Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-735851
Udostępnij na innych stronach

Jakby co to zapraszam na PW

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-735918
Udostępnij na innych stronach

 Kochani

Jestem raczkującym na forum  a tym bardziej przy masarstwie i wędzeniu.

mam 2 pytania 

1) chciałbym mieć po uwędzeniu szyneczkę ok 1 kg o jakiej masie powinienem kupić szynkę u rzeźnika

2) na kiełbasę jakiego miesa użyć i w jakich proporcjach,  chodzi mi o świeże przed peklowaniem , chciałbym ,żeby po uwędzeniu mieć 2,5 do 3 kg wędlin. Na jakich oczkach które mięso mielić

 Z góry dziękuję 

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-736038
Udostępnij na innych stronach

 Kochani

Jestem raczkującym na forum  a tym bardziej przy masarstwie i wędzeniu.

mam 2 pytania 

1) chciałbym mieć po uwędzeniu szyneczkę ok 1 kg o jakiej masie powinienem kupić szynkę u rzeźnika

2) na kiełbasę jakiego miesa użyć i w jakich proporcjach,  chodzi mi o świeże przed peklowaniem , chciałbym ,żeby po uwędzeniu mieć 2,5 do 3 kg wędlin. Na jakich oczkach które mięso mielić

 Z góry dziękuję 

Darek

 

Bardzo ciężko odpowiedzieć jednoznacznie na te pytania. Utrata wagi może wynosić 5, 10, 20, 30, 50%. Wszystko zależy od tego co zrobisz z mięsem. W przemyśle robią nawet tak, że mięso nie traci wagi, a wędlina waży więcej niż mięso z którego się ją robi. 

 

Zmiennych jest masę.

Przyklady:

Z jaką ilością tłuszczu kupisz szynkę i czy będziesz go wycinał. 

Szynka parzona straci mniej wagi niż pieczona.

Kiełbasa podsuszana straci więcej niż ta nie podsuszana. 

 

Bazując na własnych doświadczeniach mogę Ci podać ile ja bym kupił.

 

Możesz przyjąć, że jeśli chcesz około 1kg gotowej, wędzonej a później parzonej szynki, to musisz kupić przynajmniej 1.25kg. Bardziej celowałbym w 1.3kg.

 

Podobnie z kiełbasa. Tu bym celowałbym w około 3.2 kg.

 

Co do składu kiełbasy, to zerknij tutaj. Jedna z najprostszych w składzie i do wykonania 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=ch%C5%82opska%20szczepana

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-736064
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ktoś, gdzieś, kiedyś podawał przepis na mięso z chyba z piersi kurczaka smażone i zalewane w słoikach marynatą.

Może ktoś pamięta gdzie to jest. No nie mogę znaleźć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-757254
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
I nikt, nic? :( :(

 

Przykro mi ale od pewnego czasu nie działa mi szukajka ( zresztą tak jak przeglądanie wszystkich nieprzeczytanych postów  :(  )więc nie jestem w stanie pomóc :(

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770800
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ktoś, gdzieś, kiedyś

Todek, może to jest to co szukasz?

Filet z kurczaka w zalewie octowej - przepis - Mojegotowanie.pl

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770808
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/?do=findComment&comment=653620

 

Takie podobne, tyle, że nie  w słoikach  ;)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770816
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć.

Kilka lat temu był opublikowany przepis na pikantne ogórki/cukinię z chili. Jeśli mnie pamięć nie myli, było to w dwóch wersjach, wersja do słoi i wersja na już. Kojarzę że mogło to być w przepisach zlotowych, ale nie mogę odnaleźć. Może ktoś pomoże :)

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-776142
Udostępnij na innych stronach

ale nie mogę odnaleźć

Np .

Krokodylki Kurpia

Przepis na jedną porcję którą można zwielokratniać

 

3kg małych ogórków

4 łyżki soli kamiennej

2 główki czosnku

4 łyżeczki chilli (kamisu chyba najostrzejsze)

8 łyżek oleju

1kg cukru    - wystarczy 0,75 

1 1/2 szklanki octu 10%

 

Wykonanie:

Ogórki umyć pokroić wzdłuż na połówki, przesypać 4 łyżkami soli i odstawić na min. 6 godzin (byle nie krócej) od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie zlać wodę jaka się wytrąci, dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.

Z cukru i octu przyrządzić syrop (czyli rozpuścić cukier podgrzewając wraz z octem) i tym syropem zalać ogórki. Całość wymieszać i pozostawić na min 12 godzin, od czasu do czasu przemieszać. Ogórki zmniejszą dość znacznie na objętości, będą pływały (jak krokodylki) będą chrupkie słodkie ostre i... co tu dużo mówić - brać się do roboty i robić

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-776144
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Muski, bardzo dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję.

Jednak po chwili pomroczności przypomniałem sobie że były to ogórki Anetki :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1374-ogórki-anetki-z-ii-zlotu-i-inne-ogórasy/?p=17030

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-776149
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć. Wkrótce świniobicie, a ja nie mam pomysłu co tu nowego uwędzić. Jestem początkujacym zadymiaczem i moja lista przepisów jest ograniczona. Głównie wędze na ciepło/gorąco. Mam tradycyjna wędzarnie, murowana i wędzenie na zimno jest troche utrudnione.

 

Do tej pory wędziłem według przepisów z książko Roberta Winckiewicza.

 

Byłbym wdzięczny za udostepnienie jakiegoś ciekawego przepisu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780114
Udostępnij na innych stronach

MicSre jesteś na forum , które traktuje prawie w 100 % o wędzeniu , zawiera setki przepisów , a Ty prosisz by ktoś Ci cos podpowiedział , na forum jesteś od 2019 roku chyba już wiesz gdzie szukać i co zrobic by sie przygotować do akcji- świniobicie :facepalm:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780116
Udostępnij na innych stronach

Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy. Na pewno pomogą Ci także filmy technologiczne.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780117
Udostępnij na innych stronach

MicSre jesteś na forum , które traktuje prawie w 100 % o wędzeniu , zawiera setki przepisów , a Ty prosisz by ktoś Ci cos podpowiedział , na forum jesteś od 2019 roku chyba już wiesz gdzie szukać i co zrobic by sie przygotować do akcji- świniobicie :facepalm:

 

 

Twoja wypowiedź wniosła baaardzo dużo do tematu. Jakbys nie zauważył to jesteśmy w temacie SZUKAM PRZEPISU, a więc moje pytanie zasadne. Wygląda na to, że nie znasz ciekawego przepisu na wędline, którym mógłbyś sie podzielić... 

Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy. Na pewno pomogą Ci także filmy technologiczne.

Dzięki wielkie. Przestudiuje i może coś dla siebie wybiore

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780138
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda na to, że nie znasz ciekawego przepisu na wędline, którym mógłbyś sie podzielić... 

Niepotrzebna uszczypliwość :facepalm: 

 

 

Wkrótce świniobicie, a ja nie mam pomysłu co tu nowego uwędzić.

Nawet nie sprecyzowałeś, o jakiego typu wyroby Ci chodzi.

Z całe świni lub nawet półtuszy - można zrobić wędzone na ciepło wyroby z wielu grup:

  • wędzonki całomięśniowe
  • wędzone boczki, słonina, żeberka
  • wędzone rolady
  • kięłbasy grubo rozdrobnione trwałe i nietrwałe
  • kiełbasy drobno rozdrobnione w tym parówki
  • wędzone pasztetowe i wątrobianki
  • itd.

Chcesz zrobić "coś nowego" z własnego punktu widzenia. Niestety, nie napisałeś, co już wędziłeś i co Ci się znudziło.

 

 

Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy

I to jest najlepsza rada, ponieważ w Akademii uwzględniony jest  szeroki asortyment tak, aby zagospodarować cały surowiec ze świniobicia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780147
Udostępnij na innych stronach

 

Wygląda na to, że nie znasz ciekawego przepisu na wędline, którym mógłbyś sie podzielić...

 

Niepotrzebna uszczypliwość :facepalm: 

Wkrótce świniobicie, a ja nie mam pomysłu co tu nowego uwędzić.

 

Nawet nie sprecyzowałeś, o jakiego typu wyroby Ci chodzi.

Z całe świni lub nawet półtuszy - można zrobić wędzone na ciepło wyroby z wielu grup:

  • wędzonki całomięśniowe
  • wędzone boczki, słonina, żeberka
  • wędzone rolady
  • kięłbasy grubo rozdrobnione trwałe i nietrwałe
  • kiełbasy drobno rozdrobnione w tym parówki
  • wędzone pasztetowe i wątrobianki
  • itd.
Chcesz zrobić "coś nowego" z własnego punktu widzenia. Niestety, nie napisałeś, co już wędziłeś i co Ci się znudziło.

Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy

 

I to jest najlepsza rada, ponieważ w Akademii uwzględniony jest  szeroki asortyment tak, aby zagospodarować cały surowiec ze świniobicia.

Do tej pory wędziłem:

 

- kielbasa zwyczajna

- kielbasa krakowska

- boczek

- baleron

- poledwiczki

- schab

- szynka

 

Większośc wyrobów albo parzonych albo podpiekanych w wędzarni.

 

Poszukuje nowy przepis, ponieważ może uda sie coś przygotować w inny sposób niż dotychczas robiłem. Wykorzystać przyprawy jakieś nowe.

 

Jedyne do czego troche straciłem zapał to kielbasa zwyczajna i teraz głównie chce wykonać wędliny i kielbase grubą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780232
Udostępnij na innych stronach

Na naszej stronie są dostępne dzięki zapalowi i pracy Koleżanek i Kolegów niespotykanej nigdzie indziej ilości gotowe i sprawdzone przepisy . Jednak dla znudzonych rutyną wieloletniego wędzenia polecam pliki z branżowymi recepturami z przed lat. Tam to jest inspiracji na całe stado ubitych świnek i nie tylko.... Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780234
Udostępnij na innych stronach

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780249
Udostępnij na innych stronach

SŁYNNA_SZESNASTKA

Polecam też receptury kol. Jacka -@jacekw21: TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780253
Udostępnij na innych stronach

Może mi ktoś pomoże, szukam przepisu na taką szynkę , kiedyś ja miałem okazje smakować, jak dla mnie rewelacyjny smak.

 

 „Cóż oznacza „z lagi” – to oznacza, że szynka przed wędzeniem leżała w zalewie solankowej, której bazą jest wyłącznie sól. Mięso marynuje się od 2 do 3 tygodni w ów zalewie a następnie wędzone jest w sposób tradycyjny.''

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/szynka-wielunska-z-lagi

Oczywiście może być podobna, byle miała tłuszczyk :)  Czy "zielony" poradzi sobie z takim wyzwaniem ?

 

post-98902-0-10951800-1659382782_thumb.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.