Muski Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 13 Marca 2022 po wczorajszej konsumpcji choriza Waldka mogę z całą stanowczością powiedzieć, że smak kiełbasy po tygodniu dojrzewania zmienił się na wielki plus i nie należy zmniejszać dawki rumu . Czas ( czytaj bakterie i enzymy) robi swoje . Niestety oryginalny paprykarz szczeciński - zakupiony specjalnie do testów nie podszedł smakowo i konsystencją Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 13 Marca 2022 Niestety oryginalny paprykarz szczeciński - zakupiony specjalnie do testów nie podszedł smakowo i konsystencją A jaki to był ten oryginalny ? Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 13 Marca 2022 Grall - paprykarz szczeciński chyba, że to podróbka to wtedy zrozumiem ten kit Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 13 Marca 2022 (edytowane) Ja już chyba wszystkie sprawdziłem , takie mam przynajmniej wrażenie , nawet kupiłem paprykarz sprzedawany w sklepie firmowym drużyny piłkarskiej Pogoni Szczecin bo to paprykarze i żaden , ale to żaden nie był podobny w smaku. Edytowane 13 Marca 2022 przez DUCH Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak... Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak...Jakiś czas temu poproszono mnie abym przygotował poprawiny w ogrodzie na 80 osób , z wiejskim stołem i grochówką z kuchni polowej i kaszą z gulaszem z dziczyzny. A że jestem maniakiem grochówki przyłożyłem się do niej solidnie , wyszła na maxa dobra. I po podaniu już porcji z tego wojskowego kotła ,podchodzi do mnie starszy pan , po 70-ce i pyta czy to ja gotowałem i mówi że dziękuje mi bardzo za ten smak bo kiedy ją jadł czuł się jak jako młody chłopak był w wojsku i jadł ostatni raz taką na poligonie . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 13 Marca 2022 Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa To prawda Ja już chyba wszystkie sprawdziłem , takie mam przynajmniej wrażenie , nawet kupiłem paprykarz sprzedawany w sklepie firmowym drużyny piłkarskiej Pogoni Szczecin bo to paprykarze :laugh: i żaden , ale to żaden nie był podobny w smaku. Czy któryś z tych przez Ciebie sprawdzonych możesz polecić ? Grall - paprykarz szczeciński chyba, że to podróbka to wtedy zrozumiem ten kit Nie skomentuję . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie skomentuję Bo spróbowałeś Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak...Jakiś czas temu poproszono mnie abym przygotował poprawiny w ogrodzie na 80 osób , z wiejskim stołem i grochówką z kuchni polowej i kaszą z gulaszem z dziczyzny. A że jestem maniakiem grochówki przyłożyłem się do niej solidnie , wyszła na maxa dobra. I po podaniu już porcji z tego wojskowego kotła ,podchodzi do mnie starszy pan , po 70-ce i pyta czy to ja gotowałem i mówi że dziękuje mi bardzo za ten smak bo kiedy ją jadł czuł się jak jako młody chłopak był w wojsku i jadł ostatni raz taką na poligonie . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa Współczuję temu starszemu Panu, a zwłaszcza faktu że przez 50 lat nie jadł dobrej grochówki, dopiero Ty mu ją ugotowałeś Tajemnica dobrej grochówki tkwi również w gotowaniu jej w kuchni opalanej drewnem, a właściwie to pewnie w wojskowej kuchni polowej, to dodaje tego smaczku, odymienia, itp.... ..... a amatorów prawdziwej i bardzo dobrej wojskowej grochówki zapraszam co roku na piknik lotniczy w Świdwinie i na zlot Pojazdów militarnych w Bornem Sulinowie, tam spróbujecie nie tylko wojskowej grochówki w wykonaniu wojskowych kucharzy ale również słynnej puszkowanej słoniny z pajdą swojskiego chleba i kiszonym ogórkiem, czasami można kupić oryginalne wojskowe puszki mięsne, (słynne małpy) a także puszki z salcesonem, pasztetem, kaszanką oraz puszkowaną słoninę, czyli to co my spożywaliśmy na poligonach, jak i spożywa obecne wojsko.... w sprzedaży są również oryginalne wojskowe suchary SU-1 I SU-2, pamięta ktoś jeszcze ich smak? Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak...Jakiś czas temu poproszono mnie abym przygotował poprawiny w ogrodzie na 80 osób , z wiejskim stołem i grochówką z kuchni polowej i kaszą z gulaszem z dziczyzny. A że jestem maniakiem grochówki przyłożyłem się do niej solidnie , wyszła na maxa dobra. I po podaniu już porcji z tego wojskowego kotła ,podchodzi do mnie starszy pan , po 70-ce i pyta czy to ja gotowałem i mówi że dziękuje mi bardzo za ten smak bo kiedy ją jadł czuł się jak jako młody chłopak był w wojsku i jadł ostatni raz taką na poligonie . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa Współczuję temu starszemu Panu, a zwłaszcza faktu że przez 50 lat nie jadł dobrej grochówki, dopiero Ty mu ją ugotowałeś Tajemnica dobrej grochówki tkwi również w gotowaniu jej w kuchni opalanej drewnem, a właściwie to pewnie w wojskowej kuchni polowej, to dodaje tego smaczku, odymienia, itp.... ..... a amatorów prawdziwej i bardzo dobrej wojskowej grochówki zapraszam co roku na piknik lotniczy w Świdwinie i na zlot Pojazdów militarnych w Bornem Sulinowie, tam spróbujecie nie tylko wojskowej grochówki w wykonaniu wojskowych kucharzy ale również słynnej puszkowanej słoniny z pajdą swojskiego chleba i kiszonym ogórkiem, czasami można kupić oryginalne wojskowe puszki mięsne, (słynne małpy) a także puszki z salcesonem, pasztetem, kaszanką oraz puszkowaną słoninę, czyli to co my spożywaliśmy na poligonach, jak i spożywa obecne wojsko.... w sprzedaży są również oryginalne wojskowe suchary SU-1 I SU-2, pamięta ktoś jeszcze ich smak? o i dziękuje za zaproszenie Te wakacje właśnie planuję jako powrót do przeszłości a że służyłem w Złocieńcu/ Budowo w pułku artylerii to i blisko na zlot . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa To prawda Ja już chyba wszystkie sprawdziłem takie mam przynajmniej wrażenie , nawet kupiłem paprykarz sprzedawany w sklepie firmowym drużyny piłkarskiej Pogoni Szczecin bo to paprykarze i żaden , ale to żaden nie był podobny w smaku. Czy któryś z tych przez Ciebie sprawdzonych możesz polecić Nie polecam żadnej . Jeszcze został mi do posmakowania paprykarz z Wolina , ale to dopiero latem . Dla heheszków informuję że pracowałem w latach 80 w PPDiUR Odra w Świnoujsciu gdzie ów paprykarz była produkowany .i jam go wśród wielu czynił Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 13 Marca 2022 w sprzedaży są również oryginalne wojskowe suchary SU-1 I SU-2, pamięta ktoś jeszcze ich smak? Zaliczam się do tych, którzy pamiętają. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 13 Marca 2022 Zaliczam się do tych, którzy pamiętają. Ja pamiętam jeszcze te wcześniejsze . Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-756992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 13 Marca 2022 Ja również 78/81. Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-757012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 13 Marca 2022 (edytowane) Zaliczam się do tych, którzy pamiętają. Ja pamiętam jeszcze te wcześniejsze . Te wcześniejsze to właśnie SU-1, tyle że wtedy miały tylko nazwę "suchary" nie pamiętam czy w paczce były dwie czy trzy sztuki, a może cztery sztuki? ale za to pamiętam ich opakowanie z woskowanego papieru Edytowane 13 Marca 2022 przez MariuszB Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-757028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 14 Marca 2022 nie bylam w wojsku ale suchary pamietam z konca lat 80 tych . A paprykarz kiedys szwagierka mi przywiozla to nie dal sie zjesc , nigdy nie jadlam w czasach PRL . Moj a'la mi smakowal tylko mniej ryzu dalam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-757085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 14 Marca 2022 Te wcześniejsze to właśnie SU-1, tyle że wtedy miały tylko nazwę "suchary" Pewnie nie za bardzo się znam szczególnie , że kiedyś kończyłem WSOSK i za młodych lat byłem szefem służby żywnościowej. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-757184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Pasztety " pierzaste"Kogut, kaczka, gęś , wyszło mniej więcej po 1.5-1,8 kg mięs każdego rodzaju, wątróbka drobiowa 1,5 kg smażona , cebula zrumieniona i tradycyjnie farsz podzielony na pół . Jedna część tzw. czysta a druga plus 7% żurawiny +2 g/kg farszu chili . Dodane do gotowania drobiu 3 goździki .Przyprawy: tymianek, pieprz kolorowy 4g/kg zmielony razem z kwiatem muszkatołowym 1,2g/kg , sól 14,5 g /kg farszu, jajka 1szt /1,5 kg farszu , Bułka tarta 5% , papryka ostra 2g/kg , pieprz białostocki 2g/kg, rosół do pożądanej konsystencji - tutaj ok 0,8 l 160 st C- 50 min 4D ( termoobieg) Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Mniam Tylko i wyłącznie "pierzaste"?Czy jest w składzie jakieś podgardle/ boczek? Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 podgardle/ boczek Boczki z kaczki (cała), podgardle z kuraka (cały) Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 To pasztecik na bogato U mnie cienki -tylko kurczaczek i podgardle ,ale mówią ,ze smaczny... beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 U mnie cienki -tylko kurczaczek i podgardle ,ale mówią ,ze smaczny... Jak by nie patrzeć - smaczny=najważniejsze . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Lubię taki pasztecik,wygląda obiecująco... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Lubię taki pasztecik Zapraszam Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Żebym dzielił nas przysłowiowy rzut kamieniem, na pewno zawitałbym. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Pasztety " pierzaste"Kogut, kaczka, gęś , wyszło mniej więcej po 1.5-1,8 kg mięs każdego rodzaju, wątróbka drobiowa 1,5 kg smażona , cebula zrumieniona i tradycyjnie farsz podzielony na pół . Jedna część tzw. czysta a druga plus 7% żurawiny +2 g/kg farszu chili . IMG_20220415_121322.jpgDodane do gotowania drobiu 3 goździki .Przyprawy: tymianek, pieprz kolorowy 4g/kg zmielony razem z kwiatem muszkatołowym 1,2g/kg , sól 14,5 g /kg farszu, jajka 1szt /1,5 kg farszu , Bułka tarta 5% , papryka ostra 2g/kg , pieprz białostocki 2g/kg, rosół do pożądanej konsystencji - tutaj ok 0,8 l 160 st C- 50 min 4D ( termoobieg)Jadłabym w ciemno.Smak pasztetów Twoich Waldku znam...Są bardziej czujne od moich a bukiet przypraw który dorzucasz, bardzo miodpowiada. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/58/#findComment-763543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi