Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jayc, moje osłonki to 20-22.  Z cieńszymi nie chciałbym pracować!
 

Moje również .. zresztą już odpisałam Ci wcześniej na PW  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-367344
Udostępnij na innych stronach

 

Jayc, moje osłonki to 20-22.  Z cieńszymi nie chciałbym pracować!
 

Moje również .. zresztą już odpisałam Ci wcześniej na PW  :)

 

Też koledze napisałem ale nie czyta. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-367347
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kabanosy Halusi wg. przepisu z początku tematu są odjazdowe, ale problemem jest zdobycie podgardla. Mam w zwiazku z tym pytanie -co zamiast podgardla aby utrzymać zarówno smak i formę? Próbowałem słoninę i boczek, ale różnica była na niekorzyść.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369582
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przez oryginalną recepturę mam rozumieć że mięso klasy II to boczek?
 

Chodzi o to byś trzymał się ściśle podanej receptury podanej na stronie pierwszej. Jeśli dodasz inny składnik niż podgarle to już nie będą te same kabanosy..  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369588
Udostępnij na innych stronach

Przez oryginalną recepturę mam rozumieć

 

post-41817-0-28133700-1410117375_thumb.jpg

 

Boczek z zawartością tłuszczu około 40% tak na oko to najłatwiejsza wp II, masz gotowca, nie trzeba pozyskiwać z innych elementów wp. Wp I pozyskaj z mięśnia półbłoniastego :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369589
Udostępnij na innych stronach

 

Przez oryginalną recepturę mam rozumieć że mięso klasy II to boczek?
 

Chodzi o to byś trzymał się ściśle podanej receptury podanej na stronie pierwszej. Jeśli dodasz inny składnik niż podgarle to już nie będą te same kabanosy..  :)

 

Zdaję sobie z tego sprawę, ale jak nie ma podgardla a kabanosów się chce to co??

 

Dzięki Zbóju spróbuję. W temacie mięsa na razie to wiem tylko że jest, a całą resztę czerpię z tego forum i czasami mam poważne wątpliwości.

Narazie to od 8 miesięcy już w sklepach nie kupuję żadnych wędlin i już do tego nie wrócę, a jak nie bedę sam robił tych wszystkich waszych frykasów to wolę wpieprzać dżem. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369592
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy to szlachetna wędlina . Robione jest z najlepszych mięs. Boczek to element z rozbioru zasadniczego .wykrawany był rzadko na mięsa drobne  wp klI z niego nie dorównuje jakością wp. kl II uzyskanej z innych elementów - szynek, łopatek, karkowki, biodrówki .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369593
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, mi chodziło o to, żeby kolega miał łatwiej aniżeli ma klasyfikować inne elementy wp :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369594
Udostępnij na innych stronach

Jelita o kal. 18/20 mm. Ile metrow potrzeba na 1 kilogram farszu.

Mam propozycje na peczek 86 metrow za jakies 40 zlotych i niewiem czy to niejest za duzo co by sie nie zmarnowaly..?!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369596
Udostępnij na innych stronach

Panowie, ja nie mam przed sobą całej świnki, muszę iść do sklepu i kupić mięcho. Nie mogę kupić tego nieszczęsnego podgardla bo po prostu tego nie dostają więc pytam - co z handlowych asortymentów kl II można użyć i o co pytać obsługę stoiska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369597
Udostępnij na innych stronach

 

Jelita o kal. 18/20 mm.

Daj se spokój - poszukaj  większych - cena też żadna atrakcja.

 

 

Ale Wirusie kochany . Za 86 metrow 10 euro.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369599
Udostępnij na innych stronach

Daj se spokój - poszukaj  większych - cena też żadna atrakcja.

 

 

Ale Wirusie kochany . Za 86 metrow 10 euro.?

 

Ale święty spokój przy nadziewaniu bezcenny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369601
Udostępnij na innych stronach

Ale święty spokój przy nadziewaniu bezcenny.

Posiadam naprawde wspaniala i unikalna nadziewarke do kielbas oraz zestaw lejkow, od zamrlego, forumowego Kolegi Strampka.

Co do cierpliwosci przy nadziewaniu to wykorzystac chce patent pilota od naszego Dziadka. Miro tez ma albo mial to w sklepie..

Wiem ze wiecej miesa poleci z mojej geby ale raz trzeba sie sparzyc...

 

To w koncu jak wygladaja proporcje kal.18/20 mm. na 1 kg. farszu..?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369609
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale święty spokój przy nadziewaniu bezcenny.

 Nie wiem dlaczego kazdy narzeka na nadziewanie jelit baranich. Nigdy ie mialam problemu nalozyc je na lejek  , raz jeden kota dostawalam, kiedy te oslonki nadziewalam recznie( nie mialam nadziewarki a kabanosy robilam :laugh:) , to byla jazda , ale i wtedy zrobilam, tylko ze znalazlam w moim slowniku wiele slow o ktorych zastosowaniu wczesniej nie wiedzialam. :D

 JAk tanio to kup, tylko zeby byly dobre  Gregtom.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369613
Udostępnij na innych stronach

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369617
Udostępnij na innych stronach

 

Jumbo.. Dzieki Bracie.. Tego wlasnie szukalem ale jakos szukajka forumowa nie chciala mi tego wypluc..

Naprawde szczerze i serdecznie Ci za to dziekuje ..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369618
Udostępnij na innych stronach

ojtamojtam , wisisz skrzynkę Dortmundera  :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369620
Udostępnij na innych stronach

ojtamojtam , wisisz skrzynkę Dortmundera  :devil:

 

Dortmundera juz chyba nie ma  :( Ale napewno znajdziemy rozwiazanie.. hihi  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369622
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego kazdy narzeka na nadziewanie jelit baranich. 

Bo takie cienkie są za cienkie i słabe z reguły a ja nie narzekam tylko kupuję większy kaliber i mam święty spokój.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-369651
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A ja takie pewnie banalne pytanie mam. Jak zapeklować mięso ? Do kiełbasy pekluje rozdrobnione, a tutaj w całości kawałki, pokrojone już czy może właśnie przemielone ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-374460
Udostępnij na innych stronach

Rozdrobnione tak jak do kiełbasy tylko nie wyrabiaj ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/17/#findComment-374461
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.