 

 

Pepuś i arkadiusz ,dziękuje za "opinię", o którą nie prosiłem

 

Mięso po sous vide nie nadaje się na kotlety - koledzy jednak napisali Ci merytoryczną odpowiedź.

 

Mięso po rozmrożeniu gdy się podda obróbce termicznej  tzn usmaży kotlety  ( z  surowego , rozmrożonego mięsa) czy zrobi gulasz itp to można ponownie  mrozić.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677507
Udostępnij na innych stronach

 

Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki. Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe czy kurczaka, które raz dwa bym mógł wrzucić w panięrkę i już.

 

 

Pepuś i arkadiusz ,dziękuje za "opinię", o którą nie prosiłem

 

Mięso po sous vide nie nadaje się na kotlety - koledzy jednak napisali Ci merytoryczną odpowiedź.

 

Mięso po rozmrożeniu gdy się podda obróbce termicznej  tzn usmaży kotlety  ( z  surowego , rozmrożonego mięsa) czy zrobi gulasz itp to można ponownie  mrozić.

 

chudziak to wiem, że mięso przetworzone można ponownie mrozić, tylko tutaj mamy niskie temperatury, dlatego wolę się upewnić, że będzie można to mrozić, bo część mięsa jest dla małego dziecka, wolałbym żeby się nie zatruł. Muszę ułatwić życie żonie, co bym miała gotowe kawałki mięsa na szybko do podgrzania, a nie zabawy w gotowanie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677517
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko tutaj mamy niskie temperatury
 

 

 

bo część mięsa jest dla małego dziecka
 

Ja bym w takim przypadku nie ryzykował.
SV ma możliwość programowania opóźnionego startu, wiec możesz np. ustawić rano, aby na po południe było gotowe, ale i to jak dla mnie jest ryzykowne, bo surowe mięso będzie x godzin w wodzie o temperaturze +/- pokojowej.
Dla doroslej zdrowej osoby to powiedzmy OK, ale zagłębiając się w ten temat, to metoda SV nie jest do tego przewidziana, odpowiedz udzieliłeś sobie sam w pytaniu.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677521
Udostępnij na innych stronach

mam sporo zamrożonego mięsa kurczaka i wieprzowinki. Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki. Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe czy kurczaka, które raz dwa bym mógł wrzucić w panięrkę i już. Czy taki proces jest bezpieczny?

Kwestia bezpieczeństwa w tym przypadku - jak dla mnie - jest na razie nie rozstrzygnięta. 

Z tego, co czytałam, długotrwałe działanie niższą temperaturą na bakterie jest równie skuteczne, jak krótkotrwała obróbka w wyższych temperaturach.

Przy czym mówię o temperaturze 58-60 st.C (nie niższej  :thumbsup: ) i obróbce 12-16h dużych elementów.

Robię tak od ponad dwóch lat z całymi elementami mrożonej dziczyzny, tz. szynkami, łopatkami, płatami żeber, golonkami.

Całe elementy marynuję w zamkniętych workach ok. 12 dni w celu dojrzenia mięsa i następnie mrożę bez otwierania.

Po rozmrożeniu i skończonej obróbce s-v szybko pakunek schładzam, porcjuję mięso, dodaję zrobiony z marynaty i wycieku sos (na gotowo) i indywidualne porcje i zamrażam. Jak dotychczas, nikt nie miał jakichkolwiek sensacji co nie znaczy, że generalnie metodę można odpowiedzialnie polecić. Te mięsa podaję do obiadu po rozgrzaniu do ok. 65 st. , jadają dzieci od 3 do 16 lat, w liczbie 3 chłopców i jedna dziewczynka :D

Dodam, że mam całkowita kontrolą nad mięsem bo dostaję je w skórze, zupełnie świeże.

Metoda sous vide jest dobrze rozeznana w krajach anglosaskich i pozostaje pięknie się uśmiechnąć do kol. Stefana S, żeby coś wyszukał w naukowych opracowaniach, do których ma dostęp.

W zasadzie w TYM poście jest to zagadnienie opisane, ale w wersji obróbki termicznej sous vide małych porcji i ich mrożenie. Nawet jest info o czasie przechowywania takich pakunków w temp. około zera.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677536
Udostępnij na innych stronach

Kwestia bezpieczeństwa w tym przypadku - jak dla mnie - jest na razie nie rozstrzygnięta. 

 

Chodziło mi o ten czaso-okrres.

 

 

wiec możesz np. ustawić rano, aby na po południe było gotowe, ale i to jak dla mnie jest ryzykowne, bo surowe mięso będzie x godzin w wodzie o temperaturze +/- pokojowej.

 

Samo mrożenie mięsa i jego rozmrażanie i związane z tym ewentualne zagrożenie bakteryjne, było już opisywane na forum, więc na ten temat się nie wypowiadam.

 

Co do tej części wypowiedzi

 

 

 

ale zagłębiając się w ten temat, to metoda SV nie jest do tego przewidziana, odpowiedz udzieliłeś sobie sam w pytaniu.

 

 

Nie spotkałem się z opracowaniami na ten temat.

 

Sam też mrożę świeże mięso w woreczkach porcje "na raz" 

Po czym poddaje je metodzie SV

 

Ale małemu dziecku bym nie podał.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677548
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo surowe mięso będzie x godzin w wodzie o temperaturze +/- pokojowej.

To nie jest chyba opcja rozpatrywana przez autora zapytania.

Zrozumiałam, że chce wszystko rozmrozić, poporcjować i obrobić s-v indywidualnie w torebkach.

Jeżeli takie torebki-jednorazowe porcje zamrozi bez otwierania, będzie to bezpieczniejsze  niż moja wersja obróbki.

Porcje należałoby od razu przyprawić na gotowo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677549
Udostępnij na innych stronach

To nie jest chyba opcja rozpatrywana przez autora zapytania.

 

 

problem do rozwiązania

 

Muszę ułatwić życie żonie, co bym miała gotowe kawałki mięsa na szybko do podgrzania, a nie zabawy w gotowanie

 

 

propozycja Autora w formie pytania

 

mam sporo zamrożonego mięsa kurczaka i wieprzowinki. Chciałbym je rozmrozić, zrobić metodą sous vide, następnie szybkie schłodzenie i do zamrażarki. Chciałbym mieć gotowce pod ewentualne kotlety schabowe czy kurczaka, które raz dwa bym mógł wrzucić w panięrkę i już. Czy taki proces jest bezpieczny?

 

 

Po rozważeniu podstawowego pytania, podałem inny sposób i ewentualne moje wątpliwości, do dalszej dyskusji

 

Tak u mnie wygląda zamrożona porcja  'na raz"

Widać, surowe miso, zielone przyprawy i kawałek masła, *czasami jest tam jeszcze np kawałek sera

Czyli jak dla mnie na gotowo do SV

 

post-40314-0-12260600-1600338707_thumb.jpg

 

My tu gadu gadu o mięsie, a ja cholera zaplanowałem dzisiaj kalafior na parze.

Niestety rano zaprogramowałem start który jeszcze przez internet mogę zmienić, ale dania w środku już nie  :laugh:  :facepalm:

post-40314-0-09231100-1600339505_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677553
Udostępnij na innych stronach

 

bo surowe mięso będzie x godzin w wodzie o temperaturze +/- pokojowej.

To nie jest chyba opcja rozpatrywana przez autora zapytania.

Zrozumiałam, że chce wszystko rozmrozić, poporcjować i obrobić s-v indywidualnie w torebkach.

Jeżeli takie torebki-jednorazowe porcje zamrozi bez otwierania, będzie to bezpieczniejsze  niż moja wersja obróbki.

Porcje należałoby od razu przyprawić na gotowo.

 

Tak właśnie chciałem zrobić.

 

Często robię dania sv, z mrożonego mięsa ale podaję od razu.

Ostatnio była teściowa ze wsi i  zaopatrzyła zamrażarkę w sporą ilość mięsa i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby ułatwić żonie (czytaj : sobie) życie i sporo rzeczy poporcjować, przyprawić i do sv., potem to zamrozić i mieć gotowce. Czytałem posty Stefana na temat temperatur i żywotności bakterii, wiem, że odpowiednia temperatura mimo, że niska, powinna zapewnić bezpieczeństwo dla żywności, ale wolę gdy jednak wypowie się więcej osób w tej kwestii.

 

Przy okazji polecam boczek sv na powidłach śliwkowych z sosem piwno-chrzanowym, kiedyś znalazłem przepis jak gotował raczka i naprawdę warty jest uwagi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677587
Udostępnij na innych stronach

Jest mnóstwo "porcji" SV w marketach gdzie jak reklama głosi... "to dłuuugie gotowanie biorą na siebie" a nam pozostaje tylko podgrzanie przez 30min. I tak zrozumiałem że kolega chce zrobić.

Nie wiem tylko czy rozmrożenie teraz mięsa i ponowne jego zamrożenie po obróbce będzie bezpieczne. Choć między jednym a drugim mrożeniem nastąpi obróbka cieplna surowca.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677590
Udostępnij na innych stronach

Jeśli między mrożeniami następuje obróbka cieplna to można bez obaw mięso ponownie mrozić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-677602
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ciekawy wykład na temat gotowania sous vide.

 

Część 1:

 

 

Część 2:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-688578
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wczoraj dotarła do mnie nagroda z grudniowego losowania Pana S. :) Po przeczytaniu paru tematów o parzeniu sous vide na pierwszy ogień poszedł schab marynowany tak jak do pieczenia. W lodówce był 16 godzin , a potem do wody. Cyrkulator ustawiłem na 65 stopni i 5,5 godziny. Muszę przyznać że jesteśmy z Żoną bardzo pozytywnie zaskoczeni smakiem i soczystością  :D 
Następnym razem mamy w planie zrobić więcej  porcji żeby wykorzystać możliwości cyrkulatora, mieści się w nim max. 28 litrów wody i jest bardzo pojemny, dzisiejsza porcja się w nim gubiła  ;) 
Jeszcze raz bardzo dziękuję za tak wspaniały prezent i zachęcam Wszystkich do klikania i zabawy, a na pewno Pan S. uszczęśliwi  kogoś tak samo jak mnie   :) 


post-53607-0-52268700-1643467561_thumb.jpgpost-53607-0-02105500-1643467598_thumb.jpgpost-53607-0-47392900-1643467644_thumb.jpgpost-53607-0-24249200-1643467677_thumb.jpgpost-53607-0-04065900-1643467696_thumb.jpg

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-747845
Udostępnij na innych stronach

 

 

na pierwszy ogień poszedł
Lada chwila zaczniesz tak parzyć wędzonki - też pozytywnie zaskakują :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-747846
Udostępnij na innych stronach

pierwszy ogień poszedł schab marynowany 

Popraw kolego na polędwice ew.schab b/k bo zaraz się zacznie    :D

Do obróbki termicznej proponuję stosować woreczki z przeznaczeniem do SousVide.

[Dodano: 29 sty 2022 - 16:16]

Jeżeli będziesz stosował metodę SousVide do obróbki mięsa w plastrach lub niewielkich ilości warzyw  to zalecam dokupienie separatora przystosowanego do pojemności urządzenia i kulek izolacyjnych pomimo stosowania pokrywy.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-747847
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam za Koledzy za dobre rady  :thumbsup:  edytować postu już się nie da wiec krytykę przyjemne na klatę  ;) Dla mnie jest to coś nowego i jeszcze trochę błędów popełnię zanim się nauczę. Woreczki mam z firmy Eurovac 105 mikronów , ale faktycznie lepiej zaopatrzyć się w takie  nadające do parzenia.

Jakiej firmy worki polecacie ?

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/13/#findComment-747856
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.