arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 6 Grudnia 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-735851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 6 Grudnia 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/ Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-735875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Jakby co to zapraszam na PW Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-735918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1-63 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 7 Grudnia 2021 KochaniJestem raczkującym na forum a tym bardziej przy masarstwie i wędzeniu.mam 2 pytania 1) chciałbym mieć po uwędzeniu szyneczkę ok 1 kg o jakiej masie powinienem kupić szynkę u rzeźnika2) na kiełbasę jakiego miesa użyć i w jakich proporcjach, chodzi mi o świeże przed peklowaniem , chciałbym ,żeby po uwędzeniu mieć 2,5 do 3 kg wędlin. Na jakich oczkach które mięso mielić Z góry dziękuję Darek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-736038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 7 Grudnia 2021 KochaniJestem raczkującym na forum a tym bardziej przy masarstwie i wędzeniu.mam 2 pytania 1) chciałbym mieć po uwędzeniu szyneczkę ok 1 kg o jakiej masie powinienem kupić szynkę u rzeźnika2) na kiełbasę jakiego miesa użyć i w jakich proporcjach, chodzi mi o świeże przed peklowaniem , chciałbym ,żeby po uwędzeniu mieć 2,5 do 3 kg wędlin. Na jakich oczkach które mięso mielić Z góry dziękuję Darek Bardzo ciężko odpowiedzieć jednoznacznie na te pytania. Utrata wagi może wynosić 5, 10, 20, 30, 50%. Wszystko zależy od tego co zrobisz z mięsem. W przemyśle robią nawet tak, że mięso nie traci wagi, a wędlina waży więcej niż mięso z którego się ją robi. Zmiennych jest masę.Przyklady:Z jaką ilością tłuszczu kupisz szynkę i czy będziesz go wycinał. Szynka parzona straci mniej wagi niż pieczona.Kiełbasa podsuszana straci więcej niż ta nie podsuszana. Bazując na własnych doświadczeniach mogę Ci podać ile ja bym kupił. Możesz przyjąć, że jeśli chcesz około 1kg gotowej, wędzonej a później parzonej szynki, to musisz kupić przynajmniej 1.25kg. Bardziej celowałbym w 1.3kg. Podobnie z kiełbasa. Tu bym celowałbym w około 3.2 kg. Co do składu kiełbasy, to zerknij tutaj. Jedna z najprostszych w składzie i do wykonania https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=ch%C5%82opska%20szczepana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-736064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 14 Marca 2022 Ktoś, gdzieś, kiedyś podawał przepis na mięso z chyba z piersi kurczaka smażone i zalewane w słoikach marynatą.Może ktoś pamięta gdzie to jest. No nie mogę znaleźć. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-757254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 29 Maja 2022 I nikt, nic? :( Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 29 Maja 2022 (edytowane) I nikt, nic? :( Przykro mi ale od pewnego czasu nie działa mi szukajka ( zresztą tak jak przeglądanie wszystkich nieprzeczytanych postów )więc nie jestem w stanie pomóc Edytowane 29 Maja 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 30 Maja 2022 Ktoś, gdzieś, kiedyś Todek, może to jest to co szukasz?Filet z kurczaka w zalewie octowej - przepis - Mojegotowanie.pl Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Może ktoś https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/?do=findComment&comment=653620 Takie podobne, tyle, że nie w słoikach Edytowane 30 Maja 2022 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-770816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 5 Lipca 2022 Cześć.Kilka lat temu był opublikowany przepis na pikantne ogórki/cukinię z chili. Jeśli mnie pamięć nie myli, było to w dwóch wersjach, wersja do słoi i wersja na już. Kojarzę że mogło to być w przepisach zlotowych, ale nie mogę odnaleźć. Może ktoś pomoże Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-776142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) ale nie mogę odnaleźćNp .Krokodylki KurpiaPrzepis na jedną porcję którą można zwielokratniać 3kg małych ogórków4 łyżki soli kamiennej2 główki czosnku4 łyżeczki chilli (kamisu chyba najostrzejsze)8 łyżek oleju1kg cukru - wystarczy 0,75 1 1/2 szklanki octu 10% Wykonanie:Ogórki umyć pokroić wzdłuż na połówki, przesypać 4 łyżkami soli i odstawić na min. 6 godzin (byle nie krócej) od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie zlać wodę jaka się wytrąci, dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.Z cukru i octu przyrządzić syrop (czyli rozpuścić cukier podgrzewając wraz z octem) i tym syropem zalać ogórki. Całość wymieszać i pozostawić na min 12 godzin, od czasu do czasu przemieszać. Ogórki zmniejszą dość znacznie na objętości, będą pływały (jak krokodylki) będą chrupkie słodkie ostre i... co tu dużo mówić - brać się do roboty i robić Edytowane 5 Lipca 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-776144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 5 Lipca 2022 Cześć. Muski, bardzo dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję.Jednak po chwili pomroczności przypomniałem sobie że były to ogórki Anetki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1374-ogórki-anetki-z-ii-zlotu-i-inne-ogórasy/?p=17030 Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-776149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 31 Lipca 2022 Cześć. Wkrótce świniobicie, a ja nie mam pomysłu co tu nowego uwędzić. Jestem początkujacym zadymiaczem i moja lista przepisów jest ograniczona. Głównie wędze na ciepło/gorąco. Mam tradycyjna wędzarnie, murowana i wędzenie na zimno jest troche utrudnione. Do tej pory wędziłem według przepisów z książko Roberta Winckiewicza. Byłbym wdzięczny za udostepnienie jakiegoś ciekawego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 31 Lipca 2022 MicSre jesteś na forum , które traktuje prawie w 100 % o wędzeniu , zawiera setki przepisów , a Ty prosisz by ktoś Ci cos podpowiedział , na forum jesteś od 2019 roku chyba już wiesz gdzie szukać i co zrobic by sie przygotować do akcji- świniobicie Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 31 Lipca 2022 (edytowane) Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy. Na pewno pomogą Ci także filmy technologiczne. Edytowane 31 Lipca 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 31 Lipca 2022 MicSre jesteś na forum , które traktuje prawie w 100 % o wędzeniu , zawiera setki przepisów , a Ty prosisz by ktoś Ci cos podpowiedział , na forum jesteś od 2019 roku chyba już wiesz gdzie szukać i co zrobic by sie przygotować do akcji- świniobicie Twoja wypowiedź wniosła baaardzo dużo do tematu. Jakbys nie zauważył to jesteśmy w temacie SZUKAM PRZEPISU, a więc moje pytanie zasadne. Wygląda na to, że nie znasz ciekawego przepisu na wędline, którym mógłbyś sie podzielić... Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy. Na pewno pomogą Ci także filmy technologiczne.Dzięki wielkie. Przestudiuje i może coś dla siebie wybiore Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 31 Lipca 2022 Wygląda na to, że nie znasz ciekawego przepisu na wędline, którym mógłbyś sie podzielić... Niepotrzebna uszczypliwość Wkrótce świniobicie, a ja nie mam pomysłu co tu nowego uwędzić. Nawet nie sprecyzowałeś, o jakiego typu wyroby Ci chodzi.Z całe świni lub nawet półtuszy - można zrobić wędzone na ciepło wyroby z wielu grup:wędzonki całomięśniowewędzone boczki, słonina, żeberkawędzone roladykięłbasy grubo rozdrobnione trwałe i nietrwałekiełbasy drobno rozdrobnione w tym parówkiwędzone pasztetowe i wątrobiankiitd.Chcesz zrobić "coś nowego" z własnego punktu widzenia. Niestety, nie napisałeś, co już wędziłeś i co Ci się znudziło. Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy I to jest najlepsza rada, ponieważ w Akademii uwzględniony jest szeroki asortyment tak, aby zagospodarować cały surowiec ze świniobicia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 31 Lipca 2022 Wygląda na to, że nie znasz ciekawego przepisu na wędline, którym mógłbyś sie podzielić... Niepotrzebna uszczypliwość Wkrótce świniobicie, a ja nie mam pomysłu co tu nowego uwędzić. Nawet nie sprecyzowałeś, o jakiego typu wyroby Ci chodzi.Z całe świni lub nawet półtuszy - można zrobić wędzone na ciepło wyroby z wielu grup:wędzonki całomięśniowewędzone boczki, słonina, żeberkawędzone roladykięłbasy grubo rozdrobnione trwałe i nietrwałekiełbasy drobno rozdrobnione w tym parówkiwędzone pasztetowe i wątrobiankiitd.Chcesz zrobić "coś nowego" z własnego punktu widzenia. Niestety, nie napisałeś, co już wędziłeś i co Ci się znudziło.Przestudiuj Akademię Dziadka. Masz wszystko podane, jak na tacy I to jest najlepsza rada, ponieważ w Akademii uwzględniony jest szeroki asortyment tak, aby zagospodarować cały surowiec ze świniobicia.Do tej pory wędziłem: - kielbasa zwyczajna- kielbasa krakowska- boczek- baleron- poledwiczki- schab- szynka Większośc wyrobów albo parzonych albo podpiekanych w wędzarni. Poszukuje nowy przepis, ponieważ może uda sie coś przygotować w inny sposób niż dotychczas robiłem. Wykorzystać przyprawy jakieś nowe. Jedyne do czego troche straciłem zapał to kielbasa zwyczajna i teraz głównie chce wykonać wędliny i kielbase grubą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 31 Lipca 2022 (edytowane) Na naszej stronie są dostępne dzięki zapalowi i pracy Koleżanek i Kolegów niespotykanej nigdzie indziej ilości gotowe i sprawdzone przepisy . Jednak dla znudzonych rutyną wieloletniego wędzenia polecam pliki z branżowymi recepturami z przed lat. Tam to jest inspiracji na całe stado ubitych świnek i nie tylko.... Edytowane 31 Lipca 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 31 Lipca 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-bran%C5%BCowe-receptury-masarskie/Tu masz bez liku do wyboru i koloru. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 31 Lipca 2022 SŁYNNA_SZESNASTKAPolecam też receptury kol. Jacka -@jacekw21: TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Polecam do porownania z Twoimi , https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/?p=253379jest doskonala. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Może mi ktoś pomoże, szukam przepisu na taką szynkę , kiedyś ja miałem okazje smakować, jak dla mnie rewelacyjny smak. „Cóż oznacza „z lagi” – to oznacza, że szynka przed wędzeniem leżała w zalewie solankowej, której bazą jest wyłącznie sól. Mięso marynuje się od 2 do 3 tygodni w ów zalewie a następnie wędzone jest w sposób tradycyjny.''https://www.gov.pl/web/rolnictwo/szynka-wielunska-z-lagiOczywiście może być podobna, byle miała tłuszczyk Czy "zielony" poradzi sobie z takim wyzwaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Mi wygląda to na ogonówke, ale z drugiej strony ten czerwony kolor mi jakoś nie leży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/8/#findComment-780598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.