Skocz do zawartości

Szukam przepisu - temat zbiorczy.


Piotrekpiter2

Rekomendowane odpowiedzi

Wyciskać możesz rękawem cukierniczym z koncówkami,albo kiedyś do ręcznej maszynki do mielenia były specjalne nakładki do robienia kruchych ciastek.


[Dodano: 31 paź 2020 - 16:50]

post-41296-0-32019800-1604159416_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To to samo tylko w moim masz 4 w jednym.Żeby tylko średnica pasowała do wyjścia z nadziewarki Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mam te dysze 

 

post-40314-0-22032300-1604161551_thumb.jpg

 

Sprawują się OK, tylko to mycie nadziewki po  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

zacznij od tego przepisu, to taka podstawa, sam tez od takiego zaczynałem

 

 

Potem zaczniesz dodawać mniej lub więcej cukru, lub podmieniać na cukier waniliowy lub olejki, cynamon itd

Jest to indywidualna sprawa smaku, wiec nie ma idealnego przepisu.

 

Pieczenie na oleju, ale ja sobie dokupiłem wersje bardzie dietetyczna a przede wszystkim szybko na 10 sztuk, bez bałaganu i nadziewarki, tyle ze ciasto robisz trochę rzadsze . (nadaje się tez do pieczenia cienkich kiełbasek lub parówek - sprawdziłem

Możesz tez wlewać ciasto naleśnikowe

 

post-40314-0-88833400-1604161963_thumb.jpg   post-40314-0-73061300-1604161980_thumb.jpg 

 

Od tego sprzedawcy końcówek, kopiłem inne, do kiełbasek bez osłonki na grill lub do suszenia w suszarce sitowej

 

post-40314-0-17838700-1604162043_thumb.jpg


[Dodano: 31 paź 2020 - 18:04]

PS

Jest to odpowiednik Polskich ptysie wiec możesz zastosować tez taki przepis

Gęstość ciasta regulujesz ilością jajek 

Ale dodawaj do zimnej masy, bo jak do cieplej to bodziesz miał "jajecznice'

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do ptysi to typowe ciasto parzone  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szukam sprawdzonego przepisu na hiszpańskie Churros

Robiłam wg tego przepisu : CHURROS

Jest to ciasto parzone, wg mnie zbyt miękkie do nadziewarki.

Powinno być wyciskane wprost do tłuszczu.

To samo dotyczy zastosowania tego typu ciast do ptysiów. Tego nie da się przenieść na blaszkę do pieczenia.

Z tego powodu rękawy cukiernicze są najlepsze. W zastosowaniach przemysłowych - automaty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, nie mogę się z Tobą zgodzić, na każdym festynie robią Churos, wszędzie maja nadziewarki, i dają prosto do oleju, ciasto jak dla mnie jest za twarde na rękaw, trzeba się napocić. / osobiście próbowałem tak zrobić

Gęstość ciasta regulujesz ilością jajek, nie ma stałej ilości jajek / pewnej / zależy od wielkosci jajek, od maki, zaparzania itd

W Hiszpanii kupisz w każdym sklepie ręczne wyciskarki domowe, coś w tym stylu lub podobne, zobacz jak się Gościu meczy

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to jakiś produkt wymagający super mąki

Ja dawałem uniwersalną i tortową, nie widziałem różnicy, ale z ciekawości następnym razem dam pełnoziarnistą  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to jakiś produkt wymagający super mąki

Ja dawałem uniwersalną i tortową, nie widziałem różnicy, ale z ciekawości następnym razem dam pełnoziarnistą  :)

Mam na myśli  mąki silne (mocne) zawierające >13% białka.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem, każda biała  / pszenna / mąka.

Jeżeli jadłeś to w Hiszpanii w turystycznym miejscu, to na 99% był to produkt z paczki, czyli gotowa mieszanka + woda, tym skarmiają turystów, a oni i tak się cieszą.

Przykładowa aukcja

https://www.amazon.de/Churros-Teigmischung-Kilogramm-Spanische-Doughnuts/dp/B07G63JHTZ/ref=sr_1_7?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=churros&qid=1604176692&sr=8-7 

 

Prawdziwe Churros to na jarmarkach w małych miejscowościach gdzie nie ma turystów, lub w domach, ale coraz rzadziej. Sami Hiszpanie używają proszków, bo nie chce im się ciasta robić. Pytałem dlaczego, zawsze była ta sama odpowiedz, bo niczym się nie rożni smak, a roboty mniej.

Wątpię by był jeden i tylko jeden przepis na "prawidłowe" Churros, jest to produkt Hiszpanistko / Portugalski. Na taki dużym obszarze, zawsze występują regionalne odmiany produktu

 

To tak jak byś próbował znaleź jeden jedyny, prawidłowy przepis na kiełbasę Churizo. nie ma takiego, Wszyscy twierdza ze ich jest prawidłowe, i tradycyjne, a jak poparzysz na skład to i tak się rożni. Jednak każdy ma w skaldzie paprykę wędzoną, która jako tako jest Katalońska, a nie Hiszpanska w sensie pochodzenia

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to ciasto parzone, wg mnie zbyt miękkie do nadziewarki. Powinno być wyciskane wprost do tłuszczu.

  

 

Aniu, Poszukałem tego Maker-a

Jak się przypatrzysz, to jest to nadziewarka nasza, bez podstawy  :)

są wersje z kolankiem lub bez

 

post-40314-0-01461300-1604181389_thumb.jpg  post-40314-0-61155400-1604181406_thumb.jpg  

 

post-40314-0-52307500-1604181428_thumb.jpg

 

PS

Aby mieć dziurkę na nadzienie, musi być geste ciasto

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@TOSHIBA, bo jak chce sie chce jesc potrawy tradycyjne w danym kraju to nie chodzi sie tam gdzie turysci tylko gdzie tubylcy sie stoluja ..dlatego nigdy nie wybieram urlopow all inclusive  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra Ty młoda dziewczyna.????To nie pamiętasz.???? Ale tradycja lokalność to się skończyła tak lata 80. Przed era internetu. Teraz to pewnie i "ludy prymitywne" Amazoni mają tablety. Tak że szkoda ale to wszystko się skończyło lub kończy. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Maciekzbrzegu, dzieki za ta mloda:-) Ale tak to mloda i piekna to ja bylam ...teraz zostalo tylko "i",

Pamietam jak jakos na poczatku 90 lat bylismy na Korfu ..chodzilismy do knajpki takiej w srodku wsi i babka nam gotowala to samo co jedli w domu ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mam te dysze 

 

attachicon.gif20201031_170203.jpg

 

Sprawują się OK, tylko to mycie nadziewki po  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

 

Moje właśnie dzisiaj dotarły,myślałem że jak na produkt ChRL to będzie to ,,rzepa'' a to się okazało że kawał solidnego materiału,idealnie pasującego do nadziewarki typu Hendi.Przy 3 l nadziewarce nie będzie problemu z myciem.Jak czas pozwoli to jutro bedzie coś na słodko. :)

@TOSHIBA dzięki za informacje.

post-63315-0-77380900-1604604734_thumb.jpg

post-63315-0-41714800-1604604815_thumb.jpg

post-63315-0-42467200-1604604849_thumb.jpg

post-63315-0-09654400-1604604870_thumb.jpg

post-63315-0-77295400-1604604883_thumb.jpg

post-63315-0-23554500-1604604897_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Linku do mojej konkretnej aukcji już nie podam, kupowałem ponad 2 lata temu, ale  np tu są dokładnie takie same

https://de.aliexpress.com/item/32950693793.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5c4f74ebmpPo1r&algo_pvid=60c1cd16-2958-4ee3-8d4c-d645b539da4b&algo_expid=60c1cd16-2958-4ee3-8d4c-d645b539da4b-3&btsid=0bb0622d16046099270576609ead98&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_  

 

post-40314-0-99940600-1604610010_thumb.jpg  post-40314-0-64529800-1604610032_thumb.jpg  post-40314-0-17616000-1604610052_thumb.jpg

 

post-40314-0-26177300-1604610070_thumb.jpg   post-40314-0-51754300-1604610094_thumb.jpg 

 

Materiał INOX

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam bardzo serdecznie szukam jakiegoś przepisu na pyszną szynkę

 

https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Czy jest na Forum przepis na taką szynkę konserwową w puszce jaka kiedyś była eksportowana do USA? Taki polish ham.
 

Jest, TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.