Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tych warunkach pogodowych na zimno.Kiepsko to widzę. :hmm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598086
Udostępnij na innych stronach

Ja w takich warunkach robię nocą.Nastawiam kombajn i nawet nie muszę pilnować. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598094
Udostępnij na innych stronach

Ja w takich warunkach robię nocą.Nastawiam kombajn i nawet nie muszę pilnować. :D

spróbujemy zobaczymy :) przy DG stosowanym bezpośrednio TAK :) przy pośrednio akurat dzisiaj ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598102
Udostępnij na innych stronach

 

 

sera też
No Twoje Sery -  :frantics:  :w00t:  :thumbsup:  przynajmniej te co kosztowałem i moje dziewczyny - naprawdę medalowe  :thumbsup: 
[Dodano: 17 maj 2018 - 10:15]

 

 

Kiepsko to widzę.
Wyszło ,że muszę cienko kroić  :D  :thumbsup: 
[Dodano: 17 maj 2018 - 10:28]

Jakieś drobiazgi - coby nie wypaść z obiegu …

post-70549-0-35390500-1526545382_thumb.jpgpost-70549-0-35902200-1526545404_thumb.jpg

post-70549-0-71824800-1526545454_thumb.jpgpost-70549-0-22542000-1526545513_thumb.jpg

post-70549-0-23603200-1526545543_thumb.jpgpost-70549-0-72752400-1526545562_thumb.jpg

zaskoczeniem było...wino . mało znane rumuńskie . idealnie podpasowało  ;)  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598209
Udostępnij na innych stronach

:) Musi...Rumunia, Mołdawia to winiarskie potęgi i to z tradycjami w czasie zakorzenionymi dość głęboko :)

Szukaj smaków w tym niekoniecznie medialnym regionie... :)

"Drobiazgi"....delikatnie mówiąc Apetyczne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598212
Udostępnij na innych stronach

Dziwne eko cytryny - to że niekształtne rozumiem -naturalne - ale że na 48 szt było ok 50 pestek a w większości wcale - tego nie rozumiem ;)

post-70549-0-75446900-1526660431_thumb.jpg

troche :facepalm:

syropku z kwiatu bzu czarnego czystego

post-70549-0-00282700-1526660453_thumb.jpg

i trochę z dodatkiem rozmarynu

post-70549-0-70009700-1526660475_thumb.jpg

a jeszcze przepis :

przepis- w necie roi sie od nich - mój jest prosty :
ok 25-30 bajdachów na 1 litr wody - 3 cytryny, 1 kg cukru
Robiłem na kilka sposobów -
przygotowanie kwiatów - na białym rozkładam baldachy co by żyjęce sobie odeszły ;)
obcinam nożyczkami kwiaty z grubszych łodyg
1. dla zdrowotności
gotuję wodę - w 1 litrze rozpuszczam 1 kg cukru
studzę do ok 30 kilku stopni - dodaję sok z cytryny - u mnie ok 3 cytryn na kg (10-13%objętości)
2 dni sobie stoi
odcedzam i do lodówki
pozostłe kwiaty - zalewam wrzątkiem - np . dodaję laskę wanili
albo gałązke rozmarynu
2 dni sobie stoją - odcedzam na litr wywaru 1 kg cukru i sok z 3 cytryn.
doprowadzam do wrzenia-do słoiczków odwracam - i stoją sezon  bez problemu
2 - kwiaty zalewam wrzątkiem - dobę stoją - odcedzam - cukier , sok z cytryn jak wyżej - doprowadzam do wrzenia - słoiczki
Naprawdę proste - dla koneserów ;
kwiaty zalewam - 35% stoją 1-2 tygodnie - dosładzam do smaku.
HITEM JEST OCET- ok 6-8 sporych baldachów zalewam 2 litrami octu jabłkowego- po tygodniu zlewam - sałatki z takim octem wchodzą na  wyższy poziom

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598302
Udostępnij na innych stronach

Waldku, cytryny aby do was doszly sa, podejrzewam, zrywane zielone i dlatego nie masz duzo pestek w nich.

 U mnie cytryna ,ktora dojrzewa na drzewie, potrafi miec ponad 10 pestek i wiecej.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598307
Udostępnij na innych stronach

Wiem , dlatego wyjasnilam Tobie dlaczeko masz tak malo pestek.  :)

 

A moz wyslac tobie kilka pestek  :tongue:  ;)  :D  Moja cytryna juz niedlugo zacznie miec jak co roku wspaniale dojrzale owoce. Pojedynczo juz mozna podbierac.

A teraz to limonki juz sie zaczely.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598370
Udostępnij na innych stronach

 

 

limonki juz sie zaczely
Starta skórkę limionek po długim szorowaniu  i sok chętnie dodaje do sałatek z rybami - jakoś bardziej mi pasują jak z cytryny - ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598491
Udostępnij na innych stronach

@Muski, wedlog mnie limona ma bardziej swieży smak niz cytryna ...krewety limona troche chili zdzieblo oliwy mix salat i moge jesc co dzien :)

limona i mieta +% lato nie koncz sie  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598499
Udostępnij na innych stronach

limona ma bardziej swieży smak niz cytryna ...krewety limona troche chili zdzieblo oliwy mix salat i moge jesc co dzien

Ja też - uwielbiam takie klimaty  :hug:  :wub:

Edytowane przez EAnna

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598500
Udostępnij na innych stronach

jedynie do przegrzebek na grylu :( nie moge sie przelamac

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598502
Udostępnij na innych stronach

przegrzebek na grylu

na patelni smaże max minute z jednej strony - sam biały - to na grillu w 200 st - 2 min - by był delikatny - przeciągniesz odrobinę i guma  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598503
Udostępnij na innych stronach

nie tyle ze guma mi zapach nie pasuje  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Starta skórkę limionek po długim szorowaniu  i sok chętnie dodaje do sałatek z rybami - jakoś bardziej mi pasują jak z cytryny - ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma     

 

Ja tez wole do ryby limonki. A ciasta jakie smaczne wychodza z sokiem i se skorka pachnaca. Nie musze szorowac, bo nie pryskam, myje je tylko z kurzu.

Co mnie tez cieszy mam je prawie caly rok. Teraz jest tak, ze sasiednie restauracyjki sie nawet u mnie zywia( dla sasiadow  i ich rodzin za duza ilosc nie mozemy tegoprzejesc), pozniej zwalnia ,ale jeszcze jest troche owocow i obsypuje sie kwiatem. Nastepnie kosze galezie jak " ostatni wariat z pila",co daje jeszcze wiecej kwiatow- nie zrzucania zawiazkow-owocow. No i tym sposobem jest na okraglo. :D

 

 Cytryna jednak tylko teraz zaczyna powoli dochodzic, zima jest jej duzo, a na wiosne zwalnia. Kiedys chcialam przetrzymac owoce na drzewie, to na nastepny rok mialam ich bardzo malo. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598569
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś z Was próbował zrobić sok[syrop] z kwiatów czarnego bzu z ksylitolem?
 

Ksylitol jest alkoholem i jako taki może rozpuszczać triterpeny i antocyjany zawarte w kwiatach i owocach czarnego bzu.

Z tego powodu stosuje się wyłącznie wyciągi wodne z kwiatów, zaś cukier powoduje ich konserwację (zapobiega fermentacji) w okresie ekstrakcji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598629
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak wy robicie w Polsce sok z kwiatow czarnego bzu , ja dodaje cukier po usunieciu juz kwiatostanow , sluzy jedynie do konserwacji soku..

Wczesniej dodawalam od razu ale czesto mialam szampan zamiast soku :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598647
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja dodaje cukier po usunieciu juz kwiatostanow , sluzy jedynie do konserwacji soku.. Wczesniej dodawalam od razu ale czesto mialam szampan zamiast soku

Czyli stosujesz wyłacznie ekstrakt wodny?

Napisz proszę więcej szczegółów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598649
Udostępnij na innych stronach

Teraz to robie tak ze kroje 3cytryny na plasterki dodaje kwiat ( ok 20 baldachow) bez tego zielonego, posypuje kwaskiem cytrynowym 20g (mozna oczywiscie dodac sam sok z cytryny jak sie nie uzywa kwasku) , zalewam goraca woda ok 1 l.

przykrywam i odstawiam w chlodne miejsce na 24-48 h ,pozniej przecedzam przez sitko albo przez tetre bo zawsze jakies smuty sie dostaja  w soku .Do soku dodaje ok 1 kg cukru i to zalezy jak sie lubi slodko ,i tu tez mam 2 szkoly albo zagotowuje albo tylko mieszam az sie rozpusci cukier , taki rozpuszczony gorzej sie przechowuje wiec lepiej zamrozic w postaci kostek albo trzymam w lodowce .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598652
Udostępnij na innych stronach

Ch mm...a ja chciałam mieć ten  słodki smak  z ksylitolu :( a nie z cukru ...

Ja zalewam kwiaty wrzątkiem i trzymam 24 godz .Potem odcedzam ,a wodę dosmaczam cukrem i cytryną.Podgrzewam prawie do wrzątku i syropek przelewam do słoików.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/27/#findComment-598660
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.