garage Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Garage jeśli już zapeklowałeś mięso z nastrzykiem j.w. to już parz klasycznie w wodzie, ponieważ w SV szynka będzie za słona. Najwyżej następnym razem zrobisz metodą SV, wtedy przygotujesz niższe stężenie peklosolanki 7-8%. Wczoraj wieczorem przywieźli szynkę. Była taka 6k wytrybowana, rozebrałem ( o ile można to było nazwać rozebraniem, wg YouTube), ale coś tam wyszło i zapeklowałem wg Szczepana wersja mniej słona , 1 nastrzyk 60ml/kgDziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-781225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Szyneczki uwędzone wersja mniej słona wg Szczepana i żadnych przypraw jedynie peklosol wg zalecenia Grzewloda . Smak szynki a nie przypraw (dzięki Grzewlod). 2 sz większe po wędzeniu zapakowane próżniowo i do zamrażalnika. Smak super, mięciutka i soczysta. Nie wiem czy zbyt długo nie wędziłem, ok 3,5h wyszła ciemna i na brzegach chyba weszło do środka, chyba ze się mylę. Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SV ( nie chciałem wbijać termometru w worek) Możecie mi podpowiedzieć czy popełniłem jakeś błędy ? Dziękuje wszystkim za wcześniejsze porady zwłaszcza koledze Grzewlodowi za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Wygląda soczyście i apetycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Wygląda soczyście i apetycznie .Chyba jestem przewrażliwiony, powiedz mi czy nie wędziłem zbyt długo potarzać na jej brzegi (olcha, buk i jakieś 20% śliwy) ?Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Szynka jest za mało uwędzona.To jest żart ,szynka jest O .K. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Wygląda na to , ze jedyna wadą jaką widać to to ,że masz chyba tępy nóż .najbardziej mi sie podoba to , że je " przybijasz " do fotografowania do deski , reszta jest ok , no i nie spadają przy prezentacji . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Wygląda na to , ze jedyna wadą jaką widać to to ,że masz chyba tępy nóż .najbardziej mi sie podoba to , że je " przybijasz " do fotografowania do deski , reszta jest ok , no i nie spadają przy prezentacji . Nawet bardzo tępy Choć słowo "tępy" jak mi zawsze mówił kolega to jest jego teść, a nóź może być jedynie nieostry Nie nauczyłem się jeszcze odwracać zdjęć Dziękuje za opinie bo to moja pierwsza uwędzona szynka, do tej pory tylko boczek i kiełbaska Pozdrawiam Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez garage Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Następnym razem parz długo w niskiej temperaturze. Tak na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SV Poczytaj proszę o technice SV. Bo to zrobiłeś z parzeniem - to taka dziwna hybryda , a już gotowana 15 min ? nie czytasz Forum Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Następnym razem parz długo w niskiej temperaturze. Tak na próbę.Już wiem, kol. Grzewlod już mnie uświadomił jakie błędy popełniłem Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SVPoczytaj proszę o technice SV. Bo to zrobiłeś z parzeniem - to taka dziwna hybryda , a już gotowana 15 min ? nie czytasz Forum Czytam, czytam , taki przepis znalazłem na forum, gotować 15min. później parzenie 80-82C. Błąd ze zrobiłem to w woreczku. Myślałem ze w woreczku nie puści soków i będzie bardziej soczysta, powinienem tutaj zapytać a nie wymyślaćDziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 taki przepis znalazłem na forum, gotować 15min. później parzenie 80-82C O ile mnie pamięć nie myli tyczyło się to naprawdę dużych szynek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min wg mnie za długo , być może za słaby nóż , albo oświetlenie ale nie widzę soczystości Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 minwg mnie za długo , być może za słaby nóż , albo oświetlenie ale nie widzę soczystości Pewnie idealnej to nawet za kilka lat nie zrobię, ale dzięki Waszej pomocy następne będą mam nadzieje lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Yerba , soczystość widac na szynkach z Biedronki itp. sklepach.Gargare . przekaz koledze , że kiedyś przychodzi taki moment , ze zostaje się teściem -dobrze że zna już opinie przyszłych synowych lub zięć pisze to jako teść funkcjonuący . Nóż może być nie ostry jak chcesz , język polski jest tak bogaty ,że tępy jest określeniem właściwym :tępy – Wikisłownik, wolny słownik wielojęzyczny (wiktionary.org) . Ostrz nóz i pracuj nad wędzonkami. Pozdrawaim Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Pacan Wojciech jeżeli uraziłem to przepraszam za tego teścia, bardzo szanuję Twoją pomoc i wszystkich którzy starają się pomagać takim zielonym jak ja.To była pierwsza szynka jaką uwędziłem, ale i tak uważam że wyszła zdecydowanie smaczniejsza od tych które ostatnio kupowałem 2 większe zamroziłem po wędzeniu ( i tu znowu babol, po mogłem zawakowane spokojnie trzymać w lodowce do czasu ich sparzenia) i będę je parzył dłużej w SV ale w dużo niższej temp.Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Osobiście mrożę wędzonki i wędliny po uwędzeniu zapakowane próżniowo , parzę przed spożyciem nie mam niestety SV , parzę klasycznie do ustalonych temperatur ." Teściem " się nie przejmuj koledze przekaż , że też go to czeka będziemy kwita Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 3 Października 2022 (edytowane) Posiadam w swoim kajecie przepis zaczerpnięty kiedyś z WB ale nie mogę go znaleźć na stronie . Ktoś coś? Chętnie poczytalbym ,być może był on przedyskutowany/sprawdzony. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka [Dodano: 03 paź 2022 - 13:19]Ten Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Października 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-790017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 11 Lutego 2023 Szukam przepisu na konserwę -mielonka wołowa- szyfr 4118. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-814470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 11 Lutego 2023 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-814472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 1 Marca 2023 Kochani, szukam przepisu, ktory kiedys podal MAxell na ogorki. Pamietam,ze tam mozna bylo stosowac do wekowania kazdy ropdzaj ogorkow. CZy ktos moglby mi podac namiar na ten temat,prosze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 1 Marca 2023 O ten C chodziło? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 2 Marca 2023 Ten mam, MAxell. Alew jeszcze taki dales, gdzie nie tylko te nasze ogorki mzna bylo wsadzac. Jak mnie pamiec nie mylio ,to sie te ogorki kroi w plastry. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 2 Marca 2023 Możesz zrobić tak jak napisałeś każdą z metod. Moim zdaniem szynka parzona metodą SV jest zdecydowanie smaczniejsza i bardziej soczysta. Należy pamiętać, że chcąć parzyć SV trzeba wykonać peklosolankę o niższym stężeniu np. 7-8% inaczej wyrób będzie jak dla mnie za słony. W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 2 Marca 2023 W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV Co rozumiesz , jako szynkę ? czy konkretne mięśnie czy cała ? jaka waga i grubość elementu ? Bo od tego zależą parametry obróbki termicznej SV i nie tylko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 2 Marca 2023 W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV ? Czas parzenia zależny jest od wielkości mięśnia (masy, szerokość itd.), jest to przedział temp. 58-62C i czas 6-8h i dłużej od tego zależą parametry obróbki termicznej SV i nie tylko Zapoznaj się z tematem w załączonym linku :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous%20vide Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.