Piotrekpiter2 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2016 Witam czy podeślę mi ktoś dobre przepisy na wędzonki na stół wiejski Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2016 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-508190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2016 A patrzyłeś na stronie głównej np AKADEMIA DZIADKA -wędzonki, kiełbasy ? same dobre:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-508202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Smalcu sobie zrob. Ostatnio na imprezie byl stol wiejski i smalec poszedl pierwszy. Ja robilem jeden grzybowy, drugi normalny. Przepisu na smalec chyba nie potrzeba. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Smalec na weselach jest już passe Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Smalec na weselach jest już passe Raczej nie wszędzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Czy ja wiem czy passe... 2 buncloki 5 litrowe poszly przy naprawde duzej ilosci jedzenia. Jak smaczne to ludzie z przyjemnoscia zjedza. Do tego malosolne ogoreczki i mozna sie weselic Ja robilem tradycyjnie, bez jakis udziwnien stol wiejski. Boczek, szynka, kielbasa, kabanosy, krupnioki, pasztetka, smalec, ogorki, jajka, bimber i chyba to tyle.Jak smalec jest passe to co na stol wiejski sie teraz daje.. foie gras? Pozdrawiam.PS. przepisow to tu znajdziesz co nie miara i rob co najbardziej popularne i sprawdzone. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez AleksanderB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2016 Smalec na weselach jest już passe Smalec na polskim tradycyjnym weselu(z dodatkami lub bez) był, jest i będzie.Czy mnie(innym) się podoba(smakuje), czy nie.On jest wiecznie żywy ("prawie jak Lenin"). Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2016 Ja słoninę i skrawki mięsa i boczku zawsze kroję nożem [nigdy nie mielę w maszynce] Jeśli robię mało to pod koniec smażenia daję pokrojoną cebulę [w większą] kostkę] pokrojoną paprykę czerwoną -też w kostkę i kilka śliwek wędzonych w kostkę .Pod koniec smazenia daję czosnek ,trochę magi i wegetęi oczywiście sól do smaku już na poczatku smażenia .W moim smalcu jest sporo mięska i ono chyba nadaje smaczek temu smalcu...Acha -dodaje równiez przetopiony sam smalec ,bo z tej słoniny ,którą dodaje to wychodzi trochę mało tłuszczu. recepturę dostałam od górala[gdzie zostaliśmy poczęstowani owym specjałam] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2016 Na wiejskim stole swietnie urozmaica repertuar, wedzone serki np. pilos z lidla. itp.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inflatable Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2017 Witam wszystkich z dymem Proszę podajcie jakiś przepis na polędwicy łososiowy wędzona jak robicie krok po kroku wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Listopada 2017 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inflatable Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Listopada 2017 Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny nie sprzedają tego w sklepach serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Listopada 2017 podajcie jakiś Wiem to nie to ale jak się tu opisuje będzie Ala łososiowa- polędwicę czyścisz z warkocza i mizdry - peklosolą (17-18g/kg) posypujesz równomiernie - wkładasz do wakum - lub woreczka strunowego usuwając powietrze - peklujesz w lodówce ok 4 st- 7 -14 dni - wyjmujesz osuszasz kilka godzin i wędzisz w zimnym dymie 8-12 godzin i poprawiasz dnia następnego Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Listopada 2017 Spróbuj tym sposobem. Na pewno nie pożałujesz. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9115-polędwiczki-i-polędwice-w-dwa-dni-eksperyment/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Listopada 2017 Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny To zrób tak.Solanka 8% przez 8 dni .Jeden nastrzyk 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania.Ociekanie, osuszanie i wędzenie dymem o temp. 45 C do koloru i nie parz ani nie podpiekaj.Nie polecam peklowania polędwic i polędwiczek na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i będzie mniej soczysty niż peklowany na mokro.Nie polecam również peklowania przyspieszonego jak wyżej chyba że aż tak bardzo Ci się spieszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Przepis z płaszczykiem ze słoninki brzmi zachęcająco i może bym się skusił ale jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?Macie jakiś patent? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Grudnia 2017 jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki? Krajalnicą. Najlepiej podmrożone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Grudnia 2017 jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki? przymrozić i krajalnica albo naprawdę ostry nóż Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Muszę zatem sklepik z krajalnicą znaleźć w okolicy, bo mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba.Nie powiem, żebym przepadał za pracą ze słoniną - śliska sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Grudnia 2017 mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba jak ma ostrą tarcze - i przymrozisz trochę słoninkę - to bez problemu - a jak poprosisz w sklepie - to też możesz dostać plasterki - są w sprzedaży takie paczki poplasterkowane - trudno nawet je porozdzielać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem jak z tarczą bo od 3 lat na strychu leży:( Ale może rzeczywiście ją przeproszę i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła?Kupować słoninki nie muszę bo w piątek połówkę blondi odbieram i szukam pomysłów Edytowane 6 Grudnia 2017 przez grzech25 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Grudnia 2017 i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła? Tak - a tarczę zawsze można naostrzyć - całość przekonserwować - poczyścić , nasmarować - warto Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Co by nie dokładać tematu - Wczoraj peklowałem mięso. Przed peklowaniem zawsze "poprawiam" wygląd przyszłych wędzonek . I tak po lifcie (szynek , karczku i polędwic) zostało mi 3,5kg ścinków , błonek ,tłustego , kilka warkoczy i trochę mizdry z polędwic. Zapeklowałem na sucho 17g/kg ten "odpad" produkcyjny i zastanawiam się co z nim zrobić? Mogłem nie peklować i pomyśleć o jakiejś "ala" pasztetowej , no ale stało się. Poprzednim razem z odpadu zrobiłem kilka "ala" mielonek w osłonce termo. (dodałem drugie tyle I-ki wp. krojonej w kostkę , a resztę zmieliłem na 2mm - wyszło smaczniejsze niż myślałem ) Tym razem jest tego więcej , a mielonki jeszcze są , więc może coś podpowiecie ? P.S Mam jeszcze zapeklowane na sucho 4,5 kg I-ki wp. ( na inny cel , ale mogę trochę podebrać ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-579123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ja z tych ścinek zawsze robię taką zupę gulaszową. Zalewam wodą, mięso i co tam się nawinie kukurydza, fasolka, groszek, marchewka itd. Ile byśmy nie zrobili wszystko zjedzone. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-579162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.