Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy podeślę mi ktoś dobre przepisy na wędzonki na stół wiejski

 

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
Smalcu sobie zrob. Ostatnio na imprezie byl stol wiejski i smalec poszedl pierwszy. Ja robilem jeden grzybowy, drugi normalny. Przepisu na smalec chyba nie potrzeba. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512347
Udostępnij na innych stronach

Czy ja wiem czy passe... 2 buncloki 5 litrowe poszly przy naprawde duzej ilosci jedzenia. Jak smaczne to ludzie z przyjemnoscia zjedza. Do tego malosolne ogoreczki i mozna sie weselic :)

Ja robilem tradycyjnie, bez jakis udziwnien stol wiejski. Boczek, szynka, kielbasa, kabanosy, krupnioki, pasztetka, smalec, ogorki, jajka, bimber i chyba to tyle.

Jak smalec jest passe to co na stol wiejski sie teraz daje.. foie gras? ;) Pozdrawiam.

PS. przepisow to tu znajdziesz co nie miara i rob co najbardziej popularne i sprawdzone.

Edytowane przez AleksanderB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512825
Udostępnij na innych stronach

Smalec na weselach jest już passe ;)

Smalec na polskim tradycyjnym weselu(z dodatkami lub bez) był,  jest i będzie.

Czy mnie(innym) się podoba(smakuje), czy nie.

On jest wiecznie żywy ("prawie jak Lenin").

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513652
Udostępnij na innych stronach

Ja słoninę i skrawki mięsa i boczku zawsze kroję nożem [nigdy nie mielę w maszynce]

Jeśli robię mało to pod koniec smażenia daję pokrojoną cebulę [w większą] kostkę] pokrojoną paprykę czerwoną -też w kostkę i kilka śliwek wędzonych w kostkę .Pod koniec smazenia daję czosnek ,trochę magi i wegetęi oczywiście sól do smaku już na poczatku smażenia .W moim smalcu jest sporo mięska i ono chyba nadaje smaczek temu smalcu...Acha -dodaje równiez przetopiony sam smalec ,bo z tej słoniny ,którą dodaje to wychodzi trochę mało tłuszczu.

recepturę dostałam od górala[gdzie zostaliśmy poczęstowani owym specjałam]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513654
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

post-41296-0-55992700-1512050999_thumb.jpg

 

post-41296-0-61410300-1512051010_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577689
Udostępnij na innych stronach

 

 

podajcie jakiś
Wiem to nie to :facepalm:  ale jak się tu opisuje będzie Ala łososiowa- polędwicę czyścisz z warkocza i mizdry - peklosolą (17-18g/kg) posypujesz równomiernie - wkładasz do wakum - lub woreczka strunowego usuwając powietrze - peklujesz w lodówce  ok 4 st- 7 -14 dni - wyjmujesz osuszasz kilka godzin i wędzisz w zimnym dymie 8-12 godzin i poprawiasz dnia następnego  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577693
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577709
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny 
 

 

To zrób tak.Solanka 8% przez 8 dni .Jeden nastrzyk 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania.Ociekanie, osuszanie i wędzenie dymem o temp. 45 C do koloru i nie parz ani nie podpiekaj.Nie polecam peklowania polędwic i polędwiczek na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i będzie mniej soczysty niż peklowany na mokro.Nie polecam również peklowania przyspieszonego jak wyżej chyba że aż tak bardzo Ci się spieszy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577714
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?

Krajalnicą. Najlepiej podmrożone. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578614
Udostępnij na innych stronach

Muszę zatem sklepik z krajalnicą znaleźć w okolicy, bo mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba.

Nie powiem, żebym przepadał za pracą ze słoniną - śliska sprawa ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578621
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba
jak ma ostrą tarcze - i przymrozisz trochę słoninkę - to bez problemu - a jak poprosisz w sklepie - to też możesz dostać plasterki - są w sprzedaży takie paczki poplasterkowane - trudno nawet je porozdzielać  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578623
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak z tarczą bo od 3 lat na strychu leży:( Ale może rzeczywiście ją przeproszę i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła?

Kupować słoninki nie muszę bo w piątek połówkę blondi odbieram i szukam pomysłów :)

Edytowane przez grzech25
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578627
Udostępnij na innych stronach

 

 

i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła?
Tak - a tarczę zawsze można naostrzyć - całość przekonserwować - poczyścić , nasmarować - warto 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578630
Udostępnij na innych stronach

Co by nie dokładać tematu - Wczoraj peklowałem mięso. Przed peklowaniem zawsze "poprawiam" wygląd przyszłych wędzonek ;):) . I tak po lifcie (szynek , karczku i polędwic) zostało mi 3,5kg ścinków , błonek ,tłustego ,  kilka warkoczy i trochę mizdry z polędwic. Zapeklowałem na sucho  17g/kg ten "odpad" ;)  produkcyjny i zastanawiam się co z nim zrobić? Mogłem nie peklować i pomyśleć o jakiejś "ala"  pasztetowej  , no ale stało się. Poprzednim razem z odpadu zrobiłem kilka "ala" mielonek w osłonce termo. (dodałem drugie tyle  I-ki wp. krojonej w kostkę , a resztę zmieliłem na 2mm - wyszło smaczniejsze niż myślałem )  Tym razem jest tego więcej , a mielonki jeszcze są , więc może coś podpowiecie ?  

 P.S  Mam jeszcze zapeklowane na sucho  4,5 kg I-ki wp. ( na inny cel , ale mogę trochę podebrać ;) )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-579123
Udostępnij na innych stronach

Ja z tych ścinek zawsze robię taką zupę gulaszową. Zalewam wodą, mięso i co tam się nawinie :) kukurydza, fasolka, groszek, marchewka itd. Ile byśmy nie zrobili wszystko zjedzone.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-579162
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.