Wieloś Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 29 Września 2019 można regulować wywarem z mięsa. tak wiem - nawet trochę dodałem rosołku. Grzesiu Wieloś dzisiaj degustował i stwierdził ,że dobry Waldku, bardzo dobry ! Zjadłem dosyć dużo tak mi smakował wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-641878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 4 Października 2019 Marynowane żeberka z dzika.Pocięte na wymiar porcji – wrzucam do solanki 4 % na noc.Przygotowanie marynaty:Podsmażam na niewielkiej ilości oleju ryżowego przyprawy , listek, ziele, pieprz, jałowiec.Następnie wrzucam starte na grubych wiórkach 3 marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Podsmażam krótko – z 5 min mieszającPrzyprawy wraz z olejem i warzywami do miseczki i 3/4 litra dobrego wytrawnego czerwonego wina.Zblendowana garść śliwek (bez pestek) i mieszam.Obieram 3 średnie cebule pokrojone niedbale na kawałkiObtaczam w marynacie żeberka i układam w pojemniku ,przesypując cebulą. Zalewam pozostałą marynatą.Pojemnik na 24 h do lodówki.Na 2 h przed włożeniem do piekarnika wyjmuję do temp pokojowej.Przekładam do naczynia żaroodpornegoDo piekarnika na 2 h na 180 st 4D ( termoobieg)po 2 h odkrywam- obkładam plastrami boczku i kolejne 45 min bez przykrycia .pyszotka Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Podsmażam na niewielkiej ilości oleju ryżowego przyprawyCzy ten wegetariański olej ryżowy zastosowałeś dla efektu? Edytowane 4 Października 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 4 Października 2019 Nie jest bezsmakowy Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 4 Października 2019 jest bezsmakowy czyli ododorniony Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 4 Października 2019 Piękne żeberka, mniam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 4 Października 2019 3/4 litra wina to 0.75l. Daje to jedną butelkę 0.7l i 50ml z drugiej. Zakładam że pozostałe 650ml z drugiej butelki trzeba wypić podczas przygotowywania? :D Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Zakładam wlałem pół butelki 1,5 l Edytowane 4 Października 2019 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 4 Października 2019 Smacznie to wszystko wygląda, jadłoby się Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) Zupa rakowa Muskiego Ugotować ok 2 litrów - dobrego bulionu warzywnego /marchew,pietruszka, seler, seler naciowy,por/ - nie solimy.Mrożone raki – rozmrozić wcześniej w lodówce.Zagotować ok 4 l wody z dodatkiem końcówek koperku lub cała gałąź kopru , dodać wyszorowaną przekrojoną cytrynę – troche ją wycisnąć do wody. Jeszcze nie solimy,Na wrzącą wodę wrzucać stopniowo raki – gotować 5 minut.Do pomarańczowego. Odlać .Przestudzone raki obrać – obieram same szyjki zwane też odwłokami.Oddzielam szczypce – w całości.Mięsko obrane z usuniętym jelitem, odkładam do dodania na talerz.Szczypce i skorupki z szyjek – przekręcam na maszynce sitko 8 mmkorpusy wrzucam do małego garnczka troche ugniatam zalewam do przykrycia wodą i pod przykryciem gotuję rosołowo ok godziny.W tym czasie robię masło rakowe – skręcone na maszynce pozostałe elementy w szczególności szczypce wrzucam na patelnie na rozgrzane masło klarowane ( sporo masła) podsmażam do pięknego pomarańczowego koloru- dodaję wtedy ok 0,5 l białego wytrawnego wina i dalej chwilę podsmażam od czasu do czasu mieszając. Odcedzam na sitku pozwalając swobodnie spłynąć. Wlewam do czystego odcedzonego bulionu.Z sitka wrzucam ponownie na patelnię i zalewam wywarem z korpusów – wszystko mieszam by z masła rakowego wyciągnąć resztę smaku i koloru- odcedzam i wlewam do bulionu.Warzywa bez pora i selera naciowego blenduję i wrzucam do już zupy.Dodaję koncentrat pomidorowy, trochę pieprzu, sole do smaku, troche gałki muszkatołowej,Sporo tych czynności – najdłuższe obieranie raków – ale efekt wart pracy.Kilka raków ugotowanych do dekoracji na talerze zostawiam. i dodatkowo podsmażamNa talerz 2-3 raki troche mieska rakowego koperek dla dekoracji. Edytowane 6 Października 2019 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 6 Października 2019 Muski Zupa rakowa Waldku, powaliło mnie Twoje Kobiety to maja szczęście w życiu A gdzie kupujesz mrożone raki; może wiesz, skąd pochodzą?Znam je tylko z opowiadań mamy, która w dzieciństwie łowiła je z braćmi w strumieniu niedaleko domu. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 6 Października 2019 Raki kupione w Makro - kraj pochodzenia Hiszpaniaok roku temu były też polskie żywe.Kręciłem za młodych lat maszynką te szczypce - dłubałem te ogonki i w ostatniej chwili przypomniało mi się ,że też tarłem gałkę A łapało się je po mniej więcej 5-10 kg Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 7 Października 2019 Polędwice z dzikiego i kawałek szyneczki poleży w marynacie i do vacum Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 7 Października 2019 Polędwice z dzikiego i kawałek szyneczki poleży w marynacie i do vacum A jakie czasy i temperatury zastosujesz?? "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 8 Października 2019 A jakie czasy i temperatury zastosujesz?? 58 st 2-2,5 godz. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 8 Października 2019 (edytowane) Tak to wyszło po 2,5 godzinach w 58 st i krótkim obsmazeniu na patelni.Dla mnie osobiście 2 godz. ale nie jestem sam.purre z bobu zielonego mrożonego Grzybki grillowane buraczki pieczone Edytowane 8 Października 2019 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 8 Października 2019 (edytowane) No i zgłodniałem.... sam wygląd jest głodotwórczy, wielkie brawa Edytowane 8 Października 2019 przez Twonk Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 8 Października 2019 Tak to wyszło po 2,5 godzinach w 58 st i krótkim obsmazeniu na patelni. Chciałabym u Ciebie się stołować Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 9 Października 2019 Muski..litości... takie pyszności znowu wklejasz. .Wielkie brawa za estetykę! :clap: "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 11 Października 2019 Troche rybki :Troć bałtycka marynowana Węgorz z zamrażarki wprawdzie nie smakuje jak ciepły - ale z mojej wędzarynki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) Węgorz z zamrażarki wprawdzie nie smakuje jak ciepły - ale z mojej wędzarynki Kiedyś pasteryzowałam kawałki świeżo wędzonego węgorza w oliwie.Sposób był polecony przez kolegę, który całe życie "w rybach" pracował.W mojej ocenie o wiele lepsza metoda przechowania tej ryby niż mrożenie. Edytowane 11 Października 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 12 Października 2019 W mojej ocenie o wiele lepsza metoda przechowania tej ryby niż mrożenie. Pod jakim względem lepsza.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 12 Października 2019 Pod jakim względem lepsza.? Konsystencji, smakowym i aromatycznym.Porównywałam z kawałkami mrożonymi, niemniej było to w czasach, gdy nie dysponowałam pakowarką próżniową. Węgorze pochodziły z Jeziora Goczałkowickiego, były to więc dzikie węgorze.Zawsze można spróbować obu sposobów i porównać. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-642885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 19 Października 2019 Troche dobroci na śniadanko...Kiełbaska i ser żółty - od Braci Wędzarników - dzieki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-643473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 20 Października 2019 Ależ tu cudownie! Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/48/#findComment-643540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi