Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pytanie - dodatki do pieczonego indyka

indyk sałatka surówka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 17 gru 2017 - 18:51

Chciałbym ,na drugi dzień świąt podać pieczonego indyka i do niego  - szukam sprawdzonej ciekawej - pasującej  sałatki, surówki , inspiracji innej - czy  do pieczonego indyka np. pieczone bataty , czy ziemniaczki, a może jakieś kluchy ? może kompletnie coś innego?



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11525 postów

Napisano 17 gru 2017 - 18:55

Żurawina i pieczone ziemniaki.



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9529 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 gru 2017 - 20:16

pieczonego indyka i do niego  - szukam sprawdzonej ciekawej - pasującej  sałatki, surówki

Wg mnie żadnych kluchów i pyrów  :thumbsup:

Można podać z marchewką po koreańsku (bardzo ostra, surowa, marynowana, pokrojona jak makaron ) + cykoria z vinegretem.

Ew. mogą być marchewki glazurowane na ostro. Powinny jednak to być maleńkie marcheweczki. Niedawno widziałam takie w markecie z importu.

Do obłożenia pieczeni proponuję pieczone kasztany lub ósemki smażonych w maśle szarych renet.

Renety wcześniej obsypujemy imbirem.  Przed wyjeciem jabłek z masła, po jego lekkim ostudzeniu, dodajemy odrobinę chili lub oleju z czuszki. Chodzi o to, żeby go nie spalić.

jabłka muszą byc ostre i imbirowe.


Użytkownik EAnna edytował ten post 17 gru 2017 - 20:16


#4 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 17 gru 2017 - 20:24

Mozesz podać taki sos owocowy

2 Łyżki majonezu

2Łyżki dzemu z żurawiny [lub czerwonej porzeczki]

1 łyzka chrzanu

1łyżka musztardy

sól,pieprz



#5 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 17 gru 2017 - 20:37

U mnie co roku jest indyk. Zawsze faszeruje, wyjmuje koscie ,zostwim tylko skrzydla i ostatnie kosci w nogach, aby trzymaly ksztalt, nakladam farsz, zaszyje i uformuje na powrot ptaka. ( LAtwiej serwowac, zwlaszcza dla duzej ilosci ludzi).

Zawse daje zurawiny. Jakos indyk bez nich nie ma nigdy smaku.  Jednak daje zielniaki,ale osobno,( moze dlatego z,e kazdy lubi je; raz mi sie zdazylo ,ze mi ziemniakow zabraklo :facepalm: ). Robie je pokrojone na pol, i daje olej z czosnkiem startym i sol. Odrobine koloru z suszonej piertuszki, ale ta na parwde tylko odrobine. Po upieczeniu sa miekkie w srodku ,a maja chrupiaca skorke.

 Kiedys tez robilam gruszki z zurawinami, jednak przestalam bo  nie kazdy z gosci jadl taka kombinacje.



#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 17 gru 2017 - 22:03

Ja do indyka też podaję ziemniaki

Umyte przekrawam prawie do końca wzdłuż i w te "rowki-zagłębienia ' wkładam masło z olejem , z czosnkiem,rozmarynem.Posypuję starta skórka z cytryny i opcjonalnie sokiem z cytryny.Piekę do chrupiacej skórki.

Możesz podać salsę z owoców np. awokado i mango pokroić w mała kostkę Dodać małą czerwoną cebulkę w drobną kostkę  Polać sokiem z cytryny i posypać drobno pokrojoną miętą



#7 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 17 gru 2017 - 23:10

A ja uważam ,że kluski śląskie będą OK bo na pewno bedziesz miał sosik do polania . Do tego buraczki z chrzanem i żurawina lub borówka ,



#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 gru 2017 - 12:02

Lub takie włoskie kopytka Gnocchi

Ja mam podobny dylemat.Siostra już zakupiła udziec z indyka i piersi.,choć ja miałam robić zrazy wołowe,kluski śląskie i surówkę z czerwonej kapusty z majonezem.


Użytkownik beatag edytował ten post 18 gru 2017 - 12:06


#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 18 gru 2017 - 14:38

mam podobny dylemat
to może ten temat przyda się nie tylko mnie ;) 

#10 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1688 postów

Napisano 18 gru 2017 - 14:46

nakladam farsz
 

 

Aniu, a jaki masz przepis na farsz do indyka?

 

Serdeczne pozdrowienia



#11 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 gru 2017 - 14:50

Chyba większość z nas główkuje  co by tu podać na święta  co by smakowało i było trochę inne niż na co dzień :(



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 gru 2017 - 18:30

Powinny jednak to być maleńkie marcheweczki. Niedawno widziałam takie w markecie z importu.

 sadze ze to zadne mini marchewki , gdzies czytalam niestety nie potrafie znalesc teraz zrodla ze to nie sa mini marchewki a normalnia marchew tylko taka co poprostu sie w jakis sposob polamala i jest mechanicznie obrobiona do takiej formy , u nas dodaja np takie do happy meal w McD.

A moze zamias klusek zrobic pure' z selera napewno bedzie lzejsze.


Użytkownik electra edytował ten post 18 gru 2017 - 18:45


#13 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 gru 2017 - 18:42

Tak Electro, masz rację, te niby mini marcheweczki to takie marketingowe oszustwo. Jest dokładnie tak jak piszesz, i sporo już było informacji na ten temat :http://wiadomosci.ga...iz-myslisz.html



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 gru 2017 - 18:53

A jak juz o tym indyku to ja bardoz lubie sos do indyka na bazie sera blue cheese.



#15 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 gru 2017 - 21:10

Aniu, a jaki masz przepis na farsz do indyka?

 

 Moj farszrobie z orzechami i mieso, nie koniecznie drobiowe, no i kasze( nie przepadam za bulka w farszach). To jest ulubony chyba wszystkich ,ktorzy lubia orzechy.  Daje orzeszki pini czy tez pistacje.  Dobrze wyrobiony farsz trzyma sie ladnie i kiedy kroje plastry , mile sie to serwuje.

Tutaj jest zdjecie takiego farszu w indyku w przekroju 

https://wedlinydomow...-robi/?p=322797

post-40723-0-48526600-1388008209_thumb.j

Jak widac na zdjeciu, skora nie jest spalona a ladnie przyrumieniona. Moza konce ksrzydek i norzek owinac papierem czy folia aluminiowa, aby sie nie przypiekaly.

A zapomnialabym, w czasie pieczenia co jakis czas smaruje calego ptaka maslem i sokiem jaki sie wytworzyl, a na koniec jakies pol godziny przed , to" maluje " go rozpuszczonym dzemem z brzoskwini. 

  Drugi farsz to kasza gryczana, watrobki( dziwne, bo w smaku podobny do kaszanki, a moja cora, ktora nie ruszy kaszanki zajada sie tym farszem).  CZasem nadziewam nim kurczaki. Wiadomo, dodaje troche ziol, nie bioracych za bardzo w smaku ziol i przypraw. 

 Caly ptak jest nafaszrowany pod skora maslem, to daje ,ze pozniej smak i miesa i samej skory jest wspanialy.


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 gru 2017 - 21:46


#16 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1688 postów

Napisano 19 gru 2017 - 03:01

Tutaj jest zdjecie takiego farszu w indyku w przekroju 

Smakowicie to brzmi Aniu, ale na tej podstawie nie mogę z marszu zrobić tego farszu. Będę musiał improwizować, lub zrobić farsz z przepisu Andrzejak jaki robi do gęsi lub kaczki.

Ja również nie przepadam za farszem z bułką, a kaszę uwielbiam w różnych postaciach.

 

Serdeczne pozdrowienia oraz wszystkiego najlepszego z okazji Swiąt Bożego narodzenia 



#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 gru 2017 - 08:24

ale na tej podstawie nie mogę z marszu zrobić tego farszu
 

 

 Powiem Tobie szczerze, ze ja zwykle improwizuje przy robieniu farszu  :facepalm: , ale do tej pory zawsze bylo dobrze. 

 Postaram sie nastepnym razem powarzys wszystko i spisac



#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 19 gru 2017 - 18:08

na koniec jakies pol godziny przed , to" maluje " go rozpuszczonym dzemem z brzoskwini.
tego nie robiłem - nie mam z brzoskwini - a może śliwka ?, qrcze nie widzę w sprzedaży indyków - tylko indyczki do 3.5 kg - a szukam takiego 5-6 kg - gęsi takie widziałem...........

#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2017 - 18:28

Wedlog mnie sliwka bardziej pasuje do kaczki , zamiast brzoskwini moze byc morela , jak nie masz dzemu kup suszone i zalej woda a pozniej rozgotuj i zmiksuj.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1688 postów

Napisano 19 gru 2017 - 18:45

Postaram sie nastepnym razem powarzys wszystko i spisac

 

Aniu, jak nie masz przepisu, to się nie pali, ja w tym roku zrobię według andrzejak, a następnym razem jak spiszesz wszystko, według Twojego przepisu.

 

Serdeczne pozdrowienia 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: indyk, sałatka, surówka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych