Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

można regulować wywarem z mięsa.

 

:clap:  tak wiem - nawet trochę dodałem rosołku. Grzesiu  Wieloś  dzisiaj degustował i stwierdził ,że dobry :D  :thumbsup:

Waldku, bardzo dobry ! Zjadłem dosyć dużo tak mi smakował
wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-641878
Udostępnij na innych stronach

Marynowane żeberka z dzika.

Pocięte na wymiar porcji – wrzucam do solanki 4 % na noc.

Przygotowanie marynaty:

Podsmażam na niewielkiej ilości oleju ryżowego przyprawy , listek, ziele, pieprz, jałowiec.

post-70549-0-91879000-1570197693_thumb.jpg

Następnie wrzucam starte na grubych wiórkach 3 marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Podsmażam krótko – z 5 min mieszając

post-70549-0-84613300-1570197705_thumb.jpg

Przyprawy wraz z olejem i warzywami do miseczki i 3/4 litra dobrego wytrawnego czerwonego wina.

Zblendowana garść śliwek (bez pestek) i mieszam.

post-70549-0-95046800-1570197718_thumb.jpg

Obieram 3 średnie cebule pokrojone niedbale na kawałki

Obtaczam w marynacie żeberka i układam w pojemniku ,przesypując cebulą. Zalewam pozostałą marynatą.

Pojemnik na 24 h do lodówki.

post-70549-0-53136400-1570197736_thumb.jpg

Na 2 h przed włożeniem do piekarnika wyjmuję do temp pokojowej.

Przekładam do naczynia żaroodpornego

Do piekarnika na 2 h na 180 st 4D ( termoobieg)

post-70549-0-95611200-1570197750_thumb.jpg

po 2 h odkrywam- obkładam plastrami boczku i kolejne 45 min bez przykrycia .

post-70549-0-02842300-1570197762_thumb.jpg

pyszotka

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642304
Udostępnij na innych stronach

Podsmażam na niewielkiej ilości oleju ryżowego przyprawy

Czy ten wegetariański olej ryżowy zastosowałeś dla efektu?   :laugh:  :frantics:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642312
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest bezsmakowy

czyli ododorniony  :devil:  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642320
Udostępnij na innych stronach

Zupa rakowa Muskiego  ;)

 

Ugotować ok 2 litrów - dobrego bulionu warzywnego /marchew,pietruszka, seler, seler naciowy,por/ - nie solimy.

Mrożone raki – rozmrozić wcześniej w lodówce.

Zagotować ok 4 l wody z dodatkiem końcówek koperku lub cała gałąź kopru , dodać wyszorowaną przekrojoną cytrynę – troche ją wycisnąć do wody. Jeszcze nie solimy,

Na wrzącą wodę wrzucać stopniowo raki – gotować 5 minut.

post-70549-0-35614100-1570359269_thumb.jpg

Do pomarańczowego. Odlać .

post-70549-0-31285300-1570359280_thumb.jpg

Przestudzone raki obrać – obieram same szyjki zwane też odwłokami.

Oddzielam szczypce – w całości.

Mięsko obrane z usuniętym jelitem, odkładam do dodania na talerz.

Szczypce i skorupki z szyjek – przekręcam na maszynce sitko 8 mm

korpusy wrzucam do małego garnczka troche ugniatam zalewam do przykrycia wodą i pod przykryciem gotuję rosołowo ok godziny.

W tym czasie robię masło rakowe – skręcone na maszynce pozostałe elementy w szczególności szczypce wrzucam na patelnie na rozgrzane masło klarowane ( sporo masła) podsmażam do pięknego pomarańczowego koloru- dodaję wtedy ok 0,5 l białego wytrawnego wina i dalej chwilę podsmażam od czasu do czasu mieszając. Odcedzam na sitku pozwalając swobodnie spłynąć. Wlewam do czystego odcedzonego bulionu.

Z sitka wrzucam ponownie na patelnię i zalewam wywarem z korpusów – wszystko mieszam by z masła rakowego wyciągnąć resztę smaku i koloru- odcedzam i wlewam do bulionu.

Warzywa bez pora i selera naciowego blenduję i wrzucam do już zupy.

Dodaję koncentrat pomidorowy, trochę pieprzu, sole do smaku, troche gałki muszkatołowej,

Sporo tych czynności – najdłuższe obieranie raków – ale efekt wart pracy.

Kilka raków ugotowanych do dekoracji na talerze zostawiam. i dodatkowo podsmażam

post-70549-0-90511400-1570359293_thumb.jpg

Na talerz 2-3 raki troche mieska rakowego koperek dla dekoracji.

post-70549-0-89764400-1570359304_thumb.jpg

post-70549-0-23929500-1570359575_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642442
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muski Zupa rakowa

:clap:

Waldku, powaliło mnie  :facepalm: 

Twoje Kobiety to maja szczęście w życiu  :thumbsup:  

A gdzie kupujesz mrożone raki; może wiesz, skąd pochodzą?

Znam je tylko z opowiadań mamy, która w dzieciństwie łowiła je z braćmi w strumieniu niedaleko domu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642443
Udostępnij na innych stronach

Raki kupione w Makro - kraj pochodzenia Hiszpania

ok roku temu były też polskie żywe.

Kręciłem za młodych lat maszynką te szczypce - dłubałem te ogonki :facepalm:

i w ostatniej chwili przypomniało mi się ,że też tarłem gałkę  ;)

A łapało się je po  mniej więcej 5-10 kg

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642446
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwice z dzikiego i kawałek szyneczki ;) poleży w marynacie i do vacum

 

:tongue:  A jakie czasy i temperatury zastosujesz??

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642583
Udostępnij na innych stronach

Tak to wyszło po 2,5 godzinach w 58 st i krótkim obsmazeniu na patelni.


Dla mnie osobiście 2 godz. ale nie jestem sam.


post-70549-0-78329600-1570522690_thumb.jpg


purre z bobu zielonego mrożonego 


post-70549-0-74049800-1570522695_thumb.jpg


Grzybki grillowane :)


post-70549-0-35803200-1570522682_thumb.jpg


buraczki pieczone


post-70549-0-62756900-1570522686_thumb.jpg


post-70549-0-74049800-1570522695_thumb.jpg


post-70549-0-42782200-1570522700_thumb.jpg


post-70549-0-99552100-1570522704_thumb.jpg


post-70549-0-17430500-1570522677_thumb.jpg


post-70549-0-01792500-1570522710_thumb.jpg


 


Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642598
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak to wyszło po 2,5 godzinach w 58 st i krótkim obsmazeniu na patelni.

Chciałabym u Ciebie się stołować  :tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642619
Udostępnij na innych stronach

Troche rybki :

Troć bałtycka marynowana

post-70549-0-35082900-1570809123_thumb.jpg

 

Węgorz z zamrażarki  ;)  wprawdzie nie smakuje jak ciepły - ale z mojej wędzarynki  :D

post-70549-0-03339900-1570809148_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642841
Udostępnij na innych stronach

Węgorz z zamrażarki    wprawdzie nie smakuje jak ciepły - ale z mojej wędzarynki 

Kiedyś pasteryzowałam kawałki świeżo wędzonego węgorza w oliwie.

Sposób był polecony przez kolegę, który całe życie "w rybach" pracował.

W mojej ocenie o wiele lepsza metoda przechowania tej ryby niż mrożenie.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642860
Udostępnij na innych stronach

 

 

W mojej ocenie o wiele lepsza metoda przechowania tej ryby niż mrożenie.

 

Pod jakim względem lepsza.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642877
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pod jakim względem lepsza.? 

Konsystencji, smakowym i aromatycznym.

Porównywałam z kawałkami mrożonymi, niemniej było to w czasach, gdy nie dysponowałam pakowarką próżniową. 

Węgorze pochodziły z Jeziora Goczałkowickiego, były to więc dzikie węgorze.

Zawsze można spróbować obu sposobów i porównać. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642885
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.