Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Garage jeśli już zapeklowałeś mięso z nastrzykiem  j.w. to już parz klasycznie w wodzie, ponieważ w SV szynka będzie za słona. Najwyżej następnym razem zrobisz metodą SV, wtedy przygotujesz niższe stężenie peklosolanki 7-8%.   

 

 

Wczoraj wieczorem przywieźli szynkę. Była taka 6k wytrybowana, rozebrałem ( o ile można to było nazwać rozebraniem, wg YouTube), ale coś tam wyszło  :facepalm: i zapeklowałem wg Szczepana wersja mniej słona , 1 nastrzyk 60ml/kg

Dziękuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-781225
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szyneczki uwędzone wersja mniej słona wg Szczepana i żadnych przypraw jedynie peklosol wg zalecenia Grzewloda . Smak szynki a nie przypraw (dzięki Grzewlod). 2 sz większe po wędzeniu zapakowane próżniowo i do zamrażalnika. Smak super, mięciutka i soczysta. Nie wiem czy zbyt długo nie wędziłem, ok 3,5h wyszła ciemna i na brzegach chyba weszło do środka, chyba ze się mylę. Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SV ( nie chciałem wbijać termometru w worek) Możecie mi podpowiedzieć czy popełniłem jakeś błędy ? Dziękuje wszystkim za wcześniejsze porady zwłaszcza koledze Grzewlodowi  za cierpliwość :)

post-98902-0-46385100-1661428505_thumb.jpg

post-98902-0-18299700-1661428531_thumb.jpg

post-98902-0-02756700-1661428547_thumb.jpg

post-98902-0-27698200-1661428562_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784071
Udostępnij na innych stronach

Wygląda soczyście i apetycznie :D:thumbsup:.

Chyba jestem przewrażliwiony, powiedz mi czy nie wędziłem zbyt długo potarzać na jej brzegi (olcha, buk i jakieś 20% śliwy) ?

Dziękuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784092
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to , ze jedyna wadą jaką widać to to ,że masz chyba tępy nóż  :D .najbardziej mi sie podoba to , że je " przybijasz " do fotografowania do deski , reszta jest ok , no i nie spadają przy prezentacji . :)  :clap:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784108
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to , ze jedyna wadą jaką widać to to ,że masz chyba tępy nóż  :D .najbardziej mi sie podoba to , że je " przybijasz " do fotografowania do deski , reszta jest ok , no i nie spadają przy prezentacji . :)  :clap:

Nawet bardzo tępy :) Choć słowo "tępy" jak mi zawsze mówił kolega to jest  jego teść, a nóź może być jedynie nieostry :)

Nie nauczyłem się jeszcze odwracać zdjęć  :facepalm:

Dziękuje za opinie bo to moja pierwsza uwędzona szynka, do tej pory tylko boczek i kiełbaska

 Pozdrawiam 

Edytowane przez garage
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SV
Poczytaj proszę o technice SV. Bo to zrobiłeś z parzeniem - to taka dziwna hybryda , a już gotowana 15 min ? nie czytasz Forum  :no:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784141
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem parz długo w niskiej temperaturze. Tak na próbę.

Już wiem, kol. Grzewlod już mnie uświadomił jakie błędy popełniłem

 

 

Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SV
Poczytaj proszę o technice SV. Bo to zrobiłeś z parzeniem - to taka dziwna hybryda , a już gotowana 15 min ? nie czytasz Forum  :no:

 

Czytam, czytam , taki przepis znalazłem na forum, gotować 15min. później parzenie 80-82C. Błąd ze zrobiłem to w woreczku.  :facepalm: Myślałem ze w woreczku nie puści soków i będzie bardziej soczysta, powinienem tutaj zapytać a nie wymyślać

Dziękuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784148
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki przepis znalazłem na forum, gotować 15min. później parzenie 80-82C
 

O ile mnie pamięć nie myli tyczyło się to naprawdę dużych szynek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784150
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min

wg mnie za długo :facepalm: , być może za słaby nóż , albo oświetlenie ale nie widzę soczystości 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784166
Udostępnij na innych stronach

 

Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min

wg mnie za długo :facepalm: , być może za słaby nóż , albo oświetlenie ale nie widzę soczystości 

 

Pewnie idealnej to nawet za kilka lat nie zrobię, ale dzięki Waszej pomocy następne będą mam nadzieje lepsze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784172
Udostępnij na innych stronach

Yerba , soczystość widac na szynkach z Biedronki itp. sklepach.

Gargare . przekaz koledze , że kiedyś przychodzi  taki moment , ze zostaje się teściem  -dobrze że zna już opinie przyszłych synowych lub zięć pisze to jako teść funkcjonuący . Nóż może być nie ostry jak chcesz , język polski jest tak bogaty ,że tępy jest określeniem właściwym :tępy – Wikisłownik, wolny słownik wielojęzyczny (wiktionary.org) . Ostrz nóz i pracuj nad wędzonkami. Pozdrawaim

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784223
Udostępnij na innych stronach

Pacan Wojciech jeżeli uraziłem to przepraszam za tego teścia, bardzo szanuję Twoją pomoc i wszystkich którzy starają się pomagać takim zielonym jak ja.

To była pierwsza szynka jaką uwędziłem, ale i tak uważam że wyszła zdecydowanie smaczniejsza od tych które ostatnio kupowałem :)

2 większe zamroziłem po wędzeniu ( i tu znowu babol, po mogłem zawakowane spokojnie trzymać w lodowce do czasu ich sparzenia) i będę je parzył dłużej w SV ale w dużo niższej temp.

Dziękuje 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784278
Udostępnij na innych stronach

Osobiście mrożę  wędzonki i wędliny po uwędzeniu zapakowane próżniowo , parzę przed spożyciem nie mam niestety SV , parzę klasycznie do ustalonych temperatur ." Teściem " się nie przejmuj koledze przekaż , że też go to czeka będziemy kwita  :)  :thumbsup:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-784282
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Posiadam w swoim kajecie przepis zaczerpnięty kiedyś z WB ale nie mogę go znaleźć na stronie . Ktoś coś? Chętnie poczytalbym ,być może był on przedyskutowany/sprawdzony.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

 

 

[Dodano: 03 paź 2022 - 13:19]

Tenpost-100937-1664786983,206_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-790017
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

post-39694-0-18837200-1669624545_thumb.j

 

post-39694-0-55359200-1669624558_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-814472
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kochani, szukam przepisu, ktory kiedys podal MAxell na ogorki. Pamietam,ze tam mozna bylo stosowac do wekowania kazdy ropdzaj ogorkow. CZy ktos moglby mi podac namiar na ten temat,prosze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818162
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818164
Udostępnij na innych stronach

Ten mam, MAxell. Alew jeszcze taki dales, gdzie nie tylko te nasze ogorki mzna bylo wsadzac.  Jak mnie pamiec nie mylio ,to sie te ogorki kroi w plastry.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818195
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić tak jak napisałeś każdą z metod. Moim zdaniem szynka parzona metodą SV jest zdecydowanie smaczniejsza i bardziej soczysta. Należy pamiętać, że chcąć parzyć SV trzeba wykonać peklosolankę o niższym stężeniu np. 7-8% inaczej wyrób będzie jak dla mnie za słony.

 

W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818207
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV
Co rozumiesz , jako szynkę ? czy konkretne mięśnie  czy cała ?  jaka waga i grubość elementu ? Bo od tego zależą parametry obróbki termicznej SV i nie tylko  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818218
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV ?

Czas parzenia zależny jest od wielkości mięśnia (masy, szerokość itd.), jest to przedział temp. 58-62C i czas 6-8h i dłużej

 

 

 

od tego zależą parametry obróbki termicznej SV i nie tylko

:thumbsup:

 

Zapoznaj się z tematem w załączonym linku :

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous%20vide

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/10/#findComment-818227
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.