binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Odgrzeję kotleta. Jaki jest rozkład temperatury podczas parzenia? Chodzi mi o to , że na przykład jak nie będziemy obracać szynek (lub innych wędzonek) w czasie parzenia to czy temperatura "przechodzi" do środka ze wszystkich stron równo , czy na przykład od dołu do góry? Ostatnio prażyłem w garze jedną szynkę(ostatnią) , bo nie zmieściła się z pozostałymi i trochę o niej zapomniałem. Nie obracałem jej tak często jak jej poprzedniczki. Miała wbity termometr w sam środek mięcha (termometr ma czujnik kilka milimetrów od czubka). Już miałem wyciągać szynkę bo doszło 68. Wyciągnąłem termometr 2cm do góry i temp spadła mi na 66.poczekałem aż dojdzie 68. Wychodzi na to ,że temperatura przenika bardziej od dołu, bo jeżeli w środku było 68 to bliżej krawędzi powinno być więcej a tu było mniej. Co o tym sądzicie? Szynka po parzeniu miała 1,4kg. Wiem , że trzeba obracać szynki, tylko jak to robić z wbitym termometrem? Przecież nie będziemy jej kłuć za każdym razem . Edytowane 17 Grudnia 2016 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 17 Grudnia 2016 dlatego na dno dajemy zawsze większe sztuki ... fizyka jest jedna ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) O witam rogera. No jedna zgadza się. Dlatego zamówiłem termometr bagnetowy do zmywarek (można go topić w zupie i obracać razem z wędzonką) co ciekawe, ta "mało ruszana szynka dochodziła do temp 68 2godz 20min (trochę długo), a na starcie miała 1,8kg temp wody 81 Edytowane 17 Grudnia 2016 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Grudnia 2016 2godz 20min (trochę długo) To tylko 140 min.Wędzonki należy obracać, wodę mieszać.W trakcie parzenia różnice temperatur w różnych miejscach garnka są faktem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Grudnia 2017 No to po roku pociągnę temat dalej . Czy podpowiecie mi w ilu stopniach polędwica przestaje być surowa , ale jeszcze jest trochę różowa zanim "zbieleje"? Poprzednim razem niechcący udało mi się takową zrobić, bardzo smakowita była. Zawsze parzę kilka polędwic , w jednej jest termometr (oczywiście dobieram je wagowo i w miarę przekrojowo) i tak jadę w 72-75 do osiągnięcia 61º (wówczas wyciągam i schładzam) Jedna z polędwic była trochę grubsza i po rozkroju okazało się właśnie, że jest już "nie surowa" , ale jeszcze nie całkiem sparzona i różowa . Wczoraj też robiłem parzenie polędwic , ale nie udało mi się trafić w ten punkt i wszystkie wyszły bardzo soczyste ale już "białe" Gdzie jest ta cienka linia temperatury ? 58 ?59? 60? . U mnie ciągutek nie lubią , ja nie przepadam za "białą" a tamta przypadkowa satysfakcjonowała obie strony i chciałbym powtórzyć. Za 2 dni znowu będę polędwice parzył to może wówczas się uda Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Nieco powyżej 30 - 35 st.C. białko polędwicy zaczyna się ścinać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Polędwice robiłem 2 razy . Parzyłem za każdym razem do osiągnięcia 60 stopni wewnątrz. Po sparzeniu wywieszane do ostygnięcia w t emp. pokojowej ok 20 stopni.Za każdym razem wyszła innapierwszy raz polędwica była grubości ok 3-4cm po wystudzeniu i przekrojeniu ładnie błyszczała i wchodziła w bardzo delikatny różza drugim razem polędwica miała 5-6 cm grubości po przekrojeniu była soczysta ale już się nie błyszczałaTaki efekt to chyba przy temp poniżej 59 stopni się uzyska . W poniedziałek wędzę polędwicę z ciekawości jedną sparzę do 58 stopni w środku ciekawe jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 16 Grudnia 2017 pierwszy raz polędwica była grubości ok 3-4cmPytałem o polędwicę a nie o polędwiczkę Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Binio1111Z polędwicami jest problem, gdyż czas właściwy parzenia uzależniony jest od wielkości pH mięsa oraz czy obciążone są wadą mięsa.Na kursach polędwicy parzone były do 55, 60 C. Czasami odpowiednia jest temp wewnątrz 55 C a w innym przypadku 60 C. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ja parzę do 60. Zawsze wychodzi soczysta. Próbowałem 55, ale smak trochę surowy. Co do przekładania w czasie parzenia, nie mam potrzeby, ponieważ używam cyrkulator sous vide, i siatkę na dnie garnka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Polędwica była z biedronki cała 1,5 kg po usunięciu tłuszczu i reszty wyszło 0,7 kg i grubość jak wyżej hi hiWięcej już tam nie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Redzed, rozumiem, że cyrkulator nastawiasz na 60 st. Jak długo parzysz? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Polędwice parzę ostatnio do 68-70 stopni - soczystość jest, a trwałość....... parzenie Delta..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 16 Grudnia 2017 70 stopni dla polędwicy? Nie za dużo? Wiem, że gusta są różne i nic mi do tego, tylko zdziwiony jestem.Ja nie lubię surowawych wędlin, ale zawsze 65 wydawało mi się maks - i zawsze była dobrze zaparzona, czasem miałem wrażenie, że za mocno.68 owszem - parzę - ale szynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Wszystko wlasnie zalezy od gustu.Jedni wola soczysta wedzonke a inni krucha.. To jest wlasnie ta roznica kilku stopni.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Redzed, rozumiem, że cyrkulator nastawiasz na 60 st. Jak długo parzysz?Właśnie nie, nie robię wędzonej polędwicy sposobem sous vide, tylko z pomocą cyrkulatora. Parze, normalnie w temp.75-80, do wewnętrznej temp 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Czy parzenie polędwicy sposobem sous vide jest nie wskazane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 17 Grudnia 2017 sposobem sous vide jest nie wskazane ? Oczywiście że nie.Ja bym ją zapakował próżniowo do parzenia, ale musi być nieco mniej słona bo się się odsoli.Tak robię polędwicę zawiniętą w boczek.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9954-inne-wyroby-mięsne/?p=387091 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Bango dzięki . W takim razie po prostu trzeba liczyć na szczęście. Spróbuję , może się uda. Pojadę może z wodą na niższej temperaturze (nie 73-75 a 65) ? Polędwica była z biedronki cała 1,5 kg po usunięciu tłuszczu i reszty wyszło 0,7 kg i grubość jak wyżej hi hiWięcej już tam nie kupięKupiłeś kolego kawałek polędwicy z porządnym kawałkiem warkocza i wycinaną "szerokim gestem" z kawałkiem karkówki (częsta przypadłość marketowych promocji). Jak kupujesz polędwice i we worku widzisz z wierzchu mięso (czerwone) a nie białą mizdrę to jej nie bierz , bo jest "oszukana" no i patrzymy na końce Edytowane 17 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Redzed, dziękuję za wyjaśnienie. Ostatnio parzyłem polędwicę wędzoną zapakowaną próżniowo w garnku elektrycznym.Temperaturę ustawiłem na 60 st. i parzyłem przeszło 2.5 godz. Polędwica wyszła, moim zdaniem trochę za miękka.Niedawno kupiłem cyrkulator sos viede i będę chciał go wykorzystać do parzenia wędzonek, stąd moje pytanie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriu Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Witam mam pytanie w jakiej temperaturze wody parzyć schab żeby był soczysty w środku?.Poprzednim razem parzyłem go z szynkami, szynki były super a schab suchy (wrzuciłem na 100 st C i redukcja do 80 st C ).Tu popełniłem błąd powinienem parzyć osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Temperatura wody 72-75max. temp wewnątrz polędwicy 62 max. później wiórowaciejeTemat pewno zaraz poleci do kosza, bo jest oddzielny poświęcony parzeniu polędwicy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6738-parzenie-poledwicy/?hl=parzenie+pol%C4%99dwicy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriu Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Grudnia 2017 ok dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 11 Marca 2018 WitamMam posznurowane polędwiczki wieprzowe, właśnie ociekają i czekają na wedzenie. Jednak okazało się że są one dość długie i w mojej głowie zrodził się problem, jeśli wrzucę je do mojego największego garnka to i tak będę musiał je zawinąć i chyba wyjdą mi takie "banany" po sparzeniu? mam kilka pytań:-Czy można je podpiec w wędzarni w celu przetworzenia? jeśli tak to jaka różnica będzie w smaku i wyglądzie?-Jaka temperatura wędzenia?-Jeśli zdecyduję się na parzenie to jaka temperatura? ( biorę pod uwagę że to najdelikatniejsze mięso)- Wędzenie zrębkami wiśniowymi, czy wyjdzie to OK?Bardzo proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 11 Marca 2018 -Czy można je podpiec w wędzarni w celu przetworzenia? jeśli tak to jaka różnica będzie w smaku i wyglądzie? 1.Proponował bym nie poddawać tych polędwiczek żadnej obróbce termicznej 2.Wędzić w temp.45-55 C do uzyskania odpowiedniego koloru i można spożywać3.Moim zdaniem lepsza była by olszyna , ale jak się nie ma co się lubi ..... Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.