Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Było o obiadach ,śniadaniach ...

Co podać na kolację??? Myślę o jakimś daniu na gorąco ,dwóch sałatkach . Ma to być coś wyszukanego .

jakie są Wasze propozycje ? [z przepisem na danie]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

2-2,5 kg Grasicy

2 marchwie pomarańczowy

1 marchwie żółte

4 łodygi selera naciowego

2 plastry szpeku lub boczku

1 l białego wina

1,5 bulionu z kurczaka lub warzywnego + bulion do sparzenia grasicy

4-5 gałązek świeżego rozmarynu

4 cebule

1 l śmietanki

 

Grasicę dokładnie i wypłukać. Zalać wrzącym bulionem i parzyć ok 8 minut.

Obrać dokładnie z błon. Obsmażyć na oleju. Patelnię zdeglasować winem lub bulionem i dodać później do sosu.

Marchew, selera, cebulę, szpek pokroić w drobną kostkę (0,5x0,5cm)i zeszklić na oliwie. Dolać połowę wina i zredukować do 1/4 objętości. Dolać resztę wina, bulion i śmietanę. Gdy warzywa będą miękkie dodać grasicę i dusić jeszcze przez ok 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem dodać drobno posiekany rozmaryn.

 

Zapewniam że nikt Ciebie nie przebije.

Na przystawkę możesz podać pasztet ze stłuszczonych wątróbek gęsich.

Edytowane przez Bee Gees

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575654
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że jesteś miłośnikiem animelki :D

Tylko gdzie takie ilości kupić?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575658
Udostępnij na innych stronach

Chmm...nie wiem nawet jak to danie smakuje...ale chyba to nie moja bajka...

Chciałam owszem ,coś wyszukanego ale żeby goście chętnie spróbowali...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575659
Udostępnij na innych stronach

Grasicy

Oki - a spróbuj tę moją z wiśniami  ;)

 

Beata - podaj w skrócie co podawałaś do tej pory , co jadasz u gości - i ile tych osób będzie - pomożemy :thumbsup:

Edytowane przez EAnna

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575663
Udostępnij na innych stronach

Może to zabrzmi banalnie, ale dobra biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z cebulą, czosnkiem i  przyprawami, to choć nie wyszukane danie, ale z sałatką jarzynową smakuje bosko.

Można dla urozmaicenia zrobić sałatkę z ananasem( przepis znajdziesz w necie).

 

Jako zimne danie podałbym carpaccio z wołowiny i tu służę przepisem:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/26/carpaccio-rozkosz-dla-podniebienia/

 

Jeśli tylko goście lubią wpółsurowe mięso, to będą zachwyceni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575668
Udostępnij na innych stronach

:) Beata, dobrą polędwicę pokroić w plastry ok 1 cm, podsmażyć na maśle- b. delikatnie, "na biało"...

Można odkroić mizdrę i warkocz...

Na talerzu indywidualnie posolić do smaku, również wskazany jako dodatek grubo i świeżo mielony pieprz także na talerzu...

Niezbyt to wyszukane....pyyychotka.....bez kombinacji, ekwilibrystyki i nie może się nie udać :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575669
Udostępnij na innych stronach

W sumie to nie bardzo znam ich gusty kulinarne ,ale jak zostaliśmy zaproszeni do nich to były podane roladki  naleśnikowe z szynką parmeńską  i pastą  szpinakową -,sałatka [mix sałat z suszonymi pomidorami,pomidorkami  koktailowymi i różnymi  pestkami ], sałatka z selera naciowego, ananasa,kukurydzy,sera żółtego ,rodzynek i orzechów ze słodkim sosem majonezowym ,bardzo smaczna pasta -krem z tuńczyka oraz różne dostawki [śledzie,grzybki,ogórki papryka]

Kolacja na 4 osoby

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575674
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę chateaubriand - jeżeli umiesz zrobić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575682
Udostępnij na innych stronach

moja propozycja - na przystawke :  ceviche  albo tatar deska serów  -  tatar może być z łososia  , póżniej zupa migdałowa w filiżankach ! - polędwica wg Ziezielonego - wzbogacona o Guacamole  nada lekkości i koloru potrawie podkręci wyżyny kilinarne Gospodyni  :thumbsup:  , sałatka : wedzona piers z kurczaka w kostkach ( nie za małych ) +ananas w kostkach ( może być z puchy) + prazone orzechy ziemnie nie solone  jak lubisz dodajesz kukurydzę majonez,cytryna sól i pieprz do smaku , sałatke z roszponki  i rukoli z cząstkami pomarańczy i pieczonego buraka  posypana podprażonymi ziarnami z dyni  lub malutkimi grzankami -( cytryna, oliwa z oliwek kilka kropli oleju sezamowego+ kilka   anchois  zblendowane ) sól . pieprz do smaku , na deser lekki sernik na zimno z kolorową galaretką wiśniową , z dodatkiem malin ( mrożone ) szybciej Ci zetnie galaretkę - i tam różne drobiazgi  - Masz kolorowo i smacznie - wybór należy do Ciebie  :D  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575687
Udostępnij na innych stronach

zapomniałem dopisać - migdałowa nie taka słodka - a algierska ; masz przepis np. tu :  https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/algierska-zupa-migdalowa

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575700
Udostępnij na innych stronach

Aniu mogę załatwić każda ilość grasicy trzeba tylko osobiście odebrać. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575703
Udostępnij na innych stronach

:) Można Towarzystwo rozprowadzić skutecznie, bazując i skupiając się na kuchni regionalnej...

Pobieżnie zerknięte, jest w czym wybierać, sznurek przykładowy... http://swietokrzyskie.org.pl/kuchnia-regionalna:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575713
Udostępnij na innych stronach

Ja na sam poczatek to bym sie dowiedziala czego nie lubia badz nie toleruja goscie , bo nic gorszego nie moze byc gdy ktos nie je podrobow a takie mu zaserwujemy , badz nie je dziczyzny.

Pamietam ze zostalam kiedys zaproszona na obiad gdzie zostaly podane zabie udka , dla mnie byly doskonale , ale moj dziadek gdyby tylko uslyszal co to to nie skonczyli by sie to zbyt ciekawie :-)

U nas na takie male cos na wieczor do wina ..to tort kanapkowy . tylko w wersji mini ..czyli porcja dla kazdego i deska serow , plus roznych wedlin..i jakis deser najlepiej cos z czekolady ..mouse z owocami .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575716
Udostępnij na innych stronach

Na cieplo to ja bym podala losos pieczny w piecu z sosem np kaparowym podany na czarnej soczewicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575720
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Faktycznie nie wiem co oni lubią ,a czego nie jedzą ,bo my np. nie jadamy owoców morza  .

E A nna -tej polędwicy będe się obawiała zrobić  bo mogę nie trafić w stopień wysmażenia

Muski-bardzo ciekawe propozycje  choć zupa migdałowa -sama właścicielka przepisu wypowiada się,ze nie wie czy ją powtórzy ...Polędwiczka -tak ,ale guacamole ? ja lubię i często jadam na śniadanie -domownicy -nie [wolą serek ],goście -nie wiadomo...sałatki tak [oni podali podobne]

Elektra -łosoś -myślę ,ze większość lubi -ja tak -domownicy wolą zdecydowanie dorsza...

Pawełjack -wszystkie dania fajne -carpaccio -ja tak  ,domownicy -nie [dopiero niedawno mąż przekonał się do odrobiny  tatara]

Chciałam niby wyszukane ,ale im bardziej wyszukane tym bardziej niepewne ...mimo wszystko czymś ich chciałam zaskoczyć...[z sałatek -na pewno nie zwykłą jarzynową, choć najbardziej ją lubię z sałatek]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575750
Udostępnij na innych stronach

Pawełjack -wszystkie dania fajne -carpaccio -ja tak 

Nie proponowałem carpaccio. ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575751
Udostępnij na innych stronach

Ja również polecam strogonova z dziczyzny wg Pawla.

U mnie na parapetówie się sprawdziło, razem z tatarami z łososia i wołowiny.

 

Kiedyś też podałem rolade serowa

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/?hl=rolada+serowa

 

Fajnie też wyglądają na stole galarety w kształcie świnki :)

Edytowane przez sobol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575767
Udostępnij na innych stronach

Jeden z naszych kolegów pływał na Qeen Elizabeth i wstawiał na forum przykładowe memu w tym  na uroczystą kolację

zdjęcia były opisane, ale niestety nie mogę znaleść postów. Mam wszystko na kompie i mogę Tobie wysłać na PW jak nie znajdziesz.

Ja z Kolegi inspiracji skorzystałem i goście byli pozytywnie zaskoczeni i zadowoleni

pozdrawiam kornik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575777
Udostępnij na innych stronach

Chciałam niby wyszukane ,ale im bardziej wyszukane tym bardziej niepewne ...mimo wszystko czymś ich chciałam zaskoczyć..

I tu jest chyba sedno sprawy . Im bardziej  wyszukane tym bardziej niepewne :thumbsup: . Dodatkowo to kolacja (chociaż o tej porze kiedy ja jem kolacje  to w dyplomacji jedzą obiad :D  ponoć ,  tak słyszałem  :laugh:   )  więc raczej na kolacje to  lekkie jedzenie  . Może  drób np wyluzowany  nadziewany pieczony kurczak jako cieple danie  ? + deska wędlin serów, pasztetów,  coś z ryb  (śledzik,  wędzony łosoś ) i do tego tego winko wódeczka (ale tu  parę rodzai  co kto lubi   czysta , brendy , whiski , może fajne drinki jak umiesz zrobić )  piwko kawka   deserek (ciasteczko lub lody )  napoje (pepsi , woda gazowana ,  nie gazowana  której osobiście nienawidzę  a  z reguły  to właśnie ją proponują ) i jest milo . . A na zakończenie jak by to powiedzieć to my uczestnicy tworzymy atmosferę . Ja to się cieszę jak ktoś mnie zaprosi  i zawsze doceniam trud jaki zapraszający mnie poświęcił w przygotowaniu spotkania .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575782
Udostępnij na innych stronach

Ja powiem tak - najczęstszy błąd to silenie się na super wyszukane potrawy, zamiast zrobienie po prostu czegoś smacznego :-)

 

Jeśli nie wie się, jakie zamiłowania mają goście - to najlepiej zrobić coś bezpiecznego na danie główne - ewentualnie jakieś przystawki lub sałatki eksperymentalne.

 

Jeśli w grę wchodzi łosoś, to może  Conchiglioni al salmone z łososiem, z dodatkiem szafranu i pomidorów, zapiekane pod beszamelem - łatwe do przyrządzenia a efektowne (mogę przesłać przepis)

 

Na prostą przystawkę może być np. Prosciutto e Melone (też mam przepis) - w skrócie szynka parmeńska z melonem i młodym szpinakiem - banalnie proste a nietypowe

 

Wiele osób - nawet nie lubiących tatara - zje carpaccio - można z rucolą, a dla tych co nie lubią, z młodym szpinakiem

 

Można zrobić szparagi zawijane w wędzony boczek lub szynkę w sosie holenderskim (z sosem trochę zabawy reszta banalna)

 

Z ciekawych sałatek - można zrobić sałatkę ze szpinaku, grillowanej figi, gruszek i winogron, dodatkiem orzechów włoskich i sera (najlepiej kozi ale może być inny)- też łatwa a bardzo nietypowa (mam przepis)

 

To sa bardzo proste a efektowne sałatki/przystawki. Ale uzupełniłbym standardem.

 

Małe ryzyko to polędwiczki wieprzowe (trudno zepsuć) - dobry sos może dać nietypowość, efektowny jest drób (kaczka, gęś) upieczony w całości - wbrew pozorom nie tak często jedzony, więc może być uznany czasem za wręcz nietypowy - choć tu ryzyko wpadki większe.

 

Co do zup - ja bym podał jakąś zupę-krem - można zrobić (choć nie każdy lubi) zupę krem z brokułów - bardzo prosta. Gotujesz brokuły z ziemniakiem, miksujesz (ziemniak zagęszcza), doprawiasz serkiem topionym, śmietaną, czosnkiem, zdobisz gotowaną marchewką, podajesz z grzankami. Smakuje wybornie - czosnek znakomicie przełamuje smak brokuła (który nie każdy lubi)

 

To wszystko są bardzo proste w przygotowaniu - ale odpowiednio podane - bardzo efektowne potrawy

 

Na deser - dla miłośników adwokata - można zrobić torcik advocatowy na zimno (trzeba zrobić dzień wcześniej) -  banalnie prosty:

 

- spód - CIENKI biszkopt ciemny (z kakao) nasączony mieszanką gorzkiej czarnej herbaty, rumu i wódki - w proprcjach 1/2 + 1/4 + 1/4

 

Warstwa pierwsza :

 - 500ml kremowki
 - 200ml advocata (lub innego likieru kremowego)
 - 100g masła
 - 100g cukru pudru
 - 3 łyżeczki żelatyny

 

Zmiksować, wylać na spód, odstawić do lodówki

Warstwa druga (na zastygniętą pierwszą)

 - 150ml advocata (lub innego likieru kremowego)
 - 1 łyżeczki żelatyny 

 

do lodówki

 

a dla miłośników czekolady - jakieś dobre ciasto czekoladowe (też mam przepis - mogę podesłać) - może nawet to drugie lepsze na chłodne dni. A czekoladę raczej każdy lubi :-)

Edytowane przez elmaz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575783
Udostępnij na innych stronach

poledwiczki tez mozn azrobic na blache :D  , piers z kaczki zeby byla smaczna tez musi byc odpowiednio zrobiona, (wysmazona)

Beato zamiast lososia mozna podac poledwiczke z dorsza  jezeli kolacja ma byc na 4 osoby , to latwiej cos zrobic niz na parepetowke na np 20 osob.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575789
Udostępnij na innych stronach

 

 

- 500ml kremowki  - 200ml advocata (lub innego likieru kremowego)  - 100g masła  - 100g cukru pudru  - 3 łyżeczki żelatyny

@elmaz,

czy ty robiłeś osobiście ten krem? 


[Dodano: 16 lis 2017 - 19:45]

@beatag,

Roladki z piersi (dobrych) kurczaków z pomidorami suszonymi, masłem i rozmarynem robione metodą sous vide - zrobione wcześniej.

Do tego sos na mrożonych prawdziwkach podkręcony odrobiną masła truflowego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14805-co-poda%C4%87-na-proszon%C4%85-kolacj%C4%99/#findComment-575795
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.